Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu vă mirați că atât de mulți români plecați în străinătate au votat AUR

Români în Germania

Foto: Profimedia

Ce s-a întâmplat în diaspora și de ce noul suflu în politica românească este AUR.

Votul din diaspora a fost diferit cu ocazia ultimului scrutin, față de alegerile desfășurate în ultimii 30 de ani.

Voturile românilor din străinătate nu au mai mers doar către PNL, PMP sau USR PLUS, acestea s-au îndreptat și către AUR.

Numele acestui partid este și ușor de reținut. Din România nu au emigrat în diaspora doar absolvenți ai unor universități de prestigiu, vorbitori de limbi străine, așa cum fals credem unii dintre noi. Nu, din România au plecat în Vest, mare parte, oameni amărâți, care nu aveau un loc de muncă în țară.

Exodul românilor a avut loc din cauze economice. Acești oameni doreau să muncească cinstit și nu o puteau face în țară, din lipsa locurilor de muncă.

Mulți dintre românii din țară habar nu au în ce condiții muncesc și trăiesc mulți dintre românii din diaspora. Pentru a-și plăti chiria, locuiesc și câte 6-7 persoane în același apartament. Nu este cazul tuturor, însă ușa care ți se deschide în străinătate presupune traiul în comun cu alte câteva persoane. Am cunoscut astfel de români. Am discutat cu ei. Când pleci de lângă familie pentru a locui în astfel de condiții, când ești smuls din sânul familiei, pentru că știi că nu ai nicio șansă în țară, furia se acumulează. Îți este dor de familie, îți este dor de părinți, îți este dor de România. Când auzi imnul, îți dau lacrimile. Frustrarea și revolta se acumulează, cresc.

Dacă până acum aceștia asociau eșecul țării și blamau preponderent PSD pentru plecarea lor din țară, acum, la apariția AUR, au sancționat la urne de-a valma, meritat sau nu, întreaga clasă politică.

Deși împreună PNL/USR PLUS au câștigat alegerile în diaspora, AUR s-au clasat pe locul 1 în Italia și pe locul 2 în Spania, adică țările unde românii au emigrat pentru a lucra în construcții sau manufactură. Rezultate bune au obținut și în Franța. De asemenea, au emigrat și „șmecherași”, iar mesajul AUR s-a pliat perfect pe aceștia.

Diaspora a votat masiv pentru AUR, partid care s-a clasat pe locul trei, imediat după USR Plus și PNL (Datele sunt valabile după centralizarea a peste 87% dintre voturile secțiilor din străinătate). Rezultatele din diaspora arată conform celor de mai jos:

USR – 29,3%

PNL – 25,6%

AUR – 24,9%

PMP – 9%

PSD – 3,5%

În favoarea AUR au pierdut voturi toate forțele mainstream.

De gândit pentru viitor. Cine își va asuma deschiderea către românii care acum votează cu AUR? Unde vor fi bărbații din politica românească?

Cu demagogie și sloganuri nu mai merge. Altceva, partidele mainstream vor fi nevoite să devină mai conservatoare, nu extremiste, dar mai conservatoare. Este clar că în acea direcție ne îndreptăm. Iar agenda progresistă este închisă, de facto, în România. Orice partid care va promova gălăgios teme din agenda progresistă va avea masiv de pierdut. Nu o spun eu, o spun cifrele.

O altă mare greșeală, blamarea celor care se declară credincioși, a dus la acumularea unor frustrări care acum s-au îndreptat către, da, AUR. Poate s-a greșit când pe Facebook și în media rulau spoturi apocaliptice, cu ocazia Referendumului pentru familie. Poate trebuia tratat altcumva acel subiect.

România este o țară a toleranței, asta ne place să credem.

Rămâne de văzut cine își va asuma responsabilitatea, cine va fi destul de deschis pentru a asculta pe cei care s-au dus spre AUR.

Implicare, nu demagogie. Sinceritate, nu false sloganuri. Soluții, nu certuri.

Politicienii ar trebui să devină oameni politici. În caz contrar, Parlamentul se va umple, cu ocazia următoarelor alegeri, de și mai mult AUR.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Si la AUR este multa demagogie si sloganuri. Fiind un partid nou si care va fi in opozitie cel putin vreo 4 ani vor creste pe baza acestei demagogii si sloganuri pentru ca nu vor putea sa schimbe nimic in societate. Daca se tin tare si nu vor asocieri cu nimeni este posibil sa manance o paine buna in parlamentul multi ani de acum incolo, cateodata este mai bine in opozitie decat la guvernare, mai ales daca nu se schimba nimic in tara.
    Notorietatea celor de la AUR va fi invers proportionala cu calitatea vietii in Romania. Daca pana la urma PNL si USL PLUS se vor uita la TOATA societatea romanesca (in special USR PLUS avem sanse ca influenta AUR sa scada, daca nu nu.
    • Like 4
  • Parerist check icon
    Eu ca diasporic ce sunt ma întreb dacă imigrația românească nu va repeta istoria celei turcești sau magrebiene.
    O prima generație de imigranți harnici, veniți pentru o viata mai buna, însă care muncesc extrem de mult (pentru a putea supraviețui) , sunt slab integrați, locuiesc în cartiere dubioase (în timp ce banii pleacă în tara de origine construind case în care nu locuiește nimeni) iar în timpul asta copii le cresc pe strada și cad sub influente dubioase.
    Iar următoarele generație crescuta cum spuneam, care nu mai sunt nici romani (sau turci sau marocani) nici localnici, sunt foarte susceptibili sa pună botul la iliberalism (vezi cum au votat "nemtii" sau "francezii" la referendumul lui Erdogan) sau la extremism religios (nu are rost sa mai dau exemple).
    Noi încă nu avem încă o generație 2 sau 3 născută și crescuta în ghetouri... Și sper nici sa n-avem. Însă avem comunități destul de mari slab calificate și integrate fix în tarile unde aur a luat voturi multe. Eu ma tem ca următoarea generație, dacă va trai la marginea societății încă de la naștere, o sa fie mult mai radicala și mai ușor de atras spre extremisme decât cea actuala care încă mai are "rădăcini" dintr-o societate normala.
    • Like 3
  • 1. Votul pentru AUR coroborat cu faptul ca nu au aparut deloc in "mass-media" demonstreaza inca o data ca "media mainstream" nu e in mare decat un generator si propagator de fake news. La fel si despre sondajele care se publica - de la cele de dinainte de alegeri, la exit-poll-uri. De asemenea, daca despre AUR e la comanda serviciilor si a altor forte obscure (se spune, dar nimeni nu vine cu dovezi clare), la fel si mare parte a "mediei mainstream" e la comanda mai ales a fortelor obscure (cazurile Antena si RTV sunt exemple clare in acest sens).
    2. Votul din diaspora pentru AUR, cat si cel din tara, a fost majoritar din partea unor oameni care muncesc in privat - muncitori cu salarii mici sau mici intreprinzatori cu venituri reduse. Nu asistati sociali, nu pensionari, nu bugetari. Deloc surprinzator, tinand cont ca in Romania numarul celor cu salariul minim pe economie este de peste 1 milion. La acest segment din Romania, se adauga si cei descrisi in articol. Nimeni nu s-a adresat acestor oameni, care la ora actuala cam duc greul in Romania si au resimtit cel mai puternic efectele economice ale pandemiei.
    • Like 2
  • Base.Tari si Pontica mai periculosi erau daca intrau in Parlament decat noi prm-isti zisi AUR,care are pe acest:
    GEORGE SIMION este în interiorul lui însuși: privirea de om hăituit, care și-a pierdut mintile, incoerenta, tonul cu care vorbește, pauzele nefirești, lipsa de minimă cursivitate, incapacitatea de a formula si rosti o frază cu sens. Dezechilibru grav. E clar că cineva din umbră îl manevreaza. AUR = un ghiveci de tipologii periculoase, dubioase, toxice. AUR coclit."

    • Like 1
  • N-are a face cu conservatorismul.

    Are a face cu al doilea val de carantina din Spania, cel putin, care a lovit in romanii saraci de pe aici (eu sunt in Spania).

    Nu i-a bagat nimeni in seama - dintre partidele mainstream nu am auzit unul sa zica: Frati Iberici, nu va e de la obraz? AUR a facut-o.

    Il durea gura pe ambasadorul roman in Spania sa zica ca a doua carantina din Madrid, despre care s-a protestat indelung ca e nedreapta si aftecteaza imigrantii saraci sa spuna exact asta - ca afecteaza imigrantii saraci?

    Nu ar fi schimbat mare lucru, factual, dar macar oamenii aia nu s-ar fi simtit ai nimanui.
    • Like 6
    • @ Maria Zamfir
      Delia MC Delia MC check icon
      Da și nu.
      Diasporenii au putut vota doar cu dovadă că locuiesc undeva. Nu a mai mers cu buletinul și să stai pe unde apuci. Campania lor a fost pe facebook și pentru asta trebuie să ai un telefon măcar plus internet. Deci săraci lipiți n-au fost.

      Are însă de-a face cu lipsa de educație, cu credulitatea și naivitatea. Cu negaționismul și conspiraționismul. Campania lor de racolare s-a desfășurat pe facebook pe anumite pagini la prima vedere inofensive dar care se ocupau în special cu propagarea ideilor anti-tot în corelație cu extremismul religios. Publicau articole și videoclipuri tendențioase și așa a început să-i urmărească lumea și de acolo își racolau adepții, niște fanatici radicalizați cu care nu se putea discuta.
      Dar revolta vizavi de pelerinaje a fost a celor din țară.
      Rădăcinile răului stă tot in propaganda pesedistă anti-masuri guvernamentale și că "toți aceeași mizerie". Dublu efect: unii au stat acasă (de ce să votezi dacă-i tot aia) iar unii au pus botul la AUR. AUR e vlăstarul psd și după ce înșelăciunile lor vor ieși la iveală va fi probabil absorbit de psd. AUR e QAnon-ul psd.
      • Like 1
  • Din punctul meu de vedere lucrurile sunt destul de simple, aparent. Dacă forțele noi apărute pe plaja politică, fie ele conservatoare, extremiste, româniste până la cer, neolegionare sau cum dorește fiecare să le eticheteze, nu schimbă macazul către un parcurs ascendent al țării, mă tem că speranța românilor, și așa ruginită, este numai bună de dus la fier vechi. Fiindcă până la urmă crede cineva că, contează dacă spitalele regionale, infrastructura rutieră, feroviară și maritimă, industria, agricultura, educația (deși cu educația trebuia să încep) etc. sunt resuscitate și (re)clădite de către PSD ori de PNL ori de AUR ori de BRONZ? De 31 de ani ni se flutură pe la nas din 4 în 4 ani acest NOI VOM FACE ȘI VOM DREGE însă nimic concret, ba dimpotrivă. Prin urmare este irelevantă doctrina partidului politic aflat la guvernare dacă națiunea prosperă, iar această prosperitate este una reală, resimțită la nivelul de trai al fiecărui cetățean. Ne pierdem în detalii care nu fac decât să ne dezbine când defapt toți avem același necesități și dorim același lucru: un viitor mai prosper și mai liniștit.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Dacă prezența la vot ar fii fost peste 50% băieților auriți nu le-ar ajuns cele peste 400000 de voturi primite să atingă pragul electoral.Așa dacă multora le-a fost lene să-și miște fundul din casă ,acum nu au decât să suporte gașca Șoșoacă & Comp timp de 4 ani cu multele lor aberații în parlament.
    • Like 3
    • @ Dorin
      Vor fi multe de suportat și mă tem că nu se va mai putea face absolut nicio reformă.
      Gruparea asta nu e de capul ei.Are în spate cel puțin BOR,cu tot cu finanțare,aș zice eu.
      Cred că cele 500000 de români furioși pe...chiar pe cine,până la urmă?,acei români tocmai au băgat în parlament vehiculul de demolare a statului laic și european civilizat.
      Asta e!
      Cum zicea și Cristian Diaconescu în aug.2018:„Până la urmă,destinul unei țări nu este întotdeauna ascendent!”.
      • Like 3
    • @ Dorin
      Si de ce crezi ca daca participa la vot 50% din romani , AUR nu ar fi luat acelasi procentaj? Ai tu informatii? Pe cine ar fi votat cei 70% din romanii care nu au votat?
      • Like 3
    • @ Silviu Pop Sese
      Dorin check icon
      Daca s-ar fii prezentat peste 50% din alegători ar fii însemnat peste 9000000 de votanți, iar pragul minim de 5% de întrare in parlament pentru un partid ar consta in minim 4ooooo voturi , așa că Auriții cu toate voturile lor nu mai pupau parlamentul.
      • Like 3
    • @ Maria Rusu
      Dorin check icon
      Un bula lor aurită de pe Facebook sunt se pare multe grupuri de așa-zise , frații ortodoxe, care provăduiesc fundamentalismul creștin ortodox . Evident aici e implicată cu bani cel puțin o facțiune din BOR .
      • Like 3
    • @ Dorin
      Ce matematica de balta ai? Cu cine ai facut matematica? Cum calculezi? Logic oricati ar vota , normal ii ca procentele sa se mentina cam la aceleasi cote. Daca ar fi fost 50% prezenta in mod normal AUR ar fi primit tot 9% , iar fi votat in jur de 1 mil de romani. Nu poti spune ca restul de 20% , paba la prezenta de 50% ar fi votat restul partidelor si nici un vot la AUR. Daca ar fi votat activ doar anumite categorii din societate scorurile ar fi fost diferite. De ex daca votau studentii si perfoanele cu educatie ridicata , in mod masiv , ar fi avut de castigat USR. Asta ca exemplu. Alt exemplu ii ca votantii PSD sunt majoritari din sud si din est , deci daca prezenta ar fi fost de 90% in Ardeal , si mica in Moldova si sud ,PSD ar fi avut scor mic. Dar daca vedem cine au votat pe AUR , adica toate categoriile de varsta si cu preponderenta tinerii pana in 45 de ani , as tinde sa cred ca AUR ar fi avut de castigat daca prezenta ar fi fost mai mare , deoarece PNL si PSD sunt mai mult partide de pensionari , care sunt majoritari la fiecare votare.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Bazinul electoral AUR e deocamdată fix, au votat fast and furious și cred eu cam toți. Cei 70% n-au fost deloc atât de furious deci trag concluzia că ar fi votat altceva. Cam același mecanism ca la psd, cu număr relativ constant de alegători. Iar faptul că au fost în majoritate tineri, are de-a face cu propaganda antitot, anti-mască, etc. Nu uitați, ei nu vor nimic din măsurile de protecție și pentru că sunt tineri și își închipuie că (,) covidul nu-i atinge.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Bazinul AUR nimeni nu stie cat ii , ii cam cat prostia omeneasca, si va avertizez ca ii cam mare. Asta se intampla cand nu se da importanta educatiei. Apar ultrareligiosii si ultrapatriotii . Mai pe scurt radicalii ( dar radicalii aia prosti nu buni).
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult