Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Într-o casă de chirpici, tanti Tuța și-a crescut singură copilul și l-a trimis la facultate

Femeie în vârstă la țară

Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

E vecina mea de la țară. A fost... A dus un trai simplu, într-o casă din chirpici. Când eram mică, intram la ea ca la mine acasă. Pe jos nu exista parchet, pardoseală sau gresie, doar un covor frumos țesut. N-avea frigider, aragaz sau mașină de spălat. Ani de zile a spălat hainele la râu, cu maiul. Inclusiv iarna. Se trezea la 4 - 5 dimineața, punea mâna pe sapă, pe hârleț sau pe furcă, în funcție de anotimp, și muncea pământul cât era ziua de lungă, desculță. Avea talpa groasă de un deget, nu se încălța decât atunci când mergea la biserică sau la Sfat, din respect pentru preot și pentru autoritate. Creștea gâște. Cel mai mult am numărat 31 de gâște la ea în curte. Cel mai puțin, vreo 13. Când se întorceau seara de la râu, era spectacol. Răsuna în tot satul: Ga! Ga! Ga! N-am auzit-o niciodată plângându-se că-i prea mult de muncă sau că îi e greu. Deși îi era.

Și-a crescut fiica de una singură. Cu bani strânși din muncă cinstită. Singura ei ambiția a fost să-și vadă fata realizată. Adică cu o diplomă de facultate în mână. A muncit pe brânci să nu care cumva să-i lipsească vreun caiet, vreo carte, la școală. Când i-a intrat fiica la liceu a știut tot satul. Bucuria n-a fost doar în casa ei, ci și-n a noastră, știind efortul din spate. Apoi a venit facultatea. Fiica ei a intrat din prima la Agronomie, în Iași. Țin minte și acum dimineața în care le-a urcat tata în mașină, pe ea și pe sora mea, ca să le ducă la școlile înalte. Ele au plecat, eu am rămas la poarta cu tanti Tuța, radia de mândră ce era: fata ei era studentă!

Diploma de inginer a fetei a fost, de fapt, examenul trecut cu brio de mama. De tanti Tuța, femeia simplă de la țară ce, singură, fără o sursă constantă de venit, a crescut un intelectual. Un model pentru mine, de simplitate, de onestitate, de rezistență.

Lasă în spate o avere: un om cu carte și un uriaș respect pentru semeni. Pentru mine, tanti Tuța e imaginea omului autentic de la țară. Cel onest, simplu, cu respect pentru educație, cel care ia viața așa cum e. Necosmetizat de lumea modernă, nemanelizat, neitalienizat/nespaniolizat.

Drum lin!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gandalf check icon
    Sunt ani mulți de-atunci... am ajuns într-un vis și am cunoscut niște oameni asemenea vecinei tale... le-am spus îngeri, fiindcă nu voiam să cred că pot fi oameni ca mine și ca tine.
    De când eram copil, am iubit (în taină) niște nume din Atlasul Geografic al României: Neagra Șarului era una dintre iubirile mele secrete. Pe sticlele de apă minerală erau Poiana Negri și Șaru Dornei, nu Neagra Șarului, deci nu la Alimentara m-am îndrăgostit :D. Nu mi-am explicat niciodată de ce mi-s mie dragi cuvintele astea, că nu erau pentru mine decât vorbe. Până ce am ajuns la Neagra Șarului și am cunoscut "îngerii" de care vă vorbisem. Și am înțeles atunci "bucla în timp" care făcuse pentru mine locul acela special, cu mult înainte să devina așa. Când ma gândesc la perechea de bătrâni care mi-a rămas în suflet, îmi sare gândul și la Mădălina Amon și al ei "Trei sferturi în cer" (Încerc sa pun un link aici - https://www.youtube.com/watch?v=hMlaA5psecA să vă bucurați și voi de vorbele cântecului care mie îmi aduce atâtea amintiri...
    • Like 3
  • Gandalf check icon
    Dumnezeu sa o ierte și sa o odihnească in Pacea și in Lumina Sa!
    Respectul meu ne-exprimabil in vorbe pentru Domnia-Sa, tanti Tuța, și o plecăciune bine-simțita pentru cei care sunt in stare sa observe Sacralitatea simpla de lângă noi
    • Like 6
  • Toată stima pentru tanti Tuța și pentru toți părinții care au făcut eforturi ca să scoată oameni învățați care și-au făcut meseria unde au ajuns să-și servească țara. Acum s-a terminat.
    • Like 4
  • Câtă smerenie la această femeie!
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon