Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Pe baza proiecțiilor actuale, Donald Trump își va adjudeca cel de-al doilea mandat la Casa Albă și va obține un rezultat la limită, în cursa cu democratul Joe Biden

Alegeri SUA - 4 noiembrie

Foto: Olivier Douliery/ AFP /Profimedia

Cursa pentru desemnarea președintelui Statelor Unite a fost una extrem de strânsă. În baza proiecțiilor actuale cel ce va fi desemnat câștigător este președintele în funcție, republicanul Donald Trump.

În cursul nopții, Joe Biden (Partidul Democrat) s-a detașat pe prima poziție. Ulterior, pe măsură ce au început să sosească rezultatele din secțiile de vot, de pe cuprinsul întregii țări, Donald Trump, actual președinte al Statelor Unite (Partidul Republican) a reușit să recupereze teren, iar rezultatul este susceptibil a înregistra o victorie la limită pentru Trump.

Conform datelor actuale, Donald Trump va câștiga votul Colegiului Electorilor, nu însă și votul popular. Dar în Statele Unite sistemul de vot pentru alegerea președintelui este unul indirect, fiecare dintre state deține un anumit număr de voturi în Colegiul Electorilor, în funcție de importanța statului respectiv. Statele federale cu cel mai ridicat număr de voturi în Colegiul Electoral sunt: California (55 de voturi), Texas (38), New York (29), Florida (29), Pennsylvania (20), Illinois (20).

Modul în baza căruia funcționează sistemul de vot din Statele Unite este bazat pe principiul „Winner takes it all”, candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi într-un stat, câștigă toate voturilor atribuite acelui stat, iar Donald Trump se poziționează astfel încât va obține cel mai ridicat număr de voturi în Colegiul Electoral, fără a câștiga și votul popular. Pentru a-și adjudeca victoria, candidatul câștigător trebuie să obțină 270 de voturi în Colegiul Electorilor.

Aceeași situație a fost întâlnită și în urmă cu 4 ani, când același Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton, fără a câștiga și votul popular. De asemenea, în anul 2000, George W. Bush a câștigat președinția Statelor Unite, într-o cursă cu Al Gore, fără a-și adjudeca și votul popular. Întorcându-ne în istorie, o serie de președinți ai Statelor Unite și-au adjudecat fotoliul de la Casa Albă fără a câștiga și votul popular: John Quincy Adams (1824), Rutherford B. Hayes (1876) sau Benjamin Harrison (1888).

Trump a fost declarat câștigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord și Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texas, Montana.

Biden este dat câștigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota

Harta cu rezultatele obținute în fiecare stat de către Donald Trump (roșu) / Joe Biden (albastru), până la acest moment

Având în vedere rezultatele înregistrate până în acest moment, proiecțiile indică faptul că Donald Trump va obține 283 de voturi și va câștiga cel de-al doilea mandat la Casa Albă, fiind de așteptat a-și adjudeca statele Michigan (16), Pennsylvania (20), North Carolina (15), Georgia (16) și Alaska (3 voturi în Colegiul Electoral). Nevada, cu 6 voturi în Colegiul Electorilor și Wisconsin (10 voturi), vor înclina spre Joe Biden.

Înca 4 ani cu Donald Trump la Casa Albă? Rezultatul final îl vom afla în zilele ce urmează, însă la momentul actual, republicanul se află în pole-position pentru încă 4 ani la conducerea celei mai puternice națiuni din lume.

Articol publicat pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mr.Oh check icon
  Nu cred
  • Like 0
 • mhm check icon
  Pe baza proiecțiilor actuale: ale cui?
  • Like 0
  • @ mhm
   Pe baza proiecțiilor autorului, logic. Care știm ce "istoric" performant are... Vuță, mai ții minte de cei doar 58 de morți de covid ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult