Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Presa străină scrie azi despre „luminile” de la București și despre rezistența protestatarilor: „Trebuie să apărăm țara de hoți!"

proteste 3 mai

Foto: Inquam Photos, George Călin

Mai mult de 1.000 de persoane s-au adunat miercuri în afara clădirii guvernului României pentru a protesta împotriva unei legi care grațiază acte de corupție, scrie The Associated Press, preluată de ABC News.

Sute de demonstranți au fluturat steagurile României, NATO, Uniunii Europene și SUA, strigând: „Trebuie să apărăm țara de hoți!" Pe măsură ce numărul demonstranților a crescut, mulțimea a blocat Piața Victoriei, unde sunt birourile guvernamentale. Proteste mai mici au fost și în orașele Constanța, Cluj, Sibiu și Brașov.

La un moment dat, protestatarii din București au cântat imnul național „Deșteaptă-te, române!", aprinzând luminile telefoanelor mobile.

AP scrie că oamenii au protestat la scurt timp după ce o comisie parlamentară a aprobat un proiect de lege care ar acorda amnistie persoanelor condamnate pentru luare de mită și trafic de influență. 

Autorul articolului adaugă că premierul Sorin Grindeanu, un social-democrat, a declarat că nu susține modificările propuse de parlamentari la legea grațierii.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a fost „surprins neplăcut" de vot.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cancelariile straine au stiut intotdeauna, mai bine decat cetatenii obisnuiti ai Romaniei, ce se intampla aici. La aceasta ora, tocmai s-a anuntat ca CCR a respins sesizarea avocatului poporului cu privire la legea care il impiedica pe Dragnea sa fie premier. Acum cateva zile, Dragnea afla ca ramane condamnat definitiv in dosarul "Referndumul". Se pare ca Dragnea nu mai este considerat "frecventabil" si va fi inlaturat in curand. Nici nu mai conteaza prin ce mecanism se intampla acest lucru, atata vreme cat este un fapt pozitiv. Scapam de posibilitatea ca un condamnat penal, adica infractor, dupa spusele judecatorului Cristi Danilet (sper ca nu gresesc persoana care a facut precizarea), sa devina premierul Romaniei. Dragnea este inca presedintele Camerei, lucru anormal intr-o democratie europeana. Probabil ca situatia se va rezolva printr-o eventuala condamnare in procesul in care este acuzat de instigare la abuz in functie. Va mai ramane de rezolvat situatia de la Senat. Probabil ca o eventuala condamnare cu suspendare a lui Tariceanu nu il va face sa isi dea demisia. Comportamentul lui din ultima vreme valideaza suspiciunea de contestare a unei decizii nefavorabile si de agatare cu disperare de functia de sef al Senatului.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult