Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu trebuie să fii geniu în economie să înțelegi că în viitorul apropiat toate împrumuturile în lei - ROBOR sau IRCC - vor avea DAE de peste 10%

bancar credit

Foto: Getty Images

Deschizi TV-ul și vezi pe toate posturile discuții despre IRCC și ROBOR.

Eu nu mă uit la evoluția IRCC sau ROBOR, deoarece acești indicatori au legătură cu evoluția dobânzii la credite... fix zero. IRCC reprezintă dobânzile la împrumuturile pe termen scurt între bănci (o zi, o săptămână). Iar ROBOR reprezintă niște cotații de dobândă, dar... nu se realizează tranzacții la acele cotații.

Eu mă uit mereu la costul banilor. Costul banilor reprezintă cu cât se împrumută statul și băncile pentru perioade mai lungi de timp (un an, 5 ani). Băncile nu pot da împrumuturi pe 30 de ani cu surse de finanțare de o zi/ lună.

La fel și statul.

În ianuarie 2022, am explicat că vor crește mult dobânzile la credite, deoarece cresc dobânzile cu care se împrumută statul. (vezi link)

În ianuarie 2022 ROBOR era 3%. Nimeni nu vorbea despre ROBOR sau IRCC. În ianuarie 2022, cea mai mare problemă a României era că Djokovici nu era primit să joace tenis la Australian Open.

Din ianuarie au trecut 7 luni, iar statul și băncile se împrumută (pe termen lung) cu dobânzi de peste 8%.

Nu trebuie să fii geniu în economie să înțelegi că în viitorul apropiat toate împrumuturile în lei ( ROBOR sau IRCC) vor avea DAE de peste 10%.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult