Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos
România este parcă supusă unui asediu. Străzile sunt din ce în ce mai nesigure. Violența este la ea acasă, interlopii au pus stăpânire pe străzi, au prins curaj, îi vedem peste tot. Pe la terase, în cafenele, în restaurante, în mall-uri, în trafic uneori „pe avarii”, blocând cu nesimțire circulația, prin parcări, oriunde. De multe ori vorbind tare, deranjându-i pe ceilalți, trăind cu senzația că li se cuvine totul, parcă așteptând pe cineva să reacționeze pentru a izbucni scandalul. Dar bineînțeles, nimeni nu o face, de teamă. Mașini scumpe, tupeu, o atitudine sfidătoare. Te întrebi de unde au apărut atâția. Unde sunt oamenii frumoși, civilizați pe care ți-e drag să-i privești, eventual cu care dorești să interacționezi? Ți-e teamă să mergi după anumite ore singur pe stradă, să intri în scara blocului, să îți trimiți copilul la școală, la un prieten, la o activitate, ești mereu îngrijorat dacă a ajuns, de ce întârzie.
Da, fiindcă s-au înmulțit infractorii. Fiindcă în primul rând au fost eliberați 21000 de condamnați, unii pentru infracțiuni extrem de grave. Și se simt efectele. Sunt printre noi, periculoși, din nou „pe treabă”. Zilnic sunt mediatizate fărădelegi săvârșite de recidiviști, adică în mare parte de cei care au beneficiat de recursul compensatoriu. Recurs care, pentru a salva pielea unor personaje politice corupte (1,46 la sută dintre cei eliberați fuseseră condamnați pentru corupție), a adus țara în situația gravă și periculoasă în care ne aflăm.
Soluția ar fi în primul rând abrogarea lui și întărirea siguranței cetățeanului prin modernizarea poliției naționale. Începând de la programa de învățământ, asemănătoare celei europene, mai pragmatică, cu un accent deosebit pe practica elevilor și studenților, imprimarea unei anumite psihologii bazată pe corectitudine, motivație, curaj, spirit de echipă, responsabilitate și demnitate. Continuând cu schimbarea uniformei polițiștilor, care este la nivelul anilor '90, cu una modernă și practică, ce transmite prestanță și autoritate, armament de ultimă generație, ce ar permite intervenția rapidă și eficientă, având toate accesoriile la îndemână, polițistul nefiind nevoit să alerge după făptuitor „cu cascheta-n mână”. Dotarea poliției cu autoturisme noi, puternice, cu echipamente moderne, a secțiilor de poliție cu aparatură la nivel european. Asigurarea resursei umane necesară este o altă condiție importantă. Da, toate acestea implică eforturi bugetare mari, dar nu imposibile, care în timp vor avea efecte pozitive. Depolitizarea poliției, a funcțiilor de conducere, ocuparea acestora numai prin concurs, este obligatorie. De asemenea, o lege de protecție a polițiștilor trebuie elaborată cât mai urgent.
Și dacă vrem liniște pe străzi, profesionalism în intervenții, reducerea infracționalității, aceste condiții trebuie respectate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Interesanta opinie. Doar ca, din cauza tuturor acestor "mici" scapari cum este recursul compesatoriu s-a ajuns in situatia in care infractorii sa nu fie impresionati de faptul ca merg la inchisoare. Daca legile nu ar avea astfel se scapari va asigur am trai intr-o tara asa cum sunt sigur ca va doriti pentru urmasii dumneavoastra.
Iar primul paragraf din articol nu știu cum să îl categorisesc, figură artistică de stil sau acces de paranoia? Nu mi-e frică să merg pe stradă prin București.
Tot de la educație trebuie sa pornim. Un tânăr trebuie sa aibă de ce prețui libertatea, sa știe sa trăiască în libertate.
Si hai sa nu facem comparatii aiurea, viata in inchisoare e mai rea decat cea in libertate pentru oricine. Da, stim ca exista puscariasi de lux (politicienii, magnatii etc.) care o duc la inchisoare mai bine decat romanii medii in libertate, dar cetatenii medii sau saraci nu ajung in inchisorile alea de lux, ei ajung in inchisorile "rele", pentru "oameni de categoria a doua".