Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu, despre declaraţia lui Klaus Iohannis privind referendumul pe justiție: Dacă după doi ani spui că eşti „aproape hotărât” sună ciudat

Klaus Iohannis la declarații

(Foto: presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Șeful statului a adăugat că mai este nevoie de o analiză profundă, una care de altfel a și început la Palatul Cotroceni.

„Acest «aproape» mi se pare straniu, nu înţeleg de ce îl utilizează preşedintele, într-o astfel de chestiune care, de altfel, datează de doi ani. Atunci a lansat pentru prima dată pregătirea referendumului. Dacă după doi ani spui că eşti «aproape hotărât » sună ciudat”, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

„Ori anunţa: « voi propune referendumul pe 26 mai pe temă de justiţie», ori nu, ori tăcea.

Acest «aproape» nu mi se pare că aduce vreun serviciu din punct de vedere comunicaţional. Dimpotrivă.

Acest referendum, după un asemenea anunţ, cu tot «aproapele» pus acolo, probabil că îl va lansa.

E ciudat. Chiar dacă a spus « aproape» acum, vorbim despre referendum, dacă a făcut acest anunţ, în aceşti termeni acum, să nu îl lanseze pe 26 mai s-ar întoarce împotriva sa.

Cumva, nu mai are cum în clipa de faţă să nu vină cu referendum pe 26 mai”, a mai spus la Digi24 Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a explicat cât de important este modul în care va fi aleasă întrebarea pentru referendum.

„Şi acolo sunt multe probleme. Mai întâi, ce întrebare pui, una care să aibă efect imediat, direct legat de justiţie. Poţi pune - «să mai modifice Parlamentul legile justiţiei ca până acum? »

Sau: «Să mai dea guvernul OUG în materie de justiţie?» . Poţi să pui o asemenea întrebare? Nu poţi, pentru că e împotriva Constituţiei.

Depinde foarte mult cum e pusă întrebarea, şi PSD poate spune «şi noi vrem o justiţie corectă, fără abuzuri» , cu care să pareze o astfel de temă de referendum”.

Totodată, Cristian Tudor Popescu a explicat când şi cum ar putea fi puse în act rezultatele unui asemenea referendum: „Chiar dacă se va pune o întrebare mai directă, legată de justiţie, punerea în act a acestui referendum nu se va produce cel puţin până la prezidenţiale, dacă nu până la locale şi parlamentarele din 2020.

Avem exemplul referendumului din 2009, cu reducerea numărului de parlamentari, nici acum nu a fost pus în operă. Aşa se poate întâmpla fără niciun fel de problemă şi cu acesta”.

În opinia jurnalistului, rostul unui referendum în 26 mai este acela de a mobiliza oamenii să vină la vot, iar preşedintele să aibă un mijloc de presiune de discurs politic.

„Cred că, până la urmă, consecinţa cea mai utilă a unui astfel de referendum şi cea mai realistă e creşterea prezenţei la vot. În rest, nu ştiu dacă va avea un efect considerabil”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GabiC check icon
    Este incredibil cata frustrare pot sa acumulez cu un frontman de soiul lui Iohannis.
    Il inteleg pe CTP pe deplin;
    Aseara am urmarit discursul lui Trump la o fabrica de armament din lima, Ohio si m-am simtit si mai frustrat;
    Omul ala a tinut un speech de aproape o ora, timp in care s-a uitat pe foaie de maxim 10 ori. A vorbit liber, hotarat, cu declaratii directe, stricte si fara a lasa loc interpretarilor de sens, cu o cursivitate si o viteza pe care Iohannis n-ar fi putut nici macar s-o urmareasca -daramite s-o imite ( si aici vorbesc despre urmarirea in ce limba vrea el- si in germana daca se simte mai sigur asa).
    In schimb noi suntem la capitolul..." ma mai gandesc", " sunt aproape hotarat"...
    oameni buni, daca asta "poate" poporul roman, atunci cred ca ne-am gresit tara!
    Eu sigur traiesc cu aceasta frustrare: orice la altii e posibil, la noi e utopie, e "probabil'...
    • Like 0
    • @ GabiC
      In Romania nu se foloseste utopie ci distopie :D
      • Like 1
  • Daca propune Iohannis un referendum poate apare in Republica un val de articole #boicot. De aici nehotararea lui.
    • Like 0
  • Măi oameni buni, încă nu ați ghicit viteza de gândire a tovarășului....pardon, Herr Iohannis? Răspunsul e de la o întrebare ce i-a fost, probabil, adresată, mai pe la începutul mandatului așa...Tot cam așa și cu „Țara lucrului (oarecum) făcut!”
    • Like 1
  • 2 idei pt referendum : recomandarile comisiei europene,mcv,comisiei de la venetia,grecco - sa fie obligatoriu transpuse in legistlatia ro,sau :modificarea constitutiei a.i persoanele condamnate pt. furt din bunul public sau coruptie sa nu mai poata ocupa f-ctii de conducere in adm locala sau centrala
    • Like 0
  • Nu vad cum s-ar putea face un referendum pe subiectul justitiei. Este un subiect mult prea important pentru a fi lasat la dorinta populatiei, populatie care, in marea ei majoritate, nu cunoaste interactiunile dintre diferitele ramuri ale sistemului de justitie. Singurul subiect de referendum ar fi blocarea amestecului politicului in treburile procuraturii sau al cercetarii penale. Sa nu uitam ca ministrul este numit politic, pe cind sefii "agentiilor" sint pe merit si nu au voie sa faca politica.
    • Like 0
  • Și eu mă simt aproape roman. Dar inca nu-s decis. Am văzut eu ca așa e bine în viața. Nimeni sa nu știe nimic și să nu aibă așteptări de la tine, de nici un fel.

    Aproape am terminat...
    • Like 1
  • Cum poate un profesor de fizica sa vorbeasca astfel..'aproape hotarat'.. am sperat ca va face ceva ferm institutional inca de la oug 13. Nu stiu ce sa mai cred..dar intrevad un succes nebanuit al psd in alegeri. Dupa cum se comporta opozitia in multe randuri, am impresia ca nu este altceva decat un cal troian pt soc civila combatanta anti psdragnea
    • Like 0
  • Ce atâta grabă? Poate face referendum și în mandatul următor... dacă îl mai prinde.
    • Like 1
  • Stiti povestea cu "nu e stire informatia potrivit careia un caine a muscat un om, dar e stire cea potrivit careia un om a muscat un caine". Asa si eu acum: ne puteti da un link de la ultima afirmatie pozitiva a domnului Popescu despre Iohannis? In care sa spuna ca ceva ce face sau vrea sa faca e bine, OK, cool, sau macar benign.
    Cu Popescu oricum Iohannis nu iese bine oricum ar intoarce-o. Si cand esti atat de predictibil iti cam pierzi din credibilitate, cred eu. Dar poate domnul Popescu n-o fi de acord.
    • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      GabiC check icon
      Pai...aminteste-ne tu cand a fost ceva bine facut de Iohanis si jur ca-ti caut link-ul respectiv.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      În sfârșit găsesc și eu un om care a observat că domnul Cristian Tudor Popescu ia pur și simplu foc când vine vorba de Președintele Iohannis... Oare de ce nu analizează și faptul că domnul Klaus Iohannis a explicat cuviincios de ce solicită un răgaz? CTP mi-aduce mereu aminte de articolul lui din 18 mai 1990 despre protestatarii din Piața Universității și de cel intitulat „Spirala violenței” despre mineriada din 13-15 iunie 1990... Toate în ziarul „Adevărul”, condus la vremea aceea de Darius Novăceanu și propagandist (tot la ziar mă refer) al lui Ion ILiescu și al securității...
      • Like 0
    • @ GabiC
      Imi pare rau, dar nu ai inteles ce-am spus. Nu despre Johannis era vorba în comentariul meu, ci despre Popescu. Dar dacă tot ai deschis subiectul, e destul de simplu sa spui prima chestie care iti vine in cap: a blocat la momentul oportun OUG 13. Dacă nu mergea în acea ședință de guvern ea era adoptată și aplicarea ei fie și pentru o zi făcea ca penalilor sa le fie aplicată prevederea cea ma favorabilă, adică asta. Ma rog, cum ziceam, nu despre Johannis vorbeam. Deși ce spui tu e in ton cu CTP. Nu exista om care nu face NIMIC bun sau care face TOTUL rau. Sa fim seriosi. Cand afirmi asta despre oricine devii necredibil.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult