Programul de guvernare economică prezentat de PSD e un semn că partidul este convins de victorie la alegerile parlamentare de pe 11 decembrie și că își permite să folosească documentul pentru a încerca extinderea bazinului electoral prin promisiuni nerealiste, independente de doctrină și cu o doză de naționalism.
Partea a doua a programului prezentat pe site-ul oficial al Partidului Social Democrat (partea întâi e mai degrabă o scurtă listă de obiective, lipsită de cifre) promite că un guvern social-democrat va reduce taxa pe valoare adăugată la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, va elimina o parte din taxele datorate de firme, angajați și pensionari pentru sănătate și pensii, pe când taxele nefiscale și pierderile de timp asociate cu ele vor deveni istorie.
Salariile vor crește semnificativ, alături de punctul de pensie și, mai impresionant, numărul de angajați va ajunge, în 2020, la 5,6 milioane, în timp ce România va deveni atrăgătoare pentru investitori în același timp în care guvernul va înființa un Fond Suveran de Investiții.
PSD afirmă că PIB-ul României va trece de 1.000 de miliarde de lei până în 2020, cu venituri pentru bugetul general consolidat de 330 de miliarde în același an, și partidul crede că va putea să mențină nivelul datoriei guvernamentale la nivelul curent, dar și că o să limiteze deficitul bugetar la 2%.
Comentatorii de stânga au criticat programul economic al social-democraților pentru că ignoră bagajul ideologic al partidului și pentru că pare mai interesat de reducerea de impozite decât de eliminarea sărăciei sau de folosirea taxării ca promotor al egalității sociale.
Cei asociați cu dreapta consideră că cifrele folosite de PSD nu sunt realiste și că reducerea de povară fiscală nu poate să fie implementată în același timp cu o semnificativă creștere de salarii și de pensii.
Social-democrații nu discută despre inflație sau curs de schimb, cifre care probabil nu cadrează cu viziunea lor optimistă despre viitor și pot să facă toate creșterile de salarii irelevante.
Cum atinge PSD Paradisul promis?
Ambele critici sunt corecte, dar ambiția, dublată de cifre nerealiste și posibil înșelătoare, din programul Partidului Social Democrat sau lipsa sa de tentă ideologică nu sunt principalele sale probleme. PSD poate să aibă o idee despre viitor, dar nu are nici un plan clar despre modul în care va ajunge acolo.
Pagina 45 a programului postulează o creștere medie anuală economică de 5,5% și o creștere a veniturilor bugetare de peste 30%, dar modalitățile prin care se va ajunge la ele sunt efectul de multiplicare al investițiilor și fondurilor atrase, îmbunătățirea colectării și creșterea masei de salariați.
Toate guvernele României de la aderarea la Uniunea Europeană cel puțin s-au bazat pe aceleași mecanisme vagi și rezultatele nu au apărut, semn că e o mare diferență între simpla definire a unor ținte și implementarea unor mecanisme prin care ele chiar pot să fie atinse.
PSD are, în acest moment, un program economic, dar partidului îi lipsește un program de reformare a administrației, o clară definiție a Fondului Suveran de Investiții și a rolului său, un plan pentru interacțiunea cu firmele multinaționale sau modalități clare de atragere a unor sume mai mari din fondurile europene.
Un bun exercițiu de imagine
Documentul prezentat pe Liviu Dragnea, însoțit de personalități ca Victor Ponta, Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici, Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb sau Gabriela Firea, e un mai degrabă un bun exercițiu de imagine și e bine calibrat să atragă un număr cât mai mare de posibili votanți către partid.
PSD propune suficiente creșteri de salarii și pensii pentru a-și păstra credibilitatea în cadrul grupului de simpatizanți tradiționali și adaugă o doză de naționalism, prin ideea de re-industrializare și prin Fondul Suveran de Investiții, al cărui rol e neclar, dar ar trebui să aibă un impact semnificativ economic.
În același timp, reducerile de impozite, TVA-ul de 18% și eliminarea de taxe reprezintă o încercare de a atrage un public care este tradițional asociat cu Partidul Național Liberal și poate chiar și pe cei care sunt atrași de retorica anti-sistem a Uniunii Salvați România.
Pentru un partid ca PSD care are probleme de legalitate la nivel de conducere și o imagine asociată cu fenomenul de corupție și vizitele la DNA, acest program de guvernare economică reprezintă o bună ocazie de a muta dezbaterea în abstract.
Viziunea pe care partidele din România o au pentru momentul când ar putea să preia puterea este importantă, dar cetățeanul trebuie să fie la fel de interesat de oamenii pe care îi propun, de modul în care se prezintă în campanie și de planurile legate de subiecte fierbinți ca justiția, evoluția Uniunii Europene sau buna guvernare.
Programul economic al PSD seamănă, din multe puncte de vedere, cu mișcarea magicianului care agită o eșarfă atrăgătoare într-o mână pentru a distrage atenția publicului de la scamatoria mai importantă pe care se pregătește să o execute.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Apropo de Greuceanu, sunteți ca în bancul ăla în care Greuceanu salvează cele 3 prințese și le testează arătându-le penisul. Cele două mai mari știu ce este, cea mică se uită și se uită dar nu pricepe. După nuntă, Greuceanu îi zice: Noa, ăsta-i penis! La care fata începe să râdă: Ăsta-i penis? Să vezi ce penis avea zmeul!
A facut USL-ul ce spui tu?? Sigur, a scazut TVA si a crescut salariile si pensiile. Se poate... dar nu asa, doar din vointa. Cum au realizat lucrul asta??? pai tocmai pe ce mentionezi la sfarsit: au taiat complet investitiile in infrastructura. Si nu doar in proiecte finantate de noi, ci si la proiecte cofinantate unde noi trebuia sa punem doar 25% din bani de exemplu.... o risipa URIASA!!! Asa au facut imediat dupa ce au ajuns la guvernare. Ulterior... '14-'15 cum economia isi revenise (ca in toata Europa), ar fi avut bani si de investitii si totusi in continuare nu le-au facut. De data asta de frica DNA. Asta a insemnat guvernul USL.
PS: Cat despre Antonescu, imi pare rau ca ai avut incredere in el. Sincer, oricine i-a urmarit activitatea ca ministru al sportului (si stiu ca sunt foarte putini, doar cei care citeau cu religiozitate presa sportiva), nu ar fi avut nici macar 1% incredere in el. Asa ca politician are discurs bun, e inteligent, arata prezentabil... om de incredere. Dar nu era.... (opinia mea)