Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Plagiatul lui Bode ne arată din nou cât de relativă e meritocrația

Lucian Bode - Inquam Photos / Alex Nicodim

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim 

A avea putere politică este cu siguranță un lucru plăcut, ofertant și tentant. O știm chiar și noi, cei care nu avem și (probabil) nici nu ne dorim o astfel de putere, însă reacțiile unor politicieni precum Lucian Bode la verdictul de plagiat ne arată că nu ar renunța la privilegiile lor pentru aproape nimic în lume. În urmă cu mai bine de doi ani, întâlneam ambiții politice similare și în cazul altor membri P­NL, cum ar fi directorul de la acea vreme al Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, care se descria ca fiind un “animal politic”, care nu-și pune limită la aspirații și care se vedea “cel puțin minsitru”.

Lucian Bode este deja ministru de mai bine de trei guverne, iar aspirațiile sale sunt greu de ignorat, chiar dacă el nu obișnuiește să le exprime la fel de tranșant. După ce inițial s-a arătat mulțumit de verdictul dat de Universitatea Babeș-Bolyai tezei sale de doctorat, ministrul Bode a decis să dea în judecată Universitatea atunci când aceasta a anunțat că reia analiza tezei sale, în urma suspiciunilor din spațiul public. Subit, cele 2.95% procente de conținut plagiat s-au transformat în constatarea că “suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, adică undeva aproape de 20% (Benea, 2023). 

Din nou, analiza Emiliei Șercan se dovedește a fi una corectă și, la fel ca în cazul plagiatului lui Nicolae Ciucă (despre care nu mai vorbește nimeni), s-a zgândărit un cuib de viespi dintre cele mai agresive cu putință. Asta ne arată din nou că asistăm la un fel de “caracatiță” care nu funcționează pur și simplu prin privilegii politice, ea a devenit o caracatiță chiar în sensul epistemologic: toți politicienii cu plagiate dovedite se consideră victime ale unor atacuri recurente, nicidecum niște politruci dispuși să calce pe cadavre în moduri pe care numai Pareto le-ar putea anticipa.

Acest “bias al diplomelor” în lumea politică este bine documentat de către Adrian Wooldridge, în cartea sa intitulată “Aristocrația Talentului. Cum a creat meritocrația lumea modernă”. În această carte, aflăm că meritocrația politică este dată de numărul cât mai mare de diplome, iar această situație a grupurilor privilegiate educațional duce la formarea unui set particular de așteptări și principii, în care nevoile clasei muncitoare sunt neglijate complet (dat fiind faptul că niciun om politic nu mai face parte din această clasă). Fuga după diplome în rândul oamenilor politici nu este un fenomen pur românesc, el reflectă tendințe vizibile în Europa sau America. Un exemplu concret este oferit de Wooldridge (2022) privind guvernele germane anterioare “În al treilea cabinet al Angelei Merkel învestit în 2013, 14 din 15 miniștri aveau echivalentul unui masterat, nouă aveau doctorat, șapte fuseseră angajați ai unei universități și doi fuseseră profesori titulari înainte să intre în politică” (p. 320).

Problema nu este (neapărat) obținerea diplomelor per se, ci cu totul alta: răspunsul politicienilor atunci când sunt prinși cu derapaje etice și deontologice profunde. Cu siguranță mai toți politicienii cu plagiate dovedite au răspuns rapid, dându-și demisia, însă știm deja că în România acest lucru nu prea se întâmplă, ceea ce spune foarte multe despre ce înseamnă cu adevărat “meritocrația” pentru elitele politice de la noi.

În condițiile în care ni s-a promis de atâtea ori o Românie Educată, se pare că nu doar noi, oamenii simpli, trebuie să ignorăm elefantul din magazinul de porțelanuri, ci însuși proprietarul magazinului ne îndeamnă să nu mai vorbim niciodată despre acest elefant. Cum liderul machiavelic nu prea cunoaște limite, presiunile exercitate de Lucian Bode se rezumă la a da în judecată instituțiile care îndrăznesc să ateste, chiar și parțial, faptul că avem de-a face cu un ministru lipsit de principii etice, dispus să calce peste cadavre pentru a-și menține privilegiile politice. Iar ministrul Bode și-a format deja o rezistență acerbă la antibioticul investigațiilor etice și deontologice, încă de când era ministru al Transporturilor.

Pentru a rezista la presiunile care planează la o conduită lipsită de scrupule, este necesar să pui presiuni la rândul tău, iar modul în care apropiații ministrului Bode fac acest lucru a fost frecvent documentat în literatura de specialitate. Această metodă vizează punerea la îndoială a competențelor unor experți, mai ales atunci când potențialul lor verdict ar putea confirma suspiciunile din spațiul public. Un astfel de exemplu este, desigur, cel al rectorului Academiei SRI, care este și conducătorul tezei lui Lucian Bode și care consideră că numirea lui Corneliu Bjola în comisia pentru investigarea acuzațiilor de plagiat “este cel puțin îndoielnică” (Duca și Tolotan, 2023).

Care ar fi motivele pentru care opinia rectorului SRI ar putea fi considerată superioară în această speță de către mulți cititori? Ei bine, folosind bine-cunoscutul mesaj al lui Marshall McLuhan, știm că “Medium is the message”, iar “medium” în acest caz nu este altul decât rețelele de socializare. Pe Facebook, indiferent de subiectul abordat, părerea unui expert cântărește la fel de mult ca cea a oricărui utilizator, astfel că încrederea în expertiza unora (profesorul Bjola în acest caz) poate fi cu ușurință umbrită de diferite campanii sponsorizate, menite să discrediteze eforturile anterioare. Vezi un astfel de exemplu în captura de ecran de mai jos.

Figură 1. Un exemplu de postare sponsorizată din spațiul public, menită să aducă îndoieli asupra analizei experților

Este ușor să discreditezi eforturi precum cele realizate de Emilia Șercan, folosindu-te de atuurile rețelelor de socializare. Acest mecanism este descris de Tom Nichols (2022) în cartea sa: “Sfârșitul Competenței. Discreditarea experților și campania împotriva cunoașterii tradiționale”, atunci când afirmă că: “internetul accelerează distrugerea comunicării dintre experți și oamenii obișnuiți oferind o aparentă scurtătură spre erudiție... volumul imens al internetului și imposibilitatea de a separa cunoașterea semnificativă de zgomotul de fond fac ca informațiile bune să fie întotdeauna acoperite de date fără valoare și devieri stranii”.

Cu siguranță, era în care internetul era prietenul nostru a apus, însă din păcate a devenit în ultimii ani prietenul politicienilor populiști și fără prea multe repere morale, care au înțeles cât de ușor pot fi discreditați cei care aduc dovezi pentru a face dreptate. Probabil multe dintre consecințele nefaste ale acestei ere le vom resimți începând cu 2024...

Benea, I. (2023, 11 Ianuarie). UBB despre teza ministrului de interne Lucian Bode: „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”. Europa Liberă România. Preluat de pe: https://romania.europalibera.org/amp/plagiat-bode/32218691.html?

Duca, D. & Tolontan, C. (2023, 13 Ianuarie). DOCUMENT. Rectorul Academiei SRI contestă „competențele” profesorului Bjola de la Universitatea Oxford de a analiza doctoratul ministrului Bode. Libertatea. Preluat de pe: https://www.libertatea.ro/stiri/document-rectorul-academiei-sri-contesta-competentele-profesorului-bjola-de-la-universitatea-oxford-de-a-analiza-doctoratul-ministrului-bode-4410582 (Accesat pe 15 ianuarie 2023).

Nichols, T. (2022). Sfârșitul Competenței. Discreditarea experților și campania împotriva cunoașterii tradiționale. Iași: Polirom.

Wooldridge, A. (2022). Aristocrația Talentului. Cum a creat meritocrația lumea modernă. Iași: Polirom.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bode este un exemplu de caracter mizerabil. Zice ca nu este de competenta celor care i-au analizat teza, el nefiind cadru universitar.
    Domnule Bode, daca eu te prind in troleibuz furand din buzunarul unui calator, ar trebui sa tac? Pentru ca nu sunt politist ar trebui sa tac? Nu am competenta sa te denunt?
    Dimpotriva, este de datoria oricui sa arate cu degetul astfel de indivizi, indiferent cine ar fi ei.
    Doamne, cum a ajuns un asemenea individ jalnic demnitar al statului roman?
    • Like 0
  • Este dacă nu hazardant cel puțin comic să vorbim, să sperăm la o meritocrație în spațiul politic românesc. O lipsă de cultură politică evidentă, o lipsă de cultură generală, și mai periculoasă , sunt caracteristici generale a „elitei” politice românești. Cât privește plagiatul lui Bode, al prim ministrului & comp. am mai scris aici, sunt în culpă deopotrivă coordonatorul lucrării, profesorii care au cauționat referatele și deopotrivă comisia care le-au acordat titlu de doctor. PNL și șeful lor suprem, profesor !!!, ridiculi.
    • Like 1
  • În articol, termenul „meritocrație” este folosit incorect. Meritocrația este un regim politic în care puterea este exercitată de cei merituoși (nu neapărat posesori de diplome, ci cu merite personale care îi recomandă pentru pozițiile ocupate). În România, nici vorbă de așa ceva - prin tradiție, nu de ieri, de azi. Principiul la care se referă autorul se numește „meritism” (el presupune că în toate domeniile unei societăți promovările să aibă loc pe baza meritelor personale - principalul criteriu de evaluare, selectare și promovare a oamenilor (urmat, eventual, de criteriul oportunității). Fac această precizare nu fiindcă sunt un cusurgiu care caută nod în papură, ci fiindcă în discursul public nu trebuie să confundăm starea de drept cu starea de fapt (la noi, meritocrația este un deziderat, e ceva demn de dorit, nu ceva existent). Confuzia asta generează multe alte confuzii în discursul public, care fac foarte dificilă dezbaterea publică (argumente circulare, pseudo-argumente, dialogul surzilor, monologuri paralele, încâlceală mentală etc.).
    • Like 2
    • @ Dumitru Bortun
      Într-adevăr, vă mulțumesc pentru intervenție!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult