Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Olguța Vasilescu, la Digi24: Peste 5 milioane de pensii vor fi recalculate. Acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paște și de Crăciun vor intra în calculul pensiei

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, legea salarizării

 (Foto: Inquam Photos)

Peste 5 milioane de pensii vor fi recalculate, iar impactul bugetar pentru toate aceste creşteri în 2022 va ajunge la 81 de miliarde de lei, a spus ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, într-un interviu la Digi24

Legea pensiilor va fi adoptată miercuri în şedinţa de Guvern, după ce Ministerul Finanţelor a dat undă verde, iar avizul de la Ministerul Justiției a venit și el în cursul nopții trecute. „Nu se taie de undeva, nu se vor introduce noi taxe. PIB-ul crește în fiecare an”, a dat asigurări ministrul Muncii, care a spus în exclusivitate pentru Digi24 că nicio pensie nu va scădea după recalculare, ci din contră, multe se vor dubla în 2020.

Recalcularea celor 5 milioane de pensii, care reprezintă un efort uriaș, va avea ca efect includerea acordului global, a celui de al 13-lea salariu, a primelor de Paște și de Crăciun în calculul pensiilor. 

„Noi am trecut în lege un procent de 10 la sută care se ia în calcul pentru absolut toată lumea care a lucrat înainte de 2011 și după anul 1975, când a apărut prima lege a salarizării și au apărut aceste drepturi. Procentul de 10 la sută este calculat după ce am evaluat toate dosarele pe care le-am avut la Casa de Pensii rezultate în urma proceselor cu pensionarii, însă este foarte posibil să poată justifica pensionarii o sumă mai mare de bani, un procent de 30 la sută în loc de 10 la sută, de exemplu”, a spus Olguța Vasilescu.

Reporter: „Vor fi bani la buget pentru toate aceste majorări?”

Olguța Vasilescu: „Nu se taie de undeva și nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege, PIB-ul crește în fiecare an, noi am lucrat pe datele Comisiei Naționale de Prognoză care se referă la următorii patru ani. Ei până acum niciodată n-au greșit, nici creșterea economică, nici valoarea PIB-ului. Comisia Europeană a mai greșit, FMI-ul a mai greșit, dar niciodată Comisia Națională de Prognoză. De alfel, avem începând de ieri (marți - n.r.) și avizul Ministerului de Finanțe.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Cu gasca astabde mafioti si incompetenti alde pesedisti singurul lucur care ne scapa de soarta Greciei este faptul ca nu avem euro si putem sa ne devalorizam moneda...
  • Like 0
 • Bogdan check icon
  "Comisia Europeană a mai greșit, FMI-ul a mai greșit, dar niciodată Comisia Națională de Prognoză" am ras. Incredibil, toti is prosti numai noi suntem destepti... mai sa fie... De asemenea nu se taie de nicaieri, doar de la investitii nu-i problema, ne imprumutam daca nu ne ajunge... Romania va fi o noua Grecie in scurt timp. Cum spunea Margaret Thatcher, "eventually you run out of other people's money"
  • Like 0
 • gogea check icon
  Da a zis doamna Olguta ca sunt bani, sigur sunt...
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult