Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premierul Mihai Tudose se laudă cu creșterea economică „solidă” de 5,9%. Analist: „Un drum periculos”

consum

(Foto: Inquam Photos / Cornel Putan Alin)

Creștere accelerată a economiei românești. PIB-ul României a înregistrat în al doilea trimestru din acest an un avans de 5,9% pe serie brută. În prima jumătate a anului economia a crescut cu 5,8%, față de aceeași perioadă din anul precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creșterea economică înregistrată de România în trimestrul al doilea este cea mai mare la nivelul statelor din Uniunea Europeană, reiese din informațiile publicate miercuri de Eurostat. Pe locul al doilea se află Letonia, cu o creștere economică de 4,8%. 

În timp ce premierul Mihai Tudose se laudă pe Facebook cu o „creștere economică solidă”, economistul Mircea Coșea spune la RFI că o creștere bazată în special pe consum reprezintă „un drum periculos”.

„Este o creștere economică solidă, care provine din mărirea puternică a producției industriale cu 8% și din servicii. O contribuție însemnată vine și din sectoarele cu valoare adăugată medie și mare, precum high tech. Mai mult, în primele şapte luni ale acestui an, nivelul mediu al încrederii în economie a fost de 105,1 puncte, în creştere semnificativă faţă de 103,2 puncte, în perioada corespunzătoare din anul 2016. Sunt rezultate bune, care confirmă că România se află pe un trend pozitiv, pe care vrem să-l menținem”, a scris pe Facebook premierul Mihai Tudose.

Analiștii sunt de altă părere. Economistul Mircea Coşea a explicat la RFI că investiţiile puţine şi un consum bazat pe import nu ar trebui să reprezinte pentru autorități un motiv de laudă.

„Cei care ne conduc ar trebui să recunoască faptul că această creştere economică nu e de laudă, nu e un succes răsunător european, cum văd că au şi început să spună, ci este pur şi simplu dovada că mergem pe un drum periculos, cu un ritm mare de îndatorare, cu investiţii puţine şi cu consum bazat pe import. Lucrul ăsta pentru orice om care a citit două pagini de economie este evident că e un drum periculos pentru viitor”, a declarat Mircea Coșea la RFI.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult