Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Mihai Tudose se laudă cu creșterea economică „solidă” de 5,9%. Analist: „Un drum periculos”

consum

(Foto: Inquam Photos / Cornel Putan Alin)

Creștere accelerată a economiei românești. PIB-ul României a înregistrat în al doilea trimestru din acest an un avans de 5,9% pe serie brută. În prima jumătate a anului economia a crescut cu 5,8%, față de aceeași perioadă din anul precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creșterea economică înregistrată de România în trimestrul al doilea este cea mai mare la nivelul statelor din Uniunea Europeană, reiese din informațiile publicate miercuri de Eurostat. Pe locul al doilea se află Letonia, cu o creștere economică de 4,8%. 

În timp ce premierul Mihai Tudose se laudă pe Facebook cu o „creștere economică solidă”, economistul Mircea Coșea spune la RFI că o creștere bazată în special pe consum reprezintă „un drum periculos”.

„Este o creștere economică solidă, care provine din mărirea puternică a producției industriale cu 8% și din servicii. O contribuție însemnată vine și din sectoarele cu valoare adăugată medie și mare, precum high tech. Mai mult, în primele şapte luni ale acestui an, nivelul mediu al încrederii în economie a fost de 105,1 puncte, în creştere semnificativă faţă de 103,2 puncte, în perioada corespunzătoare din anul 2016. Sunt rezultate bune, care confirmă că România se află pe un trend pozitiv, pe care vrem să-l menținem”, a scris pe Facebook premierul Mihai Tudose.

Analiștii sunt de altă părere. Economistul Mircea Coşea a explicat la RFI că investiţiile puţine şi un consum bazat pe import nu ar trebui să reprezinte pentru autorități un motiv de laudă.

„Cei care ne conduc ar trebui să recunoască faptul că această creştere economică nu e de laudă, nu e un succes răsunător european, cum văd că au şi început să spună, ci este pur şi simplu dovada că mergem pe un drum periculos, cu un ritm mare de îndatorare, cu investiţii puţine şi cu consum bazat pe import. Lucrul ăsta pentru orice om care a citit două pagini de economie este evident că e un drum periculos pentru viitor”, a declarat Mircea Coșea la RFI.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult