(Foto Inquam Photos/George Călin)
„România se situează pe locul 7 în ceea ce priveşte dinamica exporturilor totale, devastând… devansând state puternice, precum Franţa, cu 4,6%, Germania cu 4,1% sau Italia cu 3,8%”, a afirmat zilele trecute prim-ministrul. Gafa de limbaj, nici prima și cu siguranță nici ultima din păcate a primei locatare a Palatului Victoria, a fost sesizată de mai toată opinia publică. Ceea ce a fost mult mai puțin remarcat a fost știrea în sine. Evident că, doamna prim-ministru dorea ca știrea să fie trecută la capitolul „mărețe realizări” ale strălucitei guvernări.
Din păcate pentru România, vestea dinamicii accelerate a exporturilor în 2018 intră în cu totul altă categorie, a știrilor proaste. De ce? Pentru că din punct de vedere economic, mai presus de creșterea de tip cantitativ, contează factorul calitativ. Dacă majorarea exporturilor a implicat și creșterea importurilor atunci, în mod evident, rezultatul obținut, sub forma deficitului comercial, nu a făcut altceva decât să se amplifice. Ceea ce s-a și întâmplat.
Datele comunicate de către Institutul Național de Statistică pentru primele 11 luni din 2018 arată majorarea importurilor cu peste 10%, în timp ce ritmul de creștere a exporturilor a fost de numai 8,6%. Astfel că deficitul comercial a ajuns la 13,4 miliarde euro, fiind toate șansele să fi depășit 15 miliarde la finele lui 2018. O altă gaură la buget, care se amplifică și justifică introducerea de noi taxe și impozite pentru a fi finanțată, nu?
De ce majorarea exporturilor antrenează pentru România și creșterea importurilor? Din simplul motiv că valoarea adăugată a produselor românești exportate este relativ scăzută, iar gradul de integrare internă nu este ridicat. Produsul finit autohton încorporează semifabricate importate în măsură deloc neglijabilă. Dacă adăugăm și încurajarea peste măsură a consumului, avem cele două explicații majore ale dinamicii superioare a importurilor.
Așa că știrea anunțată de către premier nu este altceva decât o tentativă banală de manipulare a realității economice, prin prezentarea trunchiată a realității. Suntem campioni la ritmul de creștere a exporturilor. Nu cumva ocupăm aceeași poziție și în ceea ce privește ritmul de majorare al importurilor și respectiv a deficitului comercial? Bineînțeles că da. Dar dinamica acestor doi indicatori nu a mai încăput în vestea anunțată.
Majorarea exporturilor a fost cu adevărat devastatoare…
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
!!! Pt. a avea o economie sanatoasa propun rationalizarea de tip ceausist !!!
!!! Mai propun dobanzi negative la economii si dobanzi la credite ca in anul 1999 !!