Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Mihai Tudose se laudă cu creșterea economică „solidă” de 5,9%. Analist: „Un drum periculos”

consum

(Foto: Inquam Photos / Cornel Putan Alin)

Creștere accelerată a economiei românești. PIB-ul României a înregistrat în al doilea trimestru din acest an un avans de 5,9% pe serie brută. În prima jumătate a anului economia a crescut cu 5,8%, față de aceeași perioadă din anul precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creșterea economică înregistrată de România în trimestrul al doilea este cea mai mare la nivelul statelor din Uniunea Europeană, reiese din informațiile publicate miercuri de Eurostat. Pe locul al doilea se află Letonia, cu o creștere economică de 4,8%. 

În timp ce premierul Mihai Tudose se laudă pe Facebook cu o „creștere economică solidă”, economistul Mircea Coșea spune la RFI că o creștere bazată în special pe consum reprezintă „un drum periculos”.

„Este o creștere economică solidă, care provine din mărirea puternică a producției industriale cu 8% și din servicii. O contribuție însemnată vine și din sectoarele cu valoare adăugată medie și mare, precum high tech. Mai mult, în primele şapte luni ale acestui an, nivelul mediu al încrederii în economie a fost de 105,1 puncte, în creştere semnificativă faţă de 103,2 puncte, în perioada corespunzătoare din anul 2016. Sunt rezultate bune, care confirmă că România se află pe un trend pozitiv, pe care vrem să-l menținem”, a scris pe Facebook premierul Mihai Tudose.

Analiștii sunt de altă părere. Economistul Mircea Coşea a explicat la RFI că investiţiile puţine şi un consum bazat pe import nu ar trebui să reprezinte pentru autorități un motiv de laudă.

„Cei care ne conduc ar trebui să recunoască faptul că această creştere economică nu e de laudă, nu e un succes răsunător european, cum văd că au şi început să spună, ci este pur şi simplu dovada că mergem pe un drum periculos, cu un ritm mare de îndatorare, cu investiţii puţine şi cu consum bazat pe import. Lucrul ăsta pentru orice om care a citit două pagini de economie este evident că e un drum periculos pentru viitor”, a declarat Mircea Coșea la RFI.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult