Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Piața media, cu Dan Balotescu, Media Investment. Cum sunt împărțiți banii din publicitate

Din totalul bugetelor care sunt investite în media din România, televiziunea are un share de 60%, online-ul are 22-23%, outdoor-ul 8%, print-ul aproximativ 5%, radio la fel, iar alocările în zona cinema sunt marginale, până în 1%. Acestea sunt estimările lui Dan Balotescu, Media Investement. „Pe partea de print, cred că anul acesta este undeva în jur la 18 milioane de euro, iar în anul 2008, printul avea 120 de milioane de euro şi era media numărul doi după TV. Acum este media înainte de cinema, ultima (...) Acum zece ani, aveam 144 de publicaţii la care se măsura audienţa. Deci nu că se măsura tirajul, erau şi mai multe, deci 144 aveau audienţa măsurată. Şi cu aceste publicaţii, dacă aveai câte o machetă în fiecare, reuşeai să atingi 80% reach pe targhetul 16-64 urban. Astăzi avem în BRAT doar 59 de publicaţii cu audienţă măsurată şi reach-ul este mult mai mic, undeva la 36%”, este de părere Balotescu. 

„Categoria pharma crește. Are playeri noi, dar care, oricum, aveau un share mare, cred că cel mai mare de câţiva ani în ceea ce priveşte consumul tv. Sunt clienţi din zona de retail care este chiar categoria de pe locul doi. Ambele categorii au crescut anul acesta în primele opt luni cam cu 25% faţă de investiţiile de anul trecut, ca vizibilitate.

Sunt şi categorii care au crescut chiar cu 40% cum e bankingul. Sunt categorii din zona de cosmetice care au crescut chiar cu 80% faţă de anul trecut. Și detergenţii au crescut foarte mult, aproximativ 40%. Singura categorie care este un pic mai jos faţă de anul trecut este zona de telefonie mobilă”, spune Dan Balotescu.

Cum se pot face bani din print, care sunt tendințele de pe piață, de ce scade piața de GRP-uri din TV, la cât este estimat să crească bugetele alocate mediului online, dar și care medii sunt evitate de publicitari și din ce cauză, aflați din Interviurile Paginademediatv. Întregul interviu îl puteți urmări aici sau în fișierul video de mai jos.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult