Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Peste 900.000 de persoane fizice trebuie să citească din nou Codul Fiscal. Au apărut modificări foarte importante pentru cei care încasează venituri din activități PFA, drepturi de autor, chirii, dividende, dobânzi

tineri

(Foto: Guliver/Getty Images)

Vinerea trecută a fost publicată OUG 18/2018 care aduce modificări foarte importante la Codul Fiscal.

Această lege rescrie modul de impunere și declarare a veniturilor realizate de persoanele fizice care obțin venituri din activități de PFA, drepturi de autor, chirii, dividende, dobânzi.

Se modifică:

 • Modul în care se declarau veniturile și data la care se declarau
 • Apare o nouă declarație denumită „Declarația unică” - documentul prin care persoanele fizice vor declara veniturile extrasalariale
 • Modalitatea în care se calculează impozitul pe venit, CAS și CASS
 • Apare conceptul de autoimpunere, adică persoanele fizice își vor calcula singure impozitele fără intervenția ANAF. Acest lucru impune o cunoaștere foarte bună a legilor fiscale
 • Va exista un singur termen de plată pentru impozitul pe venit, CAS și CASS, 15 martie anul următor realizării veniturilor. Persoanele fizice vor gestiona singure modul în care vor plăti dările către stat

În articolul de azi voi vorbi doar despre modificările apărute pentru PFA-uri și profesiile liberale ( avocați, contabili, notari, medici). 

Cum se declară veniturile

Persoanele fizice care obțin venituri din PFA-urile impozitate în sistem real cât și din profesii liberale (avocați, medici, contabili, notari) trebuie să depună declarația unică în următoarele situații:

 • Până la data de 15 martie când vor declara veniturile obținute și cheltuielile deductibile aferente anului anterior, cât și estimarea veniturilor și cheltuielilor deductibile pentru anul curent (termenul pentru 2018 este 15 iulie)
 • Oricând doresc să modifice estimarea veniturilor / cheltuielilor / bază CAS din anul curent
 • În 30 de zile de la începerea activității economice
 • În 30 de zile de la încetarea / suspendarea activității

Cum se calculează impozitul pe venit

Persoanele fizice care obțin venituri din PFA-urile impozitate în sistem real cât și din profesii liberale (avocați, medici, contabili, notari) trebuie să estimeze valoarea veniturilor nete în declarația unică până la data de 15 martie anul curent (termenul pentru 2018 este 15 iulie).

Începând cu veniturile încasate din 2018, persoana fizică va calcula impozitul estimat aplicând cota de 10% asupra venitului net estimat .

ANAF nu va mai emite decizii de impunere.

Regularizarea impozitului pe venit se va face prin depunerea declarației unice până la data de 15 martie anul următor realizării venitului. Impozitul final datorat va fi 10% din venitul net realizat în anul anterior.

Impozitul trebuie plătit până la data de 15 martie anul următor realizării veniturilor.

Se pot efectua plăți parțiale până la data de 15 martie.

Pentru plata integrală a impozitului pe venit până la data de 15 martie anul următor realizării veniturilor se acordă bonificații. ( pentru veniturile din 2018 bonificația maximă este de 10%)

Persoana fizică poate dispune acordarea a 2% din impozitul pe venit pentru susținerea organizațiilor nonprofit. Solicitarea se face în declarația unică depusă până în data de 15 martie.

Pentru veniturile obținute în anul 2017, persoana fizică trebuie să depună declarația unică până la data de 15 iulie 2018.

Calculul impozitului pe venit pentru anul 2017 va fi efectuat de către ANAF care va emite o decizie de impunere.

Cum se calculează contribuția la pensie - CAS

Persoanele fizice care obțin venituri din activități de PFA / profesii liberale și care estimează că vor obține venituri nete cumulate în anul curent din activități de PFA / profesii liberale și drepturi de autor mai mari decât plafonul în suma de 12 salarii minime brute pe economie trebuie să opteze în declarația unică pentru baza de calcul a CAS, până la data de 15 martie anul realizării veniturilor ( termenul este de 15 iulie pentru 2018).

Venitul net aferent activităților de PFA se obține scăzând din veniturile brute valoarea cheltuielilor deductibile.

Persoana fizică trebuie să declare în declarația unică baza la care se va calculă CAS. Bază lunară pentru plată CAS nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe economie. ( salariul minim brut în anul 2018 este de 1.900 lei)

Valoarea CAS se calculează aplicând procentul de 25% asupra bazei alese de persoana fizică.

Valoarea anuală minimă de plata CAS pentru veniturile din 2018 este de 5.700 lei. ( 12 X 1.900 X 25%)

Pentru anul 2018 plafonul peste care se datorează CAS este de 22.800 lei, ținând cont de salariul minim brut pe economie de 1.900 lei.

Dacă persoana fizică a estimat venituri nete din activitatea de PFA peste plafonul menționat mai sus, dar a obținut în timpul anului venituri nete sub plafon, nu datorează CAS. Valoarea CAS plătit nu se va restitui, ci va fi luat în considerare la calculul pensiei.

(Foto: Guliver/Getty Images)

Persoana fizică care inițial a estimat venituri nete peste plafon, dar constată că veniturile vor fi sub plafon, poate depune declarația unică pentru rectificarea datelor declarate.

Dacă persoana fizică a estimat venituri nete din activitatea de PFA sub plafonul menționat mai sus, dar a obținut în timpul anului venituri nete peste plafon, datorează CAS care trebuie plătit până la data de 15 martie a anului următor realizării veniturilor.

Dacă persoana fizică obține și venituri din drepturi de autor pentru care compania reține CAS, persoana fizică nu trebuie să mai achite CAS pentru activitatea de PFA.

Dacă persoana fizică începe să desfășoare activitatea de PFA în timpul anului, iar venitul estimat depășește suma rezultată din multiplicarea valorii salariului minim brut pe economie cu numărul de luni rămase din an, trebuie să declare în termen de 30 de zile de la începerea activității baza de calcul a CAS în declarația unică.

Dacă persoana fizică suspendă / încetează activitatea de PFA trebuie să depună declarația unică în termen de 30 de zile pentru recalcularea contribuției.

Pentru plata integrală a CAS până la data de 15 martie anul următor realizării veniturilor se acordă bonificații. ( pentru veniturile din 2018 bonificația maximă este de 10%).

Sunt exceptate de la plata CAS pensionarii și persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale ( avocați) .

Cum se calculează contribuția la sănătate - CASS

Persoanele fizice care obțin venituri din activități de PFA / profesii liberale / drepturi de autor/ chirii / dividende/ dobânzi / vânzări de acțiuni și care estimează că vor obține venituri nete cumulate în anul curent mai mari decât plafonul în valoare de 12 salarii minime brute pe economie, trebuie să declare baza pentru CASS în declarația unică până la data de 15 martie anul curent ( termenul este de 15 iulie pentru 2018).

(Foto: Guliver/Getty Images)

Venituri nete se calculează scăzând din veniturile brute valoarea cheltuielilor deductibile / cheltuieli forfetare.

Baza anuală pentru plata CASS o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie. ( salariul minim brut în anul 2018 este de 1.900 lei)

Valoarea CASS se calculează aplicând procentul de 10% asupra bazei.

Valoarea anuală CASS pentru veniturile din 2018 este de 2.280 lei. ( 12 X 1.900 X 10%)

Pentru anul 2018 plafonul peste care se datorează CASS este de 22.800 lei, ținând cont de salariul minim brut pe economie de 1.900 lei.

Dacă persoana fizică a estimat venituri nete din activitatea de PFA / profesii liberale / drepturi de autor/ chirii / dividende/ dobânzi / vânzări de acțiuni, peste plafonul menționat mai sus, dar a obținut în timpul anului venituri nete sub plafon, nu datorează CASS dacă are și calitatea de salariat.

Persoana fizică care obține venituri menționate mai sus sub plafon și care nu este angajată trebuie să depună declarația unică până la 15 martie anul curent și va datora CASS la valoarea salariului minim brut pe economie multiplicat cu 6 luni. Adică CASS anual datorat pentru 2018 va fi de 1.140 lei.

Persoana fizică care inițial a estimat venituri nete peste plafon, dar constată că veniturile vor fi sub plafon, poate depune declarația unică pentru rectificarea datelor declarate.

Dacă persoană fizică a estimat venituri nete din activități sub plafonul menționat mai sus, dar a obținut în timpul anului venituri nete peste plafon, datorează CASS pe care trebuie să-l achite până la data de 15 martie anul următor realizării veniturilor.

Dacă persoana fizică obține și venituri din drepturi de autor pentru care compania reține CASS, persoana fizică nu trebuie să mai achite CASS pentru activitățile enumerate mai sus.

Dacă persoana fizică începe să desfășoare activitatea de PFA în timpul anului, iar venitul estimat depășește suma rezultată din multiplicarea valorii salariului minim brut pe economie cu numărul de luni rămase din an trebuie să declare în termen de 30 de zile de la începerea activității baza de calcul a CASS în declarația unică.

Dacă persoana fizică suspendă / încetează activitatea trebuie să depună declarația unică în termen de 30 de zile pentru recalcularea contribuției.

Pentru plata integrală a CASS până la data de 15 martie anul următor realizării veniturilor se acordă bonificații. ( pentru veniturile din 2018 bonificația maximă este de 10%) 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred că se impune o clarificare. Spuneți: „Calculul impozitului pe venit pentru anul 2017 va fi efectuat de către ANAF care va emite o decizie de impunere. ”
  Or, impozitul pe venit pentru 2017 a fost deja calculat de ANAF. Mai precis, formularul 260 intitulat „Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlul de impozit pe venit/contribuții de asigurări sociale de sănătate/contribuții de asigurări sociale pe anul 2017”, emis, în cazul meu, în martie 2017. Iar impozitul și contribuțiile pentru 2017 au fost deja plătite, deci nu ar putea fi vorba decât de regularizări pentru 2017. Sau vorbiți de altceva?
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Doua intrebari pentru dl Georgescu : 1. Ce parere aveti de optiunea legala a angajatului de a opta intre pilonul 1 si 2 ? iar aici am in vedere si varianta de a alege doar pilonul 2, cu riscul obtinerii unui punctaj mai mic pe pilonul 1 (sa zicem ca am contribuit 25 de ani la pilonul 1 si vreau ca urmatorii 20 sa contribui doar la pilonul 2)
  2. Ce parere aveti de posibilitatea legala ca un pensionar pentru limita de varsta sa nu mai fie obligat sa achite cei 25 % pentru CAS ? aici este un avantaj si pentru angajator care va avea costuri mai mici la aceleasi venituri nete ale angajatului.
  Va multumesc
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult