Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pilonul II de pensii este un succes în România

pensionar pe banca

Foto Getty Images

Pilonul II de pensii reprezintă un instrument de politică publică foarte eficient de tranziție spre un sistem de pensii sustenabil. Este despre viitor, nu despre trecut. Chiar dacă procentul din contribuția la pensie este încă foarte mic, românii au virat 16,9 mld. EUR şi au acum în conturi cu 5 mld. EUR mai mult.

Cifrele pe scurt legate de Pilonul II de pensii:

- 15 ani de activitate Pilon II

- 8,05 milioane de participanţi

- 84,2 miliarde de lei contribuţii brute colectate

- 107,7 miliarde de lei active nete administrate

- 1,4 miliarde de lei plăţi realizate către...

- 108.800 de beneficiari

- 7,41% randament mediu anual, faţă de 4,38% inflaţie medie anuală pe aceeaşi perioadă

- 24,85 miliarde de lei (5 mld. EUR) câştig net pentru români.

Încet dar sigur, fondurile de investiții care administrează Pilonul II pentru români devin un jucător important în piața financiară locală și contribuie în mod real la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a economiei românești. În ciuda detractorilor de toate tipurile, Pilonul II a reușit o performanță dublă față de inflație.

Ca pensiile să fie sustenabile în România, din contribuția de 25% la pensia noastră, jumătate ar trebui să meargă spre Pilonul II (din păcate astăzi merge doar 3,75% din cei 25%). În plus, ar trebui create mecanismele ca încă 10-12,5% din venitul lunar să meargă spre  Pilon III, de ce nu chiar și spre un Pilon IV, cu facilitățile fiscale de rigoare.

Din păcate, tocmai ce am crescut impozitele pe dividende la 8%, un lucru ce afectează inclusiv randamentul acestui tip de instrument. Iar procentul nu are șanse prea mari să se mute către 12,5% din cei 25% prea curând.

(Sursa datelor: APAPR - Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu stiu ce viseaza omul asta aici la randamente de 7% pe an ca eu am 10% pe toata perioada (2016 - prezent).
  Daca fac un calcul mic imi rezulta un randament anual de sub 3,5% - asta intr-o perioada in care toata bursa a crescut cu peste 10% anual.

  Nici macar inflatia nu o bat. Desigur nici riscul nu este aceeasi - fondurile investind mult in depozite, titluri de stat si mai putin active gen actiuni.
  Dar cum eu pot sa scot bani aia doar la 65 ani + am pierdut 7% pe an minim, un astfel de portofoliu defensiv find recomandat doar cu cativa ani inainte de pensionare (5-10).

  Partea buna - MU*E statul Roman - bani mei nu mai devin bun public ci raman ai mei. Administrati prost dar macar sunt ai mei.
  • Like 1
  • @ ControlTheNarrative
   Și dacă cumva fondul respectiv face vreo nasoală și ajunge în incapacitate de plată mai există oare toți banii Dvs?
   Pensiile de stat merg pe principiul solidarității între generații și e similar ASIGURĂRILOR. Adică Dvs cotizați regulat și apoi veți beneficia de pensie de stat. Dar pot exista diverse situații. Unii cotizează mult timp, lucrează până la vârste înaintate și poate mor înainte de a apuca pensia. Alții dimpotrivă, pot ieși la pensie și să trăiască până la vârste înaintate, astfel încât să fie pensionari mai mulți ani decât au fost în activitate.
   La pensiile private avem un simplu fond personal, administrat mai bine sau mai prost, dar și cu riscul de rigoare, de care vorbeam. Dar dacă puțini bani ați depus, puțini veți avea la sfârșit. Mulți ați depus, mulți veți avea. Însă nu veți avea bani la nesfârșit din fondul Dvs. Când ați ajuns la 65 de ani, vârsta la care ziceți că se pot scoate banii (Dvs ziceți, eu nu știu, nu mă pricep, nu cotizez la fonduri private) ce faceți: ieșiți la pensie sau mai așteptați? Dacă stați prea mult în activitate și vă lăcomiți să depuneți cât mai mult, poate Doamne-ferește nu mai apucați să vă bucurați de pensie. Dacă dimpotrivă, ieșiți imediat la pensie, poate veți trăi 100 de ani și mai mult, deci nu vă vor ajunge banii de pensie până la sfârșit. Că banii sunt limitați: mulți-puțini, câți sunt atâția sunt și punct. Deci nu știu de ce vreți să dați plăcuțe suedeze pensiei de stat, fiindcă în final problemele pot fi mai mari cu fondul privat decât cu pensia de stat, în sensul în care am explicat. Într-adevăr, e treaba Dvs, cum gândiți, sunt banii Dvs și viața Dvs.
   • Like 1
 • Nume check icon
  Daca imparti 107,7 miliarde lei la 8,05 milioane de participanti iese o valoare a activului de 13,378 lei care daca il imparti la 1898 lei net cat este minimul pe economie, inseamna 7 luni, ceea ce este putin. Nu contest ca pensiile pilonul II si pilonul III nu ar trebuie sa completeze pilonul I, dar in ciuda performantei bune a acestora - peste inflatie - impactul in valoare absoluta este mic in total venituri dupa pensie.
  Ce nu am vazut niciodata la nimeni niste scenarii de un calcul al valorii pensiei pilonul II pentru un salariu minim considerand o cotizatie de la 18 ani pana al 65 ani, ajustat inflatie si cu potential castiguri la nivelu inflatiei si peste, ca sa intelegm exact cati bani poti sa castigi la sfarsitul perioadei de cotizare.
  • Like 1
 • ove check icon
  Am aproape 60 de ani.Daca dau ortul popii acum, putinii bani care s-au dus catre pilonul 2 de pensii revin catre copilul meu.Macar atat.De restul se infrupta smecherii care "lucreaza la stat:"Adica de aproape tot ce am cotizat.Puisorii care ies in pensie pe la patruzeci si un pic.Sa le stea in gat!!
  • Like 3
 • Cristian check icon
  Nu exagerează deloc. Pilonul II este singurul lucru bun pe care l-am făcut statul în acest domeniu. Da, administratorii sunt plătiți că doar nu ne așteptam să facă "munca patriotică". Dar ceea ce fac, fac bine: administrează corect o rezerva a fiecăruia dintre noi, cei care contribuim. Exista restricții legate în ce privește natura și ponderea investiților in care pot fi plasate fondurile iar mecanismul de marcare la piața din care au rezultat acele pierderi (atunci când ratele de dobândă cresc) este pentru profesioniști, cu tot respectul față de pensionari - este greu de înțeles pentru ei.
  • Like 2
 • Ca de obicei domnul profesor exagerează atât "succesul" cât și randamentul fondurilor din pilonul 2 care numai private nu sunt atât timp cât statul obliga toți contributori să verse o parte din venituri în cele "destul de putine" firme de pe piață. E ca și cum eu proprietar de gogosierie primesc de la peste 5, 5 milioane de contribuabili 3,75% din veniturile lor în timp ce eu voi livra primele gogoși peste 30 de ani timp în care eu îmi opresc automat 2,5% din totalul sumelor încasate (atenție nu din castig) pentru administrarea banilor. Ce mai... afacere de succes. Când calculeaza randamentul fondurilor plasate ( în majoritatea lor în titluri de stat) de 7, 41% și o inflație de "doar" 4,38% domnul profesor omite cei 2,5% comision din total suma depusă nu din câștig plus că în ultimii 3 ani ( 2 de pandemie si unul de război) randamentele din pilonul 2 au scăzut semnificativ în timp ce inflația a explodat la 15, 7 % oficial în timp ce bunurile și serviciile de baza ( utilități, combustibil, alimente și chirii ) au crescut cu 30-40 %. Doar pilonul 3 e cu adevărat privat și se bazează pe munca administratorilor care trebuie sa identifice cele mai bune plasamente și sa convingă contribuabilii sa cotizeze la ei. Pilonul 2 e o struțocamilă mare parte de stat unde doar câștigurile sunt private pentru administratorii respectivelor fonduri iar ei stau și încasează prin lege un purcoi de bani și își ronțăie uriașul comision ca șoarecii în siloz fără nici un efort deoarece plasamentele lor sunt în cea mai mare parte în titluri de stat. Așa putea statul sa vireze direct o parte din contribuția viitorilor pensionari direct în titluri de stat fără ca sumele respective sa fie jumulite de așa ziși privați.
  • Like 1
  • @ Rusu Liviu
   bogdan a check icon
   "Asa putea statul..." qed
   • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult
Text: Cristian Păun/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon