Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Plătește, babuinule!

Adrian Cîciu, ministrul Finanțelor

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Realitatea este că avem un Guvern condus de formă de un premier care pare că nu pricepe o iotă din economie. Mărturisesc că l-am așteptat în zadar pe dl. Ciucă să emită măcar o idee economică din capul domniei sale, fără a citi poticnit punctajul de partid. Un premier care nu înțelege mecanismele economice, pus să conducă Executivul în plină furtună, când economiile populației sunt pur și simplu pulverizate de inflație, iar Europa întreagă simte fiorul unei recesiuni, este vulnerabil la toate capcanele care i se întind și la toate inepțiile care i se vâră pe sub nas. Ordonanța de modificare a Codului fiscal e ultima dintre ele și ea ne arată un premier care înghite placid toate furajele fiscal-bugetare pe care i le dă PSD. Pe cât de perseverent și harnic e să-și șteargă urmele presupusului furt intelectual (chiar desființând instituții, în stil Ponta), pe atât de indolent e cu una dintre cele mai importante sarcini pe care le are în calitate de prim ministru: să ia măsuri corecte într-o perioadă de criză economică.

Or, ce face domnul Ciucă când inflația e galopantă și economia gâfâie sub multiple crize? Crește taxele și impozitele pe propria semnătură, lovind în motorul economiei, zona privată. Singura preocupare a dlui general e să nu se atingă cineva de pensioara lui de la Armată: „Pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale” (dl. Ciucă are o pensie anuală de la MApN de 210.000 de lei).

Orice student în anul I de la ASE poate să-i explice generalului-premier că a crește impozitarea când prețurile sar în aer înseamnă să mai arunci o găleată de gaz peste inflație, pentru că, în final, orice taxă crescută ajunge în prețul plătit de populație. Îi mai poate spune că va aștepta mult și bine să-i vină mai mulți bani de la buget crescând impozitarea: când crește povara fiscală, pur și simplu zona gri devine profitabilă, ceea ce va face ca statul să colecteze mai puțin, nu mai mult. Nu doar pentru companii și antreprenori cresc taxele (creșterea accizelor la anumite produse, impozitul pe dividende și pe contractele part-time, modificarea pragului la microîntreprinderi), ci și pentru întreaga populație, prin modificarea impozitului pe proprietate. Peste câteva luni, oamenii vor avea un nou șoc după cel al facturilor la energie, când vor primi notificări din partea primăriilor în care vor fi înștiințați că, în 2023, au de plătit și de trei ori mai mult decât anul acesta. Ca să nu mai vorbim de coșmarul birocratic care va urma când niște funcționari din primării vor calcula cu creionul chimic din niște registre noua valoare impozabilă a locuințelor.

„Nu sunt măriri de taxe, sunt doar ajustări fiscale”, ne minte-n față ministrul Finanțelor, dl. Cîciu de la PSD. Nu vă așteptați ca domnul acesta să ajusteze fiscal armata de funcționari ineficienți, liota de clienți politici, firmele de partid care sunt abonate la contracte publice, pensiile speciale. Problema domnului Cîciu este cu mediul privat, față de care nutrește o silă suverană. Dezgustul față de mediul privat a țâșnit din domnia sa de mai multe ori de când e în funcție, însă niciodată atât de clar exprimat ca-ntr-o postare de pe Facebook pe care ne spune acum că a făcut-o „în calitate de analist”: „Noi avem doar 10 la sută antreprenori și restul babuini-antreprenori”. Constituția garantează dreptul de a vorbi, chiar și tâmpenii, dar nu ne obligă să-l punem ministru al Finanțelor pe cel care spune prostiile cele mai mari.

Pentru o astfel de afirmație, care trădează gândirea intimă a celui care se ocupă de politicile fiscal-bugetare ale țării, - care ar trebui să aibă o relație corectă și respectuoasă cu cei de la care strânge banii din taxe - dl. Ciucă ar trebui să-l demită pe dl. Cîciu imediat. Slabe speranțe c-o va face, doar n-o să strice căruța dintr-atât! Sub comanda generalului Ciucă, se va desăvârși procesul de transformare a PNL dintr-un partid într-un simplu alibi al PSD la guvernare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Scrisoare deschisa lui Ciuca, Caciu dimpreuna cu minunata coalitie la care sunt partasi.
    De vreo 12 ani, in calitate de freelancer, am asigurat painea familiei mele dintr-o miocrointreprindere muncind de dimineata pana seara.
    Plateam regulat TVA, 3% din cifra de afaceri, impozit pe dividentew, CAS si alte taxe din care nu mi se returna nimic inapoi de la onor guvern prin servicii de sanatate, infrastructura, etc. Am abonament privat de sanatate, masina o rup in gropile voastre, am platit averi pe meditatiile copilului, dar parea suportabil, cu toate ca taxele platite se duc in salariile voastre nesimtite, in pensii special, in excursii si masini bugetare.
    Urmare ordonantei “liberale” pe care a-ti emis-o, care ne sugruma pe toti astia mici, stiti ce voi face? Am sa lichidez firma pana la sfarsitul anului, voi depune actele de pensionare asa ca in loc sa luati de la mine voi lua eu de la voi! La fel vor face multi oameni pe care ii cunosc, vom lua popcorn si cola si ne vom uita la voi cum va scufundati cu tot cu salariile si pensile voastre nesimtite.
    Cu nestima,
    Andrei Dogeanu, babuin
    Distribuiti, va rog, poate ajung si analfabetii guvernamentali sa ia la cunostinta!
    • Like 0
  • Chiar dacă sunt întrucâtva de acord cu mișto-ul lui Câciu la adresa majorității antreprenorilor, aplaud fondul (și... stilul) analizei făcute de dl. Negruțiu actualului accident administrativ în care este implicată România. Din păcate alegerile fiind departe nu pot deocamdată decât spera la intervenția Lui Dumnezeu..
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Dacă ministrul consideră că 90% din mediul privat sunt babuini atunci domnia sa este un stegosaur, păstrând scara evolutiva.
    • Like 3
  • Adi check icon
    Actuala colectare slaba din cauza asa-zisei "nesupuneri fiscale" a contribuabililor NU inseamna evaziune fiscala - inseamna doar ca jumatate din aceasta tara actualmente NU este de acord ca sa plateasca pentru pensii speciale si diverse abuzuri sau furturi din banul public.
    La ora actuala, neplata obligatiilor fiscale NU trebuie incadrata la evaziune, ci la gestul de LEGITIMA APARARE al cetatenilor impotriva abuzurilor fiscale ale statului.
    Momentan, in aceasta conjuctura de abuzuri fiscale, daca TU continui sa platesti taxe si impozite, atunci esti un fel de Complice, sau chiar un Sponsor al celor care ne abuzeaza din punct de vedere fiscal.
    • Like 4
    • @ Adi
      Legitima apărare a cetățenilor este la vot, iar până atunci în stradă cu proteste masive, care să le bage frica în oase guvernanților. Dar neplata obligațiilor fiscale de către cetățeni nu se poate justifica prin faptul că statul cheltuiește prost banii primiți. Asta e o tâmpenie periculoasă, care poate face extrem de mult rău țării, în plus față de răul pe care îl face deja risipa și furăciunea guvernamentală.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Adi check icon
      Pana acum vreo 10-20 de ani si eu eram la fel de optimist ca si tine. Pe atunci, inca mai credeam in puterea votului sau chiar la proteste in strada. Insa, pe parcursul anilor, optimismul meu s-a dovedit a fi o simpla pierdere de timp. Tu poate esti mai tanar decat mine, dar eu - dupa 32 de ani de asteptare - am devenit descumpanit, deceptionat, nu mai dispun de timpul necesar de asteptare, nu mai am rabdare. Simpt ca viata trece dar lucrurile nu se schimba.
      La Revolutie, copilul meu a fost ucis de catre un glonte tras dintr-o arma pe care numai militarii romani o detineau la acea data. Pana acum justitia Romana nu i-au condamnat pe militarii care au tras in populatie si mi-au ucis copilul.
      De aceea, personal, nu sunt de acord cu plata de pensii speciale pentru militarii care erau in functiune la Revolutie. Caci au tras in semenii lor fara nicio mila!

      Si nici pentru pensiile speciale ale magistratilor care, nici pana in ziua de azi n-au fost in stare sa condamne ororile intamplate la revolutia din '89.
      Si nici aberatiile de la Mineriade, de la Colectiv, de la 10 August.
      De-aia nu mai cred in proteste in strada, caci nimeni nu le mai ia in serios.

      Desigur, tu esti liber ca sa continui a le plati astora pensii speciale - daca chiar vrei (si ai de unde). Dar, fa-o din banii tai si nu ma obliga si pe mine ca sa sustin din banii mei talhariile fiscale ale statului.

      Iar gandul ca lipsa colectarii ar putea conduce la colapsul serviciilor esentiale, foarte bine. Toate serviciile statului ar trebui externalizate. Medicina, invatamant, autostrazi, aeroportul Otopeni, Hidroelectrica... Chiar si politie. Statul este cel mai prost manager. Si indatoreaza lumea pe mai multe generatii. La un moment dat, acest lucru va trebui sa inceteze.
      Iar tu, daca esti patriot, ar trebui sa gandesti la fel.
      • Like 4
    • @ Adi
      Nu sunt nici eu tânăr deloc, dar recunosc că am o gândire și o atitudine relativ juvenilă și optimistă uneori (nu întotdeauna). Tu ești foarte pătimaș și nu o dată te-am condamnat pentru asta în sinea mea. Acum însă, înțelegând prin ce tragedie ai trecut, spun că AI TOT DREPTUL DIN LUME să fii oricât de pătimaș. Îmi cer scuze că te-am judecat aspru în sinea mea. Iar în privința patriotismului meu, poți fi sigur de asta, deși de multe ori patriotismul înseamnă lucruri diferite, în funcție de concepțiile individuale. Ale mele sunt parțial (nu total) diferite de ale tale. Sper să nu mă judeci nici tu prea aspru pentru asta, fiindcă dincolo de opiniile personale, îmi rămâne (ne rămâne) buna credință și patriotismul.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Adi check icon
      @Dan: multumesc pentru intelegere si diplomatia acordata. Omule, dupa ce am lecturat cateva din comentariile tale, eu ti-asi mai pune cateva intrebari insa, momentan, nu cred ca e un moment bun ca sa creez o noua disputa - mai ales dupa ce partenerul de discutie (adica tu) mi-a "intins o mana" in semn de intelegere si pace. Personal, eu nu perpetuez discutii in contradictoriu si/sau nu mentin sentimente negative fata de cei care arata buna credinta. Aceasta este o cutuma, un principiu pe care incerc sa nu-l incalc pe 'Net.
      Insa, vor mai fi si alte ocazii in care desigur ca ne vom intersecta. Pana atunci toate cele bune..si ai grija de banii tai..nu-i da la oricine..mai ales daca beneficiarii banilor nu-i merita sau nu ti-au dat nimic in schimbul lor.
      • Like 3
    • @ Adi
      Toate cele bune și ție, iar pe viitor sunt deschis la orice dezbatere, oricât de aprinsă și de pe poziții diferite. Totul e ca dezbaterea să fie onestă și cu respect, iar acum știu că va putea fi așa.
      • Like 0
  • Filbert check icon
    Mi se pare ca in toata nebunia asta, razboi la granita, crize energetica si sanitara, inflatie, Romania are o singura prioritate: veniturile lui Ciuca sa ramina intacte. Nu va atingeti de pensia 'de serviciu' (de vreo 15 ori mai mare decit pensia medie), nu va atingeti de 'doctoratul' lui Ciuca! Restul? Se descurca ei cumva...
    • Like 5
    • @ Filbert
      Criza și nebunia asta nu se rezolvă cu tăierea pensiei lui Ciucă. Nici măcar cu tăierea tuturor pensiilor și salariilor mari. Asta e doar atitudine revanșardă și atât. Criza se rezolvă prin măsuri economice inteligente, care să ducă la creșterea economiei și scăderea inflației. Dacă ar reuși Ciucă să facă asta pentru țară, adică pentru noi, pe mine nu m-ar deranja să aibă veniturile și cu un zero în plus în coadă. Dar din păcate fie că are pensia mare sau mică, el săracul nu prea e în stare de nimic. Și atunci ce facem? Ne legăm de pensii ca să avem de ce ne lega?
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Nu zic că prima dvs. propoziție n-ar fi adevărată, dar mai adevărat este că „picătură cu picătură se face marea mare”. Și apoi cum te poți aștepta ca cineva să-și taie... pensia de sub fund. Nici nu l-ar lăsa plutonul de privilegiați de teamă că, mai știi?! ciucă devine... măciuca dreptății (visuri de-ale mele!). Adică profitorii legilor neconstituționale, cu dedicație, nu pot admite ca „omul lor” să devină normal.
      Nu-mi plac jocurile de noroc, dar sunt sigur că aș câștiga pariul că dvs,, Dan Cojocaru, sunteți beneficiarul vreunui privilegiu nemeritat. Postați opinii partizane care sperați să aibă în mentalul colectiv efectul picăturii chinezești..
      • Like 3
    • @ Radu Grigore
      Ați pierde cu siguranță dacă ați paria că eu sunt beneficiarul vreunui ”privilegiu nemeritat”. Dacă am opinii contra curentului de pe republica.ro nu înseamnă că vorbesc din interes. Dar nu-mi place spiritul revanșard care s-a creat și s-a amplificat de la regimul lui Băsescu până azi. De atunci lumea a fost ÎNVRAJBITĂ. În loc ca oamenii simplii să fie de aceeași parte a baricadei împotriva conducerii jalnice a țării, s-a învrăjbit, interesat, o categorie socială împotriva alteia: tineri împotriva bătrâni, atei contra creștini, dreapta contra stânga, ”progresiști” contra tradiționaliști, privați contra bugetari etc etc. Iar asta e numai în avantajul conducătorilor politici și în detrimentul populației.
      Da, sunt mulți profitori care toacă banii de la buget prin privilegii imorale (chiar dacă legale). Nu ar trebui să existe pensii speciale, mai ales cele nesimțite. Singurele pensii care e acceptabil să nu se bazeze pe contributivitate sunt pensiile de serviciu ale militarilor (care există, cred, de pe vremea lui Cuza), dar și acestea ar trebui mai bine reglementate cu privire la modul de calcul și deci la cuantum, pentru a nu fi ”nesimțite”. Dar mai departe e anormal și imoral să existe pensii fără contributivitate la magistrați, politicieni locali sau de la centru etc. Mă deranjează și pe mine pensiile uriașe și nejustificate, la fel și salariile de la sinecuri politice, mulțimea de posturi artificial create în instituțiile statului etc etc. Dar, repet, deși ar trebui reduse drastic aceste cheltuieli / sângerări bugetare, chiar dacă printr-o minune le-am rezolva brusc, țara tot săracă și în criză ar fi. Fiindcă nu (numai) de aici vin marile probleme. Marea problemă a României este că NU MAI PRODUCE mai nimic în economia națională și aproape totul se ia din import. Cu alte cuvinte țara plătește foarte mult și crează foarte puțin, rezultatul fiind că ne împrumutăm într-una, la nesfârșit (până când?!?!?) Știu că nedreptatea la nivel individual (adică profitorii bugetului de stat) atrag mai multă ură și dorințe revanșarde. Dar hai să gândim la rece: care aspect credeți că duce țara mai rapid în prăpastie? Parazitarea bugetului de un număr de oameni sau faptul că economia națională e la pământ și am devenit doar piață de desfacere? Desigur, până să se repună pe picioare economia, chiar dacă s-ar dori acest lucru (deși cred că nici nu se dorește), e mai simplu să stopezi risipa bugetară, că tot sunt puțini bani. E corect și sunt de acord cu asta. Dar prea se vorbește numai de risipa bugetară și de bugetari și deloc despre starea economiei.
      P.S. O altă sursă de sărăcire este și FURTUL masiv și constant de la buget, respectiv corupția. Iar corupția mai are un efect pervers: nu numai că face să dispară niște bani din buget, dar - și mai important - permite cheltuirea puținilor bani rămași în mod INUTIL. De exemplu, dacă la o autostradă se fură, atunci nu numai că se va construi mai puțin , dar rezultatul poate fi chiar inutil: autostrada se va surpa, vor fi necesare reparații și cârpeli continue etc. Sau: facem parcuri la state, terenuri de fotbal în pantă, telegondole către nicăieri etc. Sau investim în echipamente medicale care nu pot fi folosite, sau înzestrăm armata cu avioane și nave de luptă uzate moral etc.
      O clasă politică responsabilă ar trebui să aibă în vedere toate cele 3 direcții de acțiune menționate, adică: risipa bugetară pe privilegii, renașterea economică și lupta cu corupția. Dar o luptă cu corupția corectă și eficientă, cu recuperarea marilor prejudicii și nu în ultimul rând echidistantă politic, nu doar persecutarea adversarilor politici și protejarea prietenilor politici, așa cum era pe vremea lui Kovesi, cea atât de ridicată în slăvi de către naivi.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Îmi place reacția dvs. de parcă ar fi scrisă de mine! Dar:
      1. trebuie început de undeva; având în vedere puterea exemplului personal, de ce nu de la pensia lui Ciucă?!
      2. și pensiile militarilor sunt speciale (NU de serviciu) dacă vă uitați în legea SPECIALĂ prin care s-a stabilit modul de calcul.;
      3. după cum evident știți trebuie înlăturată cauza ca să dispară efectul. În acest caz nu „revanșarzii” sunt de vină, ci „hoțiile legale” ce nu se mai termină de 32 de ani încoace dând motiv de „mârâială”... revanșardă și celor mai „somnoroși” cetățeni.
      • Like 3
    • @ Radu Grigore
      Sunt de acord cu Dvs că trebuie început de undeva, de oriunde, fiindcă începutul e cel mai greu. Totul e să nu rămânem la faza de început (doar pentru imagine / vrăjeală electorală) ”uitând” de problemele cele mai grave și stringente ale țării.
      Din păcate în prezent nu văd pe nimeni din zona politică (nici partide nici personalități) care să vrea cu adevărat să facă treabă și să și poată asta. Nici de la putere nici de la opoziție. Deprimant!
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Nu, ne "legam" de pensiile astea pt ca sunt un ABUZ. Tu ești pe statul de plata al ăstora ca vad ca ești vajnic apărător de lepadaturi "speciale"!?
      • Like 2
    • @ Adrian Limbidis
      Dacă nu sunt turbat anti ci doar echilibrat în opinii, pentru mintea ta înfierbântată înseamnă că sunt ”vajnic apărător”? Am scris mai înainte clar, negru pe alb că NU AR TREBUI SĂ EXISTE PENSII SPECIALE. Numără până la 5, răsuflă adânc și după ce te liniștești poate o să poți să gândești un pic și să înțelegi ce citești. Vezi că o așa atitudine aveau și comuniștii în anii 50: dădeau cu barda în tot și în toate, inclusiv în ce nu înțelegeau. E bun spiritul revoluționar dur, dar nu în stil USR-ist, care întâi vrea să distrugă tot și abia apoi încearcă să înțeleagă ce au făcut și ce-i de făcut în continuare.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu cred ca sugrumarea sistemului ce capuseaza poporul asta este "dat cu barda".
      Am încercat cu vot. De 30 de ani.
      Am încercat cu proteste. Am revenit în tara sa fiu gazat și bătut de javrareria... Scuze, jandarmeria care apară niște șobolani.
      Am peste 40 de ani. Mi-e sila și sunt cinic. Asa ca, đã, sa dea cu barda pana taie în carne vie, macar se va schimba ceva.
      • Like 2
  • aoleu dar a ieșit careva in stradă după ””șocul facturilor” așa cum l-ați denumit? NU? Păi atunci să tacă și să plătească! Vor ieși imediat pentru legile justitiei sau OUG 13!
    • Like 0
  • Pai in momentele astea de majoritate confortabila cand un Ciciu , Ciolacu, Ciuca sau Bode nu traiesc cu frica de "parerile" electoratului , aflam de fapt cine sunt si ce gandesc acesti clovni oportunisti. Babuinul de la privat plateste taxe care devin banii "guvernului" , din care guvernul in marinimia sa, ne da niste frimituri inapoi sub forma unor servicii de proasta calitate, asta dupa ce si-au tras salariile babane si specialele.
    • Like 5
  • Impresia mea este ca Ciuca nu prea intelege nimic in general, nu doar din economie. Pe partea economica il inteleg, el a invatat sa traga cu tunul nu econometrie. Dar nu il vad sa aiba vreo parere proprie, o contributie proprie la nimic. Citeste niste foi, in general vorbe goale in limbaj de lemn, pe un ton plat, eu nu am avut rabdare vreodata sa il ascult mai mult de 5 minute. Ah, mint! A avut zilele trecute o rabufnire de personalitate cand a vorbit de pensiile de serviciu ale militarilor.

    De cand a inceput saga asta cu pensiile speciale spun ca 90% din ele reprezinta pensiile de serviciu ale personalului militar si MAI si ca de astea nu se va atinge nimeni, niciodata. Doar 10% (aprox 1 mld lei = 0.07% din PIB) este reprezentat de toate celelalte pensii speciale (parlamentari+magistrati+personalul aviatiei civile).

    Referitor la ce spune studentul de anul I la ASE, totusi, ma tem ca nu va putea spune ceea ce afirmati in articol. Va va vorbi despre "elasticitatea cererii la pret" si va elabora pe 3 variante: "relativ elastica", "relativ inelastica" si "elasticitate unitara". Deci, raspunsul acelui student la intrebarea "daca se maresc impozitele, creste inflatia?" va fi "depinde". Evident, in prima faza impulsul va fi de crestere a preturilor, oricine vrea sa transfere catre consumator o crestere a taxelor si impozitelor, a costurilor in general. Daca pentru produsul/serviciul sau cererea este relativ inelastica sau are o elasticitate unitara, atunci va putea. In cazul unei cereri relativ elastice insa (atunci cand o crestere de pret de x% conduce la o scadere a cererii cu mai mult de x%) atunci va trebui fie sa reduca pretul pe seama marjelor, fie sa iasa din piata daca nu poate face fata.

    Asta este teorie si mai exista si alti factori care trebuie sa fie luati in considerare, cel mai important fiind competitia. Pe o piata cu competitie puternica este destul de greu sa treci la consumator o marire de pret. Pe piete cu competitie scazuta, monopol sau oligopol (vezi energia) este foarte usor. Citeam zilele trecute in FT ca IMF a recomandat guvernului britanic sa accelereze calendarul de crestere a impozitarii pentru a combate inflatia tinand cont DE SPECIFICUL economiei britanice,

    In concluzie, o crestere a impozitarii poate sa conduca la inflatie sau din contra la scadarea acesteia, in functie de specfificul economiei, rezultatul oricum neputand fi garantat, economia nu este matematica. Problema este ca nu ii suspectez pe guvernantii nostri de studii aprofundate si masuri cumpanite cu atentie, ci de o gandire rudimentara gen "baieti, avem gaura la buget, de unde luam?". Asta este ce critic eu de mai multa vreme. Nu neaparat cresterea impozitarii, ci faptul ca se iau masuri intempestiv, fara un studiu aprofundat, fara o strategie, in vremuri incerte si sub presiune. Multe dintre aceste masuri s-ar putea sa conduca la un rezultat contrar celui asteptat.

    Referitor la Caciu, care nu imi este deloc simpatic, as remarca 2 lucruri:
    1) declaratia facuta este veche si a fost adusa acum in prim-plan, deci face parte din arsenalul luptei politice de care eu m-am saturat si
    2) ceea ce zice el pe un ton neelegant o spun alti economisti in mod academic: doar 20% dintre firmele din Romania sunt bancabile. aici discutia poate fi mai lunga, pentru ca a nu fi bancabil nu inseamna neaparat ca esti un "babuin", poti fi la inceput de drum si evident capitaliarea firmei nu are cum sa fie grozava. pe de alta parte nu putem sa ignoram realitati ale economiei romanesti: evaziunea fiscala, gandirea pe termen scurt, decapitalizarea intentionata a firmelor si finantare prin imprumutul actionarului. care realitate ar putea fi la randul ei discutata iar in final "babuin" sa se dovedeasca statul
    • Like 5
  • Razvan G check icon
    Nesimtiti, inculti, neadecvati. Rusine sa le fie! Noi, "babuinii" gresim. Ar trebui sa nu le mai platim nicio taxa si niciun impozit, sa il vedem pe "desteptul lumii" de unde ia bani pentru salariile bugetarilor. Sau putem sta linistiti, ne tin bugetarii pe noi in carca - dupa cum zice inca odata acest neica nimeni.
    • Like 8
    • @ Razvan G
      O greva fiscala nu le-ar strica imbecililor astora....dar cine ar putea explica Romanilor cum sa se mobilizeze pt asta ?
      • Like 5
    • @ Razvan G
      Dacă nu mai plătești bani pentru salariile bugetarilor, e ca și când ți-ai tăia craca de sub picioare. Te vei ”trezi” că mori cu zile fără servicii medicale, inclusiv de urgență, îți vei stinge singur casa care ia foc și vei sări tu în foc pentru a-i salva pe cei dragi, îți vei da în cap cu vecinul pentru linia de hotar fără ajutorul justiției, vei sta la pândă noaptea să nu-ți intre hoții, violatorii și criminalii în casă, îți vei învăța tu alfabetul și toate celelalte pe copilul tău și nu în ultimul rând te vei retrage în munți când vin unii să îți cucerească țara. Atunci vei vrea tu să mai plătești taxe ca să fie totul bine și nu vei mai avea cui.
      O problemă există totuși: statul risipește aiurea mulți din banii primiți (dar nu toți evident). Dar problema trebuie rezolvată penalizându-i pe cei care risipesc, nu să oprim plata taxelor și impozitelor, fiindcă asta, cum am argumentat, ne faultează pe noi înșine. Ceva în genul: murim și noi, dar muriți și voi. E cam puerilă, isterică și total contraproductivă abordarea. Nu bugetarii la modul general sunt dușmanii, ci doar ADMINISTRATORII țării, adică clasa conducătoare. ȘI bugetarii ȘI privații sunt tovarăși de suferință într-o guvernare proastă așa cum avem noi.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Razvan G check icon
      Afirmatia mea a avut sens peiorativ in raport cu afirmatiile lipsite de fond ale lui Caciu, nu a fost un indemn in sine. Speram sa fie inteleasa asa dar, cu ocazia asta, am clarificat.
      • Like 0
  • Din punct de vedere al “marketingului politic” pesedist, dl Cîciu face bine ce face. El speculează adecvat primitivismul unei părți (foarte) semnificative dintre conaționalii noștri - oameni pentru care schimbările profunde din societate nu sunt în nici un caz de dorit. Nu cred că putem conta pe un procent mai mare de 15-20% din populația țării noastre care să înțeleagă (relativ) corect ce se întâmplă în societate, în așa zisa politică, pe plan internațional, etc. În timp ce procentul celor ce reprezintă analfabetismul funcțional, primitivismul absolut, sare probabil binișor de 30%…(e suficient să citești comentariile la postările foarte “populare”, cele care adună multe sute, sau mii de comentarii…). În condițiile astea, dacă nu va fi Cîciu, va apărea altul ca el, căci prostia trebuie speculată, ce, nu?! La fel după cum dacă ai trăi într-o țară de alcoolici, cel mai profitabil lucru ar fi să-ți deschizi o cârciumă…
    • Like 14
    • @ Adin Tabacu
      Nume check icon
      De acord. Si pe ce marjeaza acest domn cand face o astfel de declaratie este ca o buna parte a acestor persoane sunt angajate la anumit antreprenori care intr-adevar isi abuzeaza angajatii prin salarii mici, hartuiri verbale si cateodata chiar fizice, ore suplimentare neplatite, neplata taxelor, etc. etc. Incep usor usor sa apara probleme sociale cu persoane care au acceptat salariul minim pe cartea de munca si plati la negru,
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult