Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O omisiune cu adevărat „devastatoare” pentru România: ce a uitat să mai citească premierul Viorica Dăncilă

Viorica Vasilica Dăncilă - George Călin

(Foto Inquam Photos/George Călin)

România se situează pe locul 7 în ceea ce priveşte dinamica exporturilor totale, devastând… devansând state puternice, precum Franţa, cu 4,6%, Germania cu 4,1% sau Italia cu 3,8%”, a afirmat zilele trecute prim-ministrul. Gafa de limbaj, nici prima și cu siguranță nici ultima din păcate a primei locatare a Palatului Victoria, a fost sesizată de mai toată opinia publică. Ceea ce a fost mult mai puțin remarcat a fost știrea în sine. Evident că, doamna prim-ministru dorea ca știrea să fie trecută la capitolul „mărețe realizări” ale strălucitei guvernări.

Din păcate pentru România, vestea dinamicii accelerate a exporturilor în 2018 intră în cu totul altă categorie, a știrilor proaste. De ce? Pentru că din punct de vedere economic, mai presus de creșterea de tip cantitativ, contează factorul calitativ. Dacă majorarea exporturilor a implicat și creșterea importurilor atunci, în mod evident, rezultatul obținut, sub forma deficitului comercial, nu a făcut altceva decât să se amplifice. Ceea ce s-a și întâmplat.  

Îți recomandăm

Datele comunicate de către Institutul Național de Statistică pentru primele 11 luni din 2018 arată majorarea importurilor cu peste 10%, în timp ce ritmul de creștere a exporturilor a fost de numai 8,6%. Astfel că deficitul comercial a ajuns la 13,4 miliarde euro, fiind toate șansele să fi depășit 15 miliarde la finele lui 2018. O altă gaură la buget, care se amplifică și justifică introducerea de noi taxe și impozite pentru a fi finanțată, nu?

De ce majorarea exporturilor antrenează pentru România și creșterea importurilor? Din simplul motiv că valoarea adăugată a produselor românești exportate este relativ scăzută, iar gradul de integrare internă nu este ridicat. Produsul finit autohton încorporează semifabricate importate în măsură deloc neglijabilă. Dacă adăugăm și încurajarea peste măsură a consumului, avem cele două explicații majore ale dinamicii superioare a importurilor.

Așa că știrea anunțată de către premier nu este altceva decât o tentativă banală de manipulare a realității economice, prin prezentarea trunchiată a realității. Suntem campioni la ritmul de creștere a exporturilor. Nu cumva ocupăm aceeași poziție și în ceea ce privește ritmul de majorare al importurilor și respectiv a deficitului comercial? Bineînțeles că da. Dar dinamica acestor doi indicatori nu a mai încăput în vestea anunțată.

Majorarea exporturilor a fost cu adevărat devastatoare…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mare om, mare economist. Tocmai am aflat ca marirea consumului se face prin micsorarea castigurilor.
    !!! Pt. a avea o economie sanatoasa propun rationalizarea de tip ceausist !!!
    !!! Mai propun dobanzi negative la economii si dobanzi la credite ca in anul 1999 !!
    • Like 0
  • De aceea jurnaliștii trebuie să se informeze direct de la sursă și să înțeleagă că politicienii, indiferent de culoarea politică, nu prezintă cifrele statistice în mod obiectiv și complet, fiecare „trage spuza pe turta sa”. Dar atunci când jurnaliștii se transformă în „trompete” ale politicienilor, se cheamă că suntem într-o realitate virtuală care nu are nimic de-a face cu realitatea.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Daca tot vorbesti despre jurnalistii-trompeta, vino si cu exemplele asezonate fix din clientii acestei nocive guvernari : latrinele tv, platite cu bani buni chiar din banii nostri, de onor psd, ca sa intoxice si sa tampeasca oamenii.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult