Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O nouă spargere de țară

Pensii speciale

Foto: Inquam Photos

E un semnal foarte, foarte prost ca decidenți aflați la cel mai înalt nivel în statul român să înceapă să sugereze că poate ar fi mai bine să renunțăm la niște milioane (sau chiar miliarde) de euro din PNRR doar ca să nu facem un lucru absolut firesc – să reformăm pensiile speciale. 

- În primul rând, este o nemernicie absolută că se încearcă din unele părți deja narațiunea cu „ne obligă UE să reformăm pensiile” sau „ne taie UE banii pentru că nu facem cum zic ei”. E o nemernicie pentru că nu ne obligă UE la nimic. România și-a luat un angajament pe tema asta. România are nevoie de asta sau o să ajungem să nu ne mai ajungă banii de pensii în câțiva ani. Cred și că o majoritate de România (aia nespecială, dar atât de numeroasă) își dorește reforma asta. Mai mult, nimeni nu ne obligă să ne fie bine.

- Cum deci să ajungem să transformăm asta într-o tensiune între UE – nivel național demnă de pus gaz pe focul naționalist care i-a mai tot ars și pe alții? Cum când până și vrăjitorul șef pe tema asta (Orban din Ungaria) a ajuns să își înghită cuvintele cât să ajungă acum să negocieze mult doar ca să pună mâna pe banii din PNRR?

- Am tot auzit vehiculate cifre apropo de cât ar costa să renunțăm la această reformă. Întâi că e „doar” 700 milioane, apoi că ar fi vreo 3 miliarde. Nu ne costă doar atât. Nu e despre doar cât „sacrificăm” din PNRR.

- Costurile sunt mult mult mai mari. Doar pensiile speciale se apropie de 1% din PIB și or să crească. Deci sunt banii pe care nu îi luăm de pe PNRR + încă vreo 2.5 miliarde de euro/ an în creștere plătiți pe pensii speciale. De asemenea, jalonul ăsta e parte dintr-o componentă mult mai largă legată de felul în care reușim să asigurăm sustenabilitatea finanțelor publice. 

- Semnalul pe care îl dăm e că începem o negociere ca la piață și e un precedent periculos și pentru alte reforme sau investiții. Așa că o să ajungem să îl ciuruim pe bietul PNRR mai rău ca pe un schweizer.

- Și ceea ce e cel mai enervant e că asta se întâmplă pe un subiect care chiar are susținere publică. Unde oamenii sunt de partea echității, unde ar fi trebuit să fie simplu. Ce o să se întâmple când cineva va trebui să facă reforme antipatice pentru întreaga populație? Nu le mai facem? Ok, pierdem bani europeni, dar nu ne trebuie totuși la un moment dat să avem niște decidenți care sunt în stare să ia decizii nepopulare? Sau pentru care poate societatea nu e potrivită?

De fapt, ce mi se pare cel mai trist și înfricoșător este mesajul care să dă fără niciun fel de jenă – suntem dispuși nu doar să ne oprim din reforme, dar să pierdem și bani doar pentru niște privilegii care ne aduc aminte în fiecare zi că în România sunt cetățeni de mai multe ranguri. Și atunci nu poți să te întrebi - ce o fi, frate, cu pensiile astea „speciale” de e atâta nevoie de ele? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum îl cheamă pe magistratul ăla care doreşte anularea pensiilor nesimţite? Aud! NIciunul? NICIUNUL? Normal, ce treabă au ei cu PNNR-ul? Ducă-se, Pensia lor creşte întotdeauna cu câteva procente peste rata inflaţiei. Plânge zidul ăla de la Târgovişte după ei!
  • Like 2
 • La noi cinstea, patriotismul, implicarea in munca si creatie, unde este cazul, toate sunt de vanzare. De vanzare in afara vanzarii numita negociere a salariului. Salariul este pentru ca ne sculam si ne dam jos din pat, Restul, adica bautul cafelelor, discutiile despre meciuri si femei trebuie platite separat si cat traim. Si asta se intampla doar la cei care habar nu au ce-i aia munca. Cei ce muncesc pe campuri, la sapat de santuri aia sunt niste prosti, nu merita decat salariul minim pe economie si le facem si un cos zilnic. Oare cine le da aceste drepturi? Noi prin votul nostru a listelor de partid si pentru o bere, o galeata. Cred ca am coborat mai jos decat personajele lui Caragiale.
  • Like 2
 • Iata ce a adus democratia criptocomunista in cei 33 de ani ,fara viitor si generatii sacrificate in folosul aristrocatiei originale romanesti in care 90% din populatie nu are viitor cu pensii mizerabile si tineri debusolati si care alearga prin tari straine pentru a aasigura un trai decent familiile lor. Unde s-a gresit!!! de la inceputul democratiei originale romanesti. Sunt singurul care am sustinut ca Romania sa fie al 51 -lea stat al USA si sa importam democratia lor , veche de peste 200 de ani, dar am trecut la sistemele mafiote de tip italian unde grande familia instalata in toate domeniile conduce dupa bunul plac destinele acestui popor blajin, cu bun simt si nelacom, dar conducatorii lacomi si-au insusit distrugand industria grea, usoara , mobila, sticla, agrara vezi fabrici de zahar 28 in functiune si care si azi ne mai rad in fata la TV.S-a vandut totul si pe 10 $ fabrici, ape minerale, si minereuri rare, etc. Ce e de facut! 1. propun o desbatere generala cu digitalizarea, cu energia regenerabila , cu analiza proiectelor cu costuri a tuturor primarilor corupti si necorupti, proiecte prin care s-au sifonat bani publici si europeni si arestarea celor vinovati ca au praduit prin pret valoarea lucrarilor de 5-10 ori valoarea lor reala. Numai atunci se poate spune ca functioneaza justitia in folosul poporului nu a capilor conducatoare de clan.Absolut toate posturile vacante sa fie ocupate prin concurs si prin competenta, sa terminam odata cu lingaii politici, nepotisme, amante, grupuri infractionale. Incepem de la cap, guvern, presedinte, ministrii, partide, presedinti parlament, camera deputatilor si se trece la secretari, directori fantoma din ministere, societati ale statului si atunci societatea se va insanatosi, dar cine sa o faca. Par example. Aducem energie electrica prin cablu marin la 2000 km distanta pentru a deveni un hub energetic pentru Europa, suntem de rasul lumii, avem cel mai mare spatiu hidrografic din Europa si nu aplicam solutia simpla cu turbine kinetostatice(variante canadiene, SUA,) cu cost de investitie minora si putem culege de pe cursul apelor curgatoare, rauri, fluviu unde putem obtine chiar 3000 MWh in banda utilizand tehnologie canadiana.....si investitii mici 2,5 miliarde $
  • Like 0
 • Nume check icon
  Pai daca nu dam pensiile speciale cine ne mai apara tarisoara noastra draga in fata cotropitorilor de toate neamurile, cum spunea dl. ciolacu zilele trecute...pentru ca vajnicii patrioti romani apara tara numai daca sunt platiti cu pensii speciale de la varsta de 40 de ani, altfel ce sens are sa fi patriot?
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Elena Calistru/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon