Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Presa străină scrie azi despre „luminile” de la București și despre rezistența protestatarilor: „Trebuie să apărăm țara de hoți!"

proteste 3 mai

Foto: Inquam Photos, George Călin

Mai mult de 1.000 de persoane s-au adunat miercuri în afara clădirii guvernului României pentru a protesta împotriva unei legi care grațiază acte de corupție, scrie The Associated Press, preluată de ABC News.

Sute de demonstranți au fluturat steagurile României, NATO, Uniunii Europene și SUA, strigând: „Trebuie să apărăm țara de hoți!" Pe măsură ce numărul demonstranților a crescut, mulțimea a blocat Piața Victoriei, unde sunt birourile guvernamentale. Proteste mai mici au fost și în orașele Constanța, Cluj, Sibiu și Brașov.

La un moment dat, protestatarii din București au cântat imnul național „Deșteaptă-te, române!", aprinzând luminile telefoanelor mobile.

AP scrie că oamenii au protestat la scurt timp după ce o comisie parlamentară a aprobat un proiect de lege care ar acorda amnistie persoanelor condamnate pentru luare de mită și trafic de influență. 

Autorul articolului adaugă că premierul Sorin Grindeanu, un social-democrat, a declarat că nu susține modificările propuse de parlamentari la legea grațierii.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a fost „surprins neplăcut" de vot.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cancelariile straine au stiut intotdeauna, mai bine decat cetatenii obisnuiti ai Romaniei, ce se intampla aici. La aceasta ora, tocmai s-a anuntat ca CCR a respins sesizarea avocatului poporului cu privire la legea care il impiedica pe Dragnea sa fie premier. Acum cateva zile, Dragnea afla ca ramane condamnat definitiv in dosarul "Referndumul". Se pare ca Dragnea nu mai este considerat "frecventabil" si va fi inlaturat in curand. Nici nu mai conteaza prin ce mecanism se intampla acest lucru, atata vreme cat este un fapt pozitiv. Scapam de posibilitatea ca un condamnat penal, adica infractor, dupa spusele judecatorului Cristi Danilet (sper ca nu gresesc persoana care a facut precizarea), sa devina premierul Romaniei. Dragnea este inca presedintele Camerei, lucru anormal intr-o democratie europeana. Probabil ca situatia se va rezolva printr-o eventuala condamnare in procesul in care este acuzat de instigare la abuz in functie. Va mai ramane de rezolvat situatia de la Senat. Probabil ca o eventuala condamnare cu suspendare a lui Tariceanu nu il va face sa isi dea demisia. Comportamentul lui din ultima vreme valideaza suspiciunea de contestare a unei decizii nefavorabile si de agatare cu disperare de functia de sef al Senatului.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult