Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Profesiunea mea, televiziunea: Un brand care confiscă Ziua Națională devine parte din istorie dincolo de toate controversele

Sigla Pro

În 2004, am primit unul dintre cele mai ciudate brief-uri de creație: să inventez pentru un promo de știri niște scrisuri mai dificil de decriptat pentru telespectatorul obișnuit; niște cuvinte care să-l intrige, să-l scoată din starea de cartof de canapea și să-l oblige pentru un moment să-și pună niște întrebări despre „ce a vrut să spună autorul“. Rumegând provocarea, omul de teatru din mine a decis că personalitățile momentului, ilustrate în promo, erau cel mai bine puse în context de asocierea lor cu diferite tipuri de spectacol, de la commedia dell’arte, la tragodia Greciei antice. Telefoanele au început să sune, presa a început să vorbească despre ProTV care greșise un scris pe promo și se încăpățâna să defileze cu el incorect pe micile ecrane din toată țara. Piața vuia, iar noi zâmbeam de la etajul 8 din turnul nostru luminat în roșu, verde și albastru: misiunea fusese îndeplinită.

ProTV, la acea vreme un rebel de 9 ani, împlinește astăzi un sfert de veac de televiziune ostentativă, contestată și controversată, dar în mod indiscutabil plină de succes și de strălucire. Este televiziunea care și-a îndeplinit cu brio rolul de cutie magică, cu bune și cu rele, creând iluzii și invidii, stârnind patimi și dispute, defilând cu tupeu în fruntea posturilor de televiziune. Deși drumurile noastre s-au despărțit de ceva ani, câteva dintre lecțiile Pro-ului rămân mereu valabile:

  • Poți să fii cel mai vizionar om de pe Pământ – fără o echipă pe măsura visurilor și idealurilor tale, cu oameni reuniți la timpul și la momentul potrivit, rămâi doar un cetățean cu un plan ambițios scrijelit pe un colț de gând sau de hârtie.
  • Clișeul cu nivelul de performanță al unei echipe care este dat de cea mai slabă verigă a sa este perfect adevărat – performanța se livrează când toată echipa este motivată să livreze performanță.
  • Publicul va continua să ceară documentare și programe de cultură în timp ce consumă cu nesaț orice formă de scandal media.
  • Autoironia este atuul brandurilor mari. Fuga de controversă este „atuul“ brandurilor mici.

  • Am rămas la același nivel de incluziune socială ca în urmă cu 15 ani: varianta manea a Imnului Național oferită publicului de ProTV la aniversarea sa de 10 ani reprezintă în continuare argumentul suprem care-i anulează orice altă performanță. Toate celelalte 9 variante muzicale de imn au trecut neobservate, la fel ca și conceptul unei Românii în care toate vârstele, etniile și genurile muzicale au dreptul să se exprime liber.
  • Piața este plină de oameni care au lucrat la ProTV, chiar dacă ei au intrat doar în curte să aducă un cablu.
  • Dintr-o reputație bună poți să trăiești mulți ani după ce ți-ai pierdut din forță și din strălucire.
  • Oamenii alături de care muncești până la 1 noaptea sunt prietenii care te dansează până la răsărit la nuntă.
  • Dacă nu s-ar fi provestit curțile și căciulile, pachea și prietenia, cartela NATO și Nouă ne pasă, fasolea și ciolanul, Nicu și tupeul, gânditul liber și Talentul, Vocea și România, te iubesc, am fi croșetat pe canapea plictisiți niște gânduri mult mai mărunte la umbra unei antene.

La mulți ani, Nea ProTV! Pentru fiecare moment în care m-ai enervat și epuizat, am câștigat prieteni și amintiri pentru o viață.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Un proverb mai vechi de 25 de ani spune: "Lauda de sine nu miroase a bine". In afara de emisiunea Romania Te Iubesc, nimic altceva din ce se intampla in ProTv nu are ceva spectaculos din punct de vedere jurnalistic. Vocea Romaniei si Romanii Au Talent niste emisiuni comerciale decente, dar in rest zero barat, totul numai in numele audientei care plateste salariile. Dar multa lume uita ca audientele nu inseamna si calitate. Dar trebuie si ei sa isi castige salariile, chiar daca in general vinzi mai mult scandal decat cultura. Rubrica de sport este senzationala pentru ca are de toate dar numai sport (bani si iarasi bani, vile, masini, fufe si un clip de pe YouTube). Ferma - cum sa faci 50k Euro practicand jocuri de culise de inalta tinuta morala. Acum daca le mai iau la rand poate emisiunea cu renovarile sa intre in categorie decenta, dar dupa show-ul lui Dragos Bucur din avion in care nu purta masca, explicandu-ne noua, cei prosti, cum se poate face o vacanta in Suedia m-am lamurit.
    Iar despre primul patron sa nu mai zic. O fi fost un vizionar in TV, nu neg, dar se pare ca nu si pe partea financiara unde l-au prins. Putina decenta nu v-ar strica.
    P.S. "Publicul va continua să ceară documentare și programe de cultură în timp ce consumă cu nesaț orice formă de scandal media"- foarte adevarat pentru ca toate media este numai un scandal
    • Like 1
  • De rebel ce e adună datorii la buget patronul Protv de atîția ani? De ostentativă ce e bagă televiziunea asta „Singur acasă” la fiecare crăciun ca un autist în criză? De strălucitoare ce e s-a înfipt în ziua națională ca o coțofană în farfuria cu plăcinte lăsată pe pervaz la răcorit?
    Și unde e semnul de „publicitate” la articolul ăsta de fapt?
    • Like 2
  • Eu consider pro tv primul post care a promovat non valoarea, prostul gust, mahalageala, manelele gretoase, "rezistenta" tineretului, a telespectatorului "pro", a "generatiei "pro" la tot ce inseamna cultura si educatie, a asteptarii pomenei, a parazitismului a grotescului, a tot felul de individe si indivizi, influenceri negativi. Asta este parerea mea despre menirea primului pos tv, altul decat tvr, despre falsele valori, pompos intitulate realizatori si moderatori tv. Si asta face in continuare. Este pritre putinele posturi tv, alaturi de abjectul trust intact al la fel de abjectului securist tradator si hot varanul voiculescu, care "trebuie" vazut pe intreg cuprinsul tarii, in special la sate. Nu lipseste din grila de programe al niciunui furnizor de cablu tv. Eu l-as face raspunzator de tot raul ce domneste azi in societate, sub mecenatul nemernicilor ce au pus mana pe tara.
    • Like 5
    • @ Mircea Zugravu
      Subscriu pentru prima parte pentru realismul poziției și Nu pentru a doua parte datorită înrolării în trupa mafiotă a lui TB care a distrus aproape tot începând cu justiția !
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Eu nu sunt de acord referitor la TB, (cred ca va referiti la traian basescu). Ar fi bine sa-i analizati cu mult mai multa atentie activitate de primar general al B si perioadele (2 mandate) de presedinte al Ro. Si sa faceti comparatii, in toate directiile, cu perioadele celorlalti. O sugestie.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult