Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Până unde poate să meargă PSD din dragoste pentru votanții AUR

Urcaina - canal

 Foto: Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

De câteva zile PSD a început să apese tare de tot pedala discursului public împotriva Ucrainei. Și nu face asta din dragoste pentru regimul de la Kremlin, ci din dragoste pentru votanții AUR (conspiraționiști, naționaliști și extremiști) care ar putea fi ademeniți să voteze cu [băieții] din Kiseleff nr. 10 în 2024.

Primul a fost Grindeanu, care încercat să dea o formă populistă de scandal situației legate de lucrările pe Canalul Bâstroe.

PSD a transmis apoi că a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe „asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte”. 

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut printr-un mesaj postat luni pe Facebook ca lucrările pe canalul Bâstroe „să înceteze imediat”, iar autoritățile române „să ia decizii rapide pentru ca Delta Dunării să nu fie distrusă”.

În tot acest context creat de puterea politică de la București pentru a atrage de partea sa electoratul cel mai lipsit de cunoaștere, dar și cel mai dispus să iasă la vot, deputatul PSD de Mehedinți, Alin Chirilă, a scris, luni, pe Facebook, că „România trebuie să reacționeze cât se poate de ferm față de lucrările ilegale făcute de Ucraina pe Canalul Bâstroe”, spunând că ar trebui suspendată „orice formă de sprijin până când Kievul se va conforma convențiilor internaționale privind Delta Dunării”. Parlamentarul și-a modificat ulterior mesajul, eliminând fraza referitoare la retragerea sprijinului pentru Ucraina.

Dacă PSD ar fi avut un lider sănătos la cap și cu viziune occidentală, nu provincială, individul acesta de la Mehedinți ar fi fost exclus imediat din partid. Însă Marcel Ciolacu a minimalizat intervenția deputatului Chirilă, afirmând că „oamenii au dreptul să aibă opinii” și că deputatul social-democrat „a avut o opinie greșită”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    De acord, si noi, cititorii, facem ca presa sa ajunga aici. Vrem articole gratuite, online. Nu mai cumparam presa printata. Nu mai finantam reportajul bazat pe fapte si documentat. Ce avem in schimb? Parerisme de la un birou.
    Am rude (romani) in zona Ismail-Odessa. Ce se prezinta in Ro despre ce e acolo e total aiurea. Mai intai, nu e deloc de amploarea a ce ni se arata. Se pare ca se lupta cu armata profesionista, voluntari (mercenari) straini si poate si detinuti. Dar mobilizari nu se fac, oamenii nu simt nicio presiune. Acolo, in cimitirul din sat, sunt o multime de morminte ale celor cazuti in Afganistan. Atunci a fost mobilizare si razboi de amploare. Acum nu este. Lumea isi vede linistita de treaba. Cei care au plecat sunt in special cei care au simtit totul ca pe o ocazie sa plece. Si asta nu se intampla doar in sud, ca oamenii au prieteni, rude, cunostinte etc si in alte parti ale Ucrainei, vorbesc, se intreaba. Stiu cazul concret al unor romani traind in vest care vara trecuta nu au venit in tara (Ro) de frica razboiului. Care razboi, cand si in Ucraina abia se simte/vede? De ce intretine presa isteria si frica asta? Mai intai, pentru ca unii realmente nu stiu (cum am zis, nu merg la fata locului), apoi pentru ca poate ca panica vinde. Sau…poate se vrea o exacerbare de emotie si o abatere de la alte probleme, economice? Poate ca vrem sa punem inflatia si criza energetica pe seama razboiului? Nu stiu, dar e incredibil cat de multa minciuna este.
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult