Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pe baza proiecțiilor actuale, Donald Trump își va adjudeca cel de-al doilea mandat la Casa Albă și va obține un rezultat la limită, în cursa cu democratul Joe Biden

Alegeri SUA - 4 noiembrie

Foto: Olivier Douliery/ AFP /Profimedia

Cursa pentru desemnarea președintelui Statelor Unite a fost una extrem de strânsă. În baza proiecțiilor actuale cel ce va fi desemnat câștigător este președintele în funcție, republicanul Donald Trump.

În cursul nopții, Joe Biden (Partidul Democrat) s-a detașat pe prima poziție. Ulterior, pe măsură ce au început să sosească rezultatele din secțiile de vot, de pe cuprinsul întregii țări, Donald Trump, actual președinte al Statelor Unite (Partidul Republican) a reușit să recupereze teren, iar rezultatul este susceptibil a înregistra o victorie la limită pentru Trump.

Conform datelor actuale, Donald Trump va câștiga votul Colegiului Electorilor, nu însă și votul popular. Dar în Statele Unite sistemul de vot pentru alegerea președintelui este unul indirect, fiecare dintre state deține un anumit număr de voturi în Colegiul Electorilor, în funcție de importanța statului respectiv. Statele federale cu cel mai ridicat număr de voturi în Colegiul Electoral sunt: California (55 de voturi), Texas (38), New York (29), Florida (29), Pennsylvania (20), Illinois (20).

Modul în baza căruia funcționează sistemul de vot din Statele Unite este bazat pe principiul „Winner takes it all”, candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi într-un stat, câștigă toate voturilor atribuite acelui stat, iar Donald Trump se poziționează astfel încât va obține cel mai ridicat număr de voturi în Colegiul Electoral, fără a câștiga și votul popular. Pentru a-și adjudeca victoria, candidatul câștigător trebuie să obțină 270 de voturi în Colegiul Electorilor.

Aceeași situație a fost întâlnită și în urmă cu 4 ani, când același Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton, fără a câștiga și votul popular. De asemenea, în anul 2000, George W. Bush a câștigat președinția Statelor Unite, într-o cursă cu Al Gore, fără a-și adjudeca și votul popular. Întorcându-ne în istorie, o serie de președinți ai Statelor Unite și-au adjudecat fotoliul de la Casa Albă fără a câștiga și votul popular: John Quincy Adams (1824), Rutherford B. Hayes (1876) sau Benjamin Harrison (1888).

Trump a fost declarat câștigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord și Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texas, Montana.

Biden este dat câștigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota

Harta cu rezultatele obținute în fiecare stat de către Donald Trump (roșu) / Joe Biden (albastru), până la acest moment

Având în vedere rezultatele înregistrate până în acest moment, proiecțiile indică faptul că Donald Trump va obține 283 de voturi și va câștiga cel de-al doilea mandat la Casa Albă, fiind de așteptat a-și adjudeca statele Michigan (16), Pennsylvania (20), North Carolina (15), Georgia (16) și Alaska (3 voturi în Colegiul Electoral). Nevada, cu 6 voturi în Colegiul Electorilor și Wisconsin (10 voturi), vor înclina spre Joe Biden.

Înca 4 ani cu Donald Trump la Casa Albă? Rezultatul final îl vom afla în zilele ce urmează, însă la momentul actual, republicanul se află în pole-position pentru încă 4 ani la conducerea celei mai puternice națiuni din lume.

Articol publicat pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mr.Oh check icon
    Nu cred
    • Like 0
  • mhm check icon
    Pe baza proiecțiilor actuale: ale cui?
    • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult