Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pe cine să invadeze Iranul?! La 48 de ore de la uciderea generalului Soleimani, războiul s-a mutat pe twitter

Protest Soleimani Iran

Foto: Guliver Getty Images

Execuţia starului militar iranian, comandant al forţelor speciale al-Quds, ordonată de către preşedintele Trump, a îndreptat o parte a atenţiei Occidentului şi a statelor din regiune dinspre dezastrul care se petrece acum în Australia înspre veşnic inflamatul Orient Mijlociu. La două zile de la acest eveniment, fără indoială, important pentru raporturile dintre statele zonei şi a exacerbării conflictelor deja existente, câteva explicaţii se impun impun.

Moartea generalului nu a trezit o mare emoţie în ţările musulmane ale regiunii, cu excepția celor şiite sau în care există o minoritate şiită susţinută de Iran. În primul rând, trebuie avut în vedere că Iranul a îmbrăţişat şiismul ca religie de stat, această ramură a Islamului conferindu-i vechii Persii o identitate distinctă faţă de restul lumii musulmane. Am explicat această diviziune dintre suniiți şi şiiţi pe larg într-un material anterior. Pe de altă parte, iranienii nu sunt arabi şi ei sunt mândri de această diferenţă faţă de populaţiile vecine. Termenul de „arab” este folosit în sens peiorativ, inclusiv în o parte a Irakului. 

Mai mult, de la începutul anilor 1980, imediat ce şahul a fost îndepărtat din Iran, regimul ayatollahilor s-a manifestat activ şi în plan extern, dorind să exporte revoluţia islamică în ţările vecine, ceea ce a creat fundamentale nemulţumiri în cadrul statelor sunnite din zonă. Pentru cei care acuză SUA că se implică fără drept în politica altor state şi îl deplâng pe generalul-erou Soleimani, subliniem că Iranul o face în moduri mult mai brutale şi având un singur ţel: exportul revoluţiei islamice. Afganistan în anii ’80, Yemen, Liban, Irak, toate au fost împânzite de miliţii şiite. Siria nu o amintim fiindcă implicarea s-a făcut în vederea susţinerii regimului al-Assad, un aliat vechi al Republicii Islamice în regiune. De altfel, într-un exces de sinceritate, în vara lui 2014, după ce apariţia autointitulatului Stat Islamic surprindea pe toată lumea, Financial Times îşi informa cititorii că, potrivit ministrului de externe de la Riad, Saoud al-Faisal, Statul Islamic era răspunsul sunnit al Arabiei Saudite la influenţa crescută a Iranului în regiune.

Iată de ce am văzut imagini cu mulţimi nemulţumite de moartea generalului din Iran, Irak, Liban sau Palestina. Iar Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Israelul (eliberarea Ierusalimului de sionişti este al doilea „target” al Iranului în plan extern, ca, de altfel, al întregii lumi musulmane, acesta fiind, poate, unicul scop comun), au salutat acţiunea americană.

Au fost voci care au declarat că Iranul va începe războiul. Un război „convenţional” ar fi curată sinucidere pentru republica ayatollahilor (de fapt, pe cine să invadeze, să debarce în SUA?), iar un război neconvenţional poartă de multă vreme în regiune. Dincolo de fanatismul şi pregătirea Gardienilor Revoluţiei, armata Iranului nu este la nivelul unei forţe internaţionale a secolului XXI. Ştirea că persanii şi-au trimis avioanele de luptă la bazele de la graniţe pentru un eventual atac extern nu ar trebui să sperie pe nimeni fiindcă, în afară de circa 20 de F 14 cumpărate în anii ’70 de către şah de la actualul duşman, SUA, Iranul a reuşit să mai achiziţioneze câteva MIG-uri. Deci, o forţă aeriană uzată moral.

Cu siguranţă, atacurile miliţiilor şiite din Liban, Irak sau chiar Yemen împotriva intereselor americane se vor înmulţi. Evident, exacerbarea stării conflictuale datorate acestui atentat va conduce, probabil, la un război civil în Irak, ceea ce va însemna probleme migratorii pentru Europa. Cât priveste Libanul, unde Hezbollahul va dori să spele cu sânge pierderea generalului, un efect mai dur pentru mica ţară probabil că îl va avea falimentul financiar care devine iminent: deja se vorbeşte de necesitatea unei finanţări internaţionale de circa 25 miliarde de dolari.

Singurul argument care poate îngrijora este situaţia dificilă a regimului de la Teheran. Confruntat cu contestări interne continue, uciderea generalului Soleimani a generat o coagulare a populaţiei împotriva duşmanului extern, SUA, uitând de adevăratul duşman intern. Numai că dorinţa de răzbunare, în cazul în care nu va fi satisfăcută de către statul iranian, se va îndrepta împotriva ayatollahilor, argument care îi va determina pe aceştia să acţioneze pentru satisfacerea furiei populare într-un mod imprevizibil, dincolo de instinctul de conservare.

Însă preşedintele Trump a declarat pe twitter că este mai mult decât pregătit pentru o asemenea eventualitate şi că vor fi lovite imediat 52 de ţinte (referire la numărul de ostatici americani luat de revoluţionarii iranieni în 1979) importante pentru Iran şi cultura sa. Sperăm doar să nu vedem sub ruine monumente persane aflate în patrimoniul cultural mondial, aşa cum făcuseră talibanii acum câţiva ani ori Statul Islamic în Palmyra...

Iar dacă vorbeam de dihotomia dintre sunniţi şi şiiţi, nu putem să nu ne gândim că acest ultim eveniment petrecut în Orientul Mijlociu pare că adânceşte falia din lumea occidentală dintre SUA si aliaţii săi europeni, transformând Occidentul într-un Mare Orient. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat ieri nemulţumit că poziţia Franţei, Germaniei sau Marii Britanii nu a fost una care să sprijine decizia americană, spre deosebire de cea a Israelului, Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe.

Divizarea, tipică lumii musulmane şi deplânsă de toţi liderii regiunii care au promovat panarabismul, de la preşedintele Gamal Abdel Nasser la Hafez al-Assad, se pare că va caracteriza de acum încolo şi lumea occidentală fiindcă SUA preşedintelui Trump nu găsesc de cuviinţă să vorbească şi acţioneze după ce îşi împărtăşesc planurile cu liderii Europei, ci să îi pună în faţa faptului împlinit şi sa le ceară obedienţa statelor pomenite mai sus (în ce priveşte Israelul, nu ştim dacă acesta respectă deciziile SUA ori SUA îşi modelează politica regională pe necesităţile acestuia).

În urmă cu 100 de ani, la sfârşitul primului război mondial, o comisie a Congresului american trimisă în Orientul Mijlociu constata că populaţiile de aici îşi doresc ca SUA să gestioneze crearea statelor naţionale în zonă. Însă preşedintele Wilson decidea că sunt treburi mai importante de rezolvat în cele două Americi şi lăsa regiunea pe mâna francezilor şi a Marii Britanii. Iar când s-a întors, după cel de-al doilea război, a făcut-o pentru a gestiona rezervele de hidrocarburi ale regiunii, a garanta existenţa Israelului şi a combate interesele Uniunii Sovietice. Iar pentru a-şi urmări şi atinge scopurile, s-a folosit, pragmatic şi, până la urmă, firesc pentru relaţiile internaţionale, de aliaţii regionali, fără a ține cont de istoria şi dorinţele popoarelor de aici, sprijinind uneori tirani sau revoluţii sângeroase. De aici şi imposibilitatea de a pacifica ţări ca Irakul şi Afganistanul. Aşa se întâmplă când principiile ajung în noroi, sub bocancii soldaţilor, şi primează interesele meschine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Depinde de cat de grave erau amenintarile din partea Al-Quds la adresa SUA si intereselor americane din zona. Motivatia uciderii lui Suleimani a fost aceea ca pregatea niste atacuri iminente la adresa intereselor americane (probabil baze militare, instalatii petroliere din Arabi Saudita sau chiar asupra statului Israel). Intrebarea este de ce gardienii revolutiei nu au facut-o pana acum? De ce acum ambasada SUA din Zona Verde a fost luata cu asalt? Ce i-a determinat sa faca asta? Ceva s-a intamplat acolo , iar noi nu stim. Cu tot respectul pentru autor, insa SUA si Israelul erau cu degetul pe tragaci si il aveau in vizorul pustii pe acest Suleimani inca din 2007-2008, dar chiar americanii au fost cei care nu au vrut sa-l omoare atunci, ci doar sa-l tina sub observatie. Desigur, putem specula pana maine dimineata asupra motivelor atacului, insa eu cred ca lucrurile s-au precipitat prea tare in ultimele ore inainte de atac, iar americanii au fost nevoiti sa ia aceasta decizie atragandu-l in Iraq pe general, pentru ca americanii controleaza spatiul aerian irakian si doar acolo il puteau ucide.
    • Like 0
  • Arme, petrol, carne vie, toate motive pentru a extinde Siria in Irak. Trebuie sa recunoastem ca o parte relativ mica a refugiatilor sirieni a ajuns in Europa! Asadar decontul, in mod majoritar va fi suportat tot de amaratii din tarile din regiune! BCE va tipari repede cele cateva miliarde pe care le vor cere turcii, populistii europeni prinesc combustibil, criticand a doua migratie, iar Bruxelles va inchide ochii pentru a doua oara la manevra Turciei de a-si "securiza" frontiera sudica, de data asta nordul Irak-ului. Rusii se dovedesc utili furnizand armament Iran-ului si toata lumea e fericita, un nou razboi prin proxy... Vai de capul nostru de oameni civilizati in secolul 21....
    • Like 0
  • Mă întreb dacă nu cumva scopul real al lichidării abia acum al lui Soleimani este tocmai creșterea semnificativă a prețului petrolului din care mega-corporații cu acționariat majoritar american își trag grosul profitului (în contextul în care UE și și marile ONG-uri internaționale care luptă pt. măsuri radicale în vederea reducerii încălzirii globale cer reducerea drastică a producerii acestui amestec de hidrocarburi, ind. de exploatare și prelucrare aferente find printre principalii poluatori planetari.
    • Like 0
    • @ Mihai Grecu
      Sa vedem daca inteleg bine...deci sugerati ca mega-corporatiile cu capital majoritar american care exploreaza si extrag zacamintele de hidrocarburi au determinat guvernul american sa-l omoare pe generalul iranian pentru a creste pretul petrolului ajutind astfel UE si ONG-urile care se impotrivesc proliferarii consumului de hidrocarburi, pentru ca pretul radicat al petrolului justifica promovarea surselor de energie alternative.
      Perfect logic!
      • Like 2
  • Dorin check icon
    Un precedent extrem de periculos. Cine e considerat terorist de Unchiul Sam se va trezi mai devreme sau mai târziu cu dronă deasupra capului care va lansa asupra lui o rachetă cu lame. Democratic,Nu ???
    • Like 2
  • AlexisZ check icon
    Sa nu ne miram atunci daca vor mai fi iar niste focuri de artificii prin niscai capitale occidentale, chiar daca au trecut sarbatorile...
    • Like 0
    • @ AlexisZ
      Parerist check icon
      Asta e specialitatea celor educați și finanțați de aliații noștri sauditi.
      • Like 0
  • Am putea spune că în relația creștinism-islam este vorba de lipsa de înțelegere și acceptare a diversității culturale, religioase, etnice sau de altă natură.
    De fapt este vorba strict de interese economice exploatând potențialul opiniei publice occidentale de a marșa la propaganda bazată pe ceea ce am spus în prima frază.
    Numai că tehnologia informației și a comunicațiilor precum și amploarea emigrație a populațiilor musulmane în occident tinde să atenueze lipsa de cunoaștere și de înțelegerea a civilizațiilor musulmane.
    Revenind la Europa și analizând prin diferența de credință religioasă nu ar trebui să uităm holocaustul din vremea celui de-al-2-lea război mondial, sau, în zilele noastre, reflectarea negativă a ortodoxiei într-o parte importantă a opiniei publice occidentale și românești, prin asocierea forțată a acesteia cu subdezvoltarea economică și corupția.
    • Like 0
  • Am recitit un alt articol exceptional al autorului, care ajuta mult la intelegerea situatiei din regiune. Cine doreste, il gaseste la
    https://republica.ro/siria-si-veacul-pierdut-al-orientului-mijlociu
    • Like 0
  • Probabil ca e o simpla coincidenta: acum doua luni a fost descoperit in Iran un foarte mare zacamant de titei !
    Oare ce ar face unele tari din lume pt a pune mana pe el si al exploata in propriul folos ?
    Cam toate conflictele si razboaiele actuale sunt pe resurse, a cam trecut vremea spatiului vital a lui Hitler din al doilea razboi mondial. A fost o perioada de aproximativ liniste in orientul apropiat, intrerupta de conflictul din Liban, acum protectorat al Siriei si cam dupa linistirea acelui conflict au cam inceput unele miscari in tarile arabe , intretinute de ..... mama lui Stefan cel Mare !
    • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Ce coincidenta!?
      Nu ne pacalesc ei pe noi, urmasii dacilor!
      Iran avea rezerve probate de 150 bilioane de barili. Totul bine. Da-l in mahomedu’ lui de general.
      Da’ acu, ca au anuntat fara probe ca au mai descoperit un zacamint de 50 bilioane de barili, acu’ devine interesant si unele tari din lume cauta Iran pe harta sa le fure prajitura. Arde-l pe barbos!

      Doar ca noi astia care intelegem lumea ar fi trebuit sa-i anuntam pe ayatolahi, ca uite draga cum s-a blocat traficu’ in Teheran.
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    "poziţia Franţei, Germaniei sau Marii Britanii nu a fost una care să sprijine decizia americană"... și de ce ar trebui să se bucure? Cu chiu cu vai era liniște. Acum vine unchiul Sam să bage bățul si să agite o situație și așa tensionată. Să aprobe! Un conflict în zonă ar înseamna noi valuri de refugiați care se duc unde? Nu în America, nu, că ei nu-i vor. Ei se spală pe mâini și să tragă alții ponoasele.
    Exportul revoluției islamice? Mai degrabă s-au bucurat de aliați în zonă ( după ce acum vreo 20 de ani s-au războit).
    Fals. La fel ca asasinarea lui Saddam, la fel ca tot ce face USA în goana după putere și supremație.
    • Like 2
  • Iranul nu a amenințat niciodată pe cineva cu invazia. Așa-zisele „revoluții de export” trebuie privite într-un context mai larg, de apărare. Inteligența lui Somelani a constat în faptul că a plasat câte o bombă sub fundul tuturor celor care amenințau Iranul. Hezbollah, Hamas, Kata'eb etc. Cireașa de pe tort a fost distrugerea ISIS, grupare în care saudiții și, indirect, americanii și israelienii au băgat o grămadă de bani. Iată că azi, la 10 ani de la izbucnirea războiului din Siria, Assad e bine mersi și, mai rău, americanii și-au pierdut influența geopolitică din regiune și riscă să fie expulzați din Irak. Omorârea lui Solemani e o mare greșeală pentru că de acum e legitim să-l împuști pe un politician dintr-un stat ne-prieten, sub pretextul că uneltea cine știe ce împotriva ta. Până acum războaiele erau exclusiv apanajul armatelor, și armatele erau domolite de diplomați. De acum războiul se poate purta legitim dincolo de capetele militarilor. Oricând e posibil un incident de tipul Sarajevo 1914, în care militarii să intervină sub pretextul că războiul ORICUM a fost declarat. Să sperăm că acest imens dement care e Trump, ajuns naiba știe cum președintele celei mai puternice țări de pe planetă, va fi demis cât mai rapid. Omul e în mod clar nepregătit pentru funcția de președinte și mult prea prost.
    • Like 4
    • @ Lucian Sarbu
      "Omorârea lui Solemani e o mare greșeală pentru că de acum e legitim să-l împuști pe un politician dintr-un stat ne-prieten". Inteleg ca "Solemani" (corect Soleimani - https://ro.wikipedia.org/wiki/Qasem_Soleimani) era politican? De cand? Ultima data cand am verificat era nitel General, comandantul Quds. Si asta chiar inainte sa primeasca acel cadou de la americani.
      Si parea si putintel terorist, asta dupa cele sustinute de CE (nu de americani), dupa cum apare aici: https://www.g4media.ro/generalul-iranian-soleimani-se-afla-pe-lista-neagra-a-teroristilor-sanctionati-de-consiliul-european.html
      In rest, nu comentez mai mult - pentru ca incurcate sunt itele prin Orientul Mijlociu. Nici macar specialistii nu le dau de capat.
      Dar va dau dreptate in privinta lui Trump. Din pacate - asa il vad si eu.
      • Like 2
    • @ Lucian Sarbu
      Delia MC Delia MC check icon
      Ați sesizat foarte bine. Numai că e posibil ca ĂSTA să fi fost echivalentul incidentului Sarajevo 1914. La fel ca acela, deloc întâmplător.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult