Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Până unde poate să meargă PSD din dragoste pentru votanții AUR

Urcaina - canal

 Foto: Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

De câteva zile PSD a început să apese tare de tot pedala discursului public împotriva Ucrainei. Și nu face asta din dragoste pentru regimul de la Kremlin, ci din dragoste pentru votanții AUR (conspiraționiști, naționaliști și extremiști) care ar putea fi ademeniți să voteze cu [băieții] din Kiseleff nr. 10 în 2024.

Primul a fost Grindeanu, care încercat să dea o formă populistă de scandal situației legate de lucrările pe Canalul Bâstroe.

PSD a transmis apoi că a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe „asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte”. 

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut printr-un mesaj postat luni pe Facebook ca lucrările pe canalul Bâstroe „să înceteze imediat”, iar autoritățile române „să ia decizii rapide pentru ca Delta Dunării să nu fie distrusă”.

În tot acest context creat de puterea politică de la București pentru a atrage de partea sa electoratul cel mai lipsit de cunoaștere, dar și cel mai dispus să iasă la vot, deputatul PSD de Mehedinți, Alin Chirilă, a scris, luni, pe Facebook, că „România trebuie să reacționeze cât se poate de ferm față de lucrările ilegale făcute de Ucraina pe Canalul Bâstroe”, spunând că ar trebui suspendată „orice formă de sprijin până când Kievul se va conforma convențiilor internaționale privind Delta Dunării”. Parlamentarul și-a modificat ulterior mesajul, eliminând fraza referitoare la retragerea sprijinului pentru Ucraina.

Dacă PSD ar fi avut un lider sănătos la cap și cu viziune occidentală, nu provincială, individul acesta de la Mehedinți ar fi fost exclus imediat din partid. Însă Marcel Ciolacu a minimalizat intervenția deputatului Chirilă, afirmând că „oamenii au dreptul să aibă opinii” și că deputatul social-democrat „a avut o opinie greșită”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    De acord, si noi, cititorii, facem ca presa sa ajunga aici. Vrem articole gratuite, online. Nu mai cumparam presa printata. Nu mai finantam reportajul bazat pe fapte si documentat. Ce avem in schimb? Parerisme de la un birou.
    Am rude (romani) in zona Ismail-Odessa. Ce se prezinta in Ro despre ce e acolo e total aiurea. Mai intai, nu e deloc de amploarea a ce ni se arata. Se pare ca se lupta cu armata profesionista, voluntari (mercenari) straini si poate si detinuti. Dar mobilizari nu se fac, oamenii nu simt nicio presiune. Acolo, in cimitirul din sat, sunt o multime de morminte ale celor cazuti in Afganistan. Atunci a fost mobilizare si razboi de amploare. Acum nu este. Lumea isi vede linistita de treaba. Cei care au plecat sunt in special cei care au simtit totul ca pe o ocazie sa plece. Si asta nu se intampla doar in sud, ca oamenii au prieteni, rude, cunostinte etc si in alte parti ale Ucrainei, vorbesc, se intreaba. Stiu cazul concret al unor romani traind in vest care vara trecuta nu au venit in tara (Ro) de frica razboiului. Care razboi, cand si in Ucraina abia se simte/vede? De ce intretine presa isteria si frica asta? Mai intai, pentru ca unii realmente nu stiu (cum am zis, nu merg la fata locului), apoi pentru ca poate ca panica vinde. Sau…poate se vrea o exacerbare de emotie si o abatere de la alte probleme, economice? Poate ca vrem sa punem inflatia si criza energetica pe seama razboiului? Nu stiu, dar e incredibil cat de multa minciuna este.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult