Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Poveste de COVID | Un călăreț cu mască, oprit de filtrele de poliție în Iași: care era „starea de urgență” a lui Sergiu Ion Ciobotariu

Omul cu calul

Foto: Ovidiu Canura

„Mie nu are cum să-mi fie greu, că sunt copiii mei și voi munci pentru ei!” - este poate cea mai frumoasă lecție de umanitate și de dragoste părintească pe care ne-a oferit-o „bărbatul cu calul”. Sergiu Ion Ciobotariu din comuna Răducăneni a mers călare pe străzile Iașiului, până la maternitate, pentru a-și vedea nou-născutul și a-i duce mâncare soției și scutece bebelușului.

A primit o mască de la un vecin, a scris de mână o declarație pe propria răspundere, a urcat pe cal și a pornit la drum, spre Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Nu a avut bani de taxi şi a vrut neapărat să-și vadă micuțul. Întâi a aflat că nu mai circulă tramvaiele, din cauza restricţiilor impuse de starea de urgenţă din România (Ordonanța Militară 3/ 2020), bicicleta nu era sigură, așa că nu i-a rămas decât o singură variantă. Prima data l-a oprit un echipaj de Poliţie căruia i s-a făcut milă de om și l-a lăsat să plece. Apoi un altul, de la Poliția Locală, care a râs de el și l-a persiflat. A treia oară când s-a întâlnit cu polițiștii a fost tot cu noroc, căci nu a primit nicio amendă. 
„Îs mândru, am două fete şi mi-a venit un băiat”, le-a spus bărbatul reporterilor cu o față luminată de un zâmbet larg și o mândrie de tată. 

Povestea lui Sergiu Ion Ciobotariu din Răducăneni e pe cât de frumoasă, pe atât de tristă, însă nicidecum amuzantă. Bărbatul nu a ieșit cu „petul” la plimbare cum a făcut adolescentul care și-a pus peștișorul într-o pungă cu apă, spunându-le polițiștilor că-și plimbă „animalul de companie”. Mulți români care umplu pereți de Facebook cu știri despre coronavirus, din surse oficiale sau site-uri obscure, au asociat cele două fapte.

Sergiu Ioan Ciobotariu își crește cei trei copii cu 30 de lei pe zi, pe care-i câștigă cu calul, din vânzarea fierului vechi. Cel mai probabil, soția nu lucrează și are grijă de cei mici. Nu e asistat social, nu i-a abandonat pe cei mici și fapta lui oglindește sufletul lui frumos de părinte grijuliu și iubitor.

Unii se vor întreba de ce i-a mai făcut dacă nu are condiții de trai, dar situația de față nu poate fi schimbată. Și nu e o exagerare dacă am crede că, în ciuda neajunsurilor, Sergiu are o familie frumoasă și unită, având drept reper grija omului pentru soție și pentru bebeluș Și, înainte de toate, nici pandemia, nici lipsa mijloacelor de transport nu l-au împiedicat pe om să ajungă la cei dragi. Să nu te pui cu dragostea unui tată, căci ea învinge și răzbate în vremuri tulburi și grele, cum este și pandemia care ne închide pe toți în case și scoate la suprafață ce avem mai bun sau, după caz, mai rău din noi.

PS. România are cea mai mare rată a sărăciei din Uniunea Europeană, arată datele unui raport al Organizației Salvați Copiii din 2019. În anul 2017, 19,1% din populație avea venituri sub pragul de sărăcie.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De ce s-a pus pe facut copii daca nu e in stare sa-i creasca?
  Vrea sa genereze noi ratati?
  • Like 0
  • @ Ovidiu Bidian
   In mod sigur copii sai nu vor fi niste ratati....lipsa iubirii e cea care genereaza niste ratati....si asta de vede clar din comentariul pe care l-ai scris...
   • Like 0
 • O poveste despre un „cavaler„ al sec. XXI „înarmat„ cu scutece și mâncare pentru soția ce doar a adus pe lume un flăcău după două fetițe. Un „cavaler„ sărac care-și câștigă pâinea pentru el și familia lui muncind din greu, strângând fier vechi. Toată considerația mea tăticule-cavaler.
  • Like 1
 • Unul dintre articolele care te ung pe suflet.
  E scris de o femeie, nu se putea altfel fiindcă noi bărbații parcă am sta mereu cu boașele pe o banchiză de gheață...eh ! Nu chiar toți, dar cel puțin câțiva dintre cei care publică frecvent pe platforma asta și am vreo două nume care îmi trec nefericit prin minte.
  • Like 0
 • P,S. Romania are o rata a natalitatii de 1,3/femeie (2,1 normal). Fara Segiu cu tot cu cal poporul dispare incet dar sigur. Bravo, ma!
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult