Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Procedura reducerii timpului de lucru pentru salariați în pandemie a fost modificată. Principalele noutăți

Telemuncă - Profimedia

Foto: Céline Gaille/ AFP/ Profimedia

Actul normativ analizat astăzi modifică procedura reducerii timpului de lucru pentru salariați.

Potrivit noului act normativ, pe durata stării de urgență/alertă/asediu precum și pe o durată de încă 3 luni de la data încetării stării de urgență/alertă/asediu, angajatorii au dreptul ca în mod unilateral să reducă timpul de lucru al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă.

Această reducere a timpului de lucru se realizează cu obligația de informare și consultare a salariaților, a reprezentanților salariaților sau după caz a sindicatului care îi reprezintă pe salariați.

Notă: Anterior, OUG nr. 211/2020 publicată în 07 decembrie 2020 stabilea că timpul de lucru poate fi redus la 80%, iar măsura reducerii timpului de lucru se putea aplica până la 30 iunie 2020. în prezent aceste prevederi din ordonanță nu mai au aplicare.

Reducerea timpului de lucru se stabilește lunar, pentru cel puțin 5 zile lucrătoare, iar decizia se comunică salariatului cu cel puțin 5 zile anterioare reducerii timpului de lucru.

De reținut: nu mai există obligația înregistrării deciziei reducerii timpului de lucru în Revisal. 

Pentru perioada de timp nelucrată, salariații beneficiază de o indemnizație brută în procent de 75% din salariul ce s-ar fi cuvenit dacă ar fi lucrat.

Angajatorul suportă cheltuiala cu indemnizația și o achită salariatului la data plății salariului. Indemnizația este în sfera impozitului pe venit și asigurărilor sociale obligatorii așa cum se prevede în Codul fiscal.

Legea modifică și procedura de decontare a indemnizației pentru primirea fondurilor de la bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Lunar, până pe data de 25 a lunii următoare celei curente, angajatorul interesat va depune la ANOFM o cerere însoțită de următoarele documente

- copia deciziei de reducere a timpului de muncă semnată de salariați;

- balanța lunară de verificare;

- acord semnat între angajator și reprezentații salariaților/sindicat prin care s-a stabilit procentul cu nr. de salariați pentru care se reduce timpul de muncă;

- lista persoanelor salariate ce beneficiază de indemnizație;

- copia documentului de plată a salariului cu evidențierea plății indemnizației;

Cererea se poate depune electronic sau în format letric. Dacă cererea se depune ulterior datei de 25 a lunii următoare, aceasta va fi prelucrată în luna ce urmează.

O altă modificare se adresează profesioniștilor așa cum sunt reglementați de Codul civil sau membrilor cooperației încadrați în baza convențiilor individuale de muncă ce pot primi o indemnizație lunară de 41,5% din salariul mediu brut dacă și aceștia îndeplinesc condițiile de reducere a timpului de lucru așa cum sunt reglementate de OUG nr. 132/2020 cu modificări ulterioare.

O altă măsură este extinderea acordării ajutorului de 2.500 lei pentru salariații aflați în telemuncă inclusiv pe durata stării de alertă. Anterior, s-a acordat doar pentru salariații aflați în telemuncă pe durata stări de urgență. Cererea pentru acest ajutor poate fi depusă până la data de 31 decembrie 2020. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon