Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pilotul Dan Lucinescu, închis 15 ani în temnițe în regimul Dej: „Pe noi, suferința ne-a înnobilat. Un sfat pentru generația de azi? Să creadă în Dumnezeu....”

Dan Lucinescu

Solicitându-i un interviu pentru Republica, am întâlnit un mare om, veteran pe frontul de est, deținut în închisorile comuniste (vreme de 15 de ani), inventator, inginer la Cernavodă: Dan Lucinescu. I-am ascultat mesajul către România, presărat cu noțiuni ca: dragoste de țară, onestitate, curățenie sufletească, suferință. 

Astăzi, în epoca divertismentului, discursul despre suferință nu mai are priză. Aspect surprinzător, pentru că, în ciuda reconfigurării de decor, de recuzită tehnică și de confort material, cantitatea de lacrimi pare proporțional împărțită pe fiecare epocă. Dacă în timpul războiului sau în anii `50 exista o comunitate închegată pe suferință, o generație livrată sacrificiului, astăzi durerea este eminamente individuală, de unde impresia falsă că ar fi de incidență mai mică. 

Societatea românească nu mai este solidară, nu-și mai exprimă o durere generală cauzată de vreo conflagrație sau un regim totalitar. Suferința istorică s-a spart într-o sumedenie de suferințe individuale, casnice, trăite adesea pe mutește, neștiute și hibridizate de multiple cauze (medicale, familiale, sentimentale, materiale etc). Suferim disimulat (aproape cu jenă) și în singurătate (așadar amplificat), izolați în capsulele furnizate de o contemporaneitate ce nu se vrea deranjată în veselia ei, pe alocuri falsă și isterică. De aceea, adesea, suntem luați pe nepregătite. Lumea aceasta care ne invită obsesiv să ne distrăm, să ne îmbrăcăm cu stil, să creăm cele mai rafinate mâncăruri, în schimb nu ne mai spune aproape nimic despre suferință. O înregistrează senzaționalist la știri, dar nimic mai mult. 

Domnul Dan Lucinescu, însă, a rostit repetat o afirmație greu de acceptat, în ciuda faptului că e un adevăr de lungă tradiție: „suferința înnobilează.” L-am ascultat vorbind despre altceva, altcumva, cu sentimentul că energia cuvintelor sale vine de foarte departe, bogată în experiențe, dar ancorată perfect în prezent. De 1 Decembrie, poate este potrivit să ne uităm spre ei, eroii peste care istoria a trecut cu șenilele tancurilor, fără a reuși totuși să-i dezintegreze sufletește.

Dan Lucinescu: Să știți următorul lucru: nu este nicio exagerare în afirmația că suferința înnobiliează. Înnobilează în ce sens? Filtrează sentimentele, filtrează gândirea. Când viața este banală, când ea se reduce la banalități, este regretabil pentru societatea respectivă. Cumva, în loc să ne deformeze, pe noi suferința ne-a înnobilat. Sunt cazuri când ea nu distruge și nu deprimă, ci stilizează, curăță sufletul. Consider că am fost o generație de sacrificiu pentru că nu am pus în prim plan existența noastră. Eu la 19 ani zburam contra rușilor. Rusia a fost un colos, dar România a reușit să își formeze un corp militar de elită, plin de noblețe.

Ce ați putea spune cititorilor despre parcursul dvs?

Am iubit extraordinar aviația. Am început cu planorism de la o vârstă foarte tânără, luându-mi toate brevetele de zbor. Nu cred că există pe lume un lucru mai frumos decât detașarea de pământ și înfrățirea cu norii. Există o beție a înălțimilor, e fascinant să vezi splendoarea cerului. Eu am urmat un colegiu militar național și bineînțeles că acest lucru a modelat o viziune despre ce înseamnă națiune, sacrificiu militar și civil. Apoi m-am apropiat de PNȚ, unul din motivele pentru care am fost închis 15 ani la Jilava, Pitești și Aiud, în timpul regimului Dej.

Ce v-a făcut să rezistați în închisoare?

Iubirea de țară. Cei care aveau acțiunea de distrugere asupra noastră erau antiromâni și anticreștini. Atunci a fost și o înverșunare a noastră de a nu le da satisfacție, uneori nici de a le arăta că suferim. Trecând prin Pitești, mi-am dat seama că au fost niște perioade inexplicabile pentru poporul român, care este un popor blând. Și asta deoarece conducerea de atunci era de-a dreptul antiromânească. La Pitești se urmărea distrugerea, în special cedarea psihică. Noi încercam să suportam și să tăcem, să nu spunem nimic, cu îndârjire. Cu cât suferința era mai mare, cu atât îndârjirea asta împotriva bestiilor devenea și ea mai mare.

Aceste experiențe dramatice, într-un fel, au căpătat un aspect pozitiv pentru mentalitatea noastră, fiindcă ne-am luptat să supraviețuim, fizic și, mai ales, moral. De pildă, în închisoare îmi impuneam să povestesc, să ridic moralul celorlalți. I-am scos pe studenții care erau acolo dintr-o stare negativă. Spuneau, seara: „Dane, te rugăm, povestește-ne”. Și începeam să le povestesc din cărți, deoarece citisem foarte mult. Încercam să nu îi las să stea în zeama suferinței. Piteștiul a fost cea mai mare suferință din viața mea. A fost o pușcărie de omorâre, de distrugere. Deținuții erau bătuți de echipe speciale, care torturau. Ne dădeau mâncare cât să rezistăm la torturi. Să știți că este foarte simplu să lovești în corpul omenesc, să te porți cu bestialitate. Și este și foarte simplu să îl distrugi. Faptul că am rezistat, că trupul omenesc nu s-a destrămat este de explicat doar prin ajutorul divin. Sunt convins că ajutorul divin lucrează. 

Orașul meu natal este chiar Piteștiul. Cum vă explicați că foarte puțini locuitori ai acestui oraș, chiar și cei în vârstă, cunosc astăzi ceea ce s-a întâmplat în anii `50 acolo? De ce uităm? Sau, și mai grav, de ce nu aflăm niciodată ceva atât de important despre istoria noastră? Este o lipsă de interes sau putem vorbi de alte cauze?

Încă de atunci a fost o acțiune intenționată, s-a lucrat pentru ascundere, minimalizare, pentru că acțiunile acelea erau reprobabile și ar fi stârnit o populație întreagă. Au ținut secrete toate torturile. Iar după Revoluție nu s-a recuperat acest lucru, nu s-a mediatizat pentru că, din păcate, de multe ori presa se axează pe succesul comercial.

Ca să schimbăm puțin registrul grav, ce ne puteți spune despre generația dvs, înainte de venirea războiului? Cum vă petreceați timpul? Cum se amuza tineretul interbelic?

La mine și apropiații mei a fost sportul. De pildă, mergeam cu mare plăcere la schi. Era foarte ușor să ajungi pe Valea Prahovei, cu trenul. Iar în Bucuresti, amuzamentul extraordinar era tenisul. Anturajul meu nu s-a caracterizat prin chefuri și beții. Nu spun că o dată, la o sărbatoare, nu se bea un pahar de vin, dar nu îmi amintesc să fi avut un anturaj al detracaților. Toți căutau o anumită noblețe sufletească. Mai făceam și călătorii prin țară. Așa am ajuns la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde l-am cunoscut pe părintele Arsenie Boca.

Cum vi-l amintiți pe părintele?

Părintele Arsenie era o figură care te ilumina pe tine. Te ridica chiar din punctul cel mai jos. Te ridica și datorită lui reușeai să ai o gândire și o stare sufletească superioară.

Aveți unele regrete văzând cum s-a dezvoltat România în acești 28 de ani?

Cum să vă spun – iubindu-mi țara, am evitat să mă revolt împotriva ei, să o critic, dar am avut multe momente de tristețe. Nu poți cu forța să schimbi pe cineva. Nu poți să faci un suflet nobil cu forța. Acesta e un rezultat de la sine, la care se ajunge prin mai mulți factori: voință, educație, mediu.

Ce sfat ați da generației actuale?

Să creadă în Dumnezeu. Dacă are credință în Dumnezeu, își iubește și țara. Un creștin este în același timp și mare patriot. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ce blandete are in chip acest om!
    • Like 0
  • check icon
    Mare Om.mare Suflet,mare Spirit! Cazna suferita in asta viata,va va fi rasplatita cu varf si indesat in viata de dupa,din celalalt plan,domnule Mare Suflet! Dar sunt convins ca stiti asta foarte bine. Multumim Rucsandra! Minunat articol,felicitari!
    • Like 2
  • Mulțumim pentru articol! Ar trebui să ascultăm mai des așa oameni mari. Oare acum mai ne străduim să avem noblețe sufletească sau năzuim spre tot ce este util și practic?
    • Like 3
  • Irina P check icon
    Credința amplifica bucuria și diminuează suferința...
    • Like 3
    • @ Irina P
      Anon check icon
      Si diminueaza contactul cu realitatea. Credinta fara dovada nu este altceva decat o iluzie. Si prostie, in final.
      • Like 2
    • @ Anon
      Irina P check icon
      Da, ce sa zic, eu inca sunt ancorată în realitate...
      • Like 1
    • @ Anon
      check icon
      Foarte urat din partea ta, chiar nu ti-e rusine??
      • Like 0
    • @ Anon
      Ce lipsa de caracter... du-te omule cu necredinta ta de aici!
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      Auzi la el, fara dovada, ca si cum mizeria aia de teoria evolutiei in care crezi chiar e sustinuta de dovezi si nu e defapt tot ceva in care trebuie sa crezi! Trezeste-te omule! Pentru crestini cea.mai buna dovada este ajutorul pe care il primesc tot timpul de la Dumnezeu! Ce alta dovada mai trebuie lor? Si de ce ar trebui sa fie dovada lor si a ta??
      • Like 0
  • Mă bucur că, în sfârşit, pe Republica este publicat un articol cu valenţe eminamente creştine. Mulţumim, Rucsandra! La mai multe!
    • Like 3
  • check icon
    Respect profund și din suflet pentru un OM care are virtuțile unui părinte și cele ale unui apărător necondiționat. Al ȚĂRII așa cum a ”învățat-o” și a purtat-o în suflet!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult