Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O sărbătoare comună a Paștelui ne-ar face inimile să bată împreună în rugăciune și bucurie

Invierea Domnului

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Datele nașterii și morții Lui Iisus nu se cunosc cu exactitate. Cândva oameni din conducerea bisericii au hotărât să le serbeze la 25 decembrie nașterea și la o dată mutabilă din primăvară răstignirea, moartea și învierea.

Deci dacă nu se cunosc datele exacte, ci au fost stabilite de niște oameni - e drept înalți ierarhi, dar oameni - de ce nu pot acum iar oamenii - tot înalți ierarhi ai bisericii - să stabilească o dată comună pentru Paște!? 

De ce nu poate iar omul să modifice ceva ce tot omul a stabilit!?

Mie personal mi-ar plăcea să sărbătorim toți creștinii de pe pământ împreună Paștele și Învierea.

De când sunt milioane de români plecați prin lume și nu mai știu când să țină Paștele, ca acolo sau ca acasă, în România, cred că a sărbători împreună ar fi o punte între noi și ei. După atâta înstrăinare, după atâta rătăcire prin lume, o sărbătoare comună a Paștelui ne-ar face inimile să bată împreună în rugăciune și bucurie.

Ce e rău și cu ce îl supărăm pe Dumnezeu, dacă toți creștinii de pe pământ se roagă în același timp la denii, tot împreună cântă prohodul și apoi toți se bucură de Înviere!?

...

Nu am nimic de spus despre cei care susțin cu înverșunare că sunt de partea adevărului absolut și că apără adevărata credință.

Eu nu le am cu adevărul absolut și nici nu susțin că doar credința mea e adevărată.

Sunt doar o creștină păcătoasă ce din când în când își pleacă genunchii și spune: Doamne, iartă-mă! și nu are nicio problemă, dacă alături de ea este îngenuncheat un catolic care spune aceleași două cuvinte.

Mai știu că Dumnezeu e destul de mare și are destulă iubire să ne țină pe toți! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Din pacate pe acest subiect discutiile sunt politice si nu "profesionale".
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult