Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Papa Francisc în România

Papa Francisc în România - Foto: Guliver Getty Images

Foto: Guliver Getty Images

Suntem aproape siguri că Papa Francisc va vizita România în anul 2018.

Au fost îndeplinite toate demersurile preliminare în acest sens, iar Papa și-a manifestat verbal de câteva ori dorința de a veni în țara noastră. Știrea a fost dată ieri, 5 mai, într-o conferință de presă de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, la sfârșitul sesiunii plenare a Conferinței Episcopilor Catolici din România care a avut loc la Cluj-Napoca, între 3 și 5 mai.

După ce în toamna trecută episcopii catolici i-au transmis Sfântului Părinte o invitație oficială de a veni în țara noastră, câțiva dintre ei l-au invitat și personal în diecezele și eparhiile pe care le păstoresc, pentru a vizita comunități semnificative și locuri de pelerinaj, precum Blaj, Șumuleu-Ciuc, Maria Radna, Bacău. Acum nu se știe care vor fi locurile din România vizitate de Sfântul Părinte. Toate aceste detalii vor fi stabilite ulterior. Ne-am dori ca această vizită să coincidă și cu beatificarea, ridicarea la cinstea altarelor, a șapte episcopi greco-catolici martiri, morți în perioada prigoanei comuniste. 

O vizită importantă pentru catolicii de ambele rituri din România, romano-catolici, dar și greco-catolici, de orice etnie. Este, de asemenea, o oportunitate pentru poporul român. În anul centenarului Unirii, papa vine să ne reamintească cât de importantă este unitatea, atât cea religioasă, cât și cea socială.

În vremuri de nesiguranță și de ridicare de ziduri și bariere de tot felul în Europa și în lumea întreagă, vom primi în vizită un papă care atât de mult iubește punțile (între oameni, popoare etc.), încât este imposibil să nu construiască câte una pe unde trece.

Un papă iubitor de periferii, de istorii de suferință și de destine marginalizate de către puternicii planetei. Pe toate acestea le caută în călătoriile sale. Și cum nu stăm la masa celor care împart feliile de tort și hotărăsc destinele omenirii, ne vom putea bucura de vizita unui papă care ne va îndemna să fim mândri de identitatea noastră religioasă, etnică și națională.

Ne-ar prinde bine tuturor vizita unui asemenea om, de o dezarmantă normalitate și de o molipsitoare tandrețe. Mereu a făcut apel la tandrețe și mi-aș dori să o facă insistent și la noi. Prea adesea suntem o nație de încordați și înverșunați unii față de alții. Și dacă după vizita lui vom reuși să zâmbim mai des - fără să ne hlizim :) - și să ne apreciem mai mult - fără să ne încurajăm la rău -, vom fi cu toții câștigați în umanitate. Căci, ce poate fi mai frumos decât o umanitate armonioasă și pacifistă?!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ma bucura atat de mult aceasta veste buna, si ma simt ca in copilarie cand aflam de la parinti ca bunicul urma sa ne faca o vizita - de obicei se intampla duminica deoarece sambata era zi lucratoare. Bunicul meu era atat de simpatic si de impaciuitor, si glumele lui aduceau zambete pe chipurile tuturor. Ai mei se deschideau un fata lui si el ii indruma cu povete si snoave. Prezenta lui luminoasa ii facea sa fie destinsi si veseli, si eu aveam voie sa fac chiar si ceea ce in general nu eram lasat sa fac (de exemplu sa ma catar in cais sau sa beau sifon cu presiune, direct din recipient). Daca ceva mi-a ramas ca o placere pentru duminici, asta e datorita bunicului care-si lua uneori cate o pauza de la singuratate, pentru a fi impreuna cu noi.
    • Like 2
  • Ca nu cheltuim destul cu preafericitul nostru , acu mai aruncam niște milioane și pt pedofilul de la Vatican !
    • Like 1
    • @ Vic Berenghi
      Emil check icon
      Esti PENIBIL!
      • Like 2
  • check icon
    «...greco-catolici, de orice etnie». Sigur că indiferent de etnie, dar – în România – greco-catolici sunt doar români, nu există din alte grupuri etnice, poate rătăciți de pe alte meleaguri, de prin vestul Ucrainei, de ex.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult