Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Necazurile unui mic întreprinzător cu PFA

Mulți deținători de PFA își pun problema dacă să-și desființeze PFA din cauza modificărilor aduse de noul Cod Fiscal. Este și cazul unui mic antreprenor care ne-a scris la Republica.ro despre necazurile pe care le întâmpină, după ce și-a cumpărat o mașină pe PFA. 

Când a vrut să închidă PFA-ul, a aflat că nu poate, din cauza mașinii. Pentru asta trebuie să își vândă sieși mașina, de pe PFA, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească impozit, să înmatriculeze din nou mașina, plus o serie de alte cheltuieli. Bun, atunci nu mai închid PFA-ul, și-a zis. Dar asta înseamnă că va plăti impozit mult mai mare pe locuință, odată cu aplicarea noului Cod Fiscal.

Iată povestea, așa cum ne-a fost istorisită de posesorul de PFA:

„Am fost obligat de un fost angajator să îmi fac PFA ca să iau o parte din bani pe PFA. M-a forțat să îmi deschid PFA că eu îl închisesem la un moment dat, pentru că e bătaie mare de cap cu el. Pe carte de muncă minimul pentru studii superioare, și restul salariului ce părea atrăgător pe PFA. În momentul acela am decis să iau și mașina. Și părea o idee minunată să iau mașina pe PFA, că se amortizează prețul ei în nu știu cât timp. Eu nu am mai lucrat la angajatorul acela și pe parcursul anului trecut – nu mai spunem că impozitele la PFA uri sunt foarte mari etc – eu am mai scos facturi foarte mici, că nu am mai lucrat pe PFA, două milioane ici, trei milioane în altă lună. Am decis că nu mai are rost să folosesc PFA-ul că am carte de muncă acum și să îl las naibii de PFA. Când m-am dus la contabilă cu actele, mi-a zis <<nu poți să închizi PFA-ul că ai mașina pe PFA>>. Îl sun pe domnul care mă ajută pe mine cu actele cu mașina și zice <<Păi e complicat. Ca să faci chestia asta trebuie în primul rând să îți vinzi mașina ție. De pe PFA, pe persoană fizică. Și trebuie să o vinzi la prețul pieței și să plătești impozit pentru banii ăia>>. Pe lângă asta trebuie să reînmatriculez mașina și să plătesc iar asigurările. Și am zis că nu mai închid PFA –ul. Dar dacă nu mai inchid PFA –ul va trebui să plătesc un impozit foarte mare pe casă. Și eu trebuie să fac repede toate procedurile astea ca să nu îmi bage impozitul pe casă mărit”, ne-a mărturisit proprietarul de PFA. 

Cornel Grama, expert contabil membru CECCAR – Cluj Napoca și consultant fiscal – membru al Camerei Consultanților Fiscali din România, i-a dat câteva sfaturi posesorului de PFA.

„În primul rând, dacă vinde mașina va plăti impozit doar la diferența dintre prețul de vânzare și cel de achiziție, că bănuiesc că nu a calculat amortizare deloc. De exemplu: am cumpărat-o cu 15.000, o vând cu 16.000, plătesc 16% la venit net de 1.000 lei. ( 160 lei ). De asemenea, la venitul net va plăti și contribuția la asigurări sociale de sănătate - 5,5%. Dacă la primărie în Declaratia ITL 001 model 2016 va declara pe proprie răspundere că nu desfășoară activitate economică la sediu și nu decontează cheltuieli impozitul rămâne ca rezidențial, adică la fel ca până acum, ca și persoană fizică”, a explicat Cornel Grama.

Spre deosebire de anul trecut, din 2016 PFA vor plăti obligatoriu și contribuţiile de asigurări sociale (CAS) de 10,5% sau cota integrală 26,3%, conform opțiunii acestora, calculat la venitul net obținut, pe lângă contribuțiile de asigurări sociale de sănătate CASS de 5,5% și impozitul pe venit de 16% ca până acum.

În România există peste 400.000 de persoane fizice autorizate.

Mai multe articole despre subiectul PFA, publicate în Republica.ro: 

Microîntreprinderile – o soluție reală pentru înlocuirea PFA-urilor în 2016?

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna ziua, am o masina pe intreprindere individuala , care de anul trecut din iulie am devenit platitor TVA,pe care vreau sa o inchid , dupa care vreau sa deschid un SRL.
  cum este bine sa procedez? sa fac factura de pe una pe cealalta sau sa trec masina pe persoana fizica si apoi fac contract de comodat intre mine si SRL?
  • Like 0
 • Răspunsul lui CORNEL este bun, legat de mașină trebuie văzut ce amortizare a dedus și cât are valoarea rămasă, impozitul este doar la diferența dintre suma încasată din vânzare și valoarea neamortizata.Poate depune D220 cu D200 și cu un memoriu ca nu mai desfășoară activitate,astfel nu plătește impozit pt venitul estimat (dacă este zero)
  • Like 1
 • Mircea check icon
  As mai adauga la comentariul domnului Cornel Grama si faptul ca impozitele si taxele locale ce urmeaza a fi platite pentru anul 2016 (cu termen 31 martie 2016 pentru prima transa), se calculeaza in functie de cladirile aflate in proprietate si destinatia lor economica de la 31 decembrie 2015. Astfel, este irelevant din punct de vedere al taxelor locale daca domnul in speta inchide PFA-ul pana in martie 2016 sau pana in decembrie 2016. Similar, pentru anul 2017 se va calcula impozitul in functie de situatia de la 31 decembrie 2016, deci atata timp cat PFA-ul este inchis pana in decembrie 2016, rezultatul este acelasi. Totusi, cum spunea si domnul Grama, daca in Declaratia ITL 001 model 2016 va declara pe proprie răspundere că nu desfășoară activitate economică la sediu, nu ar trebui sa plateasca impozitul marit (neexistand practica pana in prezent, exista si in acest caz dezbateri). Mai mult, as adauga faptul ca diferenta anuala de impozit nu este exorbitanta nici pentru cladiri nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, deoarece majoritatea Consiliile Locale (printre care si cel al Municipiului Bucuresti) au aprobat cota de impozit minima (0,2%) pentru astfel de cladiri.
  • Like 2
  • @ Mircea
   Asa e pentru calculul impozitului pe 2016, se considera situatia de la 31 decembrie 2015. Completez cele spuse de dvs cu faptul ca beneficiaza de impozitul pe nerezidential de 0.2% doar cei care reusesc sa faca evaluare la constructie (cladire, ap.) pana pe 31 Martie 2016. Daca nu, impozitul pe nerezidential e 2%. In multe orase insa (Targoviste, Giurgiu, etc.. ) imzpoitul pe nerezidentiale cu tot cu evaluare e cel maxim de 1.3% .
   • Like 0
 • Kevin check icon
  Si tocmai anu asta voiam sa fac PFA. se pare ca trebuie sa ma mai gandesc...
  • Like 0
 • Luci check icon
  O variantă ar fi să-si suspende activitatea (nu sa închidă pfa) până la (eventuale) zile mai bune. 3 ani merge, după... poate se va radia din oficiu :)
  • Like 1
  • @ Luci
   Degeaba suspenda, la impozitul pe nerezidentiale pe 2016 se considera situatia de la 31 Dec 2015.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult