Foto: Profimedia Images
Am știut de când am început să mă gândesc mai bine la subiectul copil ca eu nu voi fi o mama „tipică”. Nu mi-am dorit niciodată să stau acasă doi ani în concediul de creștere a copilului. Înseamnă ca nu-mi iubesc și nu-mi doresc acest copil?! Nicidecum.
Mereu mi-a fost teamă sa zic asta cu voce tare. Cunosc o singură familie, din Belgia, în care tatăl de origine braziliană a stat acasă cu fiul lui.
În anturajul nostru, frazele pe care mi-e lehamite sa le mai aud sunt din familia: „ehhh, o să vezi tu, nu merge chiar aşa!!, „mamele sunt mame”, „da, da peste două luni veți face schimb” etc. Toate aceste păreri împărtășite laolaltă cu ochi dați peste cap și urme de reproș.
Dacă la început nu mă interesa în mod special reacția și ce voi auzi, înspre final de sarcină a devenit un subiect pe care am încercat să-l evit de câte ori am putut. Singurii care au înțeles fără sa le pese de ce, cum, când au fost viitorii bunici. Oameni de peste 65 de ani. Toată stima.
Pare-se că nu am evoluat deloc, iar rolul tatălui în creșterea unui copil apare undeva de la 2+ ani și atunci poate de nevoie.
Am fost mereu de părere că cei doi părinți pleacă „de pe picior de egalitate” (exceptând purtarea în pântec, naṣterea și alăptatul, acolo unde este cazul) când vine vorba de un nou-născut.
De ce ar ști mama mai bine sa își îmbrace sau să facă baie bebelușului? De ce tatăl nu poate să taie bastonșe din carne sau să fiarbă legume în timpul diversificării? Parcurile sunt deschise ambilor părinți, la fel și cabinetele medicale, în caz de nevoie. Scutecele se folosesc și ele în același mod de către oricare părinte.
Sunt multe și diverse motivele pentru care am luat decizia asta. Am cântărit, pe rând avantaje și dezavantaje și asta e ceea ce e mai bine pentru familia noastră.
P.S. Sper ca încet, încet mentalitatea aceasta sa se schimbe, tăticii să aibă mai multă încredere în ei, iar mamele să mai renunțe la ideea de atotştiutoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.