Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Tudose descoperă România: „Este înfiorător. Parcă suntem într-un război continuu. Noi cu noi. Șoselele au devenit o amenințare la adresa vieții noastre”

Premierul Mihai Tudose s-a arătat indignat luni seara la Antena3 de numărul zilnic de victime în urma accidentelor de circulație. El a precizat că în fiecare dimineață primește un raport de la Ministerul de Interne cu statisticile negre ale șoselelor.

„În fiecare dimineață primesc un raport pe ultimele 24 de ore cu evenimentele din țară. Chiar primul capitol îl reprezintă accidentele rutiere. E înfiorător, 4, 8, 9, 12 decedați, zeci de răniți foarte grav. Suntem într-un război continuu, zilnic, noi cu noi, noi cu infrastructura noastră. Nu sunt neapărat șoferii sunt șoferi proști, nu sunt mașinile proaste, șoselele au devenit o amenințare la adresa vieții noastre”, a spus Mihai Tudose.

Contract semnat pentru primii 6 kilometri din autostrada Brașov-Ploiești. „Partea bună e că ( studiile de fezabilitate) nu-s conserve, nu expiră”

Șeful Executivului a anunțat că săptămâna trecută a fost semnat un contract de proiectare - execuție pentru primii 6,8 kilometri din autostrada Brașov-Ploiești. 

„Am găsit un proiect mai vechi care avea autorizație de mediu, săptămâna trecută s-a semnat primul tronson. (Care primul tronson?). De la Brașov către Ploiești. S-a semnat proiectare și executie. Erau niște proceduri ce fuseseră efectuate și lucrurile apoi lăsate baltă. 27 de ani sportul național în România a fost studiul de fezabilitate. Partea bună e că nu-s conserve, nu expiră. Am găsit o mulțime de lucruri bune care erau dosite, uitate, abandonate, poate cineva voia să facă altele noi. S-a semnat pentru primii 6,8 km”, a spus Tudose la Antena3.

Întrebat când va fi gata întreaga autostradă București-Brașov, Tudose a precizat că va putea avansa un termen peste 2-3 luni, când se va finaliza consultanța solicitată experților de la Banca Mondială și BEI. „Vrem să facem o unitate de management de proiect care să se ocupe de chestia asta, în subordinea primului ministru”, a subliniat Tudose. 

Nu va scădea niciun salariu odată cu trecerea contribuțiilor la angajat. Vor crește

Premierul Mihai Tudose a reiterat faptul că de la 1 ianuarie 2018 contribuțiile sociale vor trece în sarcina angajatului și a dat asigurări că niciun salariu nu va scădea. Mai mult, șeful Guvernului susține că în cazul bugetarilor salariile vor crește odată cu aplicarea acestei măsuri. În domeniul privat, din discuțiile pe care le-a avut cu oameni de afaceri, Mihai Tudose susține că „în cel mai rău caz rămân cu salariile la fel, în cel mai bun caz cresc salariile cu câteva procente, în funcție de salariul fiecăruia”.

„Poate am greșit pierzându-ne în explicații, cu foarte multe analize, când omul vrea un mesaj foarte clar. În mediul privat în niciun caz nu vor scădea. Acolo pot să crească, am vorbit cu angajatorii, am vorbit cu patronatele, chiar sunt fericiți că în aceeași anvelopă salarială, în aceleași cheltuieli cu personalul, pot crește lefurile”. 

În ce privește bugetarii, toate salariile vor avea parte de „creșteri consistente”, dar „nu dintr-o dată, nu de la 1 ianuarie”.

„Suntem pe reglaje fine la câteva categorii speciale, în ce privește sistemul de sănătate, pentru că acolo intervin și niște sporuri, altele decât cele normale. Au fost și exagerări și au recunoscut-o liderii de sindicat. Erau zone din medicină unde era salariul de bază, la care se adăuga încă un spor de încă un salariu la care se adăugau alte sporuri de sută la sută. Ajungeai în final să iei 4 salarii de bază”.

„M-a sunat ministrul de finanțe, sau ce a mai rămas din el, săracu....”

„S-a ajuns ca o dactilografă în spital să aibă salariul cât un profesor universitar, din această joacă a sporurilor. Lucrurile vor intra în normalitate cu creșteri salariale consistente în sistemul bugetar. Nu dintr-o dată, nu de la 1 ianuarie...

- E sustenabilă? 

- Da, este. M-a sunat ministrul de finanțe, sau ce a mai rămas din el, săracu', a muncit extraordinar de mult, acum pleacă și în America, tot pe discuții cu organismele internaționale”.

Cum vor crește salariile? „Nu sunt adeptul celui ce scrie cu creta pe pereți, dar...”

Mihai Tudose a explicat că angajatorii care nu vor plăti contribuțiile sociale în numele angajatului se va considera că au săvârșit o faptă de natură penală. Plata contribuțiilor în numele angajatului va fi urmărită pe baza CNP-ului angajatului, iar firma care nu va plăti va avea „în secunda doi” o problemă cu statul, a avertizat șeful Executivului.

Mihai Gâdea: „Cum vor crește salariile (odată cu trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului)?”

Mihai Tudose: „Micșorându-se taxele. Aplicându-se la o bază mai mare. Nu sunt adeptul celui ce scrie cu creta pe pereți, dar ...Acum se lucrează cu 3 noțiuni. Dvs ca angajator plătiți partea dvs de contribuții sociale și determinați salariul brut. La care se aplică a doua jumătate din taxele sociale și impozitul pe venit și obții salariul net, banii cu care pleacă omul acasă. În noua lege a salarizării cheltuiala dvs cu angajatul devine salariul brut, de acolo pleacă taxele. Numai că nu mai sunt 39 la sută, sunt 34 la sută, nu mai aplicăm 16 la sută impozit, ci 10 la sută. Și apare și o creștere la angajat”.

„Este o oportunitate pe care statul o oferă (pentru creșterea salariilor la privat)”

Premierul a arătat de ce se dorește trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

„De ce facem asta? Din 2 motive. Erau agenți care plăteau doar o parte din contribuții, partea lor, nu plăteau partea angajatului. Omul se ducea la medic și vedea că nu e asigurat, că angajatorul nu i-a virat sumele. Și suferea pacientul.

Pe de altă parte a fost o decizie a CCR care a dezincriminat, cred că dintr-o greșeală, stopajul la sursă. Vrem să îl introducem la loc, pe românește angajatorul ce nu plătește acești bani în numele angajatului săvârșește o faptă de natură penală”, a spus Tudose, care a adăugat că este „o oportunitate pe care statul o oferă” firmelor private de a majora salariile angajaților, fără creștere de cheltuieli.

„Dacă statul îmi dă posibiltatea să îi cresc salariul fără ca aceasta să fie o povară fiscală pentru mine aș fi nebun să nu o fac. Asta o spun toți (patronatele), e de foarte bun simț ce spun oamenii. Dacă mint ei, mint și eu”, a adăugat Tudose.

„În cel mai rău caz rămân cu salariile la fel, în cel mai bun caz cresc cu câteva procente, în funcție de salariul fiecăruia”.

Gâdea : „Credeți că îi veți forta în acest mod pe angajatori să nu mai poata eluda plata contribuțiilor?”

Tudose: „Apare o penalitate foarte clară. Angajatorul, dvs, când plătiți taxele în numele meu, care sunt, presupunem, angajat la dvs... e CNP-ul , e foarte simplu de operat și apoi de urmărit. Dacă la bugetul respectiv nu apare CNP-ul meu, care sunt în baza de date ca angajat la dvs, aveți o problemă în secunda doi. O problemă cu statul, și credeți-mă că vom fi determinați să rezolvăm aceste probleme”.

Tudose: Nu vom lua niciun leu de la FMI. Eu am avut o discuție cu ei: mai greșiți o dată (prognoza) și voi reacționa violent

Șeful Guvernului a dezvăluit că a avut o discuție cu oficiali ai FMI - „nu știu care e baza de selecție, că nu prea le iese” - în care i-a avertizat că „dacă mai greșesc o dată” prognoza economică a României - „iată că au greșit și ultima prognoză, o să închidem sub 3, deficit bugetar” - s-ar putea să „nu mai vorbim deloc cu ei”.

Oficialul guvernamental a repetat că statul român nu se va împrumuta „nici un leu” de la FMI și a adăugat că ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, „a încheiat în seara asta draftul de buget, cu proiecție de 2,96 deficit pe anul viitor, deci sub 3, unde încap toate lucrurile foarte bine, și pensii și investiții”.

Întrebat dacă are un reproș la adresa Fondului Monetar Internațional, inclusiv legat de tăierea salariilor din 2010, Mihai Tudose a lansat un avertisment: „Mai greșiți o dată și voi reacționa violent, fiindcă înțeleg că este până la urmă un atac asupra țării”

„Păi au ieșit și au spus păi știți, am cam greșit un pic. Au stricat viața unei țări, au greșit o prognoză, au greșit-o și pe a doua. Eu mi-am făcut datoria să îi chem, s-ar putea să nu mai vorbim deloc cu ei, nici măcar așa, în vizita de curtoazie, când se schimbă garnitura la ei, dacă o greșesc în continuare și pe a treia. Au devenit un pic mai prudenți. 

Oamenii pe care (FMI) îi trimit aici, nu știu care e baza de selecție, că nu prea le iese. Nu prea le iese grav. E ca un medic, te apuci să amputezi, apoi știi, am greșit, tu la ureche aveai o problemă. 

Poate nu e de vina lor că au dat un diagostic greșit, e de vină cine s-a luat după ei.

Eu am avut o discuție cu ei: mai greșiți o dată și voi reacționa violent, fiindcă înțeleg că este până la urmă un atac al vostru asupra țării, cu ratingul de țară. Pai dacă toată lumea spune că te duci în pământ, începe lumea să creadă”, vede Tudose.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult