Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Mihai Tudose se laudă cu creșterea economică „solidă” de 5,9%. Analist: „Un drum periculos”

consum

(Foto: Inquam Photos / Cornel Putan Alin)

Creștere accelerată a economiei românești. PIB-ul României a înregistrat în al doilea trimestru din acest an un avans de 5,9% pe serie brută. În prima jumătate a anului economia a crescut cu 5,8%, față de aceeași perioadă din anul precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creșterea economică înregistrată de România în trimestrul al doilea este cea mai mare la nivelul statelor din Uniunea Europeană, reiese din informațiile publicate miercuri de Eurostat. Pe locul al doilea se află Letonia, cu o creștere economică de 4,8%. 

În timp ce premierul Mihai Tudose se laudă pe Facebook cu o „creștere economică solidă”, economistul Mircea Coșea spune la RFI că o creștere bazată în special pe consum reprezintă „un drum periculos”.

„Este o creștere economică solidă, care provine din mărirea puternică a producției industriale cu 8% și din servicii. O contribuție însemnată vine și din sectoarele cu valoare adăugată medie și mare, precum high tech. Mai mult, în primele şapte luni ale acestui an, nivelul mediu al încrederii în economie a fost de 105,1 puncte, în creştere semnificativă faţă de 103,2 puncte, în perioada corespunzătoare din anul 2016. Sunt rezultate bune, care confirmă că România se află pe un trend pozitiv, pe care vrem să-l menținem”, a scris pe Facebook premierul Mihai Tudose.

Analiștii sunt de altă părere. Economistul Mircea Coşea a explicat la RFI că investiţiile puţine şi un consum bazat pe import nu ar trebui să reprezinte pentru autorități un motiv de laudă.

„Cei care ne conduc ar trebui să recunoască faptul că această creştere economică nu e de laudă, nu e un succes răsunător european, cum văd că au şi început să spună, ci este pur şi simplu dovada că mergem pe un drum periculos, cu un ritm mare de îndatorare, cu investiţii puţine şi cu consum bazat pe import. Lucrul ăsta pentru orice om care a citit două pagini de economie este evident că e un drum periculos pentru viitor”, a declarat Mircea Coșea la RFI.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult