Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pe baza proiecțiilor actuale, Donald Trump își va adjudeca cel de-al doilea mandat la Casa Albă și va obține un rezultat la limită, în cursa cu democratul Joe Biden

Alegeri SUA - 4 noiembrie

Foto: Olivier Douliery/ AFP /Profimedia

Cursa pentru desemnarea președintelui Statelor Unite a fost una extrem de strânsă. În baza proiecțiilor actuale cel ce va fi desemnat câștigător este președintele în funcție, republicanul Donald Trump.

În cursul nopții, Joe Biden (Partidul Democrat) s-a detașat pe prima poziție. Ulterior, pe măsură ce au început să sosească rezultatele din secțiile de vot, de pe cuprinsul întregii țări, Donald Trump, actual președinte al Statelor Unite (Partidul Republican) a reușit să recupereze teren, iar rezultatul este susceptibil a înregistra o victorie la limită pentru Trump.

Conform datelor actuale, Donald Trump va câștiga votul Colegiului Electorilor, nu însă și votul popular. Dar în Statele Unite sistemul de vot pentru alegerea președintelui este unul indirect, fiecare dintre state deține un anumit număr de voturi în Colegiul Electorilor, în funcție de importanța statului respectiv. Statele federale cu cel mai ridicat număr de voturi în Colegiul Electoral sunt: California (55 de voturi), Texas (38), New York (29), Florida (29), Pennsylvania (20), Illinois (20).

Modul în baza căruia funcționează sistemul de vot din Statele Unite este bazat pe principiul „Winner takes it all”, candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi într-un stat, câștigă toate voturilor atribuite acelui stat, iar Donald Trump se poziționează astfel încât va obține cel mai ridicat număr de voturi în Colegiul Electoral, fără a câștiga și votul popular. Pentru a-și adjudeca victoria, candidatul câștigător trebuie să obțină 270 de voturi în Colegiul Electorilor.

Aceeași situație a fost întâlnită și în urmă cu 4 ani, când același Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton, fără a câștiga și votul popular. De asemenea, în anul 2000, George W. Bush a câștigat președinția Statelor Unite, într-o cursă cu Al Gore, fără a-și adjudeca și votul popular. Întorcându-ne în istorie, o serie de președinți ai Statelor Unite și-au adjudecat fotoliul de la Casa Albă fără a câștiga și votul popular: John Quincy Adams (1824), Rutherford B. Hayes (1876) sau Benjamin Harrison (1888).

Trump a fost declarat câștigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord și Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texas, Montana.

Biden este dat câștigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota

Harta cu rezultatele obținute în fiecare stat de către Donald Trump (roșu) / Joe Biden (albastru), până la acest moment

Având în vedere rezultatele înregistrate până în acest moment, proiecțiile indică faptul că Donald Trump va obține 283 de voturi și va câștiga cel de-al doilea mandat la Casa Albă, fiind de așteptat a-și adjudeca statele Michigan (16), Pennsylvania (20), North Carolina (15), Georgia (16) și Alaska (3 voturi în Colegiul Electoral). Nevada, cu 6 voturi în Colegiul Electorilor și Wisconsin (10 voturi), vor înclina spre Joe Biden.

Înca 4 ani cu Donald Trump la Casa Albă? Rezultatul final îl vom afla în zilele ce urmează, însă la momentul actual, republicanul se află în pole-position pentru încă 4 ani la conducerea celei mai puternice națiuni din lume.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mhm check icon
    Pe baza proiecțiilor actuale: ale cui?
    • Like 0
    • @ mhm
      Pe baza proiecțiilor autorului, logic. Care știm ce "istoric" performant are... Vuță, mai ții minte de cei doar 58 de morți de covid ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult