Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Până unde poate să meargă PSD din dragoste pentru votanții AUR

Urcaina - canal

 Foto: Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

De câteva zile PSD a început să apese tare de tot pedala discursului public împotriva Ucrainei. Și nu face asta din dragoste pentru regimul de la Kremlin, ci din dragoste pentru votanții AUR (conspiraționiști, naționaliști și extremiști) care ar putea fi ademeniți să voteze cu [băieții] din Kiseleff nr. 10 în 2024.

Primul a fost Grindeanu, care încercat să dea o formă populistă de scandal situației legate de lucrările pe Canalul Bâstroe.

PSD a transmis apoi că a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe „asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte”. 

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut printr-un mesaj postat luni pe Facebook ca lucrările pe canalul Bâstroe „să înceteze imediat”, iar autoritățile române „să ia decizii rapide pentru ca Delta Dunării să nu fie distrusă”.

În tot acest context creat de puterea politică de la București pentru a atrage de partea sa electoratul cel mai lipsit de cunoaștere, dar și cel mai dispus să iasă la vot, deputatul PSD de Mehedinți, Alin Chirilă, a scris, luni, pe Facebook, că „România trebuie să reacționeze cât se poate de ferm față de lucrările ilegale făcute de Ucraina pe Canalul Bâstroe”, spunând că ar trebui suspendată „orice formă de sprijin până când Kievul se va conforma convențiilor internaționale privind Delta Dunării”. Parlamentarul și-a modificat ulterior mesajul, eliminând fraza referitoare la retragerea sprijinului pentru Ucraina.

Dacă PSD ar fi avut un lider sănătos la cap și cu viziune occidentală, nu provincială, individul acesta de la Mehedinți ar fi fost exclus imediat din partid. Însă Marcel Ciolacu a minimalizat intervenția deputatului Chirilă, afirmând că „oamenii au dreptul să aibă opinii” și că deputatul social-democrat „a avut o opinie greșită”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    De acord, si noi, cititorii, facem ca presa sa ajunga aici. Vrem articole gratuite, online. Nu mai cumparam presa printata. Nu mai finantam reportajul bazat pe fapte si documentat. Ce avem in schimb? Parerisme de la un birou.
    Am rude (romani) in zona Ismail-Odessa. Ce se prezinta in Ro despre ce e acolo e total aiurea. Mai intai, nu e deloc de amploarea a ce ni se arata. Se pare ca se lupta cu armata profesionista, voluntari (mercenari) straini si poate si detinuti. Dar mobilizari nu se fac, oamenii nu simt nicio presiune. Acolo, in cimitirul din sat, sunt o multime de morminte ale celor cazuti in Afganistan. Atunci a fost mobilizare si razboi de amploare. Acum nu este. Lumea isi vede linistita de treaba. Cei care au plecat sunt in special cei care au simtit totul ca pe o ocazie sa plece. Si asta nu se intampla doar in sud, ca oamenii au prieteni, rude, cunostinte etc si in alte parti ale Ucrainei, vorbesc, se intreaba. Stiu cazul concret al unor romani traind in vest care vara trecuta nu au venit in tara (Ro) de frica razboiului. Care razboi, cand si in Ucraina abia se simte/vede? De ce intretine presa isteria si frica asta? Mai intai, pentru ca unii realmente nu stiu (cum am zis, nu merg la fata locului), apoi pentru ca poate ca panica vinde. Sau…poate se vrea o exacerbare de emotie si o abatere de la alte probleme, economice? Poate ca vrem sa punem inflatia si criza energetica pe seama razboiului? Nu stiu, dar e incredibil cat de multa minciuna este.
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult