Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Olandezul de la Cârlibaba: Am crezut că românii nu sunt ușor de păcălit. Sper că vă vine mintea la cap la timp

protest - George Simion

Foto: Jean-Christian Tirat / Sipa Press / Profimedia

Presa internațională și-a dat seama cât de importante sunt zilele astea pentru România. Și cât de strânsă e lupta. Într-un articol în ziarul influent din Olanda, „de Volkskrant”, se descrie faptul că în Bucovina majoritatea a votat în noiembrie pentru dl Georgescu și acum preia dl Simion ștafeta. Articolul numește Bucovina chiar inima extremismului românesc. E foarte interesant: trăind în Bucovina, pot să vă asigur că situația „on the ground” e una de liniște și pace, slavă Domnului.

Într-o convorbire cu autorul articolului însă am ajuns la aceeași concluzie - am fost luat prin surprindere totală de dezvoltările recente din politica românească. Nu am presimțit vulnerabilitatea României la așa o „filosofie” – dacă ai putea numi populismul o filosofie: sau mai degrabă diletantismul, viclenia, șiretlicul, fățărnicia… cu ocazia asta am învățat toate sinonimele care descriu strategia suveraniștilor.

Noi, străini relativ bine informați despre România, am crezut că românul nu este ușor de păcălit, nu are un exces de bună-credință sau naivitate, e sceptic, cinic chiar – și în niciun caz nu o să se lase păcălit de unul care împrăștie vorbe goale și altul care e antrenat la strigăte și scandaluri.

Dar uite, nu am luat în calcul modul de a influența electoratul prin social media precum X, TikTok, YouTube – în mod legal sau ilegal. Nu că România e un caz izolat – sunt țări mai mari care au căzut pradă populismului și haosului consecutiv.

Dar despre Statele Unite niciodată nu am fost convins că sunt capabile să păzească valorile occidentale – nici nu sunt sigur că le-au înțeles esența. Despre Ungaria tot timpul am știut că are regrete post-expansioniste și era logic ca unul care juca puternic cartea melancoliei și măreției pierdute avea de câștigat.

Dar România?! N-ați fost creduli în nicio fază din istorie, fiind atacați din toate părțile, probabil. De multe ori am simțit pe pielea mea că nu aveți încredere in nimeni și nimic. Un filozof pe care îl respect mult e Emil Cioran, un pesimist înviorător, care nu putea să fie altceva decât român în opinia mea. Dar uite – e și un om care în retrospectivă a descris flirtul cu legionarismul drept „o poveste patologică”.

Eu sper că vă vine mintea la cap la timp – nu în retrospectivă. Chiar cred că este vorba de o vrajă, făcută online, și sper că o să fiți dezmeticiți la timp. Alegerile sunt despre cum privim viitorul – printr-o fereastră deschisă sau cu privirea obturată...

Populismul nu se combină cu filosofia europeană. Unii descriu mișcarea populistă ca anti-establishment – e bine, politic vorbind m-aș încadra și eu – dar populismul este și anti-cultură, anti-educație, anti-libertate, anti-stat de drept... pentru că „așa vrea poporul”!

E bazat pe ideea că opiniile oricui au o valoare egală, indiferent cât de bine ai studiat subiectul, câte diplome ai, sau dacă ai câștigat o olimpiadă sau nu. E o filosofie a subminării valorilor stabilite în 3000 de ani de civilizație iudeo-creștină. E o întoarcere la un sistem care înjosește inteligența și promovează mediocritatea – ca și comunismul, dar fără visul egalității.

Problema este că eu înțeleg supărarea poporului lui Simion, dar nu suport soluția propusă. Atât.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..filosofie "my ass".. E doar efectul fenomenului pseudo-mesianic de pe tiktok, din noiembrie. Li s-a pus pata pe CG și o țin așa până-n pânzele albe.
    Ce mai contează dovezile că la bază a fost o fraudă, ca atâtea altele.. ?

    E o răzbunare pentru un aranjament social în care ei sunt pierzătorii.
    Au boală pe cei care s-au adaptat, cât-de-cât, la jungla capitalismului.
    Mulți s-au trezit ca puii de Gostat, eliberați în pădure după revoluție.
    De majoritatea s-au ales fulgii..

    Se feresc să-și declare opinia la sondaje, pentru că-și dau seama că nu fac ceva spre un improbabil bine comun, așa cum încearcă să-i îmbrobodească unii și alții.. Dar au ocazia să se răcorească și ei în mod absolut legal. Să le-o tragă..
    Nu e atașamentul la vreo doctrină. Nu e nici măcar suveranism. Mulți habar nu au de istoria dacilor, dar defilează cu recuzita aia, pusă la dispoziție de păpușari.

    La dezbaterile tv de dinainte de turul întâi, Cristian Terheș, singurul suveranist prezent, a avut o prestație notabilă. Sobru, calculat.
    Dar deși a fost la un moment dat chiar membru AUR, n-a reușit să obțină la urne decât 0,39%, sub Lavinia Șandru și Daniel Funeriu..
    Depre ce suveranism vorbim..? La fel cred că e și la tine la Cârlibaba.
    Da' dacă (Doamne ferește !) iese Simion, ce faci, te înscrii în CAP..?
    • Like 0
  • D check icon
    Într-adevăr, nu avem încredere în nimeni și nimic, nici măcar unii în alții.

    "Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes l'Orient, oú tout est pris á la légére"
    • Like 0
  • Excelentă definiția populismului cât și evaluarea de către un străin a societății românești, cea reală nu cea pe care o propun niște descreierați!... recomand -
    Steven Leviţky şi Daniel Ziblatt, How De­mo­cracies Die, Crown Publi­shing, New York (2018)
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult