Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Proba de 100 de metri carduri. „Nu merge sistemul?” Fals: sistemul a mers de minune în aproape trei decenii

În ultimele zile, tot ce înseamnă procesare bilete de internare, rețete, internări sau externări a fost blocat. Dacă întrebi care este problema, ți se răspunde unanim: “nu merge sistemul”. 

Ceea ce este profund fals, pentru că sistemul a mers de minune în aproape trei decenii. 

Vorbim de sistemul îmbârligat voit, construit pe contracte dubioase între firme deținute de personaje care recent inventează metafore înălțătoare de tipul “cucuvelei mov”, aceleași personaje care s-au tot învârtit prin funcții babane și au asigurat un lucru măreț: trimiterea accelerată spre groapă.

Sistemul a mers mereu, momentan este în standby grație unei mâini de oameni care ni se par extratereștri, având toate șansele să meargă strălucit iar din decembrie. Am tot spus-o, sănătatea la noi este peticită și se rupe imediat în alt loc. Are niște craci jegoși și prin rupturi ies la lumină răni, bube, pansamente vechi. Nu din vina lui Vlad Voiculescu, ce a făcut el într-un timp atât de scurt e demn de laudă (amintesc alinierea plății gărzilor, controlul dezinfectanților, raportarea rapidă a lipsei de medicamente, proiectul cu transparența achizițiilor din spitale, proiectul cu transparența sponsorizărilor primite de medici, toate extrem de importante și un mare pas spre normalitate) și nu sunt tipul care să arunce ușor cu complimente. Vina e tot a sistemului șmecher din spate, care acum așteaptă, se regrupează, scrâșnește din dinți și acumulează furie, abia așteptând să-și reia funcțiile magice.

Cardul de sănătate a apărut, chipurile, ca o formă de control și limitare a risipei din sănătate. Idee foarte bună în aparență. Câteva companii s-au ocupat de implementare, altă companie a primit sarcina mentenanței, desigur totul pe multe milioane de euro. Să nu ne mai surprindă sumele mari, vorbind de un proiect de asemenea calibru, e normal să se plătească mult, dar e la fel de normal ca lucrurile să meargă brici sau să se repare în timp rapid atunci când se strică. La noi nu e așa, pare iarăși că trăim ca un trib de papuași, nimeni nu poate corecta o eroare, trec zilele, frustrarea se acumulează la toate nivelurile. Cer scuze tribului de papuași, cred că la multe capitole, mai ales cel numit omenie, ne întrec.

Imaginați-vă un om bolnav care vine la medic. Așteaptă să fie internat și o echipă formată din medic primar/specialist, medic rezident unde e cazul, asistentă, infirmieră să se ocupe de el, să-l facă bine sau să-i amelioreze simptomele. Procesul de internare ar trebui să fie un fleac, dar brusc cadrul se schimbă, în fața pacientului apare o pistă de 100 de metri, din loc în loc cu obstacole, nu garduri ci carduri. Vine cineva și dă startul, pacienții încep alergarea, gâfâie, se vaietă de toate articulațiile și organele, ajung la primul card și dau cu capul în el, fără ca măcar să poată ridica un picior ca să-l sară. Un fleac, nu a trecut niciunul.

Uite cum cardul ăla blestemat chiar reduce costurile! Nu se mai internează nimeni, nada rețeta, nema procedura. Trimiți omul acasă și, din reflex, îi mai și spui “sănătate!”

Îmi doresc sincer să fim lăsați să ne facem treaba pentru care ne-am pregătit atâta amar de vreme, să tratăm oamenii. Avem obstacole cu duiumul în toată activitatea noastră. Pacienții au deja numeroase greutăți, nu e cazul să apară alte probleme care le augmentează frustrarea, lipsa de încredere, chiar boala.

Articol publicat pe blogul autorului. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cateva considerente si intrebari pentru cine se pricepe:
  1. Echipajele de pe salvare au acces prin intemediul faimoaselor tablete la dosarele noastre medicale? In cazul afirmativ medicul care l-a vazut pe IGP este de neiertat: diabet si istoric de AVC si a primit doar un Diazepam?! Daca, asa cum banuiesc, echipajele de pe salvare n-au acces la dosarul medical, am cam platit degeaba pentru un sistem incomplet.
  2. Idem pt. accesul fiecaruia la dosarul individual. Ar fi foarte intesant si folositor ca fiecare dintre noi sa aiba acces la datele lui medicale, daca tot exista in sistem. N-am mai umbla dupa noi cu vrafuri de hartii. Tot asa actiunea de a ne verifica prescriptiile medicale ar diminua frauda. Sunt sigur ca astazi se prescriu medicamente pe carduri si conturi nefolosite.
  3. Cum se face ca serverele de la banci se blocheaza asa de rar? Mai multa redundanta, mai multa fiabilitate?
  • Like 1
 • Blocarea la nivelul întregii țări a serverelor de care țin cardurile de sănătate, indiferent dacă a fost produsă din neglijență la un anumit nivel a sistemului sau din interes pentru a determina românii să apeleze la mai degrabă la cabinetele și clinicele medicale private decât la cele din sistemul CAS, ori pentru a regla afluxul bolnavilor la respectivul sistem de stat din considerente privind bugetul, este, după umila mea părere un act de sabotaj îndelung pregătit de undeva. Efectul scontat este deja atins.
  • Like 1
 • Nu cunosc codul penal ... dar ma gandesc ca avem un caz clar de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Poate parchetul se autosesizeaza...seful casei si cine este sef pe IT trebuie sa raspunda penal.
  Daca vor face cativa ani de puscarie nu se vor mai inghesui sa conduca Cnas tot felul de indivizi incompetenti si hoti.
  Cunosc relativ bine cum functioneaza cnas si cu ce fel de personal este dotata
  ...
  • Like 1
 • check icon
  Eu am fost convins că acest card de sănătate va fi utilizabil precum un card bancar, adică ai nr de card, un cont, iar unele operații le faci de acasă, precum home banking. Am mai crezut că va fi și pe post de card de sănătate cînd călătorești peste hotare. M-am înșelat în ambele situații. Acum, în loc să o sun ori să-i scriu un e-mail medicului de familie, pt cazuri curente de scutiri pt școala fiicei mele ori pt o rețetă, să nu stau la coadă, acum trebuie să mă duc la dispensar, să aștept, să intru, să dau cardul, să aștept. Ceea ce se rezolva prin e-mail ori telefon se rezolvă acum mult mai lent, cu timp pierdut de ambele părți. Eu nu știu ce avantaj are sistemul de sănătate prin acest card, poate se fac economii, nu știu. Cert este însă că pt cetățean, ca și pt medicul de familie, totul e mai complicat, ia (mult) mai mult timp. Una peste alta, este evident că scopul a fost să se scurgă mulți bani în niște conturi. Se mai spune că și alte țări au acest sistem. Nu am dubiu, dar presupun că acolo, să zicem în Germania ori în Suedia ori în... chiar are un rost și simplifică, nu complică, niște lucruri. Așa zic eu. Poate greșesc.
  • Like 1
  • @
   check icon
   Nu am citit niciunde o analiză serioasă despre cardul de sănătate din alte țări ale U.E., pe zone tipice, să zicem Cehia și Polonia pe zona „foste”, Suedia și Danemarca pe zona scandinavă, Italia și Franța pe zona „latini de-ai noștri”. Ei cum fac? Ce au rezolvat? Ce probleme au avut și cum le-au rezolvat? etc.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult