Foto: Profimedia Images
Găsind din întâmplare o revistă românească de turism, am fost încântat să-i răsfoiesc paginile, chiar dacă eu nu sunt genul de turist „domestic”, categorie căreia revista i se adresează. Am găsit totuşi în paginile ei un articol despre afacerile din domeniu, care mi-a plăcut în mod deosebit şi care mi-a amintit de o întâmplare destul de recentă. Desigur, în cadrul acestui articol voi aborda lucrurile mai puţin din perspectiva turistului şi mai mult din perspectiva unui simplu comentator. Şi o să încerc să înţeleg cum trăiesc unii în țara asta, muncind şi puţin, şi prost, şi deloc!
Într-un mijloc de toamnă am urcat solitar într-unul din munții noștri, pe o vreme nu tocmai favorabilă. Una peste alta, am ajuns obosit și înfometat la una din cabanele muntelui. Deşi aveam tot ce îmi trebuia, o ciorbă caldă ar fi mers numai bine. Cabana pustie, sala de mese la fel. Cabanierul privea cu ochi bovini, de parcă în toată viaţa lui nu ar fi văzut om purtând rucsac pe spate. Am întrebat ce ciorbă are. „Fasole cu ciolan” - mi-a zis. Era perfectă, însă înainte să comand, am fost întrebat: „Da` câţi sunteți?” Am răspuns că sunt singur. „Nu gătim pentru o persoană.”
Am înghiţit în sec și mi-am reorientat gândurile către mâncarea din sac. M-am aşezat şi abia dacă am apucat să scot câte ceva, când același cabanier vine şi îmi spune că înăuntru este interzisă consumarea alimentelor care nu sunt comercializate de cabană, cum de altfel scrie şi pe peretele cutare. Aşa că am mai îmbrăcat un polar, am ieşit şi am mâncat pe iarbă, admirând grandoarea muntelui şi a cerului de toamnă. Probabil că am fost mai câștigat decât înăuntru, privind mutra cabanierului, chiar dacă vântul a bătut cumplit și temperatura a scăzut spre zero. Fiind un veteran al muntelui, aveam tot ceea ce îmi trebuia, inclusiv experienţa necesară pentru a putea ignora până și existența cabanei. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă eu sau altcineva ar fi fost în nevoie, greu încercat de munte şi de vreme? Ar fi putut căpăta măcar un ceai, ca să nu mai zic de mâncare sau primul ajutor?! Ar fi fost lăsat să-şi bea apa din sac, fără să cumpere ceai? Trăiesc cu speranţa că ceai, totuși, se poate fierbe la respectiva cabană, chiar şi pentru o singură persoană. Sau dacă pe o vreme câinoasă, cum sunt destule pe munte, un turist care n-ar mai fi putut coborî ar fi fost lăsat să doarmă într-un ungher, în propriul sac de dormit. N-am curajul să mă gândesc până la un pat. Sau poate ar fi fost nevoit să înghețe bine pe afară...
Însă cabanierul nostru avea afacerea lui (probabil cabana era concesionată), din care trebuia cu orice preţ să stoarcă bani. Cât mai mulţi bani şi cu orice preţ. Probabil că unii oameni de afaceri vor spune că nimic nu este în neregulă aici. Ei bine, principial nu e nicio neregulă, doar că orice băț are doua capete. În schimbul banilor trebuie să dai ceva, cum ar fi o ciorbă. Matematic, douăzeci de lei de la un turist sunt mai mulți decât zero lei de la douăzeci de turiști. Chiar dacă vânzarea unei farfurii de mâncare nu se justifica din punct de vedere economic, sigur se justifica, împreună cu amabilitatea cabanierului, pentru bunul renume al afacerii sale. De omenie nu mai discutăm, nici măcar contra cost.
Apoi mai este în neregulă și locaţia sau dacă vreţi îmbinarea asta ciudată între o cabană de munte şi un astfel de „om” de afaceri. Pentru că toate astea se petreceau pe un Munte. Un loc aproape sacru pentru câțiva dintre noi, unde în mod obişnuit nu ajung decât cei care ştiu să aprecieze valorile cele mai înalte ale omului, printre care, desigur, natura şi însuşi omul. Sau poate că astea nu mai sunt valori.
De atunci nu am mai pus piciorul în cabana respectivă şi nici nu cred că o mai fac vreodată. O las pentru turiștii de duminică şi de vreme frumoasă, pentru cei care merg cu gașca, în adidași și caută un local, şi nu minunile naturii. În ceea ce priveşte cabanierul, rămâne un exemplu tipic de afacerist mărunt, care a prins un loc liniştit şi probabil un salariu satisfăcător, în cazul în care era doar un angajat. În rest nici că îl interesa altceva. Ca pe mulţi dintre noi, care nu au alt interes decât să stea liniștiți, fără prea multă bătaie de cap, chiar dacă banii sunt puţini. Ştim deja că în ţara asta sunt foarte mulţi oameni care poartă muncii o mare iubire, desigur platonică… Cabanierul, însă, cel puţin în ochii mei, pare o înjurătură adusă la adresa muntelui, spre deosebire de cel desecris în revista citită. Dincolo de știința lui într-ale afacerii şi de hărnicia lui fără margini, ulterior a dovedit că nu-și poate depăși condiția de nătărău, când cineva i-a propus o colaborare. Cu precădere pentru sezoanele moarte, primăvara și toamna, i s-a propus o fluență de patru-cinci turişti străini pe săptămână, aduși de ghizi montani, cu cazare și masă, însă el a refuzat colaborarea cu atâta dăruire, încât am ajuns la concluzia că nu aș fi putut mânca ciorba de fasole în extrasezon nici chiar dacă m-aş fi prezentat la distinsul cabanier cu toate rudele, vecinii, cunoștințele şi prietenii mei la un loc.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De aceea îmi plac Munții Stâncoși din SUA. Oameni amabili și o atmosferă mult mai plăcută pentru a te bucura de natură.
Românii nu stiu sa daca comerț.
Nu am stiut niciodată.
Aproape toti vor profit cat mai mult,.
- ciorba, de obicei aia de fasole, se gaseste in mod traditional in cabanele noastre de munte. Cina nu sta la Mall, stie...
- n-am fost terminat emotional si nici altfel. Puteam inclusiv sa mai petrec o zi pe munte fara sa sufar nici emotional si nici fizic
- nu, nu l-am „facut public” si nici nu l-am injurat, pentru cine face deosebirea intre acest tip de text si injurii. Privirea lui era bovina... adica blanda si usor straina de realitate
- nu, nu am crezut ca mi se cuvine, motiv pentru care nu am facut niciun scandal, ci am mancat afara le cele 3 grade Celsius. Mai degraba ma oftic pt afacerea lui. A ratat 30 de lei si mai apoi o afacere care se putea dezvolta
- daca era salvamontist nu ma salva nici pe mine si nici pe dumneavoastra. Probabil s-ar fi uitat cu ochi bovini si ar fi zis ca pentru o persoana nu pleaca sa caute prin munte
- nu, nu muream de foame, cum rezulta si din text
- nu sunt nici sensibil, insa acest gen de atitudine trebuie sanctionat, macar asa, la modul impersonal
- in fine, lumea muntelui e usor alta decat aia din Mall si chair decat cea de pe partia de ski. De aia nu se prea pupa cu progresismul naiv, promovat cu orice pret,
“[...] am urcat solitar într-unul din munții noștri”. Una dintre regulile de bază ale montaniarzilor spune că nu trebuie să mergi niciodată singur pe un traseu de munte. Oricând se poate întâmpla ceva neprevăzut, o luxație, atacul unui animal sălbatic etc.
Sigur, ne bucurăm de munte dar nu trebuie să uităm unde ne aflăm. Tocmai de aceea un montaniard oricât de experimentat ar fi, trebuie să se intereseze înainte de a porni la drum, despre starea traseului, cum e vremea și nu în ultimul rând, ce hram mai poartă punctele de popas și/sau pentru destinația finală. Ori de câte ori planific să merg pe trasee care presupun cazare pe munte, nu ezit să contactez salvamontul local pentru informații detaliate și actualizate.
Un comentator scrie pe carpati.org, în 21.02.2017, după ce a ajuns la cabana Babele: “Noapte, ora 20, vizibilateate 3 m, - 8 grade, ninsoare, vant, cazare refuzata! Motivatie: nu avem apa [...]”.
Și tot pe carpati.org, iată ce scrie un alt comentator referitor la oamenii de afaceri VS munte: “Copilandru fiind, poteci de munte curatam! Si ma duceam ades pe la cabane sa cer un ban pentru saci menajeri, vopsea pentru marcaje, papica la copii. La unii cabanieri merge, la nea Klingeris niciodata, desi el scoate cei mai multi bani din acel munte! Nu voi sta niciodata acolo sa fac profit unui om care nu iubeste muntele!”.
În concluzie, muntele e minunat iar oamenii de afaceri își văd de afacerile lor. Iubitorii traseelor de munte știu că e mai bine să nu aibă de-a face cu ei.
Credeti ca mi-a scapat din nestiinta fractura logica? Textul e usor pamfletard...
Dupa 40 de ani pe munte, ca drumet si alpinist, ii stiu destul de bine regulile. Totusi, pentru cine vrea sa inteleaga muntele si sa se cunoasca pe sine drumurile solitare nu se pot compara cu nimic. Asumnad riscul, evident. N-am tinut sa am de-a a face cu asa-zis-ul om de afaceri. Dar o ciorba de fasole ar fi mers...
Nu de mult am trait si eu pe pielea mea la Babele, inainte sa se fi inchis....cel putin asa am inteles ca anul acesta a fost inchisa..... nu am mai ajuns acolo de 2 ani de cand "ginerica" ce a preluat afacerea si-a batut joc si de cabana dar si de turisti.... Pacat ca genertiile noi de cabanieri nu au nimic de aface cu muntele si cu regulie scrise dar mai ales cele nescrise ....dar de bun simt
Multumesc!