Rusia controlează bună parte din comerțul mondial cu cereale, creându-și rute alternative de export în Asia și Africa, după izbucnirea războiului din Ucraina. Faptul că armata Rusiei a ocupat partea de sud-est a Ucrainei arată că Vladimir Putin a vizat limitarea accesului la porturi și frânarea exporturilor, a declarat Cezar Gheorghe, consultant pentru comerțul cu cereale, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Analistul spune că în prezent prețul grâului a început să scadă la bursele internaționale, iar războiul din Ucraina nu mai influențează isteria de pe piețe.
„Rusia vine cu o recoltă foarte mare anul asta, care contrabalansează pierderile UE. Pentru simplul motiv că SUA vor genera 48 de milioane de tone față de 52 de milioane, cât scontau ei, Canada arată superb și vor recolta 34 de milioane de tone, Australia va veni cu 33 de milioane de tone. Rusia anunță 92,6 față de 83, cât faceau ei în mod tradițional. Deci contrabalansarea aceasta alăturată cu faptul că lumea a început să se relaxeze, că marfa ucraineană începe încet, încet să își găsescă drumul, pe frontierele terestre, pe căile fluviale, face ca prețurile să înceapă să scadă. Vorbim de grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui”, a declarat Cezar Gheorghe.
Moderator: Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina scriați „dacă lăsăm 50% din hrana lumii la mâna unui singur actor, atunci să nu ne așteptăm la prea multă compasiune din partea acestuia. El se comportă ca un prădător și va guverna în șantaj pentru a controla cine trăiește și cine moare” (sursa: ZF) Vă refereați la intentia Rusiei de a invada Ucraina pentru a-i fura practic grânele, în condițiile în care Ucraina, Rusia și Kazahstan înseamnă aproape 40% din comerțul global de grâne. Deci din punctul dvs de vedere și asta ar fi fost o explicație a dorinței lui Putin de a invada Ucraina.
Cezar Gheorghe: Aceasta este și una din motivațiile sale intrinseci, pentru simplul motiv că toată partea de sud-est, ocupată de Putin, limitează accesul la porturi și la export. Ucraina a generat în 2021 un volum de 33 de milioane de tone de grâu, din care potențialul de export a fost setat la 25. Alăturăm aceste 25 la 37 milioane de tone, care era potențialul rusesc pentru export, și avem deja o cifră care duce foarte departe. 25 plus 37 înseamnă enorm de mult în potențial.
Vorbim apoi de oleaginoase. Specificul cultural european e îndreptat clar către consumul de ulei de floarea soarelui. Ucraina genera 7 milioane de tone de ulei brut, din care UE cumpăra în fiecare lună circa 200.000 de tone. Dintr-o productie de semințe de floarea soarelui de aproape 17 milioane de tone, Rusia cu Ucraina, împreună, aveam 32 -33 milioane de tone de seminte de floarea soarelui. UE generează doar 10,5- 10,7, ca să înțelegeți impactul. La nivel global se produc doar 57 de milioane de tone. Deci dacă Rusia controlează toată productia de semințe de floarea soarelui, și a lor și a Ucrainei, deja a luat 60% din piață.
La grâu la fel, când controlezi 40% din valoarea comercială la nivel global de circa 200 de milioane de tone, așa te comporți, ca un prădător. Pentru că Rusia efectiv, după ce s-au înăsprit sancțiunile asupra ei, si-a căutat niște căi de acces și a mers exact ca în jocul de șah, cu 2 mutări înainte de toată lumea: și-a facut firme în Kazahstan, și-a înregistrat companii în Dubai, folosește India ca placă turnantă. India a suferit, din cauza unor călduri extreme și și-a redus producția de grâu de la 111 milioane de tone, la 99 de milioane de tone. Și totusi India ne spune cu subiect și predicat că ea exportă...Cum? Simplu. Rusia trimite grâu în India, India vinde grâul său și grâul rusesc înlocuiește în stocurile indiene marfa ce se exportă. Identic procedează și cu Pakistanul care la fel, a suferit din cauza acestor călduri extreme - au nevoie de 3 milioane de tone de grâu. Le trimite Rusia.
Iranul- 5 milioane de tone de grâu le cumpără via Marea Caspică. Și nu plătesc cu bani, plătesc în comp0nente, au fabrica Renault și plătesc în componente pentru Lada căci da, Renault a vândut către Lada activele din Rusia. E foarte simplu. Identic procedează Rusia cu țările din Africa: șantajează pe mâncare și pe energie.
Moderator: Deci spuneți că de fapt războiul din Ucraina e unul de jaf și cotropire? E vorba de intenția Rusiei de a controla comerțul cu mâncare, alimente?
Cezar Gheorghe: Și celelalte resurse, firește, cărbune și tot ce mai există acolo.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica la Digi24, începând cu ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sa fim seriosi, ce a vrut sa faca Putin probabil nici el nu mai stie, dar mai mult ca sigur ca a fost intr-o mica masura legata de piata cerealelor.
Ca acum si-a ajustat strategia si incearca sa loveasca in mai multe directii e alta discutie.