Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O țară terorizată de borfași: „Abrogați recursul compensatoriu!”

Reținere Timișoara

Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos

România este parcă supusă unui asediu. Străzile sunt din ce în ce mai nesigure. Violența este la ea acasă, interlopii au pus stăpânire pe străzi, au prins curaj, îi vedem peste tot. Pe la terase, în cafenele, în restaurante, în mall-uri, în trafic uneori „pe avarii”, blocând cu nesimțire circulația, prin parcări, oriunde. De multe ori vorbind tare, deranjându-i pe ceilalți, trăind cu senzația că li se cuvine totul, parcă așteptând pe cineva să reacționeze pentru a izbucni scandalul. Dar bineînțeles, nimeni nu o face, de teamă. Mașini scumpe, tupeu, o atitudine sfidătoare. Te întrebi de unde au apărut atâția. Unde sunt oamenii frumoși, civilizați pe care ți-e drag să-i privești, eventual cu care dorești să interacționezi? Ți-e teamă să mergi după anumite ore singur pe stradă, să intri în scara blocului, să îți trimiți copilul la școală, la un prieten, la o activitate, ești mereu îngrijorat dacă a ajuns, de ce întârzie. 

Da, fiindcă s-au înmulțit infractorii. Fiindcă în primul rând au fost eliberați 21000 de condamnați, unii pentru infracțiuni extrem de grave. Și se simt efectele. Sunt printre noi, periculoși, din nou „pe treabă”. Zilnic sunt mediatizate fărădelegi săvârșite de recidiviști, adică în mare parte de cei care au beneficiat de recursul compensatoriu. Recurs care, pentru a salva pielea unor personaje politice corupte (1,46 la sută dintre cei eliberați fuseseră condamnați pentru corupție), a adus țara în situația gravă și periculoasă în care ne aflăm. 

Soluția ar fi în primul rând abrogarea lui și întărirea siguranței cetățeanului prin modernizarea poliției naționale. Începând de la programa de învățământ, asemănătoare celei europene, mai pragmatică, cu un accent deosebit pe practica elevilor și studenților, imprimarea unei anumite psihologii bazată pe corectitudine, motivație, curaj, spirit de echipă, responsabilitate și demnitate. Continuând cu schimbarea uniformei polițiștilor, care este la nivelul anilor '90, cu una modernă și practică, ce transmite prestanță și autoritate, armament de ultimă generație, ce ar permite intervenția rapidă și eficientă, având toate accesoriile la îndemână, polițistul nefiind nevoit să alerge după făptuitor „cu cascheta-n mână”. Dotarea poliției cu autoturisme noi, puternice, cu echipamente moderne, a secțiilor de poliție cu aparatură la nivel european.  Asigurarea resursei umane necesară este o altă condiție importantă. Da, toate acestea implică eforturi bugetare mari, dar nu imposibile, care în timp vor avea efecte pozitive. Depolitizarea poliției, a funcțiilor de conducere, ocuparea acestora numai prin concurs, este obligatorie. De asemenea, o lege de protecție a polițiștilor trebuie elaborată cât mai urgent.

Și dacă vrem liniște pe străzi, profesionalism în intervenții, reducerea infracționalității, aceste condiții trebuie respectate. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • APLICATI LEGEA DE ASTAZI SI NU VETI MAI AVEA BORFASI. STRANGETI BORFASII CARE FOLOSESC SEMNATURI FALSE CA SA CANDIDEZE LA ALEGERILE PREZIDENTIALE!
  • Like 0
 • Ioneu check icon
  @Voicu Nicolae
  Interesanta opinie. Doar ca, din cauza tuturor acestor "mici" scapari cum este recursul compesatoriu s-a ajuns in situatia in care infractorii sa nu fie impresionati de faptul ca merg la inchisoare. Daca legile nu ar avea astfel se scapari va asigur am trai intr-o tara asa cum sunt sigur ca va doriti pentru urmasii dumneavoastra.
  • Like 0
 • Penibilă argumentație împotriva recursului compensatoriu, vorbe aruncate în vânt pentru cine este dispus să le înghită pe nemestecate. Să spui că a crescut infracționalitatea din cauza recursului compensatoriu, și tot din aceeași cauză numărul recidiviștilor, este o logică cel puțin strâmbă, dacă nu ar fi o simplă propagandă plătită. În conformitatea cu această logică, toți infractorii ar trebui închiși pe vecie pentru că odată eliberați, ca sau fără recurs compensatoriu, se mărește numărul infractorilor și oricum marea majoritate recidivează.
  • Like 0
 • Am o soluție și mai simplă: n-ar fi mai ușor să îi lichidăm pe toți deținuții? NU! Deținuții au și ei dreptul să trăiască în niște condiții umane, pe care statul român ar trebui să li le ofere. Nu poți să ai pretenția că ții oamenii închiși ca pe niște animale iar apoi ies de acolo membrii productivi ai societății.
  Iar primul paragraf din articol nu știu cum să îl categorisesc, figură artistică de stil sau acces de paranoia? Nu mi-e frică să merg pe stradă prin București.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Teodora check icon
   Statul roman nu asigura condiții de viață umane nici celor aflați în libetate, nici celor din pușcării, iar pușcăriașii nu au fost membri productivi ai societății nici înainte de a fi închiși. În România nu putem avea pretenția la reeducare în pușcării. Ar putea fi un loc în care sa nu mai vrei sa te întorci și ai zice ca așa este,având în vedere ca oamenii ies de acolo mai devreme decât trebuie pentru ca sunt condiții inumane. După care recidivează, știind unde se vor întoarce. Adică în libertate o duc și mai rău.
   Tot de la educație trebuie sa pornim. Un tânăr trebuie sa aibă de ce prețui libertatea, sa știe sa trăiască în libertate.
   • Like 3
  • @ Teodora
   Un stat civilizat trebuie sa iti trateze bine toti cetatenii, si pe cei aflati in libertate si pe cei din inchisoare, toate categoriile, altfel nu poate ridica pretentia ca e stat civilizat.
   Si hai sa nu facem comparatii aiurea, viata in inchisoare e mai rea decat cea in libertate pentru oricine. Da, stim ca exista puscariasi de lux (politicienii, magnatii etc.) care o duc la inchisoare mai bine decat romanii medii in libertate, dar cetatenii medii sau saraci nu ajung in inchisorile alea de lux, ei ajung in inchisorile "rele", pentru "oameni de categoria a doua".
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Teodora check icon
   M-am exprimat prost, probabil. Sigur ca e preferabila viața în libertate, problema e ce fel de viață au în libertate cei care recidivează, știind bine ca se întorc în închisoare. Mă gândesc la cetățenii de categoria a doua, cum spuneți dvs. Pe ei statul nu i-a sprijinit înainte sa ajungă infractori. Dacă liberi fiind și fără cazier nu au știut sa își gestioneze corect viața, odată ieșiți din închisoare nu vor avea șanse mai multe, dimpotriva.
   • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult