Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu mi-am dorit niciodată să stau acasă doi ani în concediul de creștere a copilului. Dar mereu mi-a fost teamă sa zic asta cu voce tare

Părinți cu bebelușul lor

Foto: Profimedia Images

Am știut de când am început să mă gândesc mai bine la subiectul copil ca eu nu voi fi o mama „tipică”. Nu mi-am dorit niciodată să stau acasă doi ani în concediul de creștere a copilului. Înseamnă ca nu-mi iubesc și nu-mi doresc acest copil?! Nicidecum.

Mereu mi-a fost teamă sa zic asta cu voce tare. Cunosc o singură familie, din Belgia, în care tatăl de origine braziliană a stat acasă cu fiul lui.

În anturajul nostru, frazele pe care mi-e lehamite sa le mai aud sunt din familia: „ehhh, o să vezi tu, nu merge chiar aşa!!, „mamele sunt mame”, „da, da peste două luni veți face schimb” etc. Toate aceste păreri împărtășite laolaltă cu ochi dați peste cap și urme de reproș.

Dacă la început nu mă interesa în mod special reacția și ce voi auzi, înspre final de sarcină a devenit un subiect pe care am încercat să-l evit de câte ori am putut. Singurii care au înțeles fără sa le pese de ce, cum, când au fost viitorii bunici. Oameni de peste 65 de ani. Toată stima.

Pare-se că nu am evoluat deloc, iar rolul tatălui în creșterea unui copil apare undeva de la 2+ ani și atunci poate de nevoie.

Am fost mereu de părere că cei doi părinți pleacă „de pe picior de egalitate” (exceptând purtarea în pântec, naṣterea și alăptatul, acolo unde este cazul) când vine vorba de un nou-născut.

De ce ar ști mama mai bine sa își îmbrace sau să facă baie bebelușului? De ce tatăl nu poate să taie bastonșe din carne sau să fiarbă legume în timpul diversificării? Parcurile sunt deschise ambilor părinți, la fel și cabinetele medicale, în caz de nevoie. Scutecele se folosesc și ele în același mod de către oricare părinte.

Sunt multe și diverse motivele pentru care am luat decizia asta. Am cântărit, pe rând avantaje și dezavantaje și asta e ceea ce e mai bine pentru familia noastră.

P.S. Sper ca încet, încet mentalitatea aceasta sa se schimbe, tăticii să aibă mai multă încredere în ei, iar mamele să mai renunțe la ideea de atotştiutoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    Fiecare are dreptul să facă ce dorește, dar să fie pregătit să plătească pentru faptele sale, pentru că totul se plătește și nu rămâne nimic neplătit!
    • Like 1
  • Locuiesc langa Lacul Morii si pe 1 Ianuarie 2018 ora 11 eram vreo 5-6 tatici cu copii in portbebe plimbandu-ne langa lac pe un soare placut. Mamici nu erau la plimbare, dupa revelion se ''relaxau'' in casa. Am stat cu copilul de la 2 la 3 ani ca nu aveam cu cine sa-l lasam, iar eu ma puteam lipsi de serviciul pe care-l aveam. Pe vremuri barbatii aduceau banii in casa si femeile ii dramuiau. Lumea s-a schimbat teribil, dupa doua razboaie mondiale s-a ajuns ca femeile sa aibe servici. Bine, si inainte de asta barbatii nu aveau servici, erau tarani, mestesugari independenti sau ca Tugurlan, facea jumi-juma cu mosierul dar n-aveau program de lucru, condica... Taranii au fost fortati sa vie la oras sub diverse forme incepand cu Anglia secolului 18 si continuind si astazi in toata lumea. Eee... serviciul a devenit o lauda, pozitii importante, pe usa apartamentului si pe crucea mormantului scria ''Doctor Cutarescu'' sau ,,Maior Militarescu'', ''ing. Desteptus''. Acum vedem cate o fatuca abia angajata intr-o corporatie cum isi plimba mandra de ea badge-ul la vedere pe strada, alea de 40+ cu oarece pozitii ii da cu masina peste tot, Doamne-fereste de-ar cobara din tramvai, ar vorbi-o toata corporatia. Astazi, femeile au cohones si le e din ce in ce mai greu sa accepte statutul de mamica. Daca au destui bani o da pe bona, menajera, sofer pentru copil... Celelalte isi baga barbatii la inaintare cum se zice in articol si ultimile traiesc ca pe vremuri, la tara pe langa casa si copii. Fiecare face ce poate, dupa posibilitati, e vremea femeilor.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult