Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Poți să cânți la o hârtie de copt? Pilda oferită de o profesoară în timpul Galei Merito, unde au fost premiați 12 profesori valoroși

Gala Merito 2019

Foto: presidency.ro

La Gala Merito, unde 12 profesori valoroși au fost premiați pentru felul în care schimbă educația, cei prezenți în sală au găsit, prinsă de fiecare scaun, câte o foaie împăturită de hârtie de copt.

„Puteți să îmi cântați și mie la acea hârtie?”, i-a rugat pe doi dintre cei prezenți profesoara de muzică Ana-Maria Rusu, una dintre premianții ediției trecute ai Galei Merito. În sală, râsete ca la auzul unei farse. Însă în minutele următoare, Ana-Maria Rusu le-a arătat celor din sală cum pot ține ritmul unei polci de Strauss, foșnind dintr-o hârtie de copt. „În orice firmă, în orice școală,în orice clasă, în familiile noastre, fără un management bun nu e decât zgomot. O cerință de genul ia-ți o hârtie și cântă, neexplicată clar și limpede nu duce nicăieri.

Ce ar fi sunetele fără zgomote, ele sunt generatoare de ritm de dinamică. Eu depind total de cunoștințele celor din fața mea, de motivația lor, iar regulile explicate clar, o planificare bună reprezintă cheia unor rezultate deosebite. Orice ne-am considera noi, sunete sau zgomote, singuri nu avem ecou și doar împreună putem construi o capodoperă”, a spus Ana-Maria Rusu.

Este un fel de a gândi pe care îl au adesea profesorii buni: orientat înspre soluții, incluziv, atent la nevoile copiilor, plin de grijă pentru devenirea lor. Miercuri seară, Proiectul Merito a premiat 12 noi profesori, între care pentru prima dată un director de școală, care a desființat cancelaria și a transformat-o în bibliotecă. În mica unitate de învățământ pe care o conduce, profesorii stau la o masă, într-un hol deschis și celor 104 elevi. „Eu știu și ce a mâncat un elev și de ce l-a durut capul, pe când într-o școală mare nu știu dacă aș reuși să îi văd”, a spus ea.

Printre cei premiați la Gala Merito s-a aflat și Ioana Steluța-Manea, o profesoară care predă matematica pe muzică clasică, Dan Voiculescu, un profesor al cărui laborator de fizică este mereu plin de experimentele copiilor și Bogdan Rațiu, un profesor de română care reușește să facă performanță într-un liceu în care toți copiii vorbesc maghiara ca limbă maternă. „Vreau să fie etici și autentici. Una este declarativul, pe care noi îl stăpânim bine, alta este acțiunea. Mă interesează ca ei să fie corecți cu ei înșiși, cu părinții lor și cu societatea, pentru că profesioniști cred că suntem. Important e să descoperim adevărul”, spune Bogdan Rațiu.

Din 2016, comunitatea Romanian Business Leaders, din care fac parte peste 250 de antreprenori și manageri de top, a premiat 43 de profesori excepționali are interacționează cu peste 6.500 de elevi, profesori și părinți, în medie, în fiecare an. Cei 12 profesori ale căror merite au fost recunoscute în acest an sunt Alina Simona Hoară, Liceul de Artă Sibiu, Sibiu; Anca Evelina Cîrligeanu, Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Constanța; Andrada-Oana Mazilu, Liceul Teoretic "Nikolaus Lenau", Timișoara; Petru-Bogdan Raţiu, Liceul Teoretic "Bolyai Farkas", Târgu Mureș; Dan Voiculescu, Colegiul Național "Costache Negri", Galați; Elisabeta Daniela Păcuraru, Școala Gimnazială Eșelnița, județ Mehedinți; Ioana-Steluţa Manea, Liceul Teoretic "Emil Racoviță", Techirghiol; Mircea Nistor, Colegiul Național de Informatică "Traian Lalescu", Hunedoara;Melania Tatiana Cauni, Liceul Teoretic "Emil Racoviță", Baia Mare; Coziana Andreea Zaharia, Școala Gimnazială "Ionel Teodoreanu", București; Antoneta Împuşcatu, primul Director MERITO, Școala Gimnazială "Ion Creangă", comuna I.C. Brătianu, județ Tulcea; Adina-Maria Jurcă, Educatorul MERITO - Grădinița "Liviu Rebreanu", Miercurea Ciuc.

Gala Merito s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, pentru al doilea an consecutiv. „Gala de astăzi arată că societatea oferă recunoaștere profesorilor cu merite deosebite. Capacitatea de a inspira, de a încuraja un tânăr să-și dezvolte abilitățile și să devină performant reprezintă esența acestei profesii de care, recunosc, sunt încă puternic atașat și care este foarte importantă pentru viitorul societății noastre. Pe parcursul mandatului de Președinte, am adus în atenția opiniei publice o serie de teme din zona învățământului, reunite în cadrul Proiectului «România Educată». În orice discuție despre îmbunătățirea calității procesului educațional, cadrele didactice trebuie privite ca un partener-cheie și nu ca un actor pasiv, supus dispozițiilor sau deciziilor statului de la nivel central. Cea mai bună dovadă sunt chiar cele, până acum, trei – și de astăzi patru – generații de profesori MERITO”, a spus președintele Klaus Iohannis în timpul evenimentului.

Poveștile profesorilor Merito pot fi citite aici

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu văd decât unul sau doi profesori de la o școală din mediul rural. Una este să predai la o școală unde sunt cei mai buni elevi din zonă, cu părinți cu resurse financiare decente și alta este să predai la o școală unde elevii sunt eterogeni, cu părinți cu resurse financiare la/sub limita existenței cotidiene. Cred că principalul criteriu de apreciere a muncii unui profesor trebuie să-l reprezinte progresul elevului ( dacă elevul a progresat de la 4 la 5 este excelent, dacă elevul a regresat de la 10 la 9 este foarte rău. Aș vrea să văd ce rezultate va obține un corp profesoral de la un liceu de top, mutat un ciclu complet la un liceu tehnologic cu rezultate slabe la bacalaureat,
    • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult