Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Prima lovitură, diagnosticul: malformație cardiacă congenitală. A doua: trebuie operat, dar nu în România. Gesturi mari pentru inimi mici

Sanador -

În România, în fiecare an se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformații cardiace congenitale. Pentru părinții lor, diagnosticul – care poate veni înainte sau după naștere – este prima lovitură. Cea de-a doua, care îmbracă inițial forma speranței pentru că viața i-ar putea fi salvată prin una sau mai multe operații, este vestea că șansele unei intervenții chirurgicale în România sunt foarte mici, dacă nu inexistente.

Sunt părinți care caută soluții în străinătate și merg să-și opereze copiii departe de casă. Pentru mulți dintre ei însă aceasta nu este o opțiune din punct de vedere financiar.

În acest context, Spitalul Clinic SANADOR a organizat o misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu sprijinul unei echipe medicale din Germania, al Fundației Polisano și al companiei Allianz-Țiriac Asigurări, în cadrul căreia au fost operați nouă copii cu malformații ale inimii. 

„Este important să facem aceste intervenții în România, deoarece suntem o țară membră a Uniunii Europene, care trebuie să ofere cetățenilor, locuitorilor, copiilor, aceleași condiții de viață și aceeași șansă la viață pe care le oferă și celelalte țări din Uniunea Europeană copiilor lor. Nu se poate ca medicina, sectorul sanitar să rămână în urmă și să ne neglijăm cele mai fragile categorii de populație. Nu putem lăsa acești copii să fie neîngrijiți”, a explicat Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR.

În cadrul misiunii care s-a desfășurat între 8 și 12 mai, au fost operați 9 copii cu vârste cuprinse între 3 luni și 17 ani, diagnosticați cu malformații cardiace precum tetralogia Fallot, defecte septale atriale sau defecte septale ventriculare, care le puneau în pericol dezvoltarea și chiar viața.

„Ne aflăm la finalul celei de-a treia misiuni umanitare de chirurgie cardiovasculară pediatrică pe care o organizăm la Spitalul Clinic SANADOR. Am lansat programul deoarece suntem conștienți că acest domeniu este, din păcate, unul deficitar în România și copiii cu malformații cardiace congenitale au nevoie de tratamente performante la ei acasă, pentru a se bucura de o dezvoltare normală și de o viață împlinită. Vom continua programul de salvare a inimilor celor mici și ne dorim să permanentizăm aceste intervenții salvatoare la SANADOR, pentru a le oferi și micuților cu malformații cardiace congenitale tratamente performante și salvatoare de viață”, a declarat Dr. Doris Andronescu, directorul general SANADOR.

Echipa medicală a realizat intervențiile chirurgicale pro bono, în primul bloc operator complet digitalizat din România, și a fost compusă din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați de la Spitalul Clinic SANADOR și din 3 centre de prestigiu din Germania – Hanovra, Stuttgart și Munchen.

„De 8 ani sprijinim copiii cu malformații cardiace congenitale din toată România să beneficieze de operații salvatoare pe inimă. Mi se pare extraordinar că echipe medicale internaționale aleg să dea pro bono din timpul și cunoștințele lor în folosul acestor copii mai puțin norocoși, dar și al echipelor locale. Până în prezent am ajutat peste 450 de copii să aibă inimi sănătoase și ne bucură deschiderea Spitalului Clinic SANADOR de a găzdui această campanie operatorie. Mulțumim susținătorilor, cu mențiune specială partenerului nostru strategic, Allianz-Țiriac Asigurări, pentru sprijinul financiar”, a declarat Cătălina Costache, director executiv al Fundației Polisano.

Aceasta este a treia misiune umanitară din cadrul programului de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Clinic SANADOR, după cele din decembrie 2022 și februarie 2023. Acestea au scopul de a consolida și de a permanentiza programul de chirurgie cardiacă pentru copii, pentru a le putea oferi acestora cele mai bune tratamente cardiovasculare, de care adulții deja beneficiază la Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult