
Foto: Getty Images
Deschizi TV-ul și vezi pe toate posturile discuții despre IRCC și ROBOR.
Eu nu mă uit la evoluția IRCC sau ROBOR, deoarece acești indicatori au legătură cu evoluția dobânzii la credite... fix zero. IRCC reprezintă dobânzile la împrumuturile pe termen scurt între bănci (o zi, o săptămână). Iar ROBOR reprezintă niște cotații de dobândă, dar... nu se realizează tranzacții la acele cotații.
Eu mă uit mereu la costul banilor. Costul banilor reprezintă cu cât se împrumută statul și băncile pentru perioade mai lungi de timp (un an, 5 ani). Băncile nu pot da împrumuturi pe 30 de ani cu surse de finanțare de o zi/ lună.
La fel și statul.
În ianuarie 2022, am explicat că vor crește mult dobânzile la credite, deoarece cresc dobânzile cu care se împrumută statul. (vezi link)
În ianuarie 2022 ROBOR era 3%. Nimeni nu vorbea despre ROBOR sau IRCC. În ianuarie 2022, cea mai mare problemă a României era că Djokovici nu era primit să joace tenis la Australian Open.
Din ianuarie au trecut 7 luni, iar statul și băncile se împrumută (pe termen lung) cu dobânzi de peste 8%.
Nu trebuie să fii geniu în economie să înțelegi că în viitorul apropiat toate împrumuturile în lei ( ROBOR sau IRCC) vor avea DAE de peste 10%.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.