Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O să supăr multă lume, dar adevărul deranjează. Sunt mulți medici care au jupuit pacienții și de ultimul leu, condiționând fiecare act medical

Coruptia din Sănătate

Foto: Guliver Getty Images

O să supăr multă lume, dar adevărul deranjează. Îmi asum asta.

Căutăm mereu problemele la alții, dar uneori avem mai multe în propria ogradă.

Sunt mulți medici care fac proceduri cuantice, biorezonanțe, tratează cancere cu regimuri alimentare închipuite.

Sunt mulți medici care au devenit antivacciniști convinși.

Sunt mulți medici cărora banul le-a smuls pur și simplu mințile.

Sunt mulți medici care pentru o patologie dau numai medicamentul X făcut de compania Y.

Sunt mulți medici care fac o risipă incredibilă când e vorba de banii statului.

Sunt mulți medici care au jupuit pacienții și de ultimul leu, condiționând fiecare act medical.

Sunt mulți medici care se poartă execrabil cu rezidenții lor, când aceștia le fac 80-90% din treabă.

Sunt mulți medici care refuză să învețe interpretarea unei electrocardiograme, că „la ce mă ajută pe mine?”

Sunt mulți medici care refuză să folosească un computer.

Sunt mulți medici care operează după proceduri vechi și fac medicină după cărți prăfuite.

Sunt mulți medici care dau nifedipină sub limbă sau captopril în regim cronic.

Sunt mulți medici care dau antibiotice în viroze, că „lasă că e mai bine așa”.

Sunt mulți medici care refuză trecerea la sisteme digitalizate, că „la ce bun?”

Sunt mulți medici care refuză soluții online de a păstra legătura cu pacienții, când sunt în lume sute care funcționează de minune.

Sunt mulți medici care nu ridică un deget pentru rezolvarea problemelor din sistem, dar se bucură apoi când 1-2-3 mai nebuni reușesc o schimbare și victoria apoi e a tuturor.

Sunt mulți medici care nu vor să priceapă că modul lor de a se comporta este deosebit de nociv în această eră tehnologică în care ne găsim.

Sunt mulți medici care nu dau doi bani pe părerea colegilor; ei sunt mereu atotștiitori și gestionează perfect orice caz.

Sunt mulți medici pe care nu-i interesează comunicarea cu pacientul sau cu familia acestuia.

Vrem să mergem mai departe, să progresăm, dar nu ne dăm seama că multe ancore sunt chiar în rândul nostru.

Orgolii, ură, condiționare, respingere, aroganță, autosuficiență, risipă, interes, exagerări, disperare după putere și bani. Toate astea există din plin în rândul nostru.

N-ar fi mai bine să luptăm împreună?

N-ar fi mai bine să nu condiționăm nimic?

N-ar fi mai bine să ne uităm în oglindă?

N-ar fi mai bine să ne culcăm liniștiți?

N-ar fi mai bine să ne ajutăm între noi?

N-ar fi mai bine să discutăm frumos cu pacienții?

N-ar fi mai bine să fim calculați?

N-ar fi mai bine să vrem să fim mai buni?

N-ar fi mai bine să ne iubim rezidenții?

N-ar fi mai bine să facem medicină adevărată?

N-ar fi mai bine să renunțăm la orgolii?

N-ar fi mai bine să...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • N-ar fi mai bine, că tot pomeni cineva aci de Jurământul lui Hipocrate, ca acesta să aibă și efecte juridice? Dealtfel toate jurămintele depuse înainte de accederea în diverse funcții publice de responsabilitate ar trebui să aibă efecte juridice, desigur în baza unor indicatori și după evaluări periodice, cu perioadă nu prea mare, așa cam de vreo 6 luni.
    • Like 0
  • M-am ținut de cuvânt, domnule Rădulescu!
    • Like 0
  • Din pacate cele scrise de mine vis-a-vis de spitalul MONZA din Bucuresti, alternativa italiana a catastrofalelor spitale de stat romanesti,, nu ati binevoiti sa le publicati.
    Preturile exorbitante pe care romanul trebuie sa le plateasca acestui spital italia( (dublu si chiar triplu fata de spitalele din Franta sau Austria ) constituie un subiect sensibil care trebuie rezolvat.
    Partea interesanta este ca majoritatea medicilor si totalitatea personalului auxiliar sunt romani.
    De aici dilema : Dam spaga in spitalele romanesti, sau platim preturi exorbitante celor private ? Aceasta-i intrebarea !


    • Like 1
    • @ Ioana Lungulescu
      Cri check icon
      Problema nu este ""pretul exorbitant"" pe care trebuie sa-l plateasca cel care apeleaza la spitalele private, in fond este optiunea strict personala a unui pacient de a folosi serviciile medicale private; problema este ca aceste spitale, desi sunt private, au contract cu Casa de Asigurari, adica au si o finantare de la bugetul public al Sanatatii; astfel particularii beneficiaza de doua finantari: una de la Stat ( prin Casa Nationala de Asigurari ) si cealalta din taxele platite de pacient.
      In acelasi timp, spitalele publice au interdictie expresa de la Casa de Asigurari pentru a introduce vreo taxa pentru serviciile prestate. Efectul rezultat este ca privatii din Sanatate prospera, in timp ce sistemul public ramane subfinantat.
      • Like 1
    • @ Ioana Lungulescu
      Vă stă în putere să penalizați politica de prețuri cu care nu sunteți de acord, mai ales că, o admiteți și dvs., aveți alternativă în ”spitalele din Franța sau Austria”. Până când nu ne scot unii din UE se mai poate.
      • Like 0
    • @ Cri
      Fals.
      Primo: interdicția nu se referă la ”serviciile prestate” ci la serviciile decontate de Casa de Asigurări. Mare diferență.
      Secundo: nu doar spitalele publice au această interdicție ci toți furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări.
      Tertio; pe cale de consecință, prosperitatea unora respectiv dezastrul celorlalți nu derivă din această presupusă (și falsă) discriminare ci au alte cauze.
      Și nu în ultimul rând: atât mediul privat cât și cel bugetar sunt foarte heterogene. A emite sentințe globalizante este foarte riscant.
      • Like 1
  • Alternativa spitalelor de stat din Romania,multe din ele adevarate bombe insalubre, cu personal insuficient, prost platit si de multe ori fara minimul necesar de medicamente, a fost creata o retea de spitale particulare, ultramoderne, cu aparatura de ultima generatie, unul dintre ele fiind, deacum celebru, Spitalul Monza din Bucuresti.
    Pe langa cativa medici italieni, intregul personal medical este romanesc, cu o mica exceptie, un colaborator ocazional, singurul care opereaza anevrismul de aorta, Dr, Rolf Dammrau un excelent chirurg neamt,.
    Din pacate, pretul unei interventii chirurgicale pentru implantarea stendului costa o adevarata avere: peste 20.000 euro.
    Trcand peste faptul ca aceias operatie costa aproale la jumatate, in spitalele din Austria sau Germania, iti pui intrebarea : De ce, ca la noi ca la nimeni ? Ministerul sanatatii din Romania nu are nimic de spus ?
    Aceias operatie se face si in cateva spitale romanesti, dar, dupa asteptari care pot dura luni si chiar ani,
    Suma de peste 20.000 euro ( echivalentul in lei la cursul de schimb actual este de aproape 100,000 lei noi.
    La o pensie medie de 1500 lei, in cati ani acoperi aceasta suma ?
    PS Pun la dispozitia oricarui ziarist de prestigiu, facturile si documentele platite de sotul meu spitalului Monza in Iulie 2017.




    ,
    • Like 1
  • Exista un raspuns posibil la toate aceste intrebari.
    De la Eminescu citire:

    "Toate-s praf... Lumea-i cum este... şi ca dânsa suntem noi."

    • Like 2
  • N-ar fi mai bine dacă?... întrebare retorică... sigur că ar fi mai bine daca medicii si-ar aduce aminte de Jurământul Hipocratic si n-ar mai reactiona DOAR la plicul mult așteptat... In România, pentru ORICE operație gravă este nevoie de șpagă - iar lumea o plătește din frica pentru viata rudei ce se va afla pe masa de operație. Trebuie "uns" nu doar un chirurg, ci toți chirurgii participanți, anestezistul si seful de secție care ti-a facut rost de programare... Medicii chirurgi care nu iau șpagă pentru operațiile complicate sunt o specie pe cale de dispariție - oricine afirmă contrariul se înșeală amarnic...
    • Like 4
  • nu m-ai convins ca esti medic. in orice caz, nu traiesti din practicarea medicinii
    • Like 1
  • Da este adevarat tot ce s-a spus/scris! Dar, credeti-ma , mai suntem multi care am luat in serios materia de ,, Etica mesdicala”.
    • Like 2
  • Bayard check icon
    "N-ar fi mai bine...." nu este din pacate posibil, dpdv uman pentru unii dintre acesti doctori. Oameni care ar trebui eliminati de un sistem corect.
    • Like 3
  • Citesc articolul dumneavoastră așteptand la ușa unui cabinet medical. Asistenta tocmai mi-a spus că aștept degeaba pentru ca nu am programare. Am vrut să-în arat în jurnalul telefonului numărul cabinetului, data, ora, durata convorbirii. ..N-am avut cui. As pleca, dar nu știu când mai am timp să vin la o altă consultație. Trebuie să merg să muncesc. Ca să plătesc impozite, contribuția la sănătate, la pensie. În plus, mi-am luat bilet de parcare doar pentru o oră. Expiră peste 10 minute. O să revin cu finalul unei zile la medic în România.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult