Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pensiile „speciale” ale țăranilor din satul care moare. 200.000 de agricultori au o pensie medie de 700 de lei

Țăran pe deal

În toată trăncăneala și retorica găunoase, dar competitive ale guvernanților și ale partidelor parlamentare pe tema măririi salariilor și pensiilor în contextul tuturor scumpirilor vieții, nu se face referire nici un moment la pensiile „speciale” ale țăranilor agricultori, foști CAP-iști. Nimeni nu bagă în seamă că două sute de mii de agricultori, din care țăranii CAP-iști sunt mult mai puțini, au o pensie medie de 700 lei. Aceste pensii sunt „special” de mici à rebours cu pensiile speciale ale magistraților, parlamentarilor, milițienilor, securiștilor și militarilor, al căror număr este echivalent, adică tot două sute de mii de cetățeni republicani. 

Față de această lume a țăranilor marginalizată și exploatată de regimul comunist nu s-a găsit până în prezent nici un politician de după 1989 care „să fie bun și blând, mai ales pentru aceia pentru care mai toți domnii au fost nepăsători sau răi”, vorba lui Mihail Kogălniceanu la alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza. S-ar face o mare dreptate dacă s-ar mări pensiile țăranilor agricultori CAP-iști care sunt cei mai năpăstuiți de statul român comunist din trecut și necomunist de astăzi, dacă ar primi la pensia de 700 lei o sumă care ar putea varia între 500 și 800 de lei pentru a acoperi pierderea utilajelor și animalelor confiscate și distruse de regimul comunist (se știe, de exemplu, că zeci de mii de cai au fost uciși de regimul comunist pentru a fi înlocuiți cu tractoarele CAP-ului), dar mai ales pentru a acoperi remunerația penibilă a țăranilor de 0,25 bani/zi muncă/normă la CAP-uri. Ar fi o reparație pentru această masă umilă, anonimă și tăcută în comunism, supusă și astăzi tuturor manipulărilor și înșelăciunilor electorale ale politicienilor. Numărul acestor țărani se împuținează an de an în progresie geometrică. Cei care și-au jertfit tinerețea și sănătatea în muncile colectiviste pentru alimentarea orașelor industriale, tentaculare și supradimensionate de politica economică a statului comunist, ar merita mai multă atenție din partea politicianului „urban și orășean”. Aceasta pentru că umili, cuminți și ascultători, ei rămân din ce în ce mai puțini în satul care moare.

Oare câți dintre orășenii noștri, prim miniștri și președinți de țară, au înțeles lumea rurală românească, câți dintre ei au ascultat și perceput „greul pământului”? În schimb, toți aceștia au parafrazat etnografic și festiv viața la țară într-o ipocrizie fără rest. Niciunul dintre ei n-a avut o capilaritate cu viața de la țară, cu lumea țărănească plină de tristeți și de nevoi. Asemenea acestor politicieni, primarii satelor, alogeni, străini de lumea țărănească, care își revendică câine-câinește pensii speciale, au devenit mici dictatori ai satelor cu puteri discreționare față de această lume țărănească. Primarii îmbățoșați și primăriile infatuate provoacă zilnic eroziunea democrației, preocupați doar să-și vopsească în portocaliu, galben și roșu sediile cu termopane, ca sfidare fără seamăn a satului și a țăranilor pensionari care duc o viață second hand.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici partid politic nu va face ceva pentru foștii țărani de la CAP, guvernanții nici atât iar parlamentarii sunt preocupați de strângerea banilor pentru viitoarea campanie electorală. Oricum și cei 700 de lei vin practic tot de la bugetul de stat deoarece nu mai există CAP-uri care să vireze CAS pentru actualii pensionari din agricultură. A avut grijă Petre Roman să se aleagă praful de fostele CAP-uri dar acum ca o ironie a sorții a dat statul român în judecată pentru propria pensie specială de parlamentar. E vorba doar de perpetuarea "gospodăriei de partid" pentru noua nomenklatură care nu a mai avut acces la infrastructura ei din cauza privatizării și atunci și-au votat propriile indemnizații și pensii speciale să se pună la adăpost de situația economică pe care chiar ei au creat-o. Mai nou și primarii au forțat legislativul să voteze sinecurile pentru ei deși nu mai sunt demult bani la buget și ne împrumutăm într-un ritm alert și la dobânzi din ce în ce mai mari. Ipocrizia și obrazul gros caracterizează din plin clasa politică. Nu suferă numai țăranii CAP-iști ci și populația în ansamblu , unui copil cu dizabilități i se refuză bursa de merit că învață bine pentru că nu o poate cumula cu indemnizația de handicap (derizorie și aia) dar Dorneanu și alți șobolani ca el poate cumula 4 pensii speciale sau fosta președintă a CSM care-și deconta diurna de 150 $ pe zi pentru ca venea la serviciu de la 9 km din Ilfov deși avea mașină și șofer de la instituție iar autobuzele de școlari nu pot asigura transportul elevilor din rural de peste 50 km că nu sunt bani. Cred că Ceaușescu i-ar fi împușcat pe ăștia.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult