Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Președintele Trump este în primul rând rezultatul corupției, lăcomiei, prostiei și îngâmfării elitelor care conduc SUA

Omenirea este un veșnic copil de grădiniță. Are o memorie și o atenție de scurtă durată, o rațiune foarte limitată. Dacă cineva îi spune ceva ce nu vrea să audă, își bagă degetele în urechi și cântă un cântecel.

Nevenindu-i să creadă că americanii l-au ales președinte pe Donald Trump, de câteva zile plânge cu un ochi și râde cu celălalt. Firi dintre cele mai sensibile, românii înclină către jale, fiind, la fel ca întotdeauna pe parcursul istoriei, mult prea atașați de soarta marilor popoare.

Cei care nu sunt copleșiți de sughițuri se pot întreba de ce au votat americanii în acest fel. Pot încerca să identifice cauzele profunde care i-au netezit candidatului republican drumul către Casa Albă și, eventual, aspectele „tehnice” care i-au permis acestuia să câștige. Separându-se de cei care prevestesc sfârșitul lumii, pot examina ce reprezintă și ce nu reprezintă motiv de îngrijorare.

Acestea sunt și obiectivele mele într-o scurtă analiză scrisă la rece, câteva zile după aflarea deznodământului acestor alegeri.

Președintele Trump este în primul rând rezultatul corupției, lăcomiei, prostiei și îngâmfării elitelor care conduc SUA. Corupția și lăcomia sunt cele care au ținut americanul de rând în mizerie și întuneric, până când, pentru cel puțin o parte a populației, s-au atins limitele suportabilității. Prostia acestor elite a adâncit și mai mult falia dintre ele și omul obișnuit. Poate cel mai grăitor exemplu în acest sens este cel al corectitudinii politice care a întrecut orice limite, devenind nu doar o formă de cenzură și de control la nivel de exprimare, ci și la nivel de gândire. Îngâmfarea este cea care a dus atât la desconsiderarea populației, cât și la subestimarea lui Trump, permițându-i acestuia să-și învingă treptat competiția până la vârful sistemului.

În al doilea rând, președintele Trump este rezultatul nivelului scăzut de educație și, în mod deosebit, educație politică în rândul majorității americanilor. La fel ca și românul obișnuit, americanul de rând a fost ținut, mai mult sau mai puțin intenționat, așa cum afirmam și mai sus, într-o stare în care să înțeleagă cât mai puțin. În timp însă, mulți americani au realizat că sistemul despre care li s-a spus mereu că funcționează în beneficiul lor este mai curând opusul și au devenit din ce în ce mai hotărâți împotriva acestui sistem. Înzestrați doar cu o spoială de cultură politică, nu au fost capabili însă de a face diferența între ceea ce îi poate salva și ceva ce are toate șansele să îi arunce și mai adânc în mizerie. Drept urmare, au votat Trump.

În al treilea rând, președintele Trump este rezultatul voinței elitelor americane antisistem. Nu, pe Donald Trump nu l-au votat doar proștii din America, așa cum mulți proști din România par a fi convinși. Mulți oameni inteligenți și pregătiți l-au votat, de exemplu, pentru că l-au considerat mai ușor de supravegheat și de ținut în frâu decât mult mai „iubita” de către sistem Hillary Clinton. Dacă au avut sau nu dreptate rămâne de văzut.

Deși Donald Trump are o serie de calități care nu-i pot fi negate, ascensiunea și victoria sa se datorează cel puțin în egală măsură adversarilor săi. Nici republicanii, nici democrații (cu excepția lui Bernie Sanders) nu au fost capabili să trimită în competiția pentru funcția supremă în stat candidați demni de Casa Albă. Campania făcută de către Hillary Clinton și echipa ei ar putea fi introdusă în viitoarele manuale de științe politice la secțiunea: cum poți da greș într-o cursă electorală. Un personaj bidimensional, extrem de ușor de asociat cu sistemul corupt, pe care a stat lipit în permanență abțibildul „FAKE” (fals), candidata democraților a fost capabilă să comunice cu electoratul american doar prin intermediul unor clișee corecte politic, reproduse cu o abilitate asemănătoare unui copil de școală primară.

Într-o bătălie dominată de ipocrizie și minciună, Donald Trump nu putea să iasă decât în avantaj mulțumită calităților sale native și stăpânirii la cel mai înalt nivel a comunicării de tip teleshopping. Campania murdară, în care nu s-a pus nicidecum accentul pe proiecte, ci pe lovituri între picioare, activitatea neîncetată de propagandă și manipulare îndeosebi în sprijinul lui Clinton a mijloacelor de informare controlate politic, toate acestea l-au favorizat până la urmă pe Trump, întărindu-i acestuia imaginea de unul contra toți, de om contra sistem.

În timp ce exploatarea ignoranței, rasismului, xenofobiei, fanatismului religios, misoginismului caracteristice unei părți mult prea mari a populației americane i-a adus voturi dar s-a întors și împotriva sa, mesajul antisistem a fost utilizat de către Trump cu maximă eficiență: „Mișcarea noastră are ca obiectiv înlocuirea unui establishment politic eșuat și corupt cu un nou guvern controlat de către voi, poporul american”, spune candidatul republican la începutul unui discurs excepțional, cu care ar fi putut câștiga alegeri oriunde în lume.

Ce va face și ce nu va face președintele Donald Trump în următorii patru ani pot spune cu precizie doar cititorii în stele, foarte numeroși zilele acestea din câte se poate observa.

Oricine a urmărit cu atenție întreaga campanie începând cu alegerile primare republicane a putut constata că Trump nu este nicidecum un prost, ci, dimpotrivă, un individ deosebit de inteligent și abil politic. De asemenea, omul de afaceri devenit politician a demonstrat pe tot parcursul campaniei că are o mentalitate de învingător. Această atitudine îl va ajuta foarte mult atât în impunerea proiectelor interne, cât și în politica externă. Cu certitudine, nu va fi pentru nimeni un adversar facil.

Trump, astăzi în vârstă de 70 de ani, a fost toată viața sa un businessman. Cel mai probabil, va gândi politica externă a țării sale tot ca un om de afaceri. Dincolo de afirmațiile sale bombastice, experiența acumulată pe parcursul vieții îl va determina să urmărească interese globale ale SUA cu aceeași tenacitate cu care și-a construit propria imagine și imperiul financiar. Aceeași experiență îl va face deschis la negociere, dar și dispus să sacrifice pioni pentru câștiguri mai mari. Și dacă am adus vorba despre pioni, pentru micii aliați precum România, cel mai probabil va oferi cel puțin aceleași garanții ca și până acum, însă, ajustând prețul în funcție de contextul intern și internațional.

Greu de spus dacă Trump își iubește într-adevăr țara așa cum a afirmat de nenumărate ori. Mult mai observabil este însă faptul că își iubește propria legendă. De aceea, se poate presupune că ambițiile sale politice nu se vor limita doar la un al doilea mandat. Narcisismul său nemăsurat este principalul indicator al faptului că își dorește să rămână în istorie ca un mare președinte.

Și mai greu de spus este în ce crede și în ce nu crede dintre lucrurile pe care le-a afirmat pe parcursul campaniei. Ceea ce a demonstrat însă este că poate fi foarte adaptabil în funcție de interesele pe care le urmărește.

Principala îngrijorare legată de noul președinte al SUA ar trebui să fie aceea că acesta nu crede tocmai în obiectivul principal pentru care a fost votat - și anume - înlocuirea establishmentului politic eșuat și corupt cu unul în serviciul poporului american. Dacă va sprijini sau chiar întări în interes personal sistemul împotriva căruia a promis să lupte, va deveni un personaj mai periculos pentru SUA și întreaga lume decât dacă ar duce la îndeplinire toate neroziile pe care le-a susținut în campanie.

Dincolo de personajul vremelnic care o conduce, cele mai mari îngrijorări ar trebui să provină din vulnerabilitățile și neajunsurile democrației americane. Depărtarea din ce în ce mai mare a politicului de cetățeni, adâncirea faliilor din societatea americană, numeroasele probleme economice și sociale care nu-și găsesc rezolvarea, amenințările de pe scena internațională - la care s-ar adăuga mandatul unui președinte care să agraveze și mai mult lucrurile - ar putea aduce aproape de colaps cea mai puternică democrație a lumii.

Mai mult decât atât, aproape toate aceste vulnerabilități și neajunsuri se regăsesc în cazul tuturor celorlalte democrații de pe Glob, foarte multe dintre acestea neavând mecanisme de protecție la nivelul celor ale democrației americane. Prin modul în care a abordat aceste alegeri, Trump a deschis deja larg (și) porțile extremismului în întreaga lume. Mai rămâne ca prin acțiunile sale în calitate de președinte să îi încurajeze sau întărâte și mai mult pe toți nebunii lumii, într-o renaștere a extremismului la nivel global. Acesta ar putea intra în istorie ca „efectul Trump”.

Este momentul ca omenirea să-și scoată degetele din urechi. Dacă nu-și va asuma sau nu va reveni la o serie de valori fundamentale, pornind de la respectul față de ființa umană, atunci viitorul ei va fi în pericol așa cum nu a mai fost niciodată.

*

P.S. Dincolo de ce se întâmplă cu marile puteri ale lumii sau între acestea, statele mici precum România și Moldova au puterea de a hotărî în privința propriului destin. În ciuda rezultatului alegerilor de ieri, cetățenilor Moldovei nu li s-au închis porțile Europei Mari. Cât despre cetățenii României, pe 11 decembrie avem șansa de a vota nu doar pentru o Românie liberă de corupție, ci și pentru o Europă mai puternică. În afara Europei nu ne așteaptă nimic bun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ati uitat sa analizati un factor important care a contribuit la alegerea lui Trump - "the fake news"- stirile false, multe scrise pe facebook de Paul Horner care a facut-o sperand ca suporterii lui Trump vor crede ce scrie el si vor aparea ca niste idioti.
    Nenorocirea e ca au crezut mult mai multi si au aparut ca sunt inteligenti!

    Horner a inventat ca un protestar impotriva lui Trump a fost platit cu $ 3500 si lumea a crezut; a scris ca musulmanii vor purta ecusoane sub presidentia lui Trump si li se va interzice accesul in America, milioane au crezut si din pacate, multi s-au bucurat....si tot asa.
    Putini din presa, si aici e marea ei vinovatie, au scris in permanenta ca spusele lui Trump nu pot fi realizate sau ca sunt minciuni grosolane.
    Faptul ca oamenii cred tot ce e online arata pericolul lipsei de educatie. In aceste zile lumea citeste facebook, nu ziare sau website-uri serioase.
    Nu aveti dreptate, majoritatea romanilor/americani au votat pro Trump! Ei confunda liberalismul cu comunismul si imi pare rau sa spun,
    multi sunt rasisti.
    Nu s-au gandit, sau nu le-a pasat, ca apropierea lui Trump de Rusia pune in pericol independenta Romaniei.
    Dar de fapt America va fi condusa de Jared Kushner, ginerele lui Trump si de vicepresedintele Mike Pence - ei stiu bine ca Trump e imprevizibil si total ignorant in politica.
    Asta nu face situatia mai buna, ba din contra.
    .
    • Like 2
    • @ dordetine
      check icon
      Manipularea grosolană prin știri false în mass media a devenit uzuală. La noi, în 1990–1992, cei mai purii țin minte cum se înscenau „fasciști” care puneau foc, erau „țărăniști”, „de-ai lu’ Coposu’”. S-a mințit grosolan în campania Brexit, s-a mințit în campania din America. Au devenit, din păcate, metode uzuale, nepedepsite. Nu cunosc vreun sistem juridic care pedepsește minciunile din campaniile electorale. Și actuala campanie din România se folosește pe larg minciuna și manipularea grosolană.
      • Like 0
    • @ dordetine
      Da, aveți dreptate, știrile false au avut și ele un rol foarte important în această campanie. Poate că merita cel puțin un paragraf și acest fapt. (Eu am menționat doar că a fost o campanie murdară, în care a predominat minciuna.) În general încerc să tratez un subiect în maxim 3-4 pagini, altfel textul devine greu de parcurs pentru mulți dintre cititori, din lipsă de timp, răbdare, etc.

      Nu cunosc cum au votat românii stabiliți în SUA, nu am niciun fel de date în acest sens. Nu știu în ce măsură este sau nu Trump apropiat de Rusia, suspectez că și aici a fost vorba mai mult de o manipulare.

      Din câte l-am urmărit, Trump nu pare a fi deloc ignorant în privința politicii, ba din contră. SUA nu a fost niciodată condusă de un singur om.

      Într-adevăr, manipularea prin știri false sau „prelucrate”, alături de alte forme de manipulare, este la ordinea zilei, peste tot în lume. Manipularea poate fi contracarată în primul rând prin educație.

      • Like 1
  • IM check icon
    Domnule Ștefan Cociodar, e laudabil efortul dumneavoastră de a explica evenimente sociale, politice astfel încât sa-i ajutați pe cei interesați sa înțeleagă mai mult decât din manipulările mai subtile sau mai grosiere de zi cu zi.
    Mai ales in aceasta perioada dinainte de parlamentare ar fi nevoie de mai multa informație privitoare la programele, candidații si listele partidelor noastre. Informații concrete, analize comparative, orice poate lamuri mai bine pe alegători.
    Altfel, bazandu-ne pe non-combatul lor pe care l-au practicat si la locale, vom avea aceleași triste rezultate urmate de aceleași resemnate comentarii.
    • Like 0
    • @ IM
      Mulțumesc, încerc. În limita timpului, plănuiesc să scriu cât mai accesibil despre ideologii. Observ că sunt foarte puțini cei care înțeleg măcar câte ceva despre ele. În privința rezultatelor, cred că întrevedeți și dumneavoastră ce urmează. Mai sunt doar 3 săptămâni de campanie, dacă nimeni nu comite o greșeală majoră, procentele nu pot fi foarte diferite de cele de acum.
      • Like 0
  • IM check icon
    Recomand, pe aceeași tema, articolul "Conservatorismul binevoitor", semnat de dl. Virgil Iordache pe site-ul www.contributors.ro
    Tema e aceeași dar perspectiva e mai larga iar soluția sugerata e dificila in simplitatea ei. Si comentariile sunt interesante!
    • Like 0
    • @ IM
      Mulțumesc! Voi citi imediat ce răspund tuturor. Cred că sunt aproape de o sută de texte citite pe această temă de la alegeri încoace.
      • Like 0
  • sunt curios dacă vor învăța ceva, din toată această istorie, Merkel, Hollande, Rajoy și alții ca ei. încă ar mai avea timp (nu trump!) dacă nu să dreagă busuiocul, măcar să-l mai cârpească.
    • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Mircea S check icon
      Sper sa invete comunicare. Altceva nu prea au ce
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Ce să învețe respectivii? Să se „coboare” populist la nivelul maselor? Dacă avem și dacă vrem politiceni care să ne reprezinte și conducă, cred că trebuie să le lăsăm o marjă de acțiune. Nu cred că ideea Europei unite putea pleca de la masele largi! Nu cred că alte idei generoase și principii puteau fi născute de mulțime. Nu ne putem lipsi de elite. Nu suntem cu toții niște vizionari.
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Vom afla în curând. Mi-e teamă că e puțin cam târziu în anumite cazuri. Unii nu vor învăța niciodată.
      • Like 0
  • Stanga sau dreapta, democrați sau republicani, corupți sau mincinoși și lista poate continua aproape la nesfârșit. Alte măști aceeași scenă. Îmi doresc ca din ce în ce mai multă lume să renunțe din a mai alege una din taberele menționate și să conștientizeze că acești oameni, care vin la putere în urma votului poporului, nu își doresc puterea pentru a servi poporului său. Acești oameni vor puterea pentru ei și atât! Jocurile sunt aranjate și se pare că nimănui sau aproape nimănui nu îi pasă. Am mai spus-o și o voi tot afirma: dacă prin vot am fi putut schimba ceva nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm. Jocul votului crează doar iluzia că că suntem liberi, liberi să ne alegem conducătorul, finalmente turma de oi oricum va avea de ales între leu și lup.
    • Like 1
    • @ Daniel Pîslariu
      Mâine renunțăm la vot și implicit la democrație, așa cum este ea. Care este alternativa?
      • Like 1
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      check icon
      Alternativa este resemnarea in fata destinului precum ciobanul mioritic.
      • Like 1
    • @ Daniel Pîslariu
      Masele și politicienii, într-o cârdășie subterană (maselor le place să se lase seduse în aceeași măsură în care le place să acuze că sunt manipulate), abuzează de dreptul la vot și forțează limitele democrației, deviind către democratură. Numărul nu este egal cu dreptatea!
      • Like 0
  • mircea check icon
    De la inceput as dori sa rog redactia sa nu scoata aceasta postare.Ea nu are deaface cu nici o forma de extremism , rasism sau orice alt ''ism'' ci doar isi propune un punct de vedere menit dezbaterii.
    Asadar, dupa cateva zile de la surpriza din USA putem afirma oare ca democratia in forma in care o cunoastem noi dupa cel de-al doi-lea razboi mondial si-a atins limitele?
    Iata ca in tara , teoretic cea mai democratica este ales un presedinte care ar putea promova ''nepotismul'' la greu propunandu-si copii,nevestele etc. in functii publice.De asemenea democratia cea mai avansata a ''emanat'' un personaj cel putin in afirmatii sovin ,rasist ,nefrecventabil.Chiar daca votul popular ar fi decis , nici despre Hillary nu se pot spune multe lucruri bune.Evident , de vina sunt politicienii americani ai ultimelor decenii , din ce in ce mai slabi si mai corupti ,supusi marilor corporatii si grupurilor de interese.Dar cu toate acestea cred ca democratia cunoscuta si-a atins limita de incompetenta.Poate ar fi momentul ca electoratul sa voteze constient de ceea ce i se poate intampla daca nu analizeaza si ia in serios actul votului.Poate ca nu toata lumea poate asta,poate ca unii nu vor sa se implice , nu-i intereseaza , nu cred ca se poate schimba ceva.Si atunci de ce sa-i lasam pe unii analfabeti,alcolici,drogati sa ne hotarasca soarta?De ce sa lasam pe unii sa voteze ''la misto''?Oare un olimpic la matematica la varsta de 16 ani nu ar avea discernamant mai mult sa voteze decat un analfabet alcooolic de 40 ani?Oare nu ar fi interesant sa ne gandim la un vot de la 16 ani,in unele conditii.Sau la eliminarea votului universal si inlocuirea lui cu in vot selectiv pe criterii de apartenenta reala la societate.De implicare reala ,de discernamant real.Oare dreptul la vot nu ar trebui confirmat si de alte calitati decat de fireasca trecere a timpului si implinirea varstei de 18 ani?De ce sa ne hotarasca soarta niste politicieni care in loc sa convinga ,pe cei care inteleg si sunt interesati,cu programe si fapte,stau si inventeaza metode de prostire a unui ''vulg'' din ce in ce mai numeros?De ce sa ne fie frica sa dezbatem o tema atat de importanta.Care ne hotaraste viata.Care viata are cam 20 de cicluri electorale de 4 ani.Poate ca in fata unui electorat mai putin numeros dar mai avizat si politicianul , roman sau de aiurea ,ar fi mai interesat de ceea ce face si nu de ceea ce spune.Poate ca stiind ca prestatia de 4 ani ii va fi analizata de cineva care stie sa citeasca,sa inteleaga,sa compare,politicianul va fi fortat la o activitate mai eficienta si mai corecta.Iar cei care sa zicem ca isi vor pierde dreptul de vot,cred ca vor trai linistiti,aburiti,prafuiti sau nesimtiti ca si pana acum.In ceea ce priveste sistemul american de electori,el nu poate contrazice afirmatiile de mai sus caci tot dintr-un vot universal isi trage seva.Asadar , fie revenim la valorile anilor '70 cand morala,cinstea si pregatirea candidatului conta in decizia unui electorat mai instruit si mai atent cu ce i se intampla fie ne gandim la o schimbare.Cat mai avem timp.Caci daca nu , s-ar putea sa ajungem sa ne plangem copii trimisi prin cine stie ce razboaie, si sa ne intrebam precum germanii in 1945 cum a fost posibil!
    • Like 0
    • @ mircea
      check icon
      E o panta alunecoasa. Dar batranii, de ce sa decida ei viitorul tinerilor, ca si asa sunt pe moarte? Dar cei bolnavi care mai au un an-doi de trait? Cine hotaraste ce inseamna "implicare reala"? Cine e mai implicat, un activist politic platit de la buget, o mama care isi creste 3 copii asistata social sau un muncitor care contribuie la buget? Cine hotaraste ce inseamna "discernamant real"? Un copil olimpic de 16 ani intelege mai bine ce inseamna sa muncesti, sa intretii o familie decat un betiv de 40? Pana la urma plecati de la premiza gresita ca un analfabet si un betiv va hotaraste viitorul. Fiecare, asa cum e prost, destept,educat, analfabet, handicapat, femeie, barbat are dreptul natural la propria viata si la oportunitatea de a-si croi un viitor mai bun. Rezultatul alegerilor este o medie a durerilor si aspiratiilor tuturor acestor persoane. Nu este un sistem perfect, insa pe terment lung este cel mai echitabil si cel mai balansat.
      • Like 2
    • @ mircea
      Nu văd niciun motiv pentru care redacția să șteargă comentariul dumneavoastră. Nici nu cred că redacția șterge comentarii, probabil cu excepția înjurăturilor.

      Într-adevăr, democrația modernă are mari probleme în acest moment. Însă cred că restrângerea dreptului de vot ar fi o greșeală fatală. Excludeți o parte a populației, care doriți dumneavoastră. Foarte curând va urma alta, cine știe din ce motive. Se va găsi cineva care la un moment dat care să considere și să fie convingător că dreptul de vot trebuie restrând și mai mult. Apoi ar urma o altă restrângere. Într-un final, dreptul de vot ar aparține unui număr redus de indivizi. Vă imaginați cred cum ar arăta o asemenea țară...

      Aș înclina către revenirea, sau, mai bine spus, la ajungerea la valori. Prin educație.

      P.S. Un olimpic la matematică nu este neapărat un cetățean și un votant mai bun. Poate să fie, fără nicio problemă, un extremist de dreapa. Am dat acest exemplu pentru că am cunoscut un asemenea caz.
      • Like 1
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      check icon
      A existat un articol scris de domnul Livadaru in legatura cu o fabrica de confectii dintr-un sat. Un domn care pretindea a fi din acel sat si in cunostinta de cauza a scris cateva comentarii critice la adresa autorului, fara injuraturi care au fost sterse/cenzurate. Nu stiu cine le-a sters, dar a fost un episod dezamagitor pe care nu l-am uitat. In rest, asa este, Republica este un bastion al libertatii de expresie.
      • Like 0
    • @
      Îmi pare rău să aflu acest lucru, nu cunosc întâmplarea. Eu m-aș rezuma la ai bloca pe cei care jignesc în mod repetat. Poate și pe unii care aberează continuu. Observ adesea comentatori care sunt doar rău intenționați.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Sigur, haideți să promovăm și să aprobăm doar opiniile care vă convin! Să-i cenzurăm pe cei care aberează. Unde a abera = a avea altă părere.
      • Like 0
    • @ mircea
      Cee ce spuneti d-voastra e demonstrat de faptul ca majoritatea tinerilor educati au votat impotriva lui Trump. Sa luam un exemplu - nimeni nu poate spune despre studentii de la Universitatea Yale ca sunt idioti, nu intra la Yale oricine ( nu ma refer la bani, studentii saraci, dar merituosi, primesc ajutor financiar 100%), iar ei au votat cu ratiunea unor oameni extrem de inteligenti care au "citit" imediat ca Trump este total necalificat sa fie presedinte.
      Dupa rezultatul alegerilor acesti studenti au fost atat de afectati psihic ca multi nu au putut da examenele si unii profesori au inteles asta. Nu sariti sa spuneti ca sunt alintati, ori nu stiu ce e viata - a fost prima lor intalnire cu faptul ca democratia nu aduce intotdeauna binele, ca viata are surprize imense, de cele mai multe ori negative.
      Sa speram ca ei, si multi alti tineri, pentru ca ei sunt viitorul, vor sti sa isi canalizeze inteligenta si energia mai bine.
      • Like 1
    • @ cristiansirb
      Nu înțeleg de ce sunteți atât de colțos în anumite comentarii. Nu am putea discuta amical? Mi-ar plăcea să scrieți și dumneavoastră un text, apoi să citiți și să răspundeți la comentarii. Apoi, să reluăm această discuție.

      Din câte am observat, există următoarele tipuri de comentatori:

      Cei care laudă și atât. Dintr-un motiv sau altul, mereu mi-a displăcut să fiu lăudat în față.
      Cei care aduc argumente în plus la ce ai scris sau te contrazic civilizat, cu argumente. De dragul acestora răspund.
      Cei care te înjură. Mulți dintre aceștia nu au înțeles ce ai scris. Altora, nici nu le pasă. Scopul lor este să înjure.
      Cei care sunt suficient de inteligenți pentru a nu te înjura, dar care comentează doar ca să te jignească. Nu aduc argumente, fac doar pe deștepții. Dau lecții. Știu ei mai bine, dar nu spun.
      Cei care aberează. Scriu comentarii adesea lungi, care uneori nu sunt la temă, din care alteori nu poți înțelege nimic. Spuneți-mi sincer, nu ați observat și dumneavoastră astfel de comentarii și comentatori? Față de care nu poți avea o reacție, nici pozitivă, nici negativă, fiindcă nu înțelegi ce spune omul acela acolo?

      Acestea fiind spuse, redacția decide politica sa în privința comentariilor. Tot ceea ce pot face eu să fac este să citesc, să răspund sau nu. Deși am fost sfătuit să nu o mai fac, țin la dialogul cu cititorii. Păcat că sunt foarte mulți care îl îngreunează și care alungă oamenii de bună credință. Ca să nu existe neînțelegeri, cred că dumneavoastră sunteți de bună credință, de aceea v-am răspuns.
      • Like 0
    • @ dordetine
      Atât de afectați psihic încât nu au putut da examene? Hmm... nu prea seamănă cu strămoșii lor care au cucerit Vestul Sălbatic. Vedeți dumneavoastră, eu încerc să fiu echilibrat și obiectiv în privința lui Trump, cu riscul de a fi criticat.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Mulțumesc pentru răspunsul și sfaturile civilizate!
      • Like 0
    • @ cristiansirb
      Tot ceea ce am încercat să vă transmit este că în mine puteți avea un partener de dialog dacă intenția dumneavoastră este să dialogăm. Nu mă deranjează câtuși de puțin dacă nu vom fi de acord, ba din contră. La insulte voi răspunde cu tăcere. Comentariilor care sunt pe lângă subiect, nu fac sens sau nu îmi sunt adresate, asemenea. Problema este că toate acestea mă obosesc și îmi scad dorința de a mai scrie.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Cand ai 18 ani si crezi ca oamenii sunt egali indiferent de culoarea pielii, de orientarea sexuala, de religia lor, ca femeile trebuie respectate, ca ele trebuie sa decida ce fac cu trupul lor si nu niste barbati batrani....si apoi vezi ca in viitor aceste valori nu vor fi respectate, desigur ca esti afectat.
      Cand s-a vazut invingatorul, am vazut oameni in varsta, cu lacrimi pe fata. Atmosfera a fost de inmormantare a unor idealuri.

      • Like 0
    • @ dordetine
      Idealurile nu pot fi îngropate de rezultatul unor alegeri. În plus, bătălia pentru idealuri fusese pierdută cu mult înainte. Sper că profesorii lor le-au spus aceste lucuri. E doar o „bătălie”, vor urma multe altele...
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Îmi dau seama că am contribuit într-un mod nedorit în a vă supăra. Mi-ar părea rău dacă acest lucru ar conduce la decizia Dvs de a nu mai scrie! Vă asigur că nu am scris comentariile mele cu intenția de a da peste cap dezbaterea, nici ca să o iau in răspăr.
      • Like 1
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Îmi dau seama că am contribuit într-un mod nedorit în a vă supăra. Mi-ar părea rău dacă acest lucru ar conduce la decizia Dvs de a nu mai scrie! Vă asigur că nu am scris comentariile mele cu intenția de a da peste cap dezbaterea, nici ca să o iau in răspăr.
      • Like 0
  • daca te uiti pe recensamantul americam in california, washington, texas, o sa vezi ca mai mult decat populatia alba non-hispanica a votat cu trump. washington unde majoritatea e de culoare confirma deasemeni cele intamplate. sa inteleg de la tine ca toti albii non-hispanici sunt prosti (needucati)? ungaria, bulgaria, moldova, franta - sunt toti prosti (needucati)? cati negri, arabi, indieni fac politica in anglia? brexit-ul e din cauza prostilor (needucatilor)? eu conclud ca analiza ta e proasta (needucata). comentez pentru ca e primul articol republica pe care il citesc si nu imi place, adica tinde sa duca republica pe drumul aburelilor nefondate.
    • Like 1
    • @ Daniel Such
      Așa este, pentru Trump au votat și negri, și asiatici, și latino. Cel mai bun prieten al meu din SUA provine dintr-o familie de emigranți chinezi, la a treia generație. Are studii la nivel de doctorat la CIT și MIT. A votat Trump.

      Ești liber să concluzionezi că analiza mea e proastă, poate că ai și dreptate.

      Însă eu nu am scris ceea ce se pare că ai înțeles tu. Ceea ce am scris eu, pe scurt, sună cam așa: În societățile și sitemele educaționale moderne, în cazul de față ne referim la SUA, nu se pune accentul pe educația civică și politică, cu siguranță nu cât ar trebui. Oamenii nu știu ce se întâmplă din punct de vedere politic la ei în țară, știu foarte puțin spre deloc despre ce se întâmplă peste granițe, nu înțeleg mai nimic despre democrație, despre societate, despre viața politică. Ajung în situația să aleagă între un om corupt al sistemului și un demagog cu un discurs cel puțin pe alocuri extremist. Dacă ar fi știut cum să se apere, nu ar fi ajuns în primul rând într-o astfel de situație. Ar fi avut de ales între candidați mai buni. Sau, dacă ar fi ajuns, ar fi ieșit în stradă și ar fi cerut candidați mai buni. În loc să facă acest lucru, au căzut în plasa politică de a se plasa fie de partea lui Trump, fie de partea lui Clinton.

      Sper să fie mai clar acum. Și politica se învață, la fel ca orice altceva.
      • Like 2
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      check icon
      Educatia politica in scoli este si ea o panta foarte alunecoasa. 97% din profesorii care au donat bani aceste alegeri au donat bani pentru campania lui Clinton. Linia de demarcare dintre educatie si indoctrinare a fost de mult incalcata, in multe universitati din SUA profesorii sunt de-a dreptul activisti de stanga. In aceste conditii nu cred ca poate fi asigurat un climat echilibrat si nepartizan in care sa se predea educatie civica si politica.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      deja ma implic prea mult in ceea ce nu imi place. multumesc pentru raspuns, politica nu vreau sa invat. te rog urmareste observatiile impartiale ale lui plesu. el observa fara sa traga concluzii. da - realitatea este influentata de educatie, de securitate, de drepturile omului, etc. practic eu pentru ca sunt alb sau european sau salariu mai mare sau sau sau ... trebuie sa ma supun celorlalti, nu am dreptul sa ma exprim pentru ca imediat sunt etichetat. trebuie sa ii inteleg pe ceilalti. pe dinauntru, simt ca nu vreau sa risc mai departe oferind. gata, ajunge, iesiti va rog din casa mea, nu va mai dau nici ajutoare financiare si alte asistente. m-ati calcat pe coada prea mult si nu apreciati ce aveti, ce primiti. nu sunt isus, nici macar papa. sunt om cu nevoile mele si din respect pentru altii am ajuns sa fiu calcat in picioare. surpriza rezultatului trump arata saturatia populatiei de globalizare. nu poate fi fortata. trebuie mult incetinita si controlata. nu suntem egali si nu putem face un cassoulet cultural. este ciclic si nu putem opri aceasta forma de autodistrugere a civilizatiilor. nu zic ca il admir pe trump sau putin sau le pen, dar tendinta de a fi admirati/alesi vine in primul rand din greselile democratiei si a educatiei. marii nostri ganditori interbelici refugiati in franta cochetau cu garda de fier. si nu erau needucati deloc. noi romanii suntem undeva aproape de lumea saraca a orientului mijlociu ca educatie, economic si social. de aceea la noi valoriile democratiei vest europene sunt repere si ne e teama sa le pierdem. la noi lipsa de educatie si admiratia pentru hoti are alte efecte. suntem in urma si reactionam ca atare. analize placute mai departe.
      • Like 1
    • @ Daniel Such
      Nu puteți susține că e fondat doar ce credeți dvs!
      • Like 0
    • @ Daniel Such
      Nu puteți susține că e fondat doar ce credeți dvs!
      • Like 1
    • @ Daniel Such
      Vreti sau nu valorile care stau la baza democratiei sunt total antagonice cu ceea ce scrieti dumneavoastra, iar in cazul SUA, americanii prin votul acordat lui Trump au incalcat in mare parte toate valorile care au stat la abaza crearii si ascensiunii SUA ca lider flobal.
      Cat priveste globalizarea, Trump evident ca a mizat pe frustrarea si fricile unor oameni care se adapteaza mai greu la societatea actuala, dar a uitat sa le spuna acelor oameni ca principalul stat care beneficiaza de pe urma globalizarii este SUA si ca o "incetinire" sau "controlare" a acesteia va face probabil viata si mai grea pentru acei oameni care l-au votat.
      • Like 2
  • Cristian check icon
    "ignoranței, rasismului, xenofobiei, fanatismului religios, misoginismului caracteristice unei părți mult prea mari a populației americane"

    Vezi ca aluneci spre political correctness-ul pe care tocmai l-ai condamnat.
    • Like 2
    • @ Cristian
      Maimuță - negru - afroamerican.

      Sper să fii de acord, „maimuță” este inacceptabil. În rest, e o chestiune care ține de moderație. Foarte mulți oameni tind către extreme.

      Trump a știut foarte bine cum să atragă voturile populației din extremele descrise mai sus. Clinton a avut mai mult spor în privința voturilor celor ultrasensibili. Sper că le-am spus corect.

      • Like 1
  • check icon
    "Firi dintre cele mai sensibile, românii înclină către jale, fiind, la fel ca întotdeauna pe parcursul istoriei, mult prea atașați de soarta marilor popoare."
    Imi place fraza asta. Ii plângem de mila pe cei bogați si noi suntem cu bulendrele rupte-n cur.
    • Like 3
  • check icon
    >>>"Înzestrați doar cu o spoială de cultură politică, nu au fost capabili însă de a face >>>diferența între ceea ce îi poate salva și ceva ce are toate șansele să îi arunce și >>>mai adânc în mizerie. Drept urmare, au votat Trump."

    Cred ca gresiti aici. Tocmai pentru ca si-au dat seama ce pericol ii pastea cu un politian mincinos, corupt si faradelege precum Hillary Clinton au votat Trump. Poate ca nu au mari cunostinte politice, insa au judecat-o pe caracter si integritate, lucruri care ii lipsesc. Degeaba ai experienta politica daca esti gata la orice moment sa-ti vinzi tara pentru bani.

    Sigur ca timpul ne va arata cine a avut dreptate, insa deja s-a anuntat ca oricine va lucra in administratia Trump va semna un angajament care le interzice sa faca lobbying timp de 5 ani. Cei care erau in echipa de tranzitie si au facut lobbying au fost dati afara acum 2 zile. E pe calea ce buna si nici nu e presedinte inca. Sunt optimist si cred ca ne asteapta lucruri bune dupa 20 Ianuarie.
    • Like 3
    • @
      Cred că foarte mulți dintre americani au citit-o corect pe Hillary Clinton. Deși nu majoritatea celor care au votat, la nivel național Clinton a avut cu 1 milion de voturi în față.

      Nu sunt la fel de sigur că l-au citit bine și pe Donald Trump. Cea mai mare îngrijorare a mea față de acesta este că va fi doar un alt om al sistemului. Dar, viitorul ne va spune. Poate că mă înșel.
      • Like 2
    • @
      Daca pe Clinton o catalogam asa, considerati ca au om de afaceri fara scrupule, misogin, rasist si oportunist pana la limita legii, care a facut tot ce este omeneste posibil pentru a nu plati taxe, reprezinta o alternativa mai buna?
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult