Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Poveste de COVID | Un călăreț cu mască, oprit de filtrele de poliție în Iași: care era „starea de urgență” a lui Sergiu Ion Ciobotariu

Omul cu calul

Foto: Ovidiu Canura

„Mie nu are cum să-mi fie greu, că sunt copiii mei și voi munci pentru ei!” - este poate cea mai frumoasă lecție de umanitate și de dragoste părintească pe care ne-a oferit-o „bărbatul cu calul”. Sergiu Ion Ciobotariu din comuna Răducăneni a mers călare pe străzile Iașiului, până la maternitate, pentru a-și vedea nou-născutul și a-i duce mâncare soției și scutece bebelușului.

A primit o mască de la un vecin, a scris de mână o declarație pe propria răspundere, a urcat pe cal și a pornit la drum, spre Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Nu a avut bani de taxi şi a vrut neapărat să-și vadă micuțul. Întâi a aflat că nu mai circulă tramvaiele, din cauza restricţiilor impuse de starea de urgenţă din România (Ordonanța Militară 3/ 2020), bicicleta nu era sigură, așa că nu i-a rămas decât o singură variantă. Prima data l-a oprit un echipaj de Poliţie căruia i s-a făcut milă de om și l-a lăsat să plece. Apoi un altul, de la Poliția Locală, care a râs de el și l-a persiflat. A treia oară când s-a întâlnit cu polițiștii a fost tot cu noroc, căci nu a primit nicio amendă. 
„Îs mândru, am două fete şi mi-a venit un băiat”, le-a spus bărbatul reporterilor cu o față luminată de un zâmbet larg și o mândrie de tată. 

Povestea lui Sergiu Ion Ciobotariu din Răducăneni e pe cât de frumoasă, pe atât de tristă, însă nicidecum amuzantă. Bărbatul nu a ieșit cu „petul” la plimbare cum a făcut adolescentul care și-a pus peștișorul într-o pungă cu apă, spunându-le polițiștilor că-și plimbă „animalul de companie”. Mulți români care umplu pereți de Facebook cu știri despre coronavirus, din surse oficiale sau site-uri obscure, au asociat cele două fapte.

Sergiu Ioan Ciobotariu își crește cei trei copii cu 30 de lei pe zi, pe care-i câștigă cu calul, din vânzarea fierului vechi. Cel mai probabil, soția nu lucrează și are grijă de cei mici. Nu e asistat social, nu i-a abandonat pe cei mici și fapta lui oglindește sufletul lui frumos de părinte grijuliu și iubitor.

Unii se vor întreba de ce i-a mai făcut dacă nu are condiții de trai, dar situația de față nu poate fi schimbată. Și nu e o exagerare dacă am crede că, în ciuda neajunsurilor, Sergiu are o familie frumoasă și unită, având drept reper grija omului pentru soție și pentru bebeluș Și, înainte de toate, nici pandemia, nici lipsa mijloacelor de transport nu l-au împiedicat pe om să ajungă la cei dragi. Să nu te pui cu dragostea unui tată, căci ea învinge și răzbate în vremuri tulburi și grele, cum este și pandemia care ne închide pe toți în case și scoate la suprafață ce avem mai bun sau, după caz, mai rău din noi.

PS. România are cea mai mare rată a sărăciei din Uniunea Europeană, arată datele unui raport al Organizației Salvați Copiii din 2019. În anul 2017, 19,1% din populație avea venituri sub pragul de sărăcie.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce s-a pus pe facut copii daca nu e in stare sa-i creasca?
    Vrea sa genereze noi ratati?
    • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      In mod sigur copii sai nu vor fi niste ratati....lipsa iubirii e cea care genereaza niste ratati....si asta de vede clar din comentariul pe care l-ai scris...
      • Like 0
  • O poveste despre un „cavaler„ al sec. XXI „înarmat„ cu scutece și mâncare pentru soția ce doar a adus pe lume un flăcău după două fetițe. Un „cavaler„ sărac care-și câștigă pâinea pentru el și familia lui muncind din greu, strângând fier vechi. Toată considerația mea tăticule-cavaler.
    • Like 1
  • Unul dintre articolele care te ung pe suflet.
    E scris de o femeie, nu se putea altfel fiindcă noi bărbații parcă am sta mereu cu boașele pe o banchiză de gheață...eh ! Nu chiar toți, dar cel puțin câțiva dintre cei care publică frecvent pe platforma asta și am vreo două nume care îmi trec nefericit prin minte.
    • Like 0
  • check icon
    P,S. Romania are o rata a natalitatii de 1,3/femeie (2,1 normal). Fara Segiu cu tot cu cal poporul dispare incet dar sigur. Bravo, ma!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult