Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pățaniile unui proprietar de rent a car: „Ne-a zis la telefon că nu e beat. A mâncat dimineață o salată și a pus un pic de oțet! Nici dacă punea 3 litri nu ieșea alcoolemie 1,2”. GENERAȚIA B

Est Auto Romania

Pasiunea pentru mașini o are din copilărie. La 19 ani a adus din Germania câteva autoturisme considerate exclusiviste la acea vreme pentru piața autohtonă – BMW M5, Audi A8 – pe care avea să le vândă. Încet, din pasiune a făcut o afacere de familie. Cristian Vasile, 34 de ani, din Galați, a creat în 2003 alături de fratele său brandul Est Auto de vânzări de automobile. De un an au extins afacerea și pe partea de închirieri auto.

Au pornit cu 10.000 euro acum mulți ani, iar profitul l-au tot reinvestit. Anul trecut cifra de afaceri a firmei a fost de 1,5 milioane de euro.

Cei doi asociați cumpără la licitație mașini rulate de la firmele de leasing operațional sau financiar din Germania, Olanda, Belgia, Franta și Luxemburg și le revând pe piața din România. Majoritatea sunt aduse la comenzile clienților.

„Aducem mașini rulate, cu kilometraj mic și real. Pe piața din România mai mult de jumătate din mașinile second hand nu au kilometraj real”, crede Cristian Vasile.

Problemele au început de un an, de când au început să ofere și servicii de închirieri auto, și mai ales după ce au introdus în parc mașini peste clasa medie.

Parcul auto pentru rent a car cuprinde în prezent 15 autoturisme – din care opt sunt noi, luate în leasing, iar restul sunt în proprietatea lor. Zece dintre ele sunt de clasă medie - Dacia Logan Noi și Fiat Tipo, Renault Megane și Volkswagen Golf VII. La acestea se adaugă un Volkswagen CC și un BMW Seria 3.

„Pentru serviciul de închirieri în general punem la dispoziție mașini cu o vechime maximă de trei ani si cu un kilometraj cât mai redus, pentru a nu apărea probleme tehnice atunci când sunt folosite de către clienți”, spune administratorul Est Auto.

„Ne-am trezit cu dosar penal că ne-am furat singuri mașina”

Serviciile de închirieri auto le oferă din vara anului trecut. Au început cu Dacia Logan și Fiat Tipo. Antreprenorul povestește că în general clienții care închiriază o mașină de buget redus nu le-au creat probleme, sau acestea au fost unele minore.

Belelele au început odată cu închirierea mașinilor cu motoare mai puternice. Cristian Vasile a povestit pe contul de Facebook al Est Auto cele mai „tari” întâmplări, făcând haz de necaz. Postarea sa a devenit virală, fiind distribuită în câteva zile de 600 de ori.

Un Opel Astra pe care l-au închiriat unei persoane a ajuns să fie vândut cu acte false. L-au reperat cu ajutorul GPS-ului, dar problemele nu s-au terminat aici.

„Am fost surprinși să aflăm că în România legislația prevede că, chiar dacă ești proprietar și încerci să îți iei bunul tău din posesia altcuiva, esți pasibil de aceeași pedeapsă ca și cum ai fi un infractor care fură o mașină pur și simplu.

Ne-am trezit și eu și angajatul meu cu dosare penale pe motiv că ne-am furat singuri mașina. Până să-l lămurim pe procuror ce caută mașina aceea în Curtea de Argeș, cum a ajuns, cine a vândut-o și ce acte false a făcut, mașina noastră a fost blocată în curtea poliției, ne-a fost confiscată”, istorisește Cristian Vasile una din pățaniile prin care a trecut.

Trei luni le-au trebuit autorităților să se lămurească și să le înapoieze apoi mașina. În tot acest timp antreprenorii au achitat CASCO, RCA, taxe și impozite.

„A pus benzină în loc de motorină. Ne-a sunat de Paște să ne întrebe că « el ce face?» ”

Antreprenorul a povestit și o altă pățanie. Paguba - 8.700 de lei.

„Altu' a închiriat un Caddy, a dat 20 euro șpagă la vameși la moldoveni și a dat o fugă până la Cahul să-și ia tutun și să-i umple „bacu" că acolo e mai ieftin.

Numai că a pus benzină în loc de motorină...

În ziua de Paște la ora 11.00 ne-a sunat să ne anunțe că nu mai pornește și că „el ce face?".Omu' plătise chiria...

Mai avea 3 zile plătite...

Nu știu cum a făcut, dar a dat jos benzina, a pus motorină, a mers cu ea așa stricată și ne-a adus mașina cu un total de plată la reparație de 8700 de lei.

A lăsat-o la poartă și dus a fost...Portugalia îl aștepta la prășit”, a scris Cristian Vasile.

Avocatul angajat de Est Auto nu a găsit bunuri în proprietatea șoferului fugar, așa că cei doi asociați au rămas cu o nouă pagubă.

„Ne-a zis la telefon că nu e beat. A mâncat dimineață o salată și a pus un pic de oțet! Nici dacă punea 3 litri de oțet nu ieșea alcoolemie 1,2”

O pățanie cu un șofer turmentat a fost istorisită în același ton. Paguba – 20.000 de lei:

„Altul a închiriat un Megane și a doua zi dimineață la 8 a lovit 3 mașini în Iași....

Alcoolemie 1.2. Coafura a rezistat.

Ne-a sunat să ne ceară să-i ducem altă mașină la schimb să-și contribuie drumul! Cică se duce în pelerinaj cu prietenul lui la mânăstiri. (...) Ne-a zis la telefon că nu e beat. A mâncat dimineața o salată și a pus un pic de oțet! Nici dacă punea trei litri de oțet nu ieșea 1,2 (alcoolemie – n.n)”, a continuat Cristian șirul necazurilor. „Am trimis platforma și am adus mașina la sediu. El s-a dus la tren. Pagubă 20.000 de lei. Casco nu suportă bețivii, nu știu de ce”.

„Poliția l-a fugărit cu Logan MCV Diesel cu 450.000 km şi cu Polo de 65 CP. Suspectul conducea un VW CC şi avea 140 CP”

Ceea ce l-a determinat însă pe tânărul antreprenor să împărtășească cu prietenii virtuali peripețiile sale a fost dorința de a atrage atenția asupra unei persoane - cu mai multe dosare penale, despre care presa italiană a scris că a fost condamnat pentru proxenetism. Individul închiriază mașini fără a avea permis auto. Numai un noroc a făcut să nu se întâmple o tragedie până acum, spune Cristian Vasile.

Bărbatul cu probleme cu legea a închiriat de la Est Auto, prin intermediari, trei autoturisme și le-a avariat pe toate, circulând în orașul Galați cu viteză peste limita legală, după cum arată datele de pe GPS.

„Am încercat să facem tot posibilul să ajutăm poliția să îl prindă, pentru că este o persoană fără permis de conducere. Conducea mașina foarte agresiv prin oraș, noi l-am filmat, l-am înregistrat cu mașini cu numere de alte județe, care nu atrăgeau atenția”.

Cei doi frați și-au dat seama că e același individ care le mai avariase două mașini. Poliția din localitate a încercat o acțiune de capturare a acestuia în flagrant, dar fără succes.

„Poliţia a justificat eşecul prinderii acestuia prin faptul că nu au echipamente şi logistica necesară. L-au fugărit cu Logan MCV Diesel cu 450.000 km şi cu Polo de 65 CP. Suspectul conducea un VW CC şi avea 140 CP”, spune antreprenorul.

Închirierea unui Logan – 100 de lei pe zi

Tariful practicat de Est Auto pentru închirierea unui Logan este de 100 de lei pe zi, cu tot cu TVA. Sunt mașini noi, fabricate în 2017, cu climă, geamuri electrice. Garanția este de 600 de lei.

Pentru un VW Pasat tariful este 50 euro pe zi, iar garanția de 300 de euro.

În cazul în care clientul avariază automobilul din vina lui sau o zgârie, i se reține garanția. La fel și dacă depășește viteza de 140 km pe oră, sau dacă fumează în mașină – lasă chiștoace, scrum, arde tapițeria cu țigara. Condiția obligatorie este ca cel ce închiriază să aibă permis valabil și buletin sau pașaport.

Pagubele în primul an de activitate de închiriere sunt estimate la 10.000 euro. S-au gândit să renunțe la partea de rent a car?

„Am investit, inclusiv în procesarea plății cu cardul online. Nu ne gândim să renunțăm, chiar dorim să ne extindem. Vrem să cumpărăm pentru iarna câteva SUV-uri 4x4. O analiză corectă ar fi bine să fie făcută după cinci ani”, crede antreprenorul din Galați. 

Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De citit,obligatoriu,textul complet de pe FB. Domnul Cristian Vasile are mult umor si talent de povestitor mucalit. Ar trebui sã scrie un scenariu de film tragi-comic ceva din genul "Afacerea est". Regizat ,obligatoriu ,de Igor Cobileanski. Ar putea fi un succes rãsunãtor - o combinație savuroasã intre " Sașa ,Grișa și Ion" si"Afacerea Est". Si aducãtor de bani. Mulți! Așteptãm urmãtorul episod.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult