Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pentru Tudor din Cluj, scos din clasă din cauza părului prea lung, cel care mi-a înviat monștrii adolescenței

Tudor Helgiu

În liceu am avut parte de profesori fantastici. Din păcate, nu toți erau așa. Colegii mei de atunci știu cât de mult m-am luptat cu mentalitatea retrogradă a unor cadre didactice care nu concepeau că liceul nu este o unitate militară unde adolescenții trebuie să se prezinte la apel tunși, rași și frezați. Intrasem între primii zece la liceu cu părul scurt și urma să-l părăsesc după doar doi ani cu plete și fără regrete.

În anul de grație 1992, eram singurul elev din tot liceul care refuza să se tundă. Rockerii mai mari, dintr-a 12-a, aleseseră să protesteze prin raderea completă a scalpului. Ca la pușcărie. Aceasta era și aluzia mai mult sau mai puțin străvezie. Un fel de liceu, pușcărie la propriu a tinereții lor.

Eu optasem pentru sfidarea prin nesupunere. Doar o minune a făcut să nu fiu exmatriculat sau lăsat repetent. E adevărat că mi-o și căutam, cum se zice. Încă din clasa a 9-a, m-am evidențiat. Liceul la care studiam se înfrățise cu unul din Europa și urmau tradiționalele vizite de peste hotare ale străinilor, tratate de către administrație și diriginți cu relaxarea unei inspecții de-ale lui Ceaușescu. Am fost instruiți ce și cum să facem frumos și, ca la orice eveniment important, ni s-a dat și un dress code: să fim toți îmbrăcați în alb. Nu i-a picat bine dăscălimii de școală veche apariția mea într-o cămașă complet neagră, într-o mare de alb. Așa am devenit oaia de culoarea cămășii a liceului. 

Pur și simplu, nu puteam concepe că toți trebuie să fim la fel. Era cumva ceea ce credeam că face diferența dintre comunism și libertate, dintre prejudecată și rațiune, dintre cortina din est și occidentul promis. În cele din urmă, cel mai inteligent a cedat. Am părăsit liceul într-a 11-a. Am făcut-o cu fruntea sus, cu cele mai mici note și cu cel mai lung păr. Firul s-a rupt atunci când una dintre activistele didactice pro conformism mi-a dat o lecție de pedagogie de o înaltă calitate morală și educațională. Am fost pus să învăț prima jumătate din manualul de biologie. O jumătate... întreagă. Adică spre 100 de pagini. Cu ambiția specifică tinereții, reușisem aproape să rețin și amprentele de pe primele zeci de pagini ale manualului. Surpriza a venit în momentul în care, la marea examinare, profesoara mi-a spus zâmbind că s-a răzgândit și că vrea să mă asculte din cealaltă jumătate. Pe care am și învățat-o ulterior. Și acesta era doar un episod dintr-un lung șir de astfel de aberații sadice. Nu toți erau așa, erau chiar minoritari, dar cei care voiau să conserve ceva ce trebuia uitat aveau întâietate în cancelarie și energie nelimitată pentru ”reeducarea” adolescenților cu prea multă personalitate.

La celălalt liceu, Spiru Haret, tradiția bunei pedagogii încă respira prin pereții clădirii. Până și unul dintre puținii profesori care nu agreau pletele avea să-mi spună ștrengărește, după ce m-am tuns de bunăvoie, într-a 12-a, că îmi statea mai bine înainte.

România va fi mai luminoasă când nu va mai avea astfel de dascăli. Ei ar fi trebui excluși din sistemul de educație, încă din anii 90. Eu vreau să le mulțumesc, însă, dascălilor adevărați care, uneori, și-au riscat carierele pentru a încerca să schimbe ceva acolo unde profesau. Printre ei, doamna Missbach, doamna Ștefan, doamna Varoagea și directorul Pascu, din Spiru Haret. Un liceu cu beton vechi și trainic.

Am rememorat toate aceste întâmplări ale anilor ’90 pentru că, grație noilor tehnologii, un caz a devenit public și m-a făcut să retrăiesc sentimentul absurdului de atunci. Zilele acestea, Tudor, un elev de la un liceu din Cluj, a fost scos în afara unității de învățământ pentru că are părul lung. Se pare că prostia rezistă totuși, nu părul sau coafura. Părul mai cade de la sine, mai ajunge și la frizer. Pentru restul, există doar „permanent”. 

UPDATE

Am observat că au apărut în spațiul public anumite argumente cum că liceul în care învață încă Tudor este unul greco-catolic și, în consecință, regulamentul are justificare, iar cine nu vrea să-l respecte, e liber să aleagă altceva, încă de la început. Să presupunem că un copil la 13-14 ani nu dispune de toate informațiile cu privire la evoluția lui umană, profesională sau educațională și, pe parcursul existenței lui, își poate modifica concepțiile despre lume și viață, idealurile și chiar înfățișarea. De altfel, acest lucru se întâmplă într-o oarecare măsură și în cazul maturilor. Oamenii se schimbă, nu e nicio tragedie. Dacă nu ar fi fost așa, de-a lungul istoriei, femeile ar fi purtat în continuare corset și crinolină, iar bărbații peruci și tocuri. Mă gândesc, totuși, că nu ar trebui să mai treacă un secol să acceptăm că pletele unui adolescent fac parte din personalitatea lui. Dacă oamenii și obiceiurile se schimbă, de ce nu s-ar ajusta și regulamentul unui liceu? Între regulament și buna creștere a unui copil, chiar să fie el și singurul caz complicat, întotdeauna ar trebui ales omul, nu rigoarea. Vor spune unii că tinerii trebuie să fie deprinși cu respectarea regulilor, că acestea sunt în interesul educației sale. Într-o proporție este corect. Cu o condiție: ca acele reguli să fie raționale și să servească binelui general și individual. Dacă nu, adaptarea lor devine obligatorie. Până la urmă, adaptarea constituie apanajul oamenilor inteligenți, iar înțelegerea și toleranța instrumentul celor cu o morală solidă, cu un set de valori care se aseamănă cu cele creștine. Până la urmă, nu se justifică deloc ca un liceu religios să aibă un regim militarizat. Din câte știu eu, crucea diferă atât ca formă, cât și ca sens de Kalashnikov. Așa cum nici regulamentul unui liceu nu aduce a Biblie. Până și Biblia însă a fost completată, la un moment dat, cu un nou testament. De ce nu s-ar schimba și un amărât de regulament școlar? Da, chiar și pentru un singur elev. Nu este moral și nici creștin să judeci echitatea în funcție de existența unei mase critice, a unui numărul de posibile traume. Dreptatea unui singur om face infinit mai mult decât normele unui întreg sistem, chiar și cu regulament intern cu tot.

Fara a face vreo comparatie, e bine totusi sa nu uităm că uneori schimbările în bine, mari sau mici, au pornit de la un singur om. Unii dintre ei, culmea, având părul un pic mai lung. Responsabilii acelui liceu greco-catolic, cât și alți creștini care ridică foarfeca ar trebui să cunoască acest aspect.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    Lungimea parului specificata in regulamentul de ordine interioara...ce treaba are parul cu stampila primariei? De ce e asta un aspect care trebuie reglementat, nu inteleg.
    • Like 0
  • Cunoasteti istoria comunista a pletelor atunci cind umblau militienii cu dubele in oras (Brasov) sa tunda elevii, studentii si muncitorii care purtau plete? Sau faptul ca nu erai primit la examen, in facultate, daca aveai parul mare? Pitis a fost un dusman al poporului? Trebuie sa obtinem din nou o adeverinta ca averm probleme dermice ca sa purtam barba? Sunt de acord sa port o uniforma daca aceasta reprezinta ceva, o onoare ca sunt intr-o institutie sau organizatie laudabila! O INSTITUTIE PENIBILA ACEL LICEU!
    • Like 4
  • Vad ca toata lumea se opreste la par. Ati citit cumva comentariile elevului? Sunt pline de ingamfare si lipsa de respect, doat pentru postarea lui de pe FB si ar fi trebuit exmatriculat! Daca luam in consideratie si parintii, total de partea "odraslei", problema se agraveaza, in primul rand lor le lipseste educatia si nu au avut cum sa dea "cei 7 ani" "copilasului putin indisciplinat" !
    • Like 3
  • Am inceput să râd de bucurie imediat după ce am citit articolul.
    Îmi aduce aminte de mine tânărul acesta frumos . .....îmi aduce aminte de adolescentul căreia nici un comunistoid din sistemul de "educație" nu îi dădea vreo șansă să ajungă ceva ori cineva.
    Nu am ajuns într-adevăr nici ceva nici cineva.
    Am ajuns sa fiu eu,liber și original prin felul natural de a exista.
    Astăzi fara sa fur ori să stau capră celor din sistemul comunist îmi câștig existența mai onorabil decât au făcut-o acesti profesori "executanți" ai experimentului omul nou.
    Am fost la un un pas să las "școala" aceasta în adolescență.
    Mărturisesc că nu era vorba de febră tinereții și nici rebeliunea vârstei, ci pur și simplu pentru ca se încerca îngrădirea libertăților pe băncile închisori sufletelor.
    Curajul îți era retezat prin niste metode subliminale încă din educația data la grădiniță.
    Iubesc libertatea !
    Comunismul este un Zombie politic care mai umbla pentru o vreme prin mentalitata post decembristă.
    • Like 2
  • GabiC check icon
    Nu stiu ce liceu ai facut tu, nici daca un regulament e doar pentru prosti- tu fiind smekerul de serviciu, dar stiu un lucru: atunci cand intri intr-o comunitate, intri cu bune si rele ( cum s-ar spune, mai pe intelesul tau); Adica, daca vrei la liceul x, sau la facultatea y, sau la job-ul z, atunci tre` sa vezi care-s plusurile si minusurile; Si apoi tragi singur concluzia: te vezi sau nu in ipostaza de a presta in acele conditii;
    Nu pentru un mucea se schimba regulile- dace ele sunt de bun simt, ci pentru cauze mai ...generale ( nu prea stiu cum sa-ti explic, ca vaz ca esti 'rocker" fara cauza)
    Uite- pentru tine: sa fii "smeker" in liceu nu inseamna sa incalci regulamentul fara a fi pedepsit; Asa cum sa circuli pe contrasens, sau sa treci pe culoarea rosie a semaforului nu inseamna sa fii smeker ci....prost;
    Ti-as mai explica si altele...numai ca mi-e jena de jena ta... sarac si redus...
    Cu tine, si altii ca tine, cica, vom construi noi societatea. De la tine sa astept sa-mi vina pensia ( eufemistic spus, noroc ca nu am nevoie ...0)
    Groaznic ce se intampla....
    PS: de curand am fost la Targul de educatie Europeana de la Hotel Hilton, cautand un liceu pentru copilul meu; La toti cei cu care am vorbit am observat un lucru comun, in afara prezentarii ofertei: tineau la ETICHETA; asta fiind compusa din: Regulament ( la elvetieni de pilda mi s-a inmanat regulamentul scolar- in care- la 3 incalcari eram chemat pentru avetisment si la inca 3- RAUS!) si Comportament;
    Mi s-a parut corect ca, atunci cand cineva asociaza imaginea unui elev cu o unitate de invatamant, imaginea sa fie pozitiva;
    • Like 3
    • @ GabiC
      Gabi mă simt oarecum împins de convingerile tale sa raspund acestui mesaj.
      Locuiesc de ceva vreme in Elveția, iar aici lucrurile stau diferit fata de cum ți-ai făcut impresia.
      Regulamentul la elvețieni cum spuneai tu este 1,2,3 dar nu uita că elevii se poarta mult mai libertini decât la noi.
      Să fii dat afara aici este cu totul motivat.
      Tine cont că este o întreaga ancheta obiectivă până se ajunge in punctul RAUS.
      Apoi sunt organe care se sesizează pentru remanierea lui ION.
      Este tipic noua sa ne facem o părere in 3 secunde la vederea unei foi, fara sa luăm pulsul realității și să vedem ce anume consideră elvețienii grav.
      Ce este grav la noi in societate la ei are o alta semnificație.
      La noi nu este gravă corupția, la ei e treabă de pușcărie sigură.
      La noi este grav ca un copil sa îți răspundă, la ei este loc de comunicare.
      La noi palma la cur este un must, la ei ești decăzut din drepturile daca faci multe figuri.
      Pensia trebuie sa ți-o asiguri singur că și individ, nu să aștepți de la generația următoare.
      La noi "sistemul de educație" este inexistent, adaptat la secolul 19 unde trebuie sa reții pe de rost toate aberațiile.
      Este un sistem din care scapă cine poate nu din care sa pleci cu ceva.
      Se face teorie la greu și deloc practică.
      Aici sistemul este bazat mai mult pe practică.
      De ce sa învăț mecanic toate prostiile când practica realității e alta?
      De ce sa învăț Luceafărul pe de rost când astăzi trăim în secolul vitezei iar noi avem un sistem din secolul când Napoleon era fecior?
      Ști care e treaba cu sistemul la noi?
      Se bazează pe noroc, iar asta e grav.
      Este un sistem comunist care persistă aiurea.
      Ce faci cu Ion care nu reușește la liceu?are o profesională?are unde sa profeseze apoi?
      Mă tem că nu.
      Atunci trebuie dărâmat și reconstruit nu reformat cum ne spun comuniștii.
      Mă obosește cuvântul reformă pentru că e propagandistic și atât. Este un cuvânt care nu prinde formă și îl auzim de 80 de ani.
      Scăpă cine poate din sistem!
      Corupția ucide!
      • Like 1
    • @ GabiC
      Moka check icon
      a avea inscris in regulament un articol despre lungimea parului, este o chestiune pur subiectiva si la bunul plac al directorului. Daca urmatorul director reuseste sa-si impuna punctul de vedere cum ca parul lung ar trebui sa fie obligatoriu?
      Ai mai avea aceeasi impresie despre regulamentul scolii?
      O asemenea chestiune, pur si simplu nu are ce cauta in regulament.
      • Like 0
    • @ Mihai Isan Catalin
      GabiC check icon
      pe undeva ai dreptate; Doar pe undeva; Am o aplicatie pentru fiica mea pt liceul "Alpinum Zuoz" ' Si inca doua- de data asta in Anglia ( Royal School- din Wolwerhampton- unde am vorbit direct cu "Principal"-ul, si Ryde;). Pana in martie ar trebui sa stim daca si unde merge picea; insa la cele 3 licee (Alpinum este lana St.Moritz - in Elvetia) mi s-au spus aleleasi lucruri: disciplina, educatie, libertatea de a alege; Evident ca e "pe bani" - pt ca la scolile "de stat"- nu stiu cum e in Elvetia insa in Anglia am fost sfatuit de amici sa nu ma amagesc;
      Despre sistem: Nu exista sistem bun sau prost; exista asteptari, promisiuni si obiective; In functie de aplicarea preceptelor putem sa ne motivam (singuri) pe ce cale sa o apucam; Revenind la chestiunea de baza: civilizatia nu s-a creat fara legi si reguli; Si nici cu "rock-star"-uri care au fost rebeli fara cauza... Aia au fost niste exemple; Insa mai nimic nu s-a miscat in urma "actiunilor" lor; Pana si antropoidele stiu de reguli; Noi de ce n-am sti? Democratia asta e prost inteleasa; E un pas pana la anarhie; Pentru ca, daca populatia e needucata, nu intelege decat de intinctele primare; Esti mai tare-n muschi, bata, gura, e.t.c.? Esti sef? pana ce urmatorul iti aplica aceeasi regula si...istoria se repeta;
      Te rog sa-mi amintesti o societate care a rezistat fara civilizatie; Si o civilizatie ( la scara istorica) care a rezistat fara legi stricte si respectate?
      Si lasa deoparte tarisoarele astea "neutre"- Monaco, Lichtenstein, etc.
      Cat despre reforma educatiei.... nu vad nicio salvare pentru tara asta; De aia nici nu dau 2 bani pe ea; Sunt inconjurat zilnic de prea multi incapabili ( in toate sensurile) pentru a putea vedea luminita de la capatul tunelului;
      • Like 0
    • @ Moka
      GabiC check icon
      Eu m-am referit la principii, nu la o neghina intr-un ocean de seminte.
      • Like 0
  • check icon
    CONSTAT CA MULTI COMENTATORI nu inteleg ce este democratia. In Romania exista Legea educatiei, Statutul cadrelor didactice, Regulamentul scolar, etc. care trebuie respectate, ca ne plac ori ca nu ne plac. Iar daca nu ne plac, trebuie sa convingem guvernul, parlamentul si partidele sa le schimbe. Pornind de la aceste legi, fiecare scoala are dreptul ( doar este libertate, nu ?) sa adopta un Regulament de ordine interioara, in care se pot prevedea obligatia elevilor de a purta uniforma, de a avea o tinuta decenta ( fara par lung, cercei in urechi, etc. ). In general prevederile acestor regulamente se cunosc de catre viitorii elevi, care SUNT LIBERI sa aleaga orice scoala doresc, iar dupa ce devin elevii unei scoli sunt obligati sa respecte regulile din scoala respectiva. Simplu, nu ?
    • Like 2
  • 1. Daca se intampla una ca asta in Cluj, unde ii vede toata kumea, nu vreau sa stiu ce se intampla prin alte parti... 2. Parca legea spune ca pe timpul programului de scoala, unitatea de invatamant raspunde de elevi. Cum adica a fost scos in afara scolii? 3. Totusi, n-o fi facut ekevul aktceva, si parul lung e coincidenta? Ca prea nu-mi vine sa cred... 3. E ckar ca pana nu se stabileste un echilibru intre finantator, scoala/profesori si elevi/parinti, nu va fi niciuna din partile implicate potejata de abuzurile comise impotriva ei.
    • Like 0
  • Si mie mi se pare ne-ok atata uniformizare.
    Si daca cineva are parul lung, care e problema? (sa fie spalat, asta da.)
    Sau are suvite in par, unghiile vopsite, etc.
    Daca ne uitam in natura, florile, gazele, sutn toate atat de diverse, multicolore.
    Sau faptul ca o masina e tuningata. Care e problema?
    Fiecare om are nevoie sa se exprime si sa se singularizeze prin ceva.
    Eu sunt de prarere ca elevii e important sa se imbrace decent, dar de ce o suvita colorata sau un par mai lung trebuie retezate cu strictete.
    Ma gandesc ca unii profesori poate se simt aiurea ca nu tin pasul, dar de ce este asta problema elevilor?
    • Like 3
    • @ Kinga Toma
      Si ma rog de ce ar trebui sa se imbrace decent? Doar ca sa respecte standardele d-voastra? Si cine ar fi indreptatit sa stabilesca ce e decent si ce nu? Cu ce sunt mai grozave standardele d-voastra de decenta decat cele impuse de scoala prin regulament? Daca omul vrea sa se exprime si sa se singularizeze sa o faca cum vrea el, nu cum vtreti dumneavoastra. Eventual precum artistul ala "conceptual" din Rusia, adica prinzandu-si un scrot de podeaua clasei cu un piron. Bag eu de seama ca sunteti cam ipocrita, de fapt nu vreti decat sa inlocuiti standardele altora cu cele ale voastre.
      • Like 1
    • @ Kinga Toma
      GabiC check icon
      problema ta e ca nu intelegi care-i treaba cu regulamentul, cu imaginea, cu...
      Iar cei "ne-uniformizati" isi au si ei locul lor; Deunazi am citit de unii care si-au carat copiii prin lume si traiesc din te-miri-ce prin Patagonia, Peru, Tara de Foc. etc;
      Deci, e loc si pentru ei; NUmai ca aici e vorba de un acord intre 2 parti: o parte spune: te primesc la mine daca-mi respecti regulile; Tu vii la mine, nu eu la tine; Deci....q.e.d.
      • Like 4
    • @ GabiC
      Eu inclin sa cred ca regulile au un anumt rost.
      De exemplu sa nu se consume bauturi alcoolice de catre elevi. (ar putea deveni mai violenti).
      In ultimii 20 de ani am avut contact continuu cu scoala, o vad ca fiind intepenita, rigida., uniformizatoare. ( Una dintre institutiile care simti ca a ramas in comunism, nu a iesit de acolo).
      Pe portile ei ies multi cetateni mamaliga. (Bine ca unii mai studiaza in strainatate, se mai desteapta).
      Vrem sa devenim o tara cu o societate si economie inovatoare, creativa, cu noi industrii, dar murim daca oamenii ies putin din tipar, gandes/ se poarta liber, nu saluta militareste, nu sunt obedienti, servili.
      • Like 1
    • @ Kinga Toma
      Moka check icon
      Bravo Kinga! Despre asta este vorba.
      • Like 0
    • @
      GabiC check icon
      Problema ta e ca intelegi doar o infima parte din tot; Astfel incat ii tot tragi inainte cu ce scrie despre par si despre "dat afara" elevul...
      Asta e;
      Cu tine defilam de 23 august; Si- restul de ( minim ) 60 ^ din tara; Care pricep trunchiat; Aud dar nu inteleg, Inteleg dar le e greu sa compileze...si asa mai departe.
      Imi pare rau ca m-am bagat; Ramai cu tara ta de "destepti" , cu parul tau lung, si cu semintele de flarea soarelui din fata bancii...
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      GabiC check icon
      Kedves Kinga, te rog citeste ce i-am scris lui Gogu;
      • Like 0
  • Narcis check icon
    Problema e ceva mai complexa. Stiu cum e sa ai parul lung. Am fost si sunt rocker si am purtat parul lung vreo 7 ani. Dar acum sunt parinte, am copii si vad lucrurile mai nuantat. Nu e vorba de comunism, e vorba de faptul că orice copil si orice adolescent trebuie invatat ca sunt niste reguli care trebuie respectate, fara exceptie. Nu conteaza cat de bun esti la invatatura si ce activitati extracuriculare ai. Tocmai atunci, daca ti s-ar permite sa ai parul lung in virtutea acestor lucruri, nu ar fi deloc ok. Daca regulamentul liceului spune ca nu e permis parul lung, atunci trebuie sa respecti acest lucru. Daca nu-ti convine, poti face lobby activ la comitetul de parinti, la organizatia elevilor, la profesori, sa se schimbe regulamentul. Daca nu reusesti, esti liber sa te muti la un alt liceu unde parul lung e ok. Regulile sunt facute sa fie respectate sau schimbate. Pustiul in cauza nu a facut nici una nici alta, doar a dat fuga la Facebook. Ca sa exagerez putin, disciplina nu e, nu a fost si nici nu va fi amuzanta si cool, dar e necesara. La fel ca si rebeliunea. Si ea e necesara. Cheia e masura in toate si perseverenta. Iar exagerez, raportat la cazul de fata, dar nici Japonia si nici Garmania nu au renascut dupa WWII prin rebeliune, ci prin munca si disciplina.
    • Like 3
    • @ Narcis
      Moka check icon
      Si daca regulamentul liceului ar spune ca trebuie parul lung, ce facem? Il respectam, nu?
      De cand echivalam notiunea de disciplina cu lungimea parului?
      • Like 0
  • Dom'ne, da' ati observat ca domnul director (altfel om cu FRICA lui Dumnezeu) tot arata Regulamentul tiparit. Si ca sa fie mai impresionant regulamentul, pe coperta era poza bust a intemeietorului scoalei. Ei bine, domnul respectiv (din poza/gravura), prezenta si plete si perciuni favoriti si barba. N-ar fi trebuit tuns in prealabil, sa nu mai arate ca un golan ;) !? Cum vine asta, sa fii om de litere si intemeietor de institutii de invatamant si sa arati ca un dezmatat din occidentul decadent ? Ia sa vina cu parintii tunsi la scoala !
    • Like 7
    • @ Calin Ungureanu
      Pentru fiecare epoca exista standarde de eticheta, stii matale?
      • Like 0
    • @ Calin Ungureanu
      catalin check icon
      Poate că regulamentul școlii, la secțiunea profesori, permite să aibă și perciuni și barbă.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult