Mulți deținători de PFA își pun problema dacă să-și desființeze PFA din cauza modificărilor aduse de noul Cod Fiscal. Este și cazul unui mic antreprenor care ne-a scris la Republica.ro despre necazurile pe care le întâmpină, după ce și-a cumpărat o mașină pe PFA.
Când a vrut să închidă PFA-ul, a aflat că nu poate, din cauza mașinii. Pentru asta trebuie să își vândă sieși mașina, de pe PFA, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească impozit, să înmatriculeze din nou mașina, plus o serie de alte cheltuieli. Bun, atunci nu mai închid PFA-ul, și-a zis. Dar asta înseamnă că va plăti impozit mult mai mare pe locuință, odată cu aplicarea noului Cod Fiscal.
Iată povestea, așa cum ne-a fost istorisită de posesorul de PFA:
„Am fost obligat de un fost angajator să îmi fac PFA ca să iau o parte din bani pe PFA. M-a forțat să îmi deschid PFA că eu îl închisesem la un moment dat, pentru că e bătaie mare de cap cu el. Pe carte de muncă minimul pentru studii superioare, și restul salariului ce părea atrăgător pe PFA. În momentul acela am decis să iau și mașina. Și părea o idee minunată să iau mașina pe PFA, că se amortizează prețul ei în nu știu cât timp. Eu nu am mai lucrat la angajatorul acela și pe parcursul anului trecut – nu mai spunem că impozitele la PFA uri sunt foarte mari etc – eu am mai scos facturi foarte mici, că nu am mai lucrat pe PFA, două milioane ici, trei milioane în altă lună. Am decis că nu mai are rost să folosesc PFA-ul că am carte de muncă acum și să îl las naibii de PFA. Când m-am dus la contabilă cu actele, mi-a zis <<nu poți să închizi PFA-ul că ai mașina pe PFA>>. Îl sun pe domnul care mă ajută pe mine cu actele cu mașina și zice <<Păi e complicat. Ca să faci chestia asta trebuie în primul rând să îți vinzi mașina ție. De pe PFA, pe persoană fizică. Și trebuie să o vinzi la prețul pieței și să plătești impozit pentru banii ăia>>. Pe lângă asta trebuie să reînmatriculez mașina și să plătesc iar asigurările. Și am zis că nu mai închid PFA –ul. Dar dacă nu mai inchid PFA –ul va trebui să plătesc un impozit foarte mare pe casă. Și eu trebuie să fac repede toate procedurile astea ca să nu îmi bage impozitul pe casă mărit”, ne-a mărturisit proprietarul de PFA.
Cornel Grama, expert contabil membru CECCAR – Cluj Napoca și consultant fiscal – membru al Camerei Consultanților Fiscali din România, i-a dat câteva sfaturi posesorului de PFA.
„În primul rând, dacă vinde mașina va plăti impozit doar la diferența dintre prețul de vânzare și cel de achiziție, că bănuiesc că nu a calculat amortizare deloc. De exemplu: am cumpărat-o cu 15.000, o vând cu 16.000, plătesc 16% la venit net de 1.000 lei. ( 160 lei ). De asemenea, la venitul net va plăti și contribuția la asigurări sociale de sănătate - 5,5%. Dacă la primărie în Declaratia ITL 001 model 2016 va declara pe proprie răspundere că nu desfășoară activitate economică la sediu și nu decontează cheltuieli impozitul rămâne ca rezidențial, adică la fel ca până acum, ca și persoană fizică”, a explicat Cornel Grama.
Spre deosebire de anul trecut, din 2016 PFA vor plăti obligatoriu și contribuţiile de asigurări sociale (CAS) de 10,5% sau cota integrală 26,3%, conform opțiunii acestora, calculat la venitul net obținut, pe lângă contribuțiile de asigurări sociale de sănătate CASS de 5,5% și impozitul pe venit de 16% ca până acum.
În România există peste 400.000 de persoane fizice autorizate.
Mai multe articole despre subiectul PFA, publicate în Republica.ro:
Microîntreprinderile – o soluție reală pentru înlocuirea PFA-urilor în 2016?
Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!
PFA 2016 - obligații declarative și de plată
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
cum este bine sa procedez? sa fac factura de pe una pe cealalta sau sa trec masina pe persoana fizica si apoi fac contract de comodat intre mine si SRL?