Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Proiect la Guvern: Referendumul privind redefinirea familiei se va desfășura timp de două zile, pe 6 și 7 octombrie

Coaliția pentru Familie

(Foto: Inquam Photos)

UPDATE Ședinţa de Guvern în care urma să se aprobe ordonanţa de urgenţă pentru organizarea referendumului pentru redefinirea familiei a fost amânată pentru marți.

O ședință extraordinară este programată luni la Guvern, pentru adoptarea actelor normative care să permită ca referendumul pentru revizuirea Constituției în sensul redefinirii familiei să se desfășoare timp de două zile, pe 6 și 7 octombrie, nu doar o singură zi, așa cum prevede actuala legislație, anunță Digi24.

Curtea Constituțională a dat luni aviz favorabil Legii privind revizuirea Constituției, adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Sociologul Alin Teodorescu este de părere că referendumul nu va fi validat chiar dacă se va întinde pe două zile. În opinia lui, referendumul legalizat în Parlament este utilizat ca o armă propagandistică, pentru a modifica agenda media, dominată de critici la adresa PSD, Guvernului și a lui Liviu Dragnea.

„Tema propusă este confuză și neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între 4 și 5 milioane de electori care vor vota în majoritate covârșitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 5,7 milioane electori prezentați la urne”, spune Alin Teodorescu.

Pentru validarea referendumului este nevoie să se prezinte la urne 30% din cetățenii cu drept de vot. Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, vinerea trecută, că 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral. În acest caz, pentru validarea referendumului este nevoie de prezența la urne a 5.675.246 cetățeni cu drept de vot.

După adoptarea ordonanței și publicarea acesteia în Monitorul Oficial va fi nevoie, pentru organizarea și desfășurarea referendumului, și de adoptarea mai multor hotărâri de Guvern.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poa' sa-l tina si pana la 7 noiembrie,ziua Revolutiei Bolsevice,ca tot nu ma duc si imi sfatuiesc rudele si prietenii sa nu se duca!
  Actiune dughinisto-dragnista,retrograda si ticaloasa.
  • Like 1
 • Eu zic ca cel mai bine este sa se tina referendumul pina iese cum trebuie . Adica cum vrea traditionalul de Dragnea, mare iubitor de carne tinara.
  Intr-o tara cu 25% divorturi din numarul de casatorii cu prime cauze : adulterul si violenta domestica , poporul nu mai poate de grija familiei traditionale.
  O stiti pe aia: "Ciinele moare de drum lung si prostul de grija altuia"
  • Like 3
 • Casargoz check icon
  In sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%: proiecție gen 29,6% deci ar mai fi nevoie de 116500 de voturi. sau 2837 de curse cu autocarul.
  Dar ceea ce nu spune sociologul este ca rata de aprobare trebuie sa fie mai mare de 80% mai precis 83% :)))
  Tendințe :)
  2016 37.79 %
  2012 41.76 %
  2008 39.20 %
  2004 58.51 %
  2000 65.31 %
  1996 76.01 %
  1992 76.29 %
  1990 79.69 %

  sau asa:
  2014 32.44 %
  2009 27.67 %
  2007 29.47 %
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult