Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Realitatea este că avem un Guvern condus de formă de un premier care pare că nu pricepe o iotă din economie. Mărturisesc că l-am așteptat în zadar pe dl. Ciucă să emită măcar o idee economică din capul domniei sale, fără a citi poticnit punctajul de partid. Un premier care nu înțelege mecanismele economice, pus să conducă Executivul în plină furtună, când economiile populației sunt pur și simplu pulverizate de inflație, iar Europa întreagă simte fiorul unei recesiuni, este vulnerabil la toate capcanele care i se întind și la toate inepțiile care i se vâră pe sub nas. Ordonanța de modificare a Codului fiscal e ultima dintre ele și ea ne arată un premier care înghite placid toate furajele fiscal-bugetare pe care i le dă PSD. Pe cât de perseverent și harnic e să-și șteargă urmele presupusului furt intelectual (chiar desființând instituții, în stil Ponta), pe atât de indolent e cu una dintre cele mai importante sarcini pe care le are în calitate de prim ministru: să ia măsuri corecte într-o perioadă de criză economică.
Or, ce face domnul Ciucă când inflația e galopantă și economia gâfâie sub multiple crize? Crește taxele și impozitele pe propria semnătură, lovind în motorul economiei, zona privată. Singura preocupare a dlui general e să nu se atingă cineva de pensioara lui de la Armată: „Pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale” (dl. Ciucă are o pensie anuală de la MApN de 210.000 de lei).
Orice student în anul I de la ASE poate să-i explice generalului-premier că a crește impozitarea când prețurile sar în aer înseamnă să mai arunci o găleată de gaz peste inflație, pentru că, în final, orice taxă crescută ajunge în prețul plătit de populație. Îi mai poate spune că va aștepta mult și bine să-i vină mai mulți bani de la buget crescând impozitarea: când crește povara fiscală, pur și simplu zona gri devine profitabilă, ceea ce va face ca statul să colecteze mai puțin, nu mai mult. Nu doar pentru companii și antreprenori cresc taxele (creșterea accizelor la anumite produse, impozitul pe dividende și pe contractele part-time, modificarea pragului la microîntreprinderi), ci și pentru întreaga populație, prin modificarea impozitului pe proprietate. Peste câteva luni, oamenii vor avea un nou șoc după cel al facturilor la energie, când vor primi notificări din partea primăriilor în care vor fi înștiințați că, în 2023, au de plătit și de trei ori mai mult decât anul acesta. Ca să nu mai vorbim de coșmarul birocratic care va urma când niște funcționari din primării vor calcula cu creionul chimic din niște registre noua valoare impozabilă a locuințelor.
„Nu sunt măriri de taxe, sunt doar ajustări fiscale”, ne minte-n față ministrul Finanțelor, dl. Cîciu de la PSD. Nu vă așteptați ca domnul acesta să ajusteze fiscal armata de funcționari ineficienți, liota de clienți politici, firmele de partid care sunt abonate la contracte publice, pensiile speciale. Problema domnului Cîciu este cu mediul privat, față de care nutrește o silă suverană. Dezgustul față de mediul privat a țâșnit din domnia sa de mai multe ori de când e în funcție, însă niciodată atât de clar exprimat ca-ntr-o postare de pe Facebook pe care ne spune acum că a făcut-o „în calitate de analist”: „Noi avem doar 10 la sută antreprenori și restul babuini-antreprenori”. Constituția garantează dreptul de a vorbi, chiar și tâmpenii, dar nu ne obligă să-l punem ministru al Finanțelor pe cel care spune prostiile cele mai mari.
Pentru o astfel de afirmație, care trădează gândirea intimă a celui care se ocupă de politicile fiscal-bugetare ale țării, - care ar trebui să aibă o relație corectă și respectuoasă cu cei de la care strânge banii din taxe - dl. Ciucă ar trebui să-l demită pe dl. Cîciu imediat. Slabe speranțe c-o va face, doar n-o să strice căruța dintr-atât! Sub comanda generalului Ciucă, se va desăvârși procesul de transformare a PNL dintr-un partid într-un simplu alibi al PSD la guvernare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De vreo 12 ani, in calitate de freelancer, am asigurat painea familiei mele dintr-o miocrointreprindere muncind de dimineata pana seara.
Plateam regulat TVA, 3% din cifra de afaceri, impozit pe dividentew, CAS si alte taxe din care nu mi se returna nimic inapoi de la onor guvern prin servicii de sanatate, infrastructura, etc. Am abonament privat de sanatate, masina o rup in gropile voastre, am platit averi pe meditatiile copilului, dar parea suportabil, cu toate ca taxele platite se duc in salariile voastre nesimtite, in pensii special, in excursii si masini bugetare.
Urmare ordonantei “liberale” pe care a-ti emis-o, care ne sugruma pe toti astia mici, stiti ce voi face? Am sa lichidez firma pana la sfarsitul anului, voi depune actele de pensionare asa ca in loc sa luati de la mine voi lua eu de la voi! La fel vor face multi oameni pe care ii cunosc, vom lua popcorn si cola si ne vom uita la voi cum va scufundati cu tot cu salariile si pensile voastre nesimtite.
Cu nestima,
Andrei Dogeanu, babuin
Distribuiti, va rog, poate ajung si analfabetii guvernamentali sa ia la cunostinta!
La ora actuala, neplata obligatiilor fiscale NU trebuie incadrata la evaziune, ci la gestul de LEGITIMA APARARE al cetatenilor impotriva abuzurilor fiscale ale statului.
Momentan, in aceasta conjuctura de abuzuri fiscale, daca TU continui sa platesti taxe si impozite, atunci esti un fel de Complice, sau chiar un Sponsor al celor care ne abuzeaza din punct de vedere fiscal.
La Revolutie, copilul meu a fost ucis de catre un glonte tras dintr-o arma pe care numai militarii romani o detineau la acea data. Pana acum justitia Romana nu i-au condamnat pe militarii care au tras in populatie si mi-au ucis copilul.
De aceea, personal, nu sunt de acord cu plata de pensii speciale pentru militarii care erau in functiune la Revolutie. Caci au tras in semenii lor fara nicio mila!
Si nici pentru pensiile speciale ale magistratilor care, nici pana in ziua de azi n-au fost in stare sa condamne ororile intamplate la revolutia din '89.
Si nici aberatiile de la Mineriade, de la Colectiv, de la 10 August.
De-aia nu mai cred in proteste in strada, caci nimeni nu le mai ia in serios.
Desigur, tu esti liber ca sa continui a le plati astora pensii speciale - daca chiar vrei (si ai de unde). Dar, fa-o din banii tai si nu ma obliga si pe mine ca sa sustin din banii mei talhariile fiscale ale statului.
Iar gandul ca lipsa colectarii ar putea conduce la colapsul serviciilor esentiale, foarte bine. Toate serviciile statului ar trebui externalizate. Medicina, invatamant, autostrazi, aeroportul Otopeni, Hidroelectrica... Chiar si politie. Statul este cel mai prost manager. Si indatoreaza lumea pe mai multe generatii. La un moment dat, acest lucru va trebui sa inceteze.
Iar tu, daca esti patriot, ar trebui sa gandesti la fel.
Insa, vor mai fi si alte ocazii in care desigur ca ne vom intersecta. Pana atunci toate cele bune..si ai grija de banii tai..nu-i da la oricine..mai ales daca beneficiarii banilor nu-i merita sau nu ti-au dat nimic in schimbul lor.
Nu-mi plac jocurile de noroc, dar sunt sigur că aș câștiga pariul că dvs,, Dan Cojocaru, sunteți beneficiarul vreunui privilegiu nemeritat. Postați opinii partizane care sperați să aibă în mentalul colectiv efectul picăturii chinezești..
Da, sunt mulți profitori care toacă banii de la buget prin privilegii imorale (chiar dacă legale). Nu ar trebui să existe pensii speciale, mai ales cele nesimțite. Singurele pensii care e acceptabil să nu se bazeze pe contributivitate sunt pensiile de serviciu ale militarilor (care există, cred, de pe vremea lui Cuza), dar și acestea ar trebui mai bine reglementate cu privire la modul de calcul și deci la cuantum, pentru a nu fi ”nesimțite”. Dar mai departe e anormal și imoral să existe pensii fără contributivitate la magistrați, politicieni locali sau de la centru etc. Mă deranjează și pe mine pensiile uriașe și nejustificate, la fel și salariile de la sinecuri politice, mulțimea de posturi artificial create în instituțiile statului etc etc. Dar, repet, deși ar trebui reduse drastic aceste cheltuieli / sângerări bugetare, chiar dacă printr-o minune le-am rezolva brusc, țara tot săracă și în criză ar fi. Fiindcă nu (numai) de aici vin marile probleme. Marea problemă a României este că NU MAI PRODUCE mai nimic în economia națională și aproape totul se ia din import. Cu alte cuvinte țara plătește foarte mult și crează foarte puțin, rezultatul fiind că ne împrumutăm într-una, la nesfârșit (până când?!?!?) Știu că nedreptatea la nivel individual (adică profitorii bugetului de stat) atrag mai multă ură și dorințe revanșarde. Dar hai să gândim la rece: care aspect credeți că duce țara mai rapid în prăpastie? Parazitarea bugetului de un număr de oameni sau faptul că economia națională e la pământ și am devenit doar piață de desfacere? Desigur, până să se repună pe picioare economia, chiar dacă s-ar dori acest lucru (deși cred că nici nu se dorește), e mai simplu să stopezi risipa bugetară, că tot sunt puțini bani. E corect și sunt de acord cu asta. Dar prea se vorbește numai de risipa bugetară și de bugetari și deloc despre starea economiei.
P.S. O altă sursă de sărăcire este și FURTUL masiv și constant de la buget, respectiv corupția. Iar corupția mai are un efect pervers: nu numai că face să dispară niște bani din buget, dar - și mai important - permite cheltuirea puținilor bani rămași în mod INUTIL. De exemplu, dacă la o autostradă se fură, atunci nu numai că se va construi mai puțin , dar rezultatul poate fi chiar inutil: autostrada se va surpa, vor fi necesare reparații și cârpeli continue etc. Sau: facem parcuri la state, terenuri de fotbal în pantă, telegondole către nicăieri etc. Sau investim în echipamente medicale care nu pot fi folosite, sau înzestrăm armata cu avioane și nave de luptă uzate moral etc.
O clasă politică responsabilă ar trebui să aibă în vedere toate cele 3 direcții de acțiune menționate, adică: risipa bugetară pe privilegii, renașterea economică și lupta cu corupția. Dar o luptă cu corupția corectă și eficientă, cu recuperarea marilor prejudicii și nu în ultimul rând echidistantă politic, nu doar persecutarea adversarilor politici și protejarea prietenilor politici, așa cum era pe vremea lui Kovesi, cea atât de ridicată în slăvi de către naivi.
1. trebuie început de undeva; având în vedere puterea exemplului personal, de ce nu de la pensia lui Ciucă?!
2. și pensiile militarilor sunt speciale (NU de serviciu) dacă vă uitați în legea SPECIALĂ prin care s-a stabilit modul de calcul.;
3. după cum evident știți trebuie înlăturată cauza ca să dispară efectul. În acest caz nu „revanșarzii” sunt de vină, ci „hoțiile legale” ce nu se mai termină de 32 de ani încoace dând motiv de „mârâială”... revanșardă și celor mai „somnoroși” cetățeni.
Din păcate în prezent nu văd pe nimeni din zona politică (nici partide nici personalități) care să vrea cu adevărat să facă treabă și să și poată asta. Nici de la putere nici de la opoziție. Deprimant!
Am încercat cu vot. De 30 de ani.
Am încercat cu proteste. Am revenit în tara sa fiu gazat și bătut de javrareria... Scuze, jandarmeria care apară niște șobolani.
Am peste 40 de ani. Mi-e sila și sunt cinic. Asa ca, đã, sa dea cu barda pana taie în carne vie, macar se va schimba ceva.
De cand a inceput saga asta cu pensiile speciale spun ca 90% din ele reprezinta pensiile de serviciu ale personalului militar si MAI si ca de astea nu se va atinge nimeni, niciodata. Doar 10% (aprox 1 mld lei = 0.07% din PIB) este reprezentat de toate celelalte pensii speciale (parlamentari+magistrati+personalul aviatiei civile).
Referitor la ce spune studentul de anul I la ASE, totusi, ma tem ca nu va putea spune ceea ce afirmati in articol. Va va vorbi despre "elasticitatea cererii la pret" si va elabora pe 3 variante: "relativ elastica", "relativ inelastica" si "elasticitate unitara". Deci, raspunsul acelui student la intrebarea "daca se maresc impozitele, creste inflatia?" va fi "depinde". Evident, in prima faza impulsul va fi de crestere a preturilor, oricine vrea sa transfere catre consumator o crestere a taxelor si impozitelor, a costurilor in general. Daca pentru produsul/serviciul sau cererea este relativ inelastica sau are o elasticitate unitara, atunci va putea. In cazul unei cereri relativ elastice insa (atunci cand o crestere de pret de x% conduce la o scadere a cererii cu mai mult de x%) atunci va trebui fie sa reduca pretul pe seama marjelor, fie sa iasa din piata daca nu poate face fata.
Asta este teorie si mai exista si alti factori care trebuie sa fie luati in considerare, cel mai important fiind competitia. Pe o piata cu competitie puternica este destul de greu sa treci la consumator o marire de pret. Pe piete cu competitie scazuta, monopol sau oligopol (vezi energia) este foarte usor. Citeam zilele trecute in FT ca IMF a recomandat guvernului britanic sa accelereze calendarul de crestere a impozitarii pentru a combate inflatia tinand cont DE SPECIFICUL economiei britanice,
In concluzie, o crestere a impozitarii poate sa conduca la inflatie sau din contra la scadarea acesteia, in functie de specfificul economiei, rezultatul oricum neputand fi garantat, economia nu este matematica. Problema este ca nu ii suspectez pe guvernantii nostri de studii aprofundate si masuri cumpanite cu atentie, ci de o gandire rudimentara gen "baieti, avem gaura la buget, de unde luam?". Asta este ce critic eu de mai multa vreme. Nu neaparat cresterea impozitarii, ci faptul ca se iau masuri intempestiv, fara un studiu aprofundat, fara o strategie, in vremuri incerte si sub presiune. Multe dintre aceste masuri s-ar putea sa conduca la un rezultat contrar celui asteptat.
Referitor la Caciu, care nu imi este deloc simpatic, as remarca 2 lucruri:
1) declaratia facuta este veche si a fost adusa acum in prim-plan, deci face parte din arsenalul luptei politice de care eu m-am saturat si
2) ceea ce zice el pe un ton neelegant o spun alti economisti in mod academic: doar 20% dintre firmele din Romania sunt bancabile. aici discutia poate fi mai lunga, pentru ca a nu fi bancabil nu inseamna neaparat ca esti un "babuin", poti fi la inceput de drum si evident capitaliarea firmei nu are cum sa fie grozava. pe de alta parte nu putem sa ignoram realitati ale economiei romanesti: evaziunea fiscala, gandirea pe termen scurt, decapitalizarea intentionata a firmelor si finantare prin imprumutul actionarului. care realitate ar putea fi la randul ei discutata iar in final "babuin" sa se dovedeasca statul
O problemă există totuși: statul risipește aiurea mulți din banii primiți (dar nu toți evident). Dar problema trebuie rezolvată penalizându-i pe cei care risipesc, nu să oprim plata taxelor și impozitelor, fiindcă asta, cum am argumentat, ne faultează pe noi înșine. Ceva în genul: murim și noi, dar muriți și voi. E cam puerilă, isterică și total contraproductivă abordarea. Nu bugetarii la modul general sunt dușmanii, ci doar ADMINISTRATORII țării, adică clasa conducătoare. ȘI bugetarii ȘI privații sunt tovarăși de suferință într-o guvernare proastă așa cum avem noi.