Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice

anaf-

Foto Facebook/ANAF

Actul normativ analizat astăzi se adresează persoanelor fizice ce nu și-au depus declarația unică pentru impozitul pe venit, chiar dacă aveau această obligație. Procedura este aplicabilă pentru veniturile nedeclarate aferente anilor 2017 și 2018. 

Sunt în sfera acestei proceduri următoarele categorii de venituri:

a) activităţi independente pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

b) drepturi de proprietate intelectuală pentru care venitul net se stabileşte în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, altele decât cele pentru care impozitul se reţine la sursă;

c) cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate; real;

d) cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se stabileşte pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, cu excepţia veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria este exprimată în lei şi pentru care nu s-a exercitat opţiunea pentru stabilirea venitului net anual în sistem real;

e) activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

f) silvicultură şi/sau piscicultură;

g) cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se stabileşte pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, pentru care chiria este exprimată în lei, în condiţiile derulării contractului de închiriere în anul de impunere;

h) activităţi independente pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, în condiţiile continuării activităţii în anul de impunere;

i) cedarea folosinţei bunurilor calificată în categoria venituri din activităţi independente, impuse pe baza normelor de venit, în condiţiile continuării activităţii în anul de impunere;

j) transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar;

k) venituri din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit;

l) venituri din străinătate pentru care există obligaţia depunerii declaraţiei de impunere, potrivit legii.

Potrivit procedurii în baza informațiilor avute de autoritatea fiscala în termen de 15 zile de la expirarea termenului legal pentru depunerea declarației unice de impozit pe venit se vor întocmi listele cu persoanele fizice ce nu au îndeplinit obligația depunerii declarației unice. 

În termen de 15 zile de la momentul în care listele cu persoanele fizice ce nu și-au depus declarația sunt finalizate, vor fi notificate acele persoane în scopul depunerii declarației unice.

Dacă au trecut alte 15 zile de la notificarea contribuabilului, iar acesta nu a depus declarația unică privind veniturile realizate, autoritatea fiscală va trece la stabilirea din oficiu a obligațiilor de plata. În stabilirea din oficiu a obligațiilor de plată, autoritatea fiscală ia în considerare diverse informații fiscale, cum sunt:

  • informații din alte declarații fiscale depuse anterior;
  • Decizii de impunere generate de inspecții fiscale anterioare;
  • Informații de la terți;
  • Estimări privind activități efectuate în condiții similare de alți contribuabili:
  • Normele de venit adoptate prin tranșe de venit;

Având aceste informații, autoritatea fiscală emite formularul 256, decizie de impunere din oficiu, decizie pe care o comunică contribuabilului.

Desigur, în baza acestei decizii de impunere se poate începe executarea silit.

Contribuabilul are dreptul ca în termen de 60 de zile să depună declarați unică cu impozitul pe venit, conform situației personale, în termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu.

În acest caz se anulează decizia de impunere din oficiu. În cazul în care contribuabilul nu-și exercită dreptul de depunere al declarației unice, decizia de impunere din oficiu rămâne cu titlu executoriu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • din cate stiu, cei fara venit sau cu venit mai mic de cat salariul minim pe economie, nu sunt obligati sa depuna declaratia.
    S-a schimbat ceva?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon