(Foto: presidency.ro)
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Șeful statului a adăugat că mai este nevoie de o analiză profundă, una care de altfel a și început la Palatul Cotroceni.
„Acest «aproape» mi se pare straniu, nu înţeleg de ce îl utilizează preşedintele, într-o astfel de chestiune care, de altfel, datează de doi ani. Atunci a lansat pentru prima dată pregătirea referendumului. Dacă după doi ani spui că eşti «aproape hotărât » sună ciudat”, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
„Ori anunţa: « voi propune referendumul pe 26 mai pe temă de justiţie», ori nu, ori tăcea.
Acest «aproape» nu mi se pare că aduce vreun serviciu din punct de vedere comunicaţional. Dimpotrivă.
Acest referendum, după un asemenea anunţ, cu tot «aproapele» pus acolo, probabil că îl va lansa.
E ciudat. Chiar dacă a spus « aproape» acum, vorbim despre referendum, dacă a făcut acest anunţ, în aceşti termeni acum, să nu îl lanseze pe 26 mai s-ar întoarce împotriva sa.
Cumva, nu mai are cum în clipa de faţă să nu vină cu referendum pe 26 mai”, a mai spus la Digi24 Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul a explicat cât de important este modul în care va fi aleasă întrebarea pentru referendum.
„Şi acolo sunt multe probleme. Mai întâi, ce întrebare pui, una care să aibă efect imediat, direct legat de justiţie. Poţi pune - «să mai modifice Parlamentul legile justiţiei ca până acum? »
Sau: «Să mai dea guvernul OUG în materie de justiţie?» . Poţi să pui o asemenea întrebare? Nu poţi, pentru că e împotriva Constituţiei.
Depinde foarte mult cum e pusă întrebarea, şi PSD poate spune «şi noi vrem o justiţie corectă, fără abuzuri» , cu care să pareze o astfel de temă de referendum”.
Totodată, Cristian Tudor Popescu a explicat când şi cum ar putea fi puse în act rezultatele unui asemenea referendum: „Chiar dacă se va pune o întrebare mai directă, legată de justiţie, punerea în act a acestui referendum nu se va produce cel puţin până la prezidenţiale, dacă nu până la locale şi parlamentarele din 2020.
Avem exemplul referendumului din 2009, cu reducerea numărului de parlamentari, nici acum nu a fost pus în operă. Aşa se poate întâmpla fără niciun fel de problemă şi cu acesta”.
În opinia jurnalistului, rostul unui referendum în 26 mai este acela de a mobiliza oamenii să vină la vot, iar preşedintele să aibă un mijloc de presiune de discurs politic.
„Cred că, până la urmă, consecinţa cea mai utilă a unui astfel de referendum şi cea mai realistă e creşterea prezenţei la vot. În rest, nu ştiu dacă va avea un efect considerabil”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Il inteleg pe CTP pe deplin;
Aseara am urmarit discursul lui Trump la o fabrica de armament din lima, Ohio si m-am simtit si mai frustrat;
Omul ala a tinut un speech de aproape o ora, timp in care s-a uitat pe foaie de maxim 10 ori. A vorbit liber, hotarat, cu declaratii directe, stricte si fara a lasa loc interpretarilor de sens, cu o cursivitate si o viteza pe care Iohannis n-ar fi putut nici macar s-o urmareasca -daramite s-o imite ( si aici vorbesc despre urmarirea in ce limba vrea el- si in germana daca se simte mai sigur asa).
In schimb noi suntem la capitolul..." ma mai gandesc", " sunt aproape hotarat"...
oameni buni, daca asta "poate" poporul roman, atunci cred ca ne-am gresit tara!
Eu sigur traiesc cu aceasta frustrare: orice la altii e posibil, la noi e utopie, e "probabil'...
Aproape am terminat...
Cu Popescu oricum Iohannis nu iese bine oricum ar intoarce-o. Si cand esti atat de predictibil iti cam pierzi din credibilitate, cred eu. Dar poate domnul Popescu n-o fi de acord.