Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Profesorul s-a uitat la mine zâmbind și mi-a dat 50 de lei, ultimii lui bani, ca să-mi cumpăr o carte. Lecția pe care am luat-o cu mine în viață

Librărie cărți

Foto: Inquam Photos/ Bogdan Dănescu

Înainte să devin profesor, am fost și eu elev.

Deși copil cu prea puțină experiență de viață, îi înțelegeam la vremea aceea și eram conștient de faptul că nu e chiar atât de simplu să devii un model pentru generații întregi de oameni într-o societate în care educația a fost mai mereu pusă pe plan secund.

Îi vedeam oameni buni și dornici să ne transmită cât mai multe din universul lor de cunoștințe, să ne bucure, să ne ajute, să ne vadă bine. Cu toate astea, nu puteam să nu remarc multele zile în care intrau în clasă cu privirile greoaie și cu vocea lipsită de vlagă, cu îngrijorare și descurajare pe chip.

Știam că nu au parte de tot respectul pe care îl merită, de sprijin, de demnitatea cuvenită. Le simțeam tristețea în priviri și eram neputincios. Și, în ciuda acestor lucruri, ei tot luptau. Și o făceau pentru noi, cu muncă și sacrificiu.

În acest sens, elev fiind, nu am cum să uit un moment pe care eu îl port cu grijă undeva prin sertarele amintirilor mele, un moment în care unul dintre profesorii mei a deschis portofelul și mi-a oferit o bancnotă de 50 lei. 

Eram într-o excursie și ne oprisem la un centru comercial unde am dat o tură prin librării. Îmi doream foarte mult o carte pe care pusesem ochii de ceva vreme și care costa 45 lei. 

Profesorul s-a uitat la mine cu entuziasm și i-a zis colegei sale că sunt ultimii bani rămași după ce a plătit și chiria, dar pentru mine îi dă cu bucurie. Am rămas cu această imagine în memorie, o imagine solemnă a unui om cu zâmbetul larg așternut pe buze și care își dăduse probabil ultimii bani de salariu doar ca să mă absoarbă-n propria-mi fericire chiar și pentru un minut.

La mulți ani de atunci, înțeleg mult mai clar că profesorii nu sunt doar oameni, ei sunt „motoarele” care ne-au condus către evoluție, către nobil și care ne vor dicta în continuare viețile și alegerile, poate chiar în mod involuntar.

Și mai simt cât de puțin îi apreciem pentru asta. Și cât de puțin respectată este munca lor. 

Elevi, fiți alături de profesorii voștri în aceste zile. Au nevoie!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acel profesor trăia în altă epocă (în care elevul “nesilitor” era bătut cu rigla la palmă iar părinții îl felicitau aprobator – pe profesor, evident), în care nu aveai ce face cu foarte mulți bani (de călătorit nu aveai opțiuni decât în spatele cortinei de fier, casă nu puteai să cumperi pentru că majoritatea erau chiriași la ICRAL, mașină îți luai o Dacie sau Ladă și aia era...). Ce rămânea? Lectură, spectacole, mișcare în aer liber.
    Da, s-au schimbat generațiile și atât profesorii cât și elevii trăiesc acum în cu totul altă paradigmă. Cancel culture, nu mai citim pentru că avem google iar banul este valoarea intrinsecă în mintea celor mulți, în general, o scară a valorilor complet răsturnată, o lume la care și-au adus contribuția și mulți profesori lipsiți de vocație, slab pregătiți sau fără talent pedagogic.
    Merită oare respectul elevilor acei profesori care acum un an făceau grevă pentru mărirea salariului, exact în perioada în care trebuiau încheiate situațiile școlare?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Tinerii de ieri dispuneau de foarte puține modalități de a-și petrece timpul, lectura fiind principala activitate. Astăzi ne aflăm în era televiziunii prin cablu și a internetului, iar interesul pentru lectură a scăzut la nivel global. Există și excepții, dar sunt puține și nu reușesc să salveze o industrie care se zbate să supraviețuiască. Concesiile sunt la tot pasul: literatură nouă, cu text concentrat, nuvele grafice, bloguri (tipărite sau online) etc. Nu cred că ne mai putem întoarce în timpul de glorie al lecturii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult