Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Politica la frizerie. Pensionara: Cum fură ăștia țara... Am votat cu PSD, dar vin și eu la protest! Frizerița maghiară: Nu mai votez niciodată cu UDMR

Protest la Cluj - 17 decembrie

(Foto: Corina Brândușan)

Generațiile actuale au fost nevoite să includă o nouă activitate în orarul săptămânal: protestele.

Nu e treabă ușoară nici asta. Trebuie să te organizezi, să promovezi, să faci pancarte, să informezi, să reziști la frig, să ai traseu definit, să ceri autorizații etc. Ideea este că în cele aproximativ 10 luni de proteste deja începem să ne pricepem. Și cum ce nu te omoară te face mai puternic, am început să ne adaptăm, iar asta nu e deloc bine pentru actuala putere. 

Aș vrea însă să vă prezint însă experiența unui prieten cu care dialoghez într-un grup cu numele PROTEST. Mă bucură, pentru că văd implicare, dar mă întristează totodată că am ajuns să comunicăm între noi mai mult pe acest grup pe subiectul politrucilor în loc să discutăm despre lucruri care ne-ar ajuta să evoluăm ca indivizi.

(clic pe imagine pentru a mări)

„Am mers la tuns. Frizerița la care merg e de origine maghiară. Alți doi clienți, pensionari, o doamnă și un domn, așteptau după mine.

Vorbim despre politică. Îmi fac cunoscut punctul de vedere și menționez faptul că mă simt nesigur în ceea ce privește viitorul meu și al familiei mele în țara asta.

Foto: Guliver Getty Images

Spre surprinderea mea, toți trei mă susțin. Doamna, pensionară, întreabă de ce nu intrăm peste ei odată. Că ea a votat cu PSD, dar nu îi vine să creadă cum fură ăștia țara. Că vine și ea la proteste de la anu'.

Domnul, și el pensionar, zice același lucru. Că da, că deși are pensie mai mare, totul e mai scump, și acum cu legile astea noi ale justiției nu e bine deloc.

Frizerița îmi spune că nu îi mai votează pe UDMR niciodată.

Ajungem la concluzia că nu contează dacă ești maghiar, român sau și și, nu e bine deloc ce se întâmplă.

I-am invitat pe toți trei la protest, când au timp, măcar 30 de minute să vină să vadă cine protestează.

A fost enorm de plăcut surprins.” - Vlad Nicula

Răspunsul meu a venit instant:

„Tocmai ți-ai făcut datoria de cetățean român.

Dacă fiecare am face asta în fiecare zi și aplicăm o medie de 3 persoane informate corect ( deși aș merge pe 10 sincer /zi) și în plus mai invităm și pe alții să facă asta....cred că înțelegeți.

Vlad….jos pălăria”

Vă las pe voi să trageți concluziile și să decideți ce e de făcut și ce puteți face voi înșivă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult