Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Piața media, cu Dan Balotescu, Media Investment. Cum sunt împărțiți banii din publicitate

Din totalul bugetelor care sunt investite în media din România, televiziunea are un share de 60%, online-ul are 22-23%, outdoor-ul 8%, print-ul aproximativ 5%, radio la fel, iar alocările în zona cinema sunt marginale, până în 1%. Acestea sunt estimările lui Dan Balotescu, Media Investement. „Pe partea de print, cred că anul acesta este undeva în jur la 18 milioane de euro, iar în anul 2008, printul avea 120 de milioane de euro şi era media numărul doi după TV. Acum este media înainte de cinema, ultima (...) Acum zece ani, aveam 144 de publicaţii la care se măsura audienţa. Deci nu că se măsura tirajul, erau şi mai multe, deci 144 aveau audienţa măsurată. Şi cu aceste publicaţii, dacă aveai câte o machetă în fiecare, reuşeai să atingi 80% reach pe targhetul 16-64 urban. Astăzi avem în BRAT doar 59 de publicaţii cu audienţă măsurată şi reach-ul este mult mai mic, undeva la 36%”, este de părere Balotescu. 

„Categoria pharma crește. Are playeri noi, dar care, oricum, aveau un share mare, cred că cel mai mare de câţiva ani în ceea ce priveşte consumul tv. Sunt clienţi din zona de retail care este chiar categoria de pe locul doi. Ambele categorii au crescut anul acesta în primele opt luni cam cu 25% faţă de investiţiile de anul trecut, ca vizibilitate.

Sunt şi categorii care au crescut chiar cu 40% cum e bankingul. Sunt categorii din zona de cosmetice care au crescut chiar cu 80% faţă de anul trecut. Și detergenţii au crescut foarte mult, aproximativ 40%. Singura categorie care este un pic mai jos faţă de anul trecut este zona de telefonie mobilă”, spune Dan Balotescu.

Cum se pot face bani din print, care sunt tendințele de pe piață, de ce scade piața de GRP-uri din TV, la cât este estimat să crească bugetele alocate mediului online, dar și care medii sunt evitate de publicitari și din ce cauză, aflați din Interviurile Paginademediatv. Întregul interviu îl puteți urmări aici sau în fișierul video de mai jos.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult