Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Proiect la Guvern: Referendumul privind redefinirea familiei se va desfășura timp de două zile, pe 6 și 7 octombrie

Coaliția pentru Familie

(Foto: Inquam Photos)

UPDATE Ședinţa de Guvern în care urma să se aprobe ordonanţa de urgenţă pentru organizarea referendumului pentru redefinirea familiei a fost amânată pentru marți.

O ședință extraordinară este programată luni la Guvern, pentru adoptarea actelor normative care să permită ca referendumul pentru revizuirea Constituției în sensul redefinirii familiei să se desfășoare timp de două zile, pe 6 și 7 octombrie, nu doar o singură zi, așa cum prevede actuala legislație, anunță Digi24.

Curtea Constituțională a dat luni aviz favorabil Legii privind revizuirea Constituției, adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Sociologul Alin Teodorescu este de părere că referendumul nu va fi validat chiar dacă se va întinde pe două zile. În opinia lui, referendumul legalizat în Parlament este utilizat ca o armă propagandistică, pentru a modifica agenda media, dominată de critici la adresa PSD, Guvernului și a lui Liviu Dragnea.

„Tema propusă este confuză și neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între 4 și 5 milioane de electori care vor vota în majoritate covârșitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 5,7 milioane electori prezentați la urne”, spune Alin Teodorescu.

Pentru validarea referendumului este nevoie să se prezinte la urne 30% din cetățenii cu drept de vot. Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, vinerea trecută, că 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral. În acest caz, pentru validarea referendumului este nevoie de prezența la urne a 5.675.246 cetățeni cu drept de vot.

După adoptarea ordonanței și publicarea acesteia în Monitorul Oficial va fi nevoie, pentru organizarea și desfășurarea referendumului, și de adoptarea mai multor hotărâri de Guvern.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poa' sa-l tina si pana la 7 noiembrie,ziua Revolutiei Bolsevice,ca tot nu ma duc si imi sfatuiesc rudele si prietenii sa nu se duca!
    Actiune dughinisto-dragnista,retrograda si ticaloasa.
    • Like 1
  • Eu zic ca cel mai bine este sa se tina referendumul pina iese cum trebuie . Adica cum vrea traditionalul de Dragnea, mare iubitor de carne tinara.
    Intr-o tara cu 25% divorturi din numarul de casatorii cu prime cauze : adulterul si violenta domestica , poporul nu mai poate de grija familiei traditionale.
    O stiti pe aia: "Ciinele moare de drum lung si prostul de grija altuia"
    • Like 3
  • Casargoz check icon
    In sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%: proiecție gen 29,6% deci ar mai fi nevoie de 116500 de voturi. sau 2837 de curse cu autocarul.
    Dar ceea ce nu spune sociologul este ca rata de aprobare trebuie sa fie mai mare de 80% mai precis 83% :)))
    Tendințe :)
    2016 37.79 %
    2012 41.76 %
    2008 39.20 %
    2004 58.51 %
    2000 65.31 %
    1996 76.01 %
    1992 76.29 %
    1990 79.69 %

    sau asa:
    2014 32.44 %
    2009 27.67 %
    2007 29.47 %
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult