Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O mână de ajutor dată Kremlinului? O posibilă explicație a închiderii USAID

Fundația Împreună

Foto. Agenția Împreună, arhivă

Munca noastră pentru nondiscriminare, incluziune și promovarea valorilor democratice a primit săptămâna trecută un șut din partea administrației Trump. Peste noapte, programele USAID au fost inchise (chiar dacă existau contracte valabile până în 2026) și proiectele aflate în implementare au fost ”suspendate” - mai bine spus, închise. Fară nicio notificare și fară nicio explicație.

În cazul nostru, această decizie nu ne afectează major, programele finanțate (indirect) de USAID reprezentând doar 6% din bugetul anual. Vom reuși să menținem asistența acordată beneficiarilor noștri, grație eforturilor mediului de afaceri din România care înțelege că nu poate avea rezultate bune într-o societate unde sunt foarte mulți oameni care trăiesc foarte rău.


Pentru multe organizații și beneficiarii acestora, însă, decizia administrației Trump înseamnă haos și o condamnare la teroare, foame ba chiar, în foarte multe cazuri, moarte. Pentru sutele de mii de refugiați, copii în stare profundă de vulnerabilitate, migranți, dizidenți ai regimurilor totalitare, victime ale epurărilor politice, victime ale traficului de persoane sau al abuzurilor de tot felul, etc., ceea ce s-a decis peste noapte este halucinant. Și inuman!

Cea mai afectată, însă, de această decizie este Ucraina, principalul beneficiar al programelor USAID din ultimii 3 ani. Pentru cine nu știe, de când Rusia a atacat Ucraina, Fondul de Dezvoltare american a alocat Ucrainei un sprijin financiar de aproape 40 miliarde de dolari (vreo 3 miliarde pentru a sprijini, sub formă de ajutoare umanitare, zonele și oamenii afectați de război, vreo 5 miliarde pentru programe de dezvoltare și alte vreo 30 miliarde de dolari prin infuzie în bugetul de stat pentru a menține funcțional sistemul de sănătate, educație și dezvoltare). La un produs intern brut de puțin peste 170 de miliarde de dolari pe an, cât are Ucraina, sprijinul oferit prin programele USAID a fost extrem de important pentru a menține capacitatea acestuia de a face față agresiunii rusești.

Decizia de a stopa programele USAID – a se citi ajutorul acordat Ucrainei - trebuie corelat cu decizia a suspenda și ajutorul militar acordat statului vecin. Cu alte cuvinte, în acest moment, Ucraina este lipsită și de bani pentru a face față pe câmpul de luptă Rusiei dar și pusă în situația în care, peste noapte, se vede pusă cu ”spatele la zid” în relație cu proprii cetățeni care vor deveni din ce în ce mai nemulțumiți dacă statul nu va reuși să plătească salarii și să asigure niște servicii minime. Ceea ce va crește masa ”nostalgicilor” și a celor care, în lipsa ajutorului venit din Vest, vor cauta alinare în brațele ”fratelui mai mare” din Est. Poate și de aceea, primii care au ”salutat” decizia închiderii USAID a fost fix Kremlinul.

Pentru mine pare din ce în ce mai evident că Europa este obligată să-și regândească politica internă și externă față de cel ce peste 80 de ani a fost ”marele prieten de peste ocean”. Acum e provocator! Însă peste ani, dacă facem ce trebuie, s-ar putea să vorbim despre această perioadă ca o bornă majoră în dezvoltarea continentului nostru!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..e o vorbă "Obrazul subțire, cu cheltuială se ține"..
    Trump însă e interesat de metalele rare..

    Promisa MAGA riscă să rămână cât-de-curând fără aliați. O fi bine pentru supremația pe care o invocă, când vine vorba de lipsa de acoperire a dolarului..?
    • Like 1
  • portal check icon
    E vorba doar de bani. Nu are Trump nimic personal cu voi. Americanii s-au cam saturat sa pompeze bani sau sa moara soldatii lor in razboaiele altora. Plus ca se aleg doar cu gloria ... si atat. Daca tarile euroepene tin asa mult la Ucraina, sa se puna de acord si sa faca o alianta militara europeana. Si sa intre peste rusi sa ii prajeasca final. Dar vedeti bine ca Germania, Franta si Italia nu sunt dispuse sa faca asta. O sansa ar fi daca UE ar deveni o tara formata din mai multe state (cum e SUA). cu guvernatori, institutii si constitutii comune.
    • Like 0
  • IraM check icon
    Ha ! Pai tocmai desfintarea DEI e un obiectiv major.
    Vai! striga marxistii, ne distrug sculele ideologice.
    Pai ce credeati, ca va mai merge mult?
    Ati luat-o, va cam matura pendulul.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult