Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am citit programul economic al PSD și am ajuns în Paradisul lui Liviu Dragnea: salarii mai mari, taxe mai mici, naționalism

Programul de guvernare economică prezentat de PSD e un semn că partidul este convins de victorie la alegerile parlamentare de pe 11 decembrie și că își permite să folosească documentul pentru a încerca extinderea bazinului electoral prin promisiuni nerealiste, independente de doctrină și cu o doză de naționalism.

Partea a doua a programului prezentat pe site-ul oficial al Partidului Social Democrat (partea întâi e mai degrabă o scurtă listă de obiective, lipsită de cifre) promite că un guvern social-democrat va reduce taxa pe valoare adăugată la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, va elimina o parte din taxele datorate de firme, angajați și pensionari pentru sănătate și pensii, pe când taxele nefiscale și pierderile de timp asociate cu ele vor deveni istorie.

Salariile vor crește semnificativ, alături de punctul de pensie și, mai impresionant, numărul de angajați va ajunge, în 2020, la 5,6 milioane, în timp ce România va deveni atrăgătoare pentru investitori în același timp în care guvernul va înființa un Fond Suveran de Investiții.

PSD afirmă că PIB-ul României va trece de 1.000 de miliarde de lei până în 2020, cu venituri pentru bugetul general consolidat de 330 de miliarde în același an, și partidul crede că va putea să mențină nivelul datoriei guvernamentale la nivelul curent, dar și că o să limiteze deficitul bugetar la 2%.

Comentatorii de stânga au criticat programul economic al social-democraților pentru că ignoră bagajul ideologic al partidului și pentru că pare mai interesat de reducerea de impozite decât de eliminarea sărăciei sau de folosirea taxării ca promotor al egalității sociale.

Cei asociați cu dreapta consideră că cifrele folosite de PSD nu sunt realiste și că reducerea de povară fiscală nu poate să fie implementată în același timp cu o semnificativă creștere de salarii și de pensii.

Social-democrații nu discută despre inflație sau curs de schimb, cifre care probabil nu cadrează cu viziunea lor optimistă despre viitor și pot să facă toate creșterile de salarii irelevante.

Cum atinge PSD Paradisul promis?

Ambele critici sunt corecte, dar ambiția, dublată de cifre nerealiste și posibil înșelătoare, din programul Partidului Social Democrat sau lipsa sa de tentă ideologică nu sunt principalele sale probleme. PSD poate să aibă o idee despre viitor, dar nu are nici un plan clar despre modul în care va ajunge acolo.

Pagina 45 a programului postulează o creștere medie anuală economică de 5,5% și o creștere a veniturilor bugetare de peste 30%, dar modalitățile prin care se va ajunge la ele sunt efectul de multiplicare al investițiilor și fondurilor atrase, îmbunătățirea colectării și creșterea masei de salariați.

Toate guvernele României de la aderarea la Uniunea Europeană cel puțin s-au bazat pe aceleași mecanisme vagi și rezultatele nu au apărut, semn că e o mare diferență între simpla definire a unor ținte și implementarea unor mecanisme prin care ele chiar pot să fie atinse.

PSD are, în acest moment, un program economic, dar partidului îi lipsește un program de reformare a administrației, o clară definiție a Fondului Suveran de Investiții și a rolului său, un plan pentru interacțiunea cu firmele multinaționale sau modalități clare de atragere a unor sume mai mari din fondurile europene.

Un bun exercițiu de imagine

Documentul prezentat pe Liviu Dragnea, însoțit de personalități ca Victor Ponta, Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici, Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb sau Gabriela Firea, e un mai degrabă un bun exercițiu de imagine și e bine calibrat să atragă un număr cât mai mare de posibili votanți către partid.

PSD propune suficiente creșteri de salarii și pensii pentru a-și păstra credibilitatea în cadrul grupului de simpatizanți tradiționali și adaugă o doză de naționalism, prin ideea de re-industrializare și prin Fondul Suveran de Investiții, al cărui rol e neclar, dar ar trebui să aibă un impact semnificativ economic.

În același timp, reducerile de impozite, TVA-ul de 18% și eliminarea de taxe reprezintă o încercare de a atrage un public care este tradițional asociat cu Partidul Național Liberal și poate chiar și pe cei care sunt atrași de retorica anti-sistem a Uniunii Salvați România.

Pentru un partid ca PSD care are probleme de legalitate la nivel de conducere și o imagine asociată cu fenomenul de corupție și vizitele la DNA, acest program de guvernare economică reprezintă o bună ocazie de a muta dezbaterea în abstract.

Viziunea pe care partidele din România o au pentru momentul când ar putea să preia puterea este importantă, dar cetățeanul trebuie să fie la fel de interesat de oamenii pe care îi propun, de modul în care se prezintă în campanie și de planurile legate de subiecte fierbinți ca justiția, evoluția Uniunii Europene sau buna guvernare.

Programul economic al PSD seamănă, din multe puncte de vedere, cu mișcarea magicianului care agită o eșarfă atrăgătoare într-o mână pentru a distrage atenția publicului de la scamatoria mai importantă pe care se pregătește să o execute.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Merge de fiecare data, ei promit, fraierii voteaza, definitia prostiei sa faci de fiecare data acelasi lucru asteptand rezultate diferite.
    • Like 0
  • check icon
    experimentul "alice in tara minunilor", dar sa nu fim carcotasi si sa asteptam 6 luni sa vedem sexul, apoi la 9 luni o sa vedem minunea, iar dupa 2 ani chestiunea este transata, daca sta in picioare si vorbeste inseamna ca a reusit !
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Salarii mai mari,taxe mai mici ...??dar locuri de munca..??domnu Dragnea stiu ca vindeti himere dar totusi romanii s-au mai desteptat ..ah poate ca in Teleorman....nu ...
    • Like 0
  • check icon
    Mai țineți minte secvența din 2008 toamna/iarna, cînd PSD promitea salarii cu 50% mai mari pt profi, iar Băsescu îl acuza pe Tăriceanu că NU VREA să mărească salariile profilor. Apărea indignată și dna Andronescu. DUPĂ alegeri, a fost ca în bancul cu Ivan Ivanîci de la radio Erevan și Pobeda: nu era un autoturism Pobeda, ci un ceas Pobeda, iar Ivan Ivanîci nu l-a cîștigat, ci i s-a furat la ultima ședință de partid. PSD-ul a fentat de multe ori electoratul, așa că nu văd de ce nu ar face-o și acum, are mari șanse de reușită.
    • Like 0
  • Ne-am lamurit si cu democratia: promisiuni si sperante desarte de mai bine, pana ne alegem si dupa aceea mai vedem noi ce putem face , mai vine o criza, o remaniere, alti ministri, alte planuri, alte autostrazi etc etc Ceva arestari pt coruptie, scandaluri cu catuse la vedere, mai uitam ce s-a promis , avem pe cine sa dam vina ca nu s-a putut face ce am vrut, dar vom face la anu' sau peste doi ani sau in mandatul viitor, in 2018, in 2020 sau mai bine 2030. Romania te iubesc, dar asa nu mai merge!
    • Like 0
  • Strategia PSD etc. față cu reacțiunea: se fac niște conturi pe republica.ro, conturi de români tineri, inteligenți și nehotărâți. Ei se cheamă simplu: valentin, constantin, george. Scopul lor este să repete, în comentarii aparent inteligente, că PSD (și PNL) e rău dar USR nu i-a convins. Urmează argumentele și, eventual, concluzia că tot Ponta e singurul care a făcut ceva.
    • Like 0
    • @ Serin Jura
      Cum adică se fac nişte conturi?... Eu am cont de la apariţia republica.ro. Nu sunt fan Ponta, dacă ai fi citit cu atenţie, ai fi aflat că am regretat votul dat PSD-ului din USL, din momentul în care am realizat că PSD-ul nu-l va susţine pe preşedintele PNL în cursa pentru alegerile prezidenţiale. Eu nu l-am lăudat pe Ponta, ci am adus în discuţie unele realizări ale Guvernului PNL+PSD (zis USL). Dacă ai observat, eu nu ţin cu un partid aşa cum alţii ţin cu o echipă de fotbal (ca tine, de exemplu): orice ar face echipa respectivă ei rămân fani. Eu nu sunt fan partide, SUNT UN CETĂŢEAN LIBER. Votez pe cine mă convinge să-i acord votul. Pricepi? Votul meu trebuie câştigat, nu-l are cineva la cingătoare, pentru s-a colorat în roşu sau galben. Nu dau doi bani pe doctrinele lor, nici ei nu dau. Postarea ta mă sperie. Aşa gândesc votanţii USR? Păi care este diferenţa între tine şi susţinătorii PSD-ului, PNL-ului sau fostului PDL care la orice contestare a partidului iubit ripostează/ripostau cu ba pe-a mă-tii? Nu cu argumente. Spune-mi.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Ești în grafic. Tocmai ceea ce ziceam. Cea mai bună strategie a vechii clase politice printre oamenii care gândesc: hai să facem pe oamenii liberi cărora trebuie să le fie câștigat votul (ceea ce e din start imposibil). Făt-Frumos nu există dar, vedeți, zmeul a mai făcut câte ceva. Și fata de împărat e gravidă, a-nceput să-i placă.
      Apropo de Greuceanu, sunteți ca în bancul ăla în care Greuceanu salvează cele 3 prințese și le testează arătându-le penisul. Cele două mai mari știu ce este, cea mică se uită și se uită dar nu pricepe. După nuntă, Greuceanu îi zice: Noa, ăsta-i penis! La care fata începe să râdă: Ăsta-i penis? Să vezi ce penis avea zmeul!
      • Like 0
    • @ Serin Jura
      Aşteptam un răspuns irefutabil. N-a fost să fie. Păi din pilda ta eu înţeleg faptul că dacă aleg USR-ul (prinţesa cea mică şi aparent naivă) o să păţesc precum Greuceanu... Înţeleg că alea mai bătrâne sunt, cel puţin, mai sincere... Pe bune, tu chiar eşti o votantă USR?
      • Like 0
  • Strategia PSD etc. față cu reacțiunea: se fac niște conturi pe republica.ro, conturi de români tineri, inteligenți și nehotărâți. Ei se cheamă simplu: valentin, constantin, george. Scopul lor este să repete, în comentarii aparent inteligente, că PSD (și PNL) e rău dar USR nu i-a convins. Urmează argumentele și, eventual, concluzia că tot Ponta e singurul care a făcut ceva.
    • Like 0
  • check icon
    propun un test 5" standard pt politicieni, adica raspunsuri in 1 sec la fiecare intrebare : 1. cum va ganditi sa cresteti salariile acordate de firmele private ? 2. cum va ganditi sa acordati legislatia romaneasca in domeniul pensiilor cu legislatia majoritatii tarilor din ue unde muncesc romanii ? 3. care este mecanismul legislativ prin care ar functiona continuu creșterea masei de salariați ? 4. care sunt studiile economico-politice necesare implementarii mecanismelor de multiplicare al investițiilor ? 5. ce tip de legislatie promovati pentru cresterea fondurilor atrase ? apoi umblam prin universitati din intrega lume 4 ani sa aflam raspunsurile savantilor si sa afle si boborul cum sta treaba :). astfel ca la finalul mandatului avem o discutie credibila : ce gandeau politicienii inante de alegeri, ce au "lucrat", care sunt rezultatele gandirii lor si ce ziceau savantii.
    • Like 0
  • Am votat pentru prima dată PSD-ul în anul 2012, pentru că era în alianţă cu PNL-ul şi aveam mare încredere în Crin Antonescu. Am reevaluat PSD-ul şi am regretat votul foarte rapid: după ce apropiaţii lui Victor Ponta au început să-l atace pe Crin Antonescu şi a devenit limpede că Ponta va candida la preşedenţie, desfiinţând USL-ul şi înţelegerea cu privire la viitorul candidat la funcţia de prezident. După ce liberalii i-au aplicat lui Crin Antonescu perversa de Sibiu... m-am liniştit şi în privinţa lor. Tot un drac. Între timp, Crin Antonescu a abandonat lupta, altă dezamăgire. Se apropie alegerile şi nu ştiu cu cine o să votez. ALDE, sigur nu. USR-ul nu m-a convins, iar după votul la două mâini în Consiliul General... Oameni noi cu obiceiuri vechi. Plus că nu cred în bunele intenţii ale doamnei Clotide Armand, directoare la EGIS ROMÂNIA (firmă de stat franceză), cea care a încasat 213 milioane de lei pentru a supraveghea lucrările efectuate de Bechtel (50 km). Tain pentru americani, tain pentru francezi. Şi Adrian Năstase este liber... Parcă suntem o ţară de hoţi neprinşi, ajunşi astfel negustori cinstiţi. Cum spuneam, nu ştiu cu cine o să votez, sunt un nehotărât. Ca şi George, în postarea de mai jos, aşteptam un studiu comparativ de programe electorale. Aşa, pare un material anti-PSD. Cu toată stima. Argumentele sunt subţiri, prea multe clişee postdecembriste. Spuneţi dvs că nu se pot micşora taxele şi impozitele şi mări salariul minim pe economie. PĂI USL-ul A FĂCUT-O! A micşorat TVA-ul de la 24 la 19% şi a crescut salariul minim pe economie, aşa cum nu a fost în stare PDL-ul care a MĂRIT TVA-ul... şi a micşorat salariile... Despre ce vorbiţi? Vă rog să citiţi cu atenţie situaţia construcţiei de autostrăzi din România pe care ne-o prezintă doamna Loredana Voiculescu pe Republica.ro: 2004: 97 km, 2007: 50 km, 2009: 42 km, 2010: 10 km, 2011: 50 km, 2012: 164 km, 2013: 116 km, 2014: 22 km, 2015: 12 km. Ce concluzie se desprinde? Că atunci când PSD-ul a fost la putere s-au construit 411 km de autostradă (2004, 2012,2013,2014 şi 2015) iar în restul guvernărilor s-au construit ... 112 km de autostradă. Am citat de pe Republica.ro. O astfel de analiză, pe cifre, doresc să citesc pentru a putea alege în cunoştinţă de cauză. Nu lozici.
    • Like 0
    • @ Constantin
      Bayard check icon
      Dragule, stai foarte slab cu logica... de unde pana unde concluzia aia?? :)) Nu asa se gandeste, mai ales cand vine vorba de proiecte mari de infrastructura. Rezultatele se vad peste ani. Deci in 2012-2013 s-a vazut munca guvernului anterior... ghici ce? PDL? Parca Boagiu?? Nici nu mai tin minte. In 2014-2015 si inclusiv 2016 s-a vazut munca lui Ponta si a USL. Asa cum incepand abia din 2017 sau chiar 2018 o sa se vada eforturile cabinetului Ciolos. Asa se gandeste cand vine vorba de autostrazi.

      A facut USL-ul ce spui tu?? Sigur, a scazut TVA si a crescut salariile si pensiile. Se poate... dar nu asa, doar din vointa. Cum au realizat lucrul asta??? pai tocmai pe ce mentionezi la sfarsit: au taiat complet investitiile in infrastructura. Si nu doar in proiecte finantate de noi, ci si la proiecte cofinantate unde noi trebuia sa punem doar 25% din bani de exemplu.... o risipa URIASA!!! Asa au facut imediat dupa ce au ajuns la guvernare. Ulterior... '14-'15 cum economia isi revenise (ca in toata Europa), ar fi avut bani si de investitii si totusi in continuare nu le-au facut. De data asta de frica DNA. Asta a insemnat guvernul USL.

      PS: Cat despre Antonescu, imi pare rau ca ai avut incredere in el. Sincer, oricine i-a urmarit activitatea ca ministru al sportului (si stiu ca sunt foarte putini, doar cei care citeau cu religiozitate presa sportiva), nu ar fi avut nici macar 1% incredere in el. Asa ca politician are discurs bun, e inteligent, arata prezentabil... om de incredere. Dar nu era.... (opinia mea)
      • Like 0
    • @ Bayard
      Eu nu cred faptul că USL-ul ar fi luat bani de la Investiţii şi i-ar fi dus în Salarii. Dacă banii din capitolul Investiţii nu au fost cheltuiţi, atunci au rămas ca excedent bugetar. Eu aşa am citit în presa anilor 2014: s-a creat excedent bugetar din cauza reducerii sumelor alocate de guvern pentru investiţiile publice, în timp ce cheltuielile curente au fost conform programului anunţat. Ăsta este un minus al guvernării respective, desigur. Acum stăm bine la investiţii şi absorbţia fondurilor europene? S-a schimbat situaţia? PSD-ul s-a temut de DNA, corect, dar aveţi impresia că tehnocraţii au mai mult curaj? Aveţi cunoştinţă despre întocmirea unor caiete de sarcini pentru construcţia de autostrăzi de către tehnocraţi? Spui că în 2014,2015 economia îşi revenise... Păi în 2010, atunci când era criză mondială, la ANRP se împărţea un miliard de euro la 5 oameni. Nu aveam bani pentru investiţii, pensii şi salarii dar despăgubeam titularii unor drepturi de creanţă? Cum adică nu erau bani? Ne-am împrumutat şi 20 de miliarde de euro... Nu erau bani cât puteau ei să fure, asta da. Cu privire la Crin Antonescu, înţeleg de la tine că inteligenţa este la şi altele, atunci când vorbim despre calităţile pe care trebuie să le aibă un preşedinte de ţară. A, mai este ceva, eu nu votez oameni politici în funcţie de cum arată fizic. Avem criterii diferite.
      • Like 0
  • Sigur ca un asemenea nivel al demagogiei ca cel mazgalit in programul PSD se adreseaza unui mare numar de "alegatori" care include prostimea traditionala dar si pe cea proaspat relevata - pe cei de teapa candidatilor la directroratul de scoli, candiadati care au picat jalnic un examen ce necesita un IQ de 65%-70% pentru a fi promovat. Asta-i electoratul PSD, partid care, ca si I Stoica (Caritas) in urma cu 25 de ani tace malc atunci cand e intrebat care-i misterul clocitoarei de bani. Ce sa faca celelelate partidein fata unei astfel de ipocrizii? Simplu: sa aduge un pic la demagogia PSD si sa spuna ca va da mai mult (chiar daca, evident nu are de unde). Ar putea miza pe populism de genul "crestem pensia minima la 1500 de lei prin reducerea pensiilor nesimtite ale imbuibatilor - catre mediile EU intre pensia minima si cea maxima". Sau ca va asigura curentul electric, gazele, incalzirea locuintelor, cota de lemne in mod gratuit tuturor consumatorilor ne comerciali (adica la toate gospodariile de la sat si oras). Suna gretos desigur, insa nu poti sa invingi un adversar balos fara sa-l atingi. Te vei umple de cava zoaie, dar important e sa intrii pe teritoriul adversarului si sa-i tai ceva capete cu propriile arme!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult