Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Până unde poate să meargă PSD din dragoste pentru votanții AUR

Urcaina - canal

 Foto: Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

De câteva zile PSD a început să apese tare de tot pedala discursului public împotriva Ucrainei. Și nu face asta din dragoste pentru regimul de la Kremlin, ci din dragoste pentru votanții AUR (conspiraționiști, naționaliști și extremiști) care ar putea fi ademeniți să voteze cu [băieții] din Kiseleff nr. 10 în 2024.

Primul a fost Grindeanu, care încercat să dea o formă populistă de scandal situației legate de lucrările pe Canalul Bâstroe.

PSD a transmis apoi că a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe „asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte”. 

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut printr-un mesaj postat luni pe Facebook ca lucrările pe canalul Bâstroe „să înceteze imediat”, iar autoritățile române „să ia decizii rapide pentru ca Delta Dunării să nu fie distrusă”.

În tot acest context creat de puterea politică de la București pentru a atrage de partea sa electoratul cel mai lipsit de cunoaștere, dar și cel mai dispus să iasă la vot, deputatul PSD de Mehedinți, Alin Chirilă, a scris, luni, pe Facebook, că „România trebuie să reacționeze cât se poate de ferm față de lucrările ilegale făcute de Ucraina pe Canalul Bâstroe”, spunând că ar trebui suspendată „orice formă de sprijin până când Kievul se va conforma convențiilor internaționale privind Delta Dunării”. Parlamentarul și-a modificat ulterior mesajul, eliminând fraza referitoare la retragerea sprijinului pentru Ucraina.

Dacă PSD ar fi avut un lider sănătos la cap și cu viziune occidentală, nu provincială, individul acesta de la Mehedinți ar fi fost exclus imediat din partid. Însă Marcel Ciolacu a minimalizat intervenția deputatului Chirilă, afirmând că „oamenii au dreptul să aibă opinii” și că deputatul social-democrat „a avut o opinie greșită”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    De acord, si noi, cititorii, facem ca presa sa ajunga aici. Vrem articole gratuite, online. Nu mai cumparam presa printata. Nu mai finantam reportajul bazat pe fapte si documentat. Ce avem in schimb? Parerisme de la un birou.
    Am rude (romani) in zona Ismail-Odessa. Ce se prezinta in Ro despre ce e acolo e total aiurea. Mai intai, nu e deloc de amploarea a ce ni se arata. Se pare ca se lupta cu armata profesionista, voluntari (mercenari) straini si poate si detinuti. Dar mobilizari nu se fac, oamenii nu simt nicio presiune. Acolo, in cimitirul din sat, sunt o multime de morminte ale celor cazuti in Afganistan. Atunci a fost mobilizare si razboi de amploare. Acum nu este. Lumea isi vede linistita de treaba. Cei care au plecat sunt in special cei care au simtit totul ca pe o ocazie sa plece. Si asta nu se intampla doar in sud, ca oamenii au prieteni, rude, cunostinte etc si in alte parti ale Ucrainei, vorbesc, se intreaba. Stiu cazul concret al unor romani traind in vest care vara trecuta nu au venit in tara (Ro) de frica razboiului. Care razboi, cand si in Ucraina abia se simte/vede? De ce intretine presa isteria si frica asta? Mai intai, pentru ca unii realmente nu stiu (cum am zis, nu merg la fata locului), apoi pentru ca poate ca panica vinde. Sau…poate se vrea o exacerbare de emotie si o abatere de la alte probleme, economice? Poate ca vrem sa punem inflatia si criza energetica pe seama razboiului? Nu stiu, dar e incredibil cat de multa minciuna este.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult