Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Olguța Vasilescu, la Digi24: Peste 5 milioane de pensii vor fi recalculate. Acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paște și de Crăciun vor intra în calculul pensiei

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, legea salarizării

 (Foto: Inquam Photos)

Peste 5 milioane de pensii vor fi recalculate, iar impactul bugetar pentru toate aceste creşteri în 2022 va ajunge la 81 de miliarde de lei, a spus ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, într-un interviu la Digi24

Legea pensiilor va fi adoptată miercuri în şedinţa de Guvern, după ce Ministerul Finanţelor a dat undă verde, iar avizul de la Ministerul Justiției a venit și el în cursul nopții trecute. „Nu se taie de undeva, nu se vor introduce noi taxe. PIB-ul crește în fiecare an”, a dat asigurări ministrul Muncii, care a spus în exclusivitate pentru Digi24 că nicio pensie nu va scădea după recalculare, ci din contră, multe se vor dubla în 2020.

Recalcularea celor 5 milioane de pensii, care reprezintă un efort uriaș, va avea ca efect includerea acordului global, a celui de al 13-lea salariu, a primelor de Paște și de Crăciun în calculul pensiilor. 

„Noi am trecut în lege un procent de 10 la sută care se ia în calcul pentru absolut toată lumea care a lucrat înainte de 2011 și după anul 1975, când a apărut prima lege a salarizării și au apărut aceste drepturi. Procentul de 10 la sută este calculat după ce am evaluat toate dosarele pe care le-am avut la Casa de Pensii rezultate în urma proceselor cu pensionarii, însă este foarte posibil să poată justifica pensionarii o sumă mai mare de bani, un procent de 30 la sută în loc de 10 la sută, de exemplu”, a spus Olguța Vasilescu.

Reporter: „Vor fi bani la buget pentru toate aceste majorări?”

Olguța Vasilescu: „Nu se taie de undeva și nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege, PIB-ul crește în fiecare an, noi am lucrat pe datele Comisiei Naționale de Prognoză care se referă la următorii patru ani. Ei până acum niciodată n-au greșit, nici creșterea economică, nici valoarea PIB-ului. Comisia Europeană a mai greșit, FMI-ul a mai greșit, dar niciodată Comisia Națională de Prognoză. De alfel, avem începând de ieri (marți - n.r.) și avizul Ministerului de Finanțe.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Cu gasca astabde mafioti si incompetenti alde pesedisti singurul lucur care ne scapa de soarta Greciei este faptul ca nu avem euro si putem sa ne devalorizam moneda...
    • Like 0
  • Bogdan check icon
    "Comisia Europeană a mai greșit, FMI-ul a mai greșit, dar niciodată Comisia Națională de Prognoză" am ras. Incredibil, toti is prosti numai noi suntem destepti... mai sa fie... De asemenea nu se taie de nicaieri, doar de la investitii nu-i problema, ne imprumutam daca nu ne ajunge... Romania va fi o noua Grecie in scurt timp. Cum spunea Margaret Thatcher, "eventually you run out of other people's money"
    • Like 0
  • gogea check icon
    Da a zis doamna Olguta ca sunt bani, sigur sunt...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult