Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Postul și prostul

Pentru omul credincios, postul este un prilej de întoarcere spre sine, de cumpătare, de modestă evaluare personală.

Pentru omul kitsch, postul e un prilej de exhibare a sinelui, de etalare a vanității, un voios curs de dezvoltare personală.

Pentru primul, postul e o sărbătoare a spiritului, a căutărilor individuale, a însingurării.

Pentru cel de-al doilea, e un festin al dietei vegetariene, al colindării mall-urilor în căutare de lapte de migdale, al check-in-urilor în zona rafturilor bio, al slăninei afișate pe Facebook.

Pentru primul, este un timp în care își cântărește el însuși faptele și încearcă să fie mai bun.

Pentru cel de-al doilea, este un timp în care bate cruci la fiecare colț de stradă și în care încearcă să fie mai popular.

Pentru primul, e un moment în care-și pune gândurile în ordine.

Pentru cel de-al doilea, este momentul în care face ordine în citatele din Arsenie Boca.

Pentru omul credincios, postul este un timp în care încearcă să fie.

Pentru omul kitsch, postul este un timp în care încearcă să pară.

Pentru omul credincios, postul este în primul rând curățenie sufletească, o pregătire a unei mult așteptate izbăviri individuale întru Cristos.

Pentru Regina Tanga a României, postul se face în grup întru love&lovele.

Prefer un sincer necredincios decât adunătura asta de farisei care mimează ritualurile, de dive politice înnebunite după publicitate creștin-ortodoxă, de creștiincioși raw-vegani care fac paradă de credința lor în zilele cu roșu din calendar. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ana Trif Ana Trif check icon
    În România , ipocrizia bate omenia.
    • Like 0
  • Vamesul din parabola biblica nu era exact negativul (opusul in oglinda) fariseului. Adica el nu zicea "iti multumesc Doamne ca nu sunt ca fariseul acesta". El era preocupat de pacatele si de defectele LUI. Faptul ca aratam cu degetul catre alti farisei, nu ne face neaparat "vamesi" (in sensul din parabola). Doar ne mintim singuri.
    • Like 0
  • check icon
    Trebuie facuta o precizare majora : nu postul te face credincios , desi este cam obligatoriu pt oricine se declara ortodox ci legatura permanenta cu un preot duhovnic ! Deci semnul distinctiv al credinciosului adevarat sau practicantului este SPOVEDANIA - una din cele 7 sfinte taine , postul este un efort personal de abtinere/curatire ! Fara spovedanie si frecventarea slujbelor postul este mai mult dieta , este binevenit si el dar absolut insuficient pt a fi declarat credincios !
    • Like 0
    • @
      check icon
      SPOVEDANIA ? ma indoiesc ! si ma indoiesc cu atat mai mult cu cat Biblia, in intregul ei nu pomeneste nimic de SPOVEDANIE . o mulțime de pasaje biblice indică faptul că Iisus este singurul intermediar între om și Dumnezeu; doar sângele Lui poate ierta păcatele și omul trebuie să I se adreseze direct lui Dumnezeu pentru aceasta. există și texte biblice puțin mai greu de înțeles; ne putem lega de acestea, dându-le o interpretare care să ne convină, sau putem lăsa Biblia să ne vorbească prin multele pasaje al căror înțeles este evident.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Intocmai , impartasirea cu trupul si sangele Domnului - taina euharistiei - urmeaza spovedaniei , care este doar o curatire spirituala cum este si postul pt trup ! Tinta este deci impartasirea, aceia sunt credincoisii practicanti !
      • Like 0
    • @
      check icon
      În practica actuală a Bisericii ne confruntăm cu o criză euharistică, din cauza faptului că nu avem o preocupare reală și permanentă de a ne despătimi – condiție necesară dar și consecință a împărtășirii euharistice cu Hristos. Intrăm astfel de multe ori într-un cerc vicios: nu ne împărtășim pentru că nu suntem vrednici, și nu suntem vrednici pentru că nu ne împărtășim pentru a primi putere să luptăm cu patimile și cu poftele. Altă problemă care s-a înpământenit printre credincioși este obiceiul de a ne împărtăși în afara Sfintei Liturghii. Adesea mulți creștini cer Sfintele Taine pregătite pentru copii și bolnavi când de fapt ei ar fi capabili să participe cu toată ființa la Sfânta Liturghie. Această practică a dus în timp la disocierea Liturghiei de Euharistie în conștiința omului. Faptul că ajunăm duminica și în sărbători pentru a primi anafora ne induce în eroarea de a crede că gustarea acestei pâini binecuvântate este de fapt scopul Sfintei Liturghii. Ar trebui să înțelegem că anafora reprezintă firimiturile care cad de la masa celor care s-au împărtășit. Această afirmație nu este exagerată, deoarece anafora se pregătește chiar din resturile de prescură care rămân după săvârșirea Proscomidiei.
      Soluția pentru a reintra în ritmul liturgic și implicit euharistic firesc, ar fi responsabilizarea credincioșilor prin acordarea șansei de a se pregăti cu evlavie pentru primirea Euharistiei la Sfânta Liturghie. Normalitatea care ar trebui să ni se imprime este aceea că nu putem continua nicio clipă fără Hristos, și astfel avem nevoie să ne pregătim mereu, nu doar in posturi sau la termene rigide stabilite într-un mod arbitrar pentru a ne hrăni cu Hristos.
      • Like 0
    • @
      Daca era asa, nu se mai numea "crestinism", ci "duhovnism", sau altfel.
      • Like 0
    • @ Res Publica
      check icon
      Sau "pastorism" sau "individualism"?! :) "Luati duh sfant , carora le veti ierta pacatele iertate vor fi si in ceruri iar carora le veti tine tinute vor fi si in ceruri !"
      • Like 0
    • @
      Se numeste "crestinism", de la Cristos. Iar cheia versetului citat o gasiti tot in Ioan, 3:36 "Cine crede în Fiul are viaţa veşnică, dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.”
      Ioan 8:24 "De aceea v-am spus că veţi muri în păcatele voastre, căci, dacă nu credeţi că Eu sunt, veţi muri în păcatele voastre.”
      Asta e "mecanismul". Ucenicii nu au primit un alt mandat decat cel pe care il poate primi oricine. Iertarea pacatelor nu poate fi acordata de catre nici un om. Ea vine in urma credintei in Cristos (ce presupune credinta asta gasim tot in Biblie). Ucenicii erau doar mijlocul prin care oamenii auzeau acel mesaj si in urma acceptarii lui si a dorintei de a se schimba, primeau iertare.
      Nu poti sa-ti cladesti o teologie pe baza unui singur verset pe care il poti interpreta cum vrei tu, cand restul Bibliei spune altceva.
      • Like 0
  • N-am citit textul si nici nu ma interesaza. Sunt curos de ce face Udrea un cacat si imediat vine presa si pune ventilatorul pe el sa ajunga in toata tzara. NU E OK!
    • Like 0
    • @ Ivan Matei
      check icon
      am vazut la tv ca jurnalistii politici chiar gusta ! se pare totusi ca din urina provin cele mai bune rezultate privind viitorul politic, stie cel mai bine adrian 7 case :)
      • Like 0
    • @ Ivan Matei
      Da' de ce face Udrea un cacat te-a interesat ?? TOCMAI pentru a fi raspandit prin tara !!...Vezi...daca citeai ,,textul" cu siguranta aflai !!
      Daca ,,textul" argumenteaza tocmai ce zici tu ??? Poate iti da dreptate...si comentariul tau suna ,,in plus".....
      In mod normal nu trebuia sa bag in seama ignorantii ca tine...
      • Like 0
    • @
      @Ivan Matei ..... ,,nu am citit si nu ma intereseaza".....Totusi....te-a interesat, altfel nu faceai efortul sa scrii....
      • Like 0
    • @
      @Ivan Matei ..... ,,nu am citit si nu ma intereseaza".....Totusi....te-a interesat, altfel nu faceai efortul sa scrii....
      • Like 0
  • Daca tot e post, sa ne dezbracam zic. Acum nu se mai plange ca a facut plaja fara sutien, ca atunci cand statea la inchisoare alerga dupa el, deeee, femeie pudica!
    • Like 0
  • Biserica nu are nici o problema cu asemenea oameni fatarnici si falsi. Aparent ii judeca si, pe de alta parte, le accepta donatiile. Societetea romaneasca este un fals in sine, de dimineata pana seara.
    • Like 3
    • @ Lucian Staicu
      Prietene, s-ar parea ca oamenii se impart in doua: cei care vad pretutindeni muste si tintari _ca si mine_ si cei care vad albinute, fluturasi ori libelule. Conteaza sa vedem mai des binele decat raul. Eu la asta lucrez cu sufletul. Critica nu duce la nimic bun. Degeaba imi tot spun ca sunt un"bou gras si nesimtit" ca tot nu postesc corect. Dar macar incerc, ma screm...
      • Like 0
    • @ Lucian Staicu
      Eu am o problema cu generalizarile stupide. Nici nu ma intereseaza asa mult ce face "biserica" (care o fi aia?), pentru ca eu nu urmez "bisericismul", ci "crestinismul". Nu te ajuta cu nimic sa tot urmaresti ce face rau "biserica". Daca vezi ceva bun acolo, fa si tu. Daca nu, fii tu un model. Crestinismul e ceva personal. Adica raspunderea e individuala. Comparandu-te cu cei mai rai nu devii tu mai bun. Din cand in cand mai uita-te si in oglinda.
      • Like 1
  • Da, foarte interesant ați scris. Ati batut apropo-ul la Arsenie Boca, fenomen care ar trebui privit cu mai multa atenție si dezbătut cu seriozitate de toată lumea, nu mă refer numai la dvs. Cați bani se fac acolo?…Dar mai grava este gandirea oamenilor care cauta “soluții importate din lumea de dincolo”, pentru lumea aceasta, in scopuri materiale pur si simplu. Ce s-a scris despre parintele demult mutat la cele veșnice îl fac un fel de calugar foarte popular, ușurel si comod si mai ales un “peștișor” care îți îndeplinește dorinte. Eu aș opune “citatelor din Arsenie Boca” predicile Duhovnicului Ilie Cleopa, care nu sunt deloc comode si foarte bine susținute din Patristica, Filocalie - îți dau si indigestii…Așa stând lucrurile, de acord, mai bine necredincios/a...
    • Like 2
  • Pacat ca nu pot fi atasate poze la comentarii, un concurs de mesaje pe spatele Elenei ar fi fost foarte amuzant.
    • Like 1
  • Nu numai fariseismul din lumea mondena, dar cred că merită enumerat și cel din interiorul BOR, acolo unde la vremea postului, începe parada modei hainelor bisericești, a citatelor din Biblie, și fuga dupa umplerea cutiei milei. Fariseismul a ajuns la loc de cinste chiar în locurile unde ar trebui să existe mai putin, Sic transit gloria mundi...
    • Like 0
    • @ Ciprian Frigioi
      Iisus spunea: "Lasati-i pe ei. Sunt orbi care vor sa duca pe alt orb. Oare nu vor cadea cu totii in groapa?!" Groapa ignorantei are mulți adepti.
      • Like 2
    • @ Ciprian Frigioi
      Merita mentionati si autointitulatii "detectori de farisei", care au impresia ca daca se pun ei in pozitia asta, scapa de evaluare. Vamesul din parabola biblica nu era exact negativul fariseului. Adica el nu zice "iti multumesc Doamne ca nu sunt ca fariseul acesta". El era preocupat DE DEFECTELE si DE PACATELE LUI, nu de ale altora.
      • Like 0
    • @ Res Publica
      Iți mulțumescu-ți mărite învățat, ce ne luminezi calea cu a ta înțelepciune, învățându-ne pre noi ale Bibliei sfinte taine. In ce categorie te încadrezi? detector, vames, fariseu sau băgător in seamă, că văd ca ești la fel de preocupat de păcatele altora ca și noi muritorii de rând...
      • Like 0
  • mi se par absurde produsele "cascaval de post", "pateu de post", "salam de post", etc. Daca tii post, atunci tine-l cu legume si paine prajita nu cu tot felul de rahaturi de post. Te reculegi, te rogi, ajuti pe cei din jur, nu mai bei cafea, alcool, suc doar apa. Nu mai fumezi, nu mai faci sex. Asta e post.
    Eu n-am tinut si nu voi tine niciodata post de buna voie pt ca sunt atee si nu trebuie sa ma reculeg in fata nici unui zeu, dar daca te dai mare credincios si te bati cu pumnul in piept ca postesti, atunci-o fa-o ca lumea. Sau stai naibii jos si taci din gura
    • Like 2
    • @ Kitana Dorina
      In acceptiunea biblica Postul este "oprirea de la moarte". E-urile, margarina, cascavalurile zise de post, etc fac parte din aceasta categorie. Postul negru e cel mai greu. Postul cu apa e acceptabil pe oerioade scurte. Postul cu 3 mese pe zi e kitch, lumesc. Postul cu prajituri de ppst e un fals. Zaharul e cristalizat cu gelatina extrasa din oase si maduva de vita. De aia sunt anatemizati cei care postesc corect.
      • Like 0
    • @ Dan Petrisor
      Unde in Biblie scrie lucrurile astea despre post??
      • Like 0
    • @ Res Publica
      Cred că pe la începutul Bibliei, în Facerea (nu dau capitol, pagină, citat) unde se spune: ”Din toți pomii Raiului aveți voie să mâncați, numai din Pomul Binelui și Răului să nu vă atingeți, căci cu moarte veți muri.” Dacă nu suntem din aceia care iau ”mot-a-mot” citatele, vedem că oprirea de la moarte se referă la tot ceea ce aduce moarte: alimente chimizate, aer poluat, gânduri rele, etc. așadar, tot ce produce boală (”..căci păcatul aduce cu sine boala, iar boala duce la moarte”) duce la...inevitabil. Termenul acesta l-am preluat de la părintele Ghelasie de la Frăsinei, care recomanda alimentele vii [”iată vă dau spre mâncare toată iarba care face sămânță, toate fructele copacilor care au sămânță în ele, toate roadele pământului (legume, semințe, etc)...”.] În fine, citatele nu sunt exacte ci din aducere aminte dat fiind că nu țin la exactitatea unui citat ci la esența lui. Faptul că s-a făcut dispensă și s-au ”spiritualizat” mâncărurile pe bază de carne, care pot fi închinate de creștini, nu înseamnă că excesele sau consumul regulat nu duce la boli. Eu însumi am postit cu semințe și fructe și am dus-o foarte bine. În continuare, mă ”țin” de aceste precepte și nu-mi pare rău decât că am ”slăbit” oarecum în această promisiune pe care mi-am făcut-o mie însumi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult