Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Prima revoluție a noului ministru al Educației: manualul de sport la clasa a V-a

Liviu Pop - TV

Foto: Facebook Liviu Pop

Elevii de clasa a V-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică, a anunțat pe Facebook ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care prezintă și un link cu un manual deja aprobat. 

Părinţii critică decizia, spunându-i ministrului că ideea orelor de sport era ca elevii să facă mișcare, nu lectură, că programa şcolară este oricum prea încărcată, în timp ce cineva îl ironizează: „sper ca măcar una din lecții este despre genunche” (aluzie la episodul în care Liviu Pop a anunțat fanii de pe Facebook că s-a operat la „genunche").

„Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual și la disciplina educație fizică. În 7 august finalizăm licitația pentru manualele la care s-au depus contestații. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluții și pentru aceste situații”, a scris ministrul pe Facebook, care în final îndeamnă la lecturarea manualului, „înainte de a emite păreri”.

Mai mulți părinți au reacționat, mai mult sau mai puțin ironic, la anunțul ministrului de introducere a manualelor la educație fizică:

* „Eu cred că dvs. nu vă duceţi copiii la şcoala dimineaţa. Abia pot eu căra ghiozdanul copilului de 6-8 kg”.

* „În ţara asta se teoretizează totul. Se predau la clasă tehnologie, în loc de practică, educaţia muzicală sau plastică se învață din manual, dezvoltarea personală e tot teoretică. Și sportul mai nou se învață din manual” 

* „E normal să ne revoltăm având în vedere adevăratele probleme ale sistemului! Vorba aceea: „țara arde şi baba se piaptănă!" Mai bine domnul Ministru s-ar ocupa de revizuirea programelor şcolare !”

* „Eu aștept să apară culegerea de sport! Mereu mi-a plăcut să lucrez din culegeri! Deh, manualele sunt proaste!”

* „Să adăugați și un auxiliar la el, plus caietul special și să primească teme pentru acasă neapărat! Mulțumesc!”

* „Sper ca măcar una din lecții este despre genunche” (aluzie la episodul în care Liviu Pop a anunțat fanii de pe Facebook că s-a operat la „genunche"”.

* Propun un manual pentru pauze. Și unul pentru drumul de acasă la școală. Și de ce nu, unul pentru acasă. Un manual al somnului îl considerați oportun? Simt totuși bunele intenții ale guvernantilor, preocupați de relaxarea programei, când vine vorba de educația civică sau cea socio politică, facută în scripte la ore de dirigenție, dar înlocuite cu matematici, limbi sau discuții denisomanelistice. Ar fi prea obositor pentru politicieni să aibă generații ceva mai destupate de convins”.

* „Nu-i aşa d-le ministru că vi se făcu milă de bieții copii ? Păi dacă tot nu au săli de sport, ori de au, nu au vestiare şi duşuri, ba, unele săli nu au canalizare, mai bine în clasă, să îşi mai „răcorească ochii" cu „ora de sport ". Aşa îi ?! Mda, nerecunoscători mai suntem... de toate avem”.

UPDATE. Manuale la „Dirigenție”

Ministrul Liviu Pop a anunțat vineri într-o conferință la Sibiu că nu va mai exista nicio materie fără manual, așadar și la orele de Consiliere și orientare, fosta oră de „Dirigenție" va fi introdus un manual.

„Consilierea și orientarea, vă dau o veste bună, trebuie să aibă manuale. Pentru că la Consiliere și orientare, acea Dirigenție pe care o știți dumneavoastră, noi trebuie să venim cu educația juridică, de aceea am semnat acord cu ministerul, pentru educație juridică, educație pentru sănătate, educație pentru familie, educație financiară, educație de mediu, trebuie să le facă în orele de Consiliere și orientare. (...) Acea Dirigenție pe care o știți dumneavoastră și care acum este Consiliere și orientare este absolut necesară”, a declarat ministrul Pop, vineri, într-o conferință de presă la Sibiu, potrivit Digi24.

Liviu Pop, corectat la TV după un dezacord: „Palma pe care câțiva inconștienți din acest sistem o dă...” Jurnalista Antena3: „O dau”

Ministrul Educației a fost protagonistul unui alt episod, după cel cu „genunche”.  Într-o intervenție televizată la Antena 3, Liviu Pop a încercat să discute „din punctul de vedere al ministerului” despre perchezițiile efectuate la cele două universități din Arad la una dintre ele obținând chiar el un masterat, scrie curentul.ro

Dialogul lui Liviu Pop cu jurnalista Antenei 3:

Liviu Pop: „Nu putem să fim din punct de vedere al Ministerului Educatiei Naționale nepăsători la ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ universitar, este o palmă pe care câțiva inconștienți din acest sistem o dă ..." a spus ministrul Educației, moment în care din studio se aude ziarista Antenei 3:

Jurnalista: „O dau!"

Liviu Pop a continuat însă: „...în momentul de față învățământului universitar din România pentru că noi ne luptăm cu internaționalizarea universităților din România iar câțiva colegi... foști colegi inconștienți aruncă o pată neagră pe învățământul universitar din România".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Manual de LIMBA SPORT? Cine-l tipărește? Nu trebuie și dicționar?
  • Like 0
 • DE unde rasar acesti indivizi,agramati,pe post de ministru?
  • Like 0
 • check icon
  Un idiot sinistru. Cu oarecare ocazii l-am vazut invitat pe la tv. Debita ineptii cum debiteaza mai toti psdi-stii.Mi-era jena de rusinea lui. Lui, nu.
  • Like 2
 • E tare ministrul educatiei! E ceva de mirare?Nu va este clar ceva?
  • Like 0
 • Ideea cu manualul de educație fizică nu este nouă: nu cunosc situația din prezent, dar , la sfârșitul anilor 90 , în Italia, în învățământul de stat exista la acestă disciplină atât manual, cât și orele aferente de „mișcare”.
  • Like 0
 • Exagerati. Ministrul asta nu are capacitatea intelectuala de a face ceva, fie si o margica. Manualele in discutie au fost realizate ca urmare a reformei fostului ministru al educatiei.
  • Like 1
 • Propun și manualul femei de serviciu , manualul Can Can . Curios e cum de manualul e deja tipărit și gata de lansat , sigur editurile respective fac parte din clientele partidului bolșevic .Oare cât mai suportam sa fim umiliți de niște analfabeți ?
  • Like 3
 • Somn usor domn.Ministru !. sa ne treziti si pe noi cand ajungeti in secolul Luminii ! (ironic)
  • Like 1
 • „Deci, ia, atenție la mine, măi elevule! Ora asta învățăm fotbal! Deschide cartea la pagina 155! Grigore, nu te mai scobi în nas, și citește!” „- Fotbalul este un sport care constă în lovirea mingii cu piciorul. Piciorul este ac ea parte a corpului cu care noi mergem sau fugim. Lovirea este atingerea tare a unui obiect ...” „-Bine, Grigore, stai jos! Nota zece!”
  • Like 2
  • @ Gabriel Vînătoru
   check icon
   Completare:
   Si, fiți (sau , mai pe intelesul idiotului ministeriabil' fi-ți) atenti sa nu va loviti la gioale sau genunche! "
   • Like 0
 • Pt.acest manual in care una din lectii apartine in exclusivitate ministrului Pop si in care el explica( teoretic si practic) cum se obtine meci egal in tenis,Academia din Suedia va acorda in premiera mondiala premiul Nobel in sport!!! Atentie mare,Simona Halep!
  P.S.Daca il tine conditia fizica,la anul va incerca si cu voleiul!!!
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult