Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Poți să ai zeci de job-uri, dar să nu ai o carieră. Ai un plan onest de dezvoltare?

resurse umane - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Știi momentul acela când obișnuiești să-ți faci bilanțul? De fiecare dată îți promiți că de data aceasta te vei ține de planul tău de carieră – și trec lunile, și vine viața peste tine și planul tău stă cumințel într-un folder, nedeschis – nu neapărat uitat, dar neprioritizat așa cum merită, așa cum tu meriți!

Recent m-am întâlnit cu un coach profesionist ce activează în USA, specializat pe tranziții în carieră și m-a surprins ca în acea piață, clienții chiar și cei în roluri senioare își planifică cariera pe mai mulți ani în avans, în acord cu diverse evenimente personale, cum ar fi finalizarea studiilor copiilor, ani sabatici, tranziții către alte industrii, pregătirea anilor înainte de pensionare etc.

În piața locală discutăm despre carieră când ne alegem facultatea și atunci din păcate, de cele mai multe ori, rudele și nu consilierii profesionali sunt cei care au ultimul cuvânt. Discutăm despre carieră în orice alt context în care vrem sau suntem nevoiți să facem o schimbare de rol ori când ideea de antreprenoriat ne dă târcoale. Uneori preiau alții inițiativa de a vorbi despre cariera noastră – organizațiile preocupate de a te ghida conform nevoilor lor.

Poți să ai zeci de job-uri, dar să nu ai o carieră căci din punctul meu de vedere, cariera este o construcție pe verticală sau orizontală, este o evoluție în complexitate a competențelor pe care le oferi și a valorii pe care o poți aduce în business sau în comunitățile în care activezi. Și ca orice pe lumea asta, ca să evolueze și să crească – are nevoie de toată atenția ta!

Cum știu dacă îi acorzi atenție și cariera e un subiect important pentru tine?

1. Ai un obiectiv setat de carieră!

2. Ai un plan de dezvoltare! Dar nu acel plan pe care ți-l cere organizația, ci unul în care crezi, unul simplu si onest pe care ți l-ai asumat și asupra căruia acționezi.

3. Ai întâlniri lunare în propriul calendar cu tine însuți pentru a analiza statusul planului tău de carieră, a măsurilor implementate, a progreselor obținute până acum.

4. Ți-ai definit un sistem de suport și anume ți-ai selectat un mentor care te ajută în momente cheie, ți-ai făcut un inventar recent al contactelor strategice pe care le folosești ori de câte ori ai nevoie pentru a mai face un pas inainte.

5. Joci deja rolul următor. Proiectezi comportamente și competențe care te ajută să vinzi persoanelor de decizie, pieței – ideea că ești potrivit pentru nivelul următor.

6. Nu-ți neglija echilibrul personal de dragul job-ului. În ciuda a tot ceea ce crezi despre ”sacrificiul pentru carieră”, pașii cei mai importanți îi vei face când vei fi într-o zonă de echilibru și nu într-una de vulnerabilitate. 

Ca orice construcție, cariera are nevoie de acțiuni de rutină, ca un proiect ce își urmează propriile faze, cu deadline-uri, resurse necesare și statusuri colectate la timp.

Dacă mâine ar fi 31 decembrie 2020, cât de mulțumit vei fi de statusul evoluției tale în carieră? Cum vei putea face un bilanț realist?

1. Este obiectivul tău de carieră realizat sau nu? Dacă timeline-ul setat implică încă câteva luni bune de acțiune – simți că ai progresat sau nu?

2. Care sunt barierele care te țin în loc și cât de multă atenție le-ai acordat?

3. Care sunt oportunitățile de accelerare ale dezvoltării carierei tale în următoarele șase luni?

4. Dacă ea, cariera ta ar fi un anotimp – în ce anotimp te-ai încadra? În faza exploratorie și plină de speranță a primăverii? În faza de maturitate și stabilitate a verii? În faza în care ai cules roadele toamnei și e timpul să faci o schimbare? Sau pur și simplu e vremea să hibernezi puțin (sabatic de exemplu) înainte de a face următoarea mișcare?

5. Ce înseamnă ”am progresat” din punctul tău de vedere – te gândești la competențe noi acumulate ? Te gândești la noi contacte strategice stabilite? Te gândești la un plan de personal branding în interiorul și exteriorul organizației? Te gândești la o analiză reputațională în cadrul organizației tale? Te gândești la valoarea pe care ai adus-o clienților, organizației, echipei prin strategiile și acțiunile tale? Cum îți propui să măsori cât mai obiectiv acest progres în carieră?

Caută răspunsuri la cele de mai sus și alcătuiește-ți propria fișă ”Career Check” personalizată pe nevoile tale.

Și nu uita – de multe ori cădem pradă propriilor noastre percepții despre abilitățile noastre, despre unde ar trebui să fim de fapt în organizație și nu suntem încă – ori tocmai aceste percepții trebuie validate cu surse credibile din interiorul organizației țintă (dacă urmărești o carieră în interiorul organizației existente) – dacă vei constata o neconcordanță între modul în care te percepi tu ca profesionist și modul în care te percepe organizația – atunci trebuie să știi că de cele mai multe, ori percepția este realitatea așa că – validează-ți și cu alții propria percepție despre evoluția ta profesională. Un mentor sau un coach – te pot ghida în acest proces.

De multe ori ne setăm obiective ambițioase de carieră, elaborăm planuri pe hartie ”din cuțite și pahară” vorba poetului și ne lăsăm angrenați în iureșul operational și uităm de ele sau nu le acordăm prioritatea cuvenită. Ne găsim tot timpul scuze pentru inacțiune când de fapt problema de fond este propria noastră lipsă de angajament față de propria noastră construcție.

Realizează că nimeni nu e responsabil de evoluția ta profesională – nici mentorul, nici organizația, nici șeful – ci doar tu. Dacă vrei să te deplasezi din punctul A în punctul B trebuie să ai nu numai strategia și planul de acțiune dar trebuie să ai și motivația necesară. Motorul tău care mută munții din loc. Merge în parametrii normali? Funcționează? Sau dă rateuri din când în când?

În fiecare din noi conviețuiește dorința și anti-dorința pentru realizarea obiectivului stabilit. Observă-te cu atenție și conștientizează momentele în care funcționezi și acționezi ca o barieră pentru propriul obiectiv și întreabă-te onest: De ce? De unde vine asta? Din lipsă de angajament față de propriul obiectiv? Din lipsă de încredere în forțele propria? Din lipsă de competență? Din lipsă de energie? Vizualizează-te acolo unde vrei să ajungi – crezi în acea viziune? Tu ești cel mai bun avocat al propriei cariere și pentru construcția ta, trebuie să muncești zilnic – așa că la final de zi când îți faci bilanțul nu uita să te întrebi – are azi, ce am făcut pentru a ajunge la nivelul următor al carierei mele?

Cariera este o construcție, este catedrala ta peste timp, necesită efort constant, dăruire și pasiune, este moștenirea ta profesională, este urma pe care o lași în mințile și sufletele celor cu care lucrezi. Nu este o luptă pentru titluri, nu este o goană după beneficii mai mari – ele vin la pachet cu valoarea pe care o poți genera ca profesionist. Ca orice construcție minunată are nevoie de atenția ta, de pasiunea ta și de dăruirea ta. Altfel rămâne doar o încercare timidă pentru care vom avea tot timpul scuze în caz de nereușită. Iar dacă pasul următor înseamnă pentru tine să mergi pe căi nebătătorite, să schimbi industria sau să faci un business de la zero – atunci cu atât mai mult planificarea, strategia și controlul te vor ajuta să mergi cu succes din punctul A în punctul B!

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    Am văzut Bombshell.
    Are multe sfaturi despre planificarea carierei. Fără coach. Doar cu avocați buni.
    Poți scoate 20.ooo.ooo de euro dacă știi sa dai în judecata corporația. Înregistrezi discuțiile despre cariera din firma și le folosești ca să o schimbi.
    Nu ești tu cel mai bun avocat al carierei tale. Cel mai bun avocat e un avocat bun.
    Sa dai în judecata corporația este o construcție, este catedrala ta peste timp, necesită efort constant, dăruire și pasiune, este moștenirea ta profesională, este urma pe care o lași în mințile și sufletele celor cu care lucrezi. Este un proces îndelung care se lasă cu daune interese memorabile.
    In iureșul operațional nu uita, legislația te ajuta, chiar dacă corporația încearcă sa ascundă orele suplimentare sub preș.
    Ca orice construcție minunată procesul are nevoie de atenția ta, de pasiunea ta și de dăruirea ta...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult