Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Numai unii iau Capacitatea sau Bacul. Tovarăși, cinstit e să nu le mai ia nimeni!

Cristian Tudor Popescu

De niște ani încoace, la examenul de Bacalaureat sau de Capacitate s-au redus mult posibilitățile de a copia, adică de fals și uz de fals. Testările actuale sunt mai corecte. Că sunt și mai eficiente, că probează cu adevărat gândirea liberă și creativă a elevilor, și nu capacitatea de a-și lipi momentan pe creier niște informații, date apoi uitării într-un timp record, nu e deloc sigur, dar acest subiect necesită o discuție separată.

 Clasa politică, alcătuită cu precădere din sfertodocți, agramați și analfabeți funcțional, a reacționat instinctiv. Nu numai PSD, protectorul dintotdeauna al loazelor cu părinți care votează (acum, în cap cu G. Firea), dar și lideri ai „dreptei”, ca Traian Băsescu („Profesorii sunt niște unii care alergau după tine cu note proaste, hă, hă, hă”) sau Ludovic Orban, care spunea despre examenul de rezidențiat, pe care guvernul său nu era în stare să-l organizeze: „Acest examen nici nu e necesar”.

Covidul a oferit un bun prilej pentru „sufletiștii” (de la suflat, nu de la suflet) din politică să sară cu propunerea de a nu se mai ține examene, fiind înlocuite cu media notelor din clasele V-VIII, respectiv IX-XII. Consiliul Legislativ a avizat favorabil un astfel de proiect de lege depus în Parlament de un deputat PMP. Asta ar însemna iarăși o falsificare a rezultatelor procesului de învățământ – nu putem să ne facem că nu știm ce diferență este între un 7 (șapte) obținut la, să zicem, Colegiul Național Mihai Viteazul din București și un 10 (zece) la ziceți dumneavoastră unde. Ca să nu mai vorbim de cei care n-au luat Bacul în anii trecuți și care l-ar primi astfel pe daiboj.

Ar fi o etichetare dureroasă a actualei generații față de cele trecute și viitoare – „Ăștia sunt ăia intrați fără examen”.

Capacitatea și Bacalaureatul trebuie să aibă loc. Deja, o mare nedreptate s-a făcut sutelor de mii de elevi fără acces la internet, care nu au avut parte de niciun fel de școală în aceste luni. (Un televizor se mai găsește prin orice casă, cât de săracă. De ce nu s-a folosit Televiziunea Publică pentru a-i ține în contact cu programa?). Ca și celor pe care părinții nu îi lasă să se ducă la orele de pregătire pentru examene.

Verificarea temperaturii la intrarea în sala de examen poate fi anulată prin excepție. În supermarketuri și locuri de muncă, oamenii se duc în fiecare zi și e foarte greu să fie supravegheați în interior – termotestarea are rost. Dar, în școală, examenul se desfășoară în doar câteva zile, iar elevii pot fi separați prin măsuri stricte, a căror aplicare poate fi controlată de cadrele didactice și autorități, chiar de poliție. Șansele de transmitere a virusului pot fi mai mici decât în orice alt loc public. În ciuda faptului că ministreasa Anisie, un fel de Dăncilă liberală, e mai rea decât covidul.

Îmi amintesc un băiat care, la întrebarea reporterului dacă a învățat pentru examen, răspundea vesel anțărț: „Păi, nu prea, că am fost la mare cu prietenii...”. Deci, ce facem, deschidem terasele și plajele și închidem examenele? 

Adică de ce numai unii să ia Capacitatea sau Bacul? Tovarăși, cinstit e să nu le mai ia nimeni!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Same1 check icon
  dar de ce nu l-ati pus in fruntea tovarasilor pe "herr", scuzati, politruc iohannis??
  https://republica.ro/solutia-gasita-la-cotroceni-pentru-elevii-care-trebuie-sa-dea-evaluarea-nationala-si-se-afla-in-carantina

  .
  • Like 0
 • Și în limitarea mea intelectuală nu mă pot abține să îmi pun întrebarea idioată:

  De ce negrii și arabii nu au niciun chef să emigreze de bunăvoie în țări precum Rusia, Serbia, Grecia, Bulgaria?

  Pentru că populațiile acestor țări ar fi rasiste?

  N-am băgat de seamă.

  De ce negrii și arabii dau năvală în Italia, Germania, Spania, Anglia și Germania?

  Nu știu cum se face că primul rând de țări pe care le-am nominalizat sunt cu credință ortodoxă iar al doilea rând de țări sunt cu credință nedeterminată.

  Aștept să fiu (i)luminat.
  • Like 0
 • Fac precizarea că noi ortodocșii slăvim în calendarul ortodox sfinți care au fost negri. Sau de culoare. Sau afroamericani cum doresc corecții să le spună.

  Unul dintre ei este sfântul Moise etiopianul.

  Aveți toate informațiile despre el pe internet.

  Asta ca să preîntâmpin dorința unora de a mă suspecta că sunt rasist.
  • Like 0
 • Vă întreb pentru că noi proștii nu prea reușim să operăm cu noțiunile acestea rafinate.
  • Like 0
 • Nu vă supărați, o întrebare din partea unui reprezentant al proștilor.

  Dacă political corectness, multiculturalismul, diversitatea de opinie și acceptarea diversității sunt dumnezeii la care se închină societatea americană, pentru care motiv albii și negrii sunt ținuți în cuștile unor legi draconice ca să nu se măcelărească între ei?

  https://m.digisport.ro/baschet/stare-de-alerta-in-sua-haos-si-anarhie-dupa-ce-un-politist-a-omorat-cu-brutalitate-un-afro-american-846480
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Creativitatea e cerinţă pentru viaţa de zi cu zi, nu pentru baremul examenelor. Pentru examene e chiar contraindicată.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Nu e cerinta nici macar pentru viata de zi cu zi. Poate sa ajute in anumite situatii, dar nu e o cerinta.
   • Like 2
 • In opinia mea ideea ca nu trebuie sa memorezi niste informatii ci trebuie sa demonstrezi cat de creativ esti , este nerealista , pentru ca nu poti sa fii creativ fara sa ai informatii cat mai bogate in diverse domenii.Altfel spus este necesar ca elevii sa memoreze un minim de informatii ptr. ca pe baza acestor cunostinte sa poata sa demonstreze care este forta lor creativa. De asemenea este necesar ca modul de predare si programa scolara sa fie adaptata astfel incat sa creeze un nou mod de a gandi a elevilor , iar cadrele didactice sa fie scolite in acest sens . Este un proces complex care necesita mai intai pregatirea cadrelor didactice ,apoi modificarea programei scolare si implementarea noului sistem de invatamant pornind cu o anumita generatie , altminteri ar fi un proces de reformare a invatamantului ratat care si asa a suferit ,,reforme ,, numeroase fara sa fie reformat practic deloc.
  • Like 1
 • Boi alegi, boi vor produce...
  De altfel, invatamintul obligatoriu trebuie limitat la 8-10 clase.
  In rest, face doar cine vrea si poate.
  • Like 0
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   In momentul de fata invatamantul obligatoriu chiar e limitat la 10 clase.
   • Like 2
 • Singurul lucru bun rămas de pe vremea lui Funeriu este prezența camerelor de luat vederi în sala de examene, dar, oameni buni, există vreo sală de examen unde să nu se întrerupă lumina 10-15 minute în timpul examenelor? Afurisitul de IREG ar putea fi mai generos.
  • Like 1
 • Aveți dreptate, ce exemplu de necinste s-ar da...Deoarece copiii aceștia ar obține ceva ce ar trebui dobândit prin muncă, în mod cu totul circumstanțial.
  • Like 1


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult