Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Parcă sunt Martorii lui Iehova: cu 16% din 32% prezență, liderii USR PLUS afirmă că sunt „forța reformatoare a României”

USR PLUS bucurie

Foto: captura video

Câteva observații la cald (duminică):

1. Dacă ar trebui să aleg un simbol al lipsei de educație și al prostului gust, aș alege plasticul acela negru aurit din care erau făcute odinioară multe obiecte foarte ieftine. Plastic aurit este partidul acesta „AUR”, o grupare care duce mai departe moștenirea abjectă a PRM și PP-DD. Am evitat intenționat să-i menționez măcar până acum, deși îi urmăresc cu atenție de multă vreme. La ei făceam referire în textul despre impostură publicat în Republica zilele trecute, în paragraful despre PMP.

2. PNL și-a asumat guvernarea într-o situație extrem de dificilă. Cu bune și cu rele, corupți și incompetenți cum îi știm, cred că sunt cei mai îndreptățiți să continue guvernarea. Firește, în alianță cu USR PLUS și cine va mai fi nevoie.

3. Liderii USR PLUS afirmă că sunt „forța reformatoare a României”. Cu aproximativ 16% voturi din 32% prezență. Parcă sunt Martorii lui Iehova.

4. Politicienii care se bucură de rezultate la o asemenea prezență și într-un asemenea deznodământ sunt complet lipsiți de bun simț.

5. Dacă oamenii decenți din țara aceasta nu-și dau mâna în primul rând pentru a investi masiv în educație, o vom ține tot așa sau ne vom îndrepta spre mai rău.

6. Toată ziua m-am gândit la un citat din Silviu Brucan: „Stupid people.”

Alte câteva observații (luni):

7. Cine se ocupă de domeniul acesta și abia ieri a băgat în seamă AUR, poate ar fi mai bine să se ocupe de altceva.

8. Am mers pe mâna lui Ponta și a lui Băsescu. Oameni politici cu foarte multă experiență, ambii au observat corect și au adresat din timp mesaje alegătorilor care au votat AUR. Mă așteptam să convingă în proporție mai mare și AUR să fie la limită, puțin sub prag. Îmi recunosc și subiectivitatea.

9. Prezența la vot este în general foarte greu de estimat. Procentul de oameni care afirmă în sondaje că vor vota este de fiecare dată mult mai mare decât în realitate. De asemenea, oamenii stigmatizați pentru opțiunile lor ideologice/electorale au tendința să își ascundă intenția de vot. Nu vă pripiți să dați vina pe realizatorii sondajelor pe baza opiniilor unor indivizi care habar nu au despre ce vorbesc.

10. Plastic aurit trimit și celelalte partide în parlament, nu doar AUR. Ochiometric, s-ar putea să fie mai mulți neoceaușiști cu biserică în viitorul Parlament decât oameni înclinați spre reformă și progres. Dacă se dovedește a fi așa, mai toate reformele de substanță vor mai sta în cui cel puțin alți 4 ani. Bine, mai puțin treaba cu hoția, pe aceea o rezolvă USR PLUS (mai ales că și-au „dublat scorul” din 2016), de acum nu va mai fi picioruș de hoț în țară.

11. Presupun că a devenit evident pentru foarte mulți faptul că Președintele Iohannis va fi nevoit să forțeze lucrurile, un potențial nou guvern condus de PNL având și optimist o susținere parlamentară foarte firavă.

12. Pentru PNL și USR PLUS ar fi fost de ajutor să intre în Parlament PMP, care este în acest moment puțin sub prag.

13. Alături de câțiva care se vor ridica la înălțime, USR PLUS va trimite în Parlament o serie de oameni politici foarte slabi și neexperimentați. Așa au decis, în ciuda insistențelor din exterior. De asemenea, plecând de la rezultatele parțiale de la momentul la care scriu, o vor face pe baza unui număr similar de voturi cu cel înregistrat acum 4 ani. În 2016, USR a primit 625.154 voturi pentru Camera Deputaților și 629.375 pentru Senat. Momentan, USR PLUS are 643.238 voturi la Camera Deputaților și 664.347 voturi la Senat. Procentul obținut este mai mare pentru că prezența a fost simțitor mai mică.

14. PSD și PNL (partide care au fiecare în aliaj un procent semnificativ de AUR) au primit mai puține voturi decât în 2016. În cazul PSD este vorba de milioane de voturi pierdute.

15. Mulți votanți cu înclinații ideologice în această direcție nu auziseră de AUR până acum. Dacă își joacă bine cărțile și îi conving pe aceștia alături de susținătorii altor partide care nu au intrat în Parlament, ascensiunea AUR abia acum începe.

16. Partidele capitalizează foarte puțin pe baza calităților sau meritelor politicienilor din care sunt alcătuite. Ar trebui să le fie destul de clar politicienilor faptul că întreaga clasă politică eșuează în a mai convinge. Pe de altă parte, o cercetare ne-ar arăta cât de puțin știu alegătorii despre candidații pe care i-au votat. La 32% prezență, punându-i în paranteză pe votanții conștiincioși, care votează indiferent cât de nemulțumitoare e oferta, votul a fost foarte ideologizat și polarizat, fără însă a avea și profunzime.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate sunt Martori ai lui Iehova excomunicați sau și dezasociați .Numai ei se implică în politică
  • Like 0
 • Câteva mențiuni după ce am citit mai multe comentarii: 1. Guvernul se formează pe baza unei majorități parlamentare. PNL împreună cu USR PLUS și UDMR sunt, în opinia mea, o variantă mai bună la guvernare în acest moment decât orice ar include PSD sau AUR. Acest lucru nu mă face un susținător al PNL, aleg cea mai bună variantă în situația dată, cea decisă de români prin vot. 2. „Stupid people” nu era o sentință, ci o temere că alegerile vor avea un rezultat nefast. 3. „Am mers pe mâna lui Ponta și a lui Băsescu” în sensul că, între ei și AUR, credeam că ei vor fi mai convingători în rândul acelui electorat. (Și unii și alții au încercat să convingă electoratul respectiv.) Acest lucru nu mă face un susținător al niciunuia dintre cei doi. 4. Comparația USR PLUS cu Martorii lui Iehova ține de misionarismul, sectarismul și populismul ce caracterizează cel puțin o parte a acestui partid. Cu voturile a 5% din totalul votanților înscriși în liste și 15% în Parlament, nu poți avea pretenția de a vorbi în numele românilor și nici nu ai forța necesară pentru a „salva” o țară. Îndemnul este ca USR PLUS să lase populismul și demagogia la o parte și să performeze bine în funcții și la următoarele alegeri. Îmi asum titlul dat de redacție, dar textul nu este despre USR PLUS. 5. Comparația cu Martorii Lui Iehova nu este denigratoare la adresa acestora, ține de o atitudine, de un comportament.
  • Like 0
 • Apucaturi gen PSD treptat isi dau arama pe fata.
  • Like 0
 • doar referitor la sondaje (mai exact la sondori), se plateste bine si pt mia aia de intervievati , se iau milioane, asa ca multe din sondaje sunt manarite (nu zic masluite ) ci scoase din burta, asa cat sa para plauzibile si sa ia banul!
  • Like 0
  • @ corneliu apostol
   Ca în orice domeniu, și în cazul acesta activează și profesioniști, și impostori. Și oameni cinstiți, și șarlatani. Aceștia din urmă lucrează mână în mână cu impostorii și șarlatanii din media iar publicul larg nu deține cunoștințele necesare pentru a face diferența.
   • Like 0
 • USRPLUS a luat la CD 849.000 de voturi și la senat 870.000 de voturi. Cu 200.000 mai mult ca in 2016. De ce prezentați trunchiat datele ?
  • Like 0
  • @ George Pentea
   Vă rog să citiți cu atenție, erau datele de la momentul la care am scris, reacții la cald (duminică și luni). (La fel ați făcut și dumneavoastră cu cifrele temporare de mai sus.) După încheierea numărătorii, USR PLUS a primit 906,962 voturi pentru Camera Deputaților (15,37%) și 936,862 voturi pentru Senat (15,86%). Față de 2016, în 2020 USR PLUS a primit cu 281,808 mai multe voturi la CD (o creștere cu 45.08%) și cu 307,487 voturi mai mult la Senat (o creștere cu 48.86%) În 2016, USR a primit 3.40% (respectiv 3,42% la Senat) din voturile celor înscriși în Registrul Electoral, În 2020, USR PLUS a primit 4,6% (4,8% la Senat) din voturile celor înscriși în Registru.
   • Like 0
 • Ce va face sa credeti ca in Romania actuala sunt mai mult de 5% dintre cetateni care sa doreasca o reforma adevarata?
  • Like 3
  • @ Nicu Niculescu
   Nume check icon
   Poate putin mai mult de 5%, daca ne gandim la cei care voteaza USR-ul, dar cam atat. Foarte multa lume iin RO nu doreste nici un fel de schimbare pentru ca aceasta inseamna sa fi mai responsabil, sa iti respecti concetatenii si sa contribui mai mult in aceasta societate ca individ pentru binele acesteia.
   Ceea ce nu este deloc emblematic poporului roman care a preferat intotdeauna sa fie condus de altii pe care dupa aceea sa dea vina pentru toate problemele lui.
   • Like 3
  • @ Nicu Niculescu
   Cercetările sociologice efectuate pe parcursul anilor. Aproximativ 5% din numărul votanților înscriși în Registrul Electoral au votat USR PLUS, dar numărul cetățenilor care doresc o reformă adevărată este mai mare în cercetări. Că sunt în continuare mai puțini decât ar trebui, vă dau dreptate.
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Si daca prezenta la vot era 5%? Sau 1%? Erau alegerile valide?
  • Like 0
  • @ Gecaba
   De ce nu? Constitutia nu da un prag de prezenta pentru ca alegerile sa fie valide.
   • Like 2
  • @ Gecaba
   Da! Însă cu cât prezența este mai mică, cu atât rezultatul (în acest caz noul Parlament) este mai puțin reprezentativ. Cu cât prezența este mai mică, cu atât extremele din societate sunt mai aproape de a-și impune punctele de vedere.
   • Like 0
 • Pentru autor:
  16% din 32% face cam 5% din total.
  Credeti ca in vreo alta societate reformatorii sunt intr-un procent mai mare?
  • Like 4
  • @ Ovidiu Grigore
   Așa este, 5%. Diferă în fiecare societate, dar cercetările sociologice spun în general că da. Și la noi sunt mai mulți decât atât, vă rog să vă uitați pe cercetări când sunt publicate.
   • Like 0
 • Petru check icon
  Cam multe puncte. Pana si Moise s-a oprit la 10. Totusi unele puncte mi-au placut. Punctul doi are o concluzie tare: "corupți și incompetenți cum îi știm, cred că sunt cei mai îndreptățiți să continue guvernarea" fiind vrba de PNL Combinatia punctului doi cu trei este si mai tare Firește, în alianță cu USR PLUS și cine va mai fi nevoie care Parcă sunt Martorii lui Iehova. Punctul 5. Eu credeam ca investitiile in educatie le face statul prin intermediul guvernului si nu oamenii decenti. Doar n-o sa comentez toate punctele, am zis ca sunt mai multe decat ale lui Moise, doar sper ca erati in fata oglinzii cand v-ati gandit la Brucan, deoarece de mult n-am citit atatea stupiditati la un loc (si inca si numerotate).
  • Like 2
 • Nume check icon
  Punctul 15 ma ingrozeste pentru ca in toate partidele, poate mai putin USR?!, sunt destul de multi simpatizanti pentru ideile prezentate de acest partid.
  • Like 0
  • @ Nume
   Sunt. E firesc să vă îngrijoreze.
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult