Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Poți să ai zeci de job-uri, dar să nu ai o carieră. Ai un plan onest de dezvoltare?

resurse umane - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Știi momentul acela când obișnuiești să-ți faci bilanțul? De fiecare dată îți promiți că de data aceasta te vei ține de planul tău de carieră – și trec lunile, și vine viața peste tine și planul tău stă cumințel într-un folder, nedeschis – nu neapărat uitat, dar neprioritizat așa cum merită, așa cum tu meriți!

Recent m-am întâlnit cu un coach profesionist ce activează în USA, specializat pe tranziții în carieră și m-a surprins ca în acea piață, clienții chiar și cei în roluri senioare își planifică cariera pe mai mulți ani în avans, în acord cu diverse evenimente personale, cum ar fi finalizarea studiilor copiilor, ani sabatici, tranziții către alte industrii, pregătirea anilor înainte de pensionare etc.

În piața locală discutăm despre carieră când ne alegem facultatea și atunci din păcate, de cele mai multe ori, rudele și nu consilierii profesionali sunt cei care au ultimul cuvânt. Discutăm despre carieră în orice alt context în care vrem sau suntem nevoiți să facem o schimbare de rol ori când ideea de antreprenoriat ne dă târcoale. Uneori preiau alții inițiativa de a vorbi despre cariera noastră – organizațiile preocupate de a te ghida conform nevoilor lor.

Poți să ai zeci de job-uri, dar să nu ai o carieră căci din punctul meu de vedere, cariera este o construcție pe verticală sau orizontală, este o evoluție în complexitate a competențelor pe care le oferi și a valorii pe care o poți aduce în business sau în comunitățile în care activezi. Și ca orice pe lumea asta, ca să evolueze și să crească – are nevoie de toată atenția ta!

Cum știu dacă îi acorzi atenție și cariera e un subiect important pentru tine?

1. Ai un obiectiv setat de carieră!

2. Ai un plan de dezvoltare! Dar nu acel plan pe care ți-l cere organizația, ci unul în care crezi, unul simplu si onest pe care ți l-ai asumat și asupra căruia acționezi.

3. Ai întâlniri lunare în propriul calendar cu tine însuți pentru a analiza statusul planului tău de carieră, a măsurilor implementate, a progreselor obținute până acum.

4. Ți-ai definit un sistem de suport și anume ți-ai selectat un mentor care te ajută în momente cheie, ți-ai făcut un inventar recent al contactelor strategice pe care le folosești ori de câte ori ai nevoie pentru a mai face un pas inainte.

5. Joci deja rolul următor. Proiectezi comportamente și competențe care te ajută să vinzi persoanelor de decizie, pieței – ideea că ești potrivit pentru nivelul următor.

6. Nu-ți neglija echilibrul personal de dragul job-ului. În ciuda a tot ceea ce crezi despre ”sacrificiul pentru carieră”, pașii cei mai importanți îi vei face când vei fi într-o zonă de echilibru și nu într-una de vulnerabilitate. 

Ca orice construcție, cariera are nevoie de acțiuni de rutină, ca un proiect ce își urmează propriile faze, cu deadline-uri, resurse necesare și statusuri colectate la timp.

Dacă mâine ar fi 31 decembrie 2020, cât de mulțumit vei fi de statusul evoluției tale în carieră? Cum vei putea face un bilanț realist?

1. Este obiectivul tău de carieră realizat sau nu? Dacă timeline-ul setat implică încă câteva luni bune de acțiune – simți că ai progresat sau nu?

2. Care sunt barierele care te țin în loc și cât de multă atenție le-ai acordat?

3. Care sunt oportunitățile de accelerare ale dezvoltării carierei tale în următoarele șase luni?

4. Dacă ea, cariera ta ar fi un anotimp – în ce anotimp te-ai încadra? În faza exploratorie și plină de speranță a primăverii? În faza de maturitate și stabilitate a verii? În faza în care ai cules roadele toamnei și e timpul să faci o schimbare? Sau pur și simplu e vremea să hibernezi puțin (sabatic de exemplu) înainte de a face următoarea mișcare?

5. Ce înseamnă ”am progresat” din punctul tău de vedere – te gândești la competențe noi acumulate ? Te gândești la noi contacte strategice stabilite? Te gândești la un plan de personal branding în interiorul și exteriorul organizației? Te gândești la o analiză reputațională în cadrul organizației tale? Te gândești la valoarea pe care ai adus-o clienților, organizației, echipei prin strategiile și acțiunile tale? Cum îți propui să măsori cât mai obiectiv acest progres în carieră?

Caută răspunsuri la cele de mai sus și alcătuiește-ți propria fișă ”Career Check” personalizată pe nevoile tale.

Și nu uita – de multe ori cădem pradă propriilor noastre percepții despre abilitățile noastre, despre unde ar trebui să fim de fapt în organizație și nu suntem încă – ori tocmai aceste percepții trebuie validate cu surse credibile din interiorul organizației țintă (dacă urmărești o carieră în interiorul organizației existente) – dacă vei constata o neconcordanță între modul în care te percepi tu ca profesionist și modul în care te percepe organizația – atunci trebuie să știi că de cele mai multe, ori percepția este realitatea așa că – validează-ți și cu alții propria percepție despre evoluția ta profesională. Un mentor sau un coach – te pot ghida în acest proces.

De multe ori ne setăm obiective ambițioase de carieră, elaborăm planuri pe hartie ”din cuțite și pahară” vorba poetului și ne lăsăm angrenați în iureșul operational și uităm de ele sau nu le acordăm prioritatea cuvenită. Ne găsim tot timpul scuze pentru inacțiune când de fapt problema de fond este propria noastră lipsă de angajament față de propria noastră construcție.

Realizează că nimeni nu e responsabil de evoluția ta profesională – nici mentorul, nici organizația, nici șeful – ci doar tu. Dacă vrei să te deplasezi din punctul A în punctul B trebuie să ai nu numai strategia și planul de acțiune dar trebuie să ai și motivația necesară. Motorul tău care mută munții din loc. Merge în parametrii normali? Funcționează? Sau dă rateuri din când în când?

În fiecare din noi conviețuiește dorința și anti-dorința pentru realizarea obiectivului stabilit. Observă-te cu atenție și conștientizează momentele în care funcționezi și acționezi ca o barieră pentru propriul obiectiv și întreabă-te onest: De ce? De unde vine asta? Din lipsă de angajament față de propriul obiectiv? Din lipsă de încredere în forțele propria? Din lipsă de competență? Din lipsă de energie? Vizualizează-te acolo unde vrei să ajungi – crezi în acea viziune? Tu ești cel mai bun avocat al propriei cariere și pentru construcția ta, trebuie să muncești zilnic – așa că la final de zi când îți faci bilanțul nu uita să te întrebi – are azi, ce am făcut pentru a ajunge la nivelul următor al carierei mele?

Cariera este o construcție, este catedrala ta peste timp, necesită efort constant, dăruire și pasiune, este moștenirea ta profesională, este urma pe care o lași în mințile și sufletele celor cu care lucrezi. Nu este o luptă pentru titluri, nu este o goană după beneficii mai mari – ele vin la pachet cu valoarea pe care o poți genera ca profesionist. Ca orice construcție minunată are nevoie de atenția ta, de pasiunea ta și de dăruirea ta. Altfel rămâne doar o încercare timidă pentru care vom avea tot timpul scuze în caz de nereușită. Iar dacă pasul următor înseamnă pentru tine să mergi pe căi nebătătorite, să schimbi industria sau să faci un business de la zero – atunci cu atât mai mult planificarea, strategia și controlul te vor ajuta să mergi cu succes din punctul A în punctul B!

Articol preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Casargoz check icon
  Am văzut Bombshell.
  Are multe sfaturi despre planificarea carierei. Fără coach. Doar cu avocați buni.
  Poți scoate 20.ooo.ooo de euro dacă știi sa dai în judecata corporația. Înregistrezi discuțiile despre cariera din firma și le folosești ca să o schimbi.
  Nu ești tu cel mai bun avocat al carierei tale. Cel mai bun avocat e un avocat bun.
  Sa dai în judecata corporația este o construcție, este catedrala ta peste timp, necesită efort constant, dăruire și pasiune, este moștenirea ta profesională, este urma pe care o lași în mințile și sufletele celor cu care lucrezi. Este un proces îndelung care se lasă cu daune interese memorabile.
  In iureșul operațional nu uita, legislația te ajuta, chiar dacă corporația încearcă sa ascundă orele suplimentare sub preș.
  Ca orice construcție minunată procesul are nevoie de atenția ta, de pasiunea ta și de dăruirea ta...
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult