Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Perle, gafe şi umor involuntar în campania prezidenţială americană. „Mulți oameni mă iubesc, numai că ei nu ar vota pentru mine”

Hillary Clinton

Vorbitul în public, mai ales cel de ordinul cantitativ pe care îl cere prestaţia din timpul campaniei prezidenţiale, expune la riscuri de toate felurile, inclusiv la riscul de a greşi, de a dezvălui cunoştinţe incomplete sau inexacte, de a confunda lucrurile, de a face afirmaţii care devin ulterior subiecte de contrazicere şi de critică şi de a cădea în capcana unor nefericite formulări, nu rareori ridicole.

Astfel de lucruri sunt vânate de jurnalişti şi de comentatori, ca şi de publicul larg şi unele din ele rămân permanent agăţate de numele autorilor lor, aproape imposibil de şters din memoria tuturor. Ca să dau doar câteva exemple, aproape toţi îşi amintesc cum candidatul megaloman Al Gore s-a împăunat că este unul dintre cei care au inventat internetul, cum George HW Bush a emis propoziţia sentenţioasă …citiţi pe buzele mele, eu nu voi mări taxele, promisiune ulterior călcată, şi cum Mitt Romney s-a scăpat cu afirmaţia dispreţuitoare despre cei 47% dintre americani care nu produc şi nu plătesc taxe, afirmaţie care a cântărit greu în pierderea şansei lui de a deveni preşedinte.

Şi campania electorală contemporană a produs şi produce gafe şi perle, îmbogăţind folclorul competiţiei prezidenţiale cu greşeli, boacăne şi inadvertenţe, nu mai puţine decât cele din campaniile precedente.

Într-una dintre dezbaterile candidaţilor republicani, când Donald Trump a făcut o afirmaţie îndrăzneaţă despre Barbara Bush, fiul ei Jeb a spus „trebuie să ai multă fiere ca să te legi de mama mea…ea este cea mai puternică femeie pe care o cunosc” . „Atunci ea este cea care ar fi trebuit să candideze” a replicat Donald Trump.

Fostul candidat prezidenţial Mitt Romney face mari eforturi ca să oprească campania lui Trump, până acum mai de succes decât cele ale candidaţilor pe care elita republicană îi favorizează. Într-unul din discursurile sale anti-Trump, Romney a spus: „Donald Trump a avut mai multe soţii, toate străine. Se pare că e adevărat faptul că sunt anumite slujbe pe care americanii le refuză pur şi simplu”.

Într-o primă fază a campaniei, senatorul Lindsay Graham, el însuşi candidat, a vrut să descrie unui auditoriu cât de profund vicios este oponentul său Ted Cruz şi a spus: „dacă l-aş omorî pe Cruz pe coridoarele congresului nici măcar nu aş fi pus sub urmărire”. Peste puţin timp, acelaşi Graham, care între timp îşi retrăsese candidatura, a început să-l susţină pe Cruz ca cel mai bun candidat republican. „Nu mi s-a întâmplat niciodată să am un invitat care să vorbească la mitingurile mele electorale şi care să fie acelaşi care acum trei săptămâni a vrut să mă omoare”, a spus senatorul texan.

Pastorul Jerry Falwell Jr., care îl sprijină pe Trump, a spus: „Dumnezeu l-a numit pe regele David ca unul pe care îl are la inimă, deşi acesta era un criminal şi un adulterin. Trebuie să alegem un lider care poate să fie un bun preşedinte, nu unul care ar putea deveni un bun pastor”.

Controversatul comentator de televiziune Glenn Beck, care este un partizan al lui Ted Cruz, l-a comparat pe acesta cu Moise şi a spus că, ascultându-l, „a primit de la el limbajul conservator erotic care-i ieşea din gură. Oh, spune-mi mai multe, băiatul meu!”

La una dintre intâlnirile cu publicul, pe Jeb Bush l-a întrebat o adolescentă „care este ultima carte pe care aţi citit-o?”. Bush, vădit încurcat, a petrecut câteva minute făcând efortul de a-şi aminti o carte citită recent şi a sfârşit numind Arta unei negocieri, al cărei autor este Donald Trump.

Dr. Ben Carson a surpins cu mai multe afirmaţii riscate, legate de propria lui interpretare a textelor biblice. Astfel, el a spus că, după părerea lui, piramidele egiptene au fost construite de patriarhul Iosif, cel de al 11-lea fiu al lui Iacob, pentru a fi folosite ca depozite de cereale.

Într-un atac foarte personal, Marco Rubio a spus că Donald Trump are mâinile extrem de mici. Răspunsul lui Trump a fost: „Rubio s-a referit la mânile mele ca fiind mici şi că – deci - şi altceva trebuie să fie de dimensiuni foarte mici. Vă asigur că acolo nu e nici o problemă. Garantat”.

Vrând să sublinieze că el nu se alătură altor candidaţi care se pretează la atacuri de nivel jos, Joh Kasich a spus: „eu sunt alături de Harry Potter: noi nu trecem niciodată în parte de întuneric”.

Vorbind despre Bill Clinton, Hillary a afirmat că „dacă nu i-aş fi tras şuturi în fund în fiecare zi, n-ar fi ajuns nimic”.

La un miting electoral recent, primarul oraşului New York, Bill de Blasio, cunoscut ca democrat liberal, a explicat faptul că a venit cu întârziere în sprijinul candidaturii lui Hillary Clinton printr-o glumă de foarte prost gust „m-am mişcat în ritmul PC (persoanelor de culoare)”. Ca să salveze situaţia, Hillary a spus, cu prezenţă de spirit inspirată, „vrei să spui ritmul politicienilor circumspecţi. Ştiu. Mi s-a întâmplat şi mie”.

Entice Love este o vorbitoare în numele asociaţiei Hookers 4 Hillary (Fetele care agaţă pentru Hillary). Ea a spus în public „O groază de lume crede că noi nu suntem decât fete care ştiu să agaţe, care nu ştiu nimic altceva decât treaba cu sexul şi n-au habar de politică. Nu e deloc aşa”.

Vorbind la un miting din Carolina de Sud, în sprijinul candidaturii fiului ei Jeb Bush, mama lui, Barbara Bush, a spus că „Jeb este unul din cei patru fii favoriţi ai mei”.

Bill Clinton a reapărut într-un rol activ în campania soţiei lui. În mai multe ocazii, publicul a observat că are unele scăpări, că uneori îşi aminteşte cu greutate lucrurile şi că a slăbit mult. Vrând să explice schimbarea în greutate, Bill a asigurat lumea că „îmi place foarte mult dieta vegan…nu devii astupat niciodată…şi asta mă face să mă simt bine”.

Vorbind despre motivele pentru care el nu este un partizan al lui Trump, senatorul Ted Cruz a asigurat auditoriul că „dacă aş auzi că Trump a ieşit pe Fifth Avenue şi a împuşcat pe cineva, nu aş fi dornic să îi asigur sprijinul meu”.

În cuvântarea în care a anunţat că renunţă la candidatura sa, Ben Carson a spu că „ştiţi, sunt o mulţime de oameni care mă iubesc, numai că ei nu ar vota pentru mine”.

Prima nevastă a lui Trump, Ivana, a arătat o foarte bună logică în problema imigranţilor „cât timp vii aici legal şi îţi vezi de treabă, totul e OK…avem nevoie de imigranţi …cine vreţi să ne aspire living-room-urile şi să cureţe după noi…că americanii nu vor să o facă”.

New York, New York...

În ziua de 19 aprilie vor fi alegeri preliminarii în statul New York. Dacă un candidat republican câştigă cu mai mult de 50% din voturi, el va lua toţi cei 95 de delegaţi ai partidului său. După www.realclearpolitics, situaţia în partidul republican arată că pentru preliminariile din New York clasamentul este: Trump 53%, Kasich 21% şi Cruz 18%. Pentru aceleaşi alegere, sondajul Fox News dă rezultate asemănătoare, dar pe plan naţional arată că preferinţele pentru Trump au crescut la 45% (urmat de Cruz cu 27% şi Kasich 23%).

Tensiunile dintre cei doi candidaţi democraţi au continuat să crească, înfruntarea dintre ei făcându-se în special în subiectele legate de salariile minime, de relaţia lor cu afaceriştii din centrul Wall Street şi competenţa pentru funcţia de comandant suprem. Pe plan naţional, diferenţa dintre Hillary Clinton şi Bernie Sanders, care nu demult era de peste 20 de procente, a scăzut la numai două procente (48/46%) în sondajul Fox News şi la un singur procent (47/46%) în media dată de www.realclearpolitics pe data de 15 aprilie. Diferenţele dintre cei doi au continuat să se restrângă şi în statele New York, Pennsylvania, Maryland şi California.

Un element nou a apărut prin poziţiile critice ale campaniei lui Sanders la adresa Israelului. Faptul este legat de interesul scăzut al generaţiei milenariştilor pentru statul evreu şi pentru sprijinul acordat acestuia. Abia întors de la Vatican, unde a avut o surprinzătoare întâlnire cu Papa, Sanders a fost nevoit să concedieze un senior din campania lui, la presiunile făcute de organizaţiile sioniste.

În weekend-ul care precede alegerile newyorkeze, situaţia la delegaţi este următoarea: Trump 755, Cruz 545 şi Kasich 144, la republicani şi Clinton 1292 (fără superdelegaţi) şi Sanders 1042, la democraţi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    vorbele candidatzilor, cu ce ati tradus?? ca unele expresii suna ca naiba...pe cind altele (living room) care au clar o corespondentza clara in lb romana, sunt lasate amerikanite...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult