Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Proiect la Guvern: Referendumul privind redefinirea familiei se va desfășura timp de două zile, pe 6 și 7 octombrie

Coaliția pentru Familie

(Foto: Inquam Photos)

UPDATE Ședinţa de Guvern în care urma să se aprobe ordonanţa de urgenţă pentru organizarea referendumului pentru redefinirea familiei a fost amânată pentru marți.

O ședință extraordinară este programată luni la Guvern, pentru adoptarea actelor normative care să permită ca referendumul pentru revizuirea Constituției în sensul redefinirii familiei să se desfășoare timp de două zile, pe 6 și 7 octombrie, nu doar o singură zi, așa cum prevede actuala legislație, anunță Digi24.

Curtea Constituțională a dat luni aviz favorabil Legii privind revizuirea Constituției, adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Sociologul Alin Teodorescu este de părere că referendumul nu va fi validat chiar dacă se va întinde pe două zile. În opinia lui, referendumul legalizat în Parlament este utilizat ca o armă propagandistică, pentru a modifica agenda media, dominată de critici la adresa PSD, Guvernului și a lui Liviu Dragnea.

„Tema propusă este confuză și neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între 4 și 5 milioane de electori care vor vota în majoritate covârșitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 5,7 milioane electori prezentați la urne”, spune Alin Teodorescu.

Pentru validarea referendumului este nevoie să se prezinte la urne 30% din cetățenii cu drept de vot. Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, vinerea trecută, că 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral. În acest caz, pentru validarea referendumului este nevoie de prezența la urne a 5.675.246 cetățeni cu drept de vot.

După adoptarea ordonanței și publicarea acesteia în Monitorul Oficial va fi nevoie, pentru organizarea și desfășurarea referendumului, și de adoptarea mai multor hotărâri de Guvern.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poa' sa-l tina si pana la 7 noiembrie,ziua Revolutiei Bolsevice,ca tot nu ma duc si imi sfatuiesc rudele si prietenii sa nu se duca!
  Actiune dughinisto-dragnista,retrograda si ticaloasa.
  • Like 1
 • Eu zic ca cel mai bine este sa se tina referendumul pina iese cum trebuie . Adica cum vrea traditionalul de Dragnea, mare iubitor de carne tinara.
  Intr-o tara cu 25% divorturi din numarul de casatorii cu prime cauze : adulterul si violenta domestica , poporul nu mai poate de grija familiei traditionale.
  O stiti pe aia: "Ciinele moare de drum lung si prostul de grija altuia"
  • Like 3
 • Casargoz check icon
  In sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%: proiecție gen 29,6% deci ar mai fi nevoie de 116500 de voturi. sau 2837 de curse cu autocarul.
  Dar ceea ce nu spune sociologul este ca rata de aprobare trebuie sa fie mai mare de 80% mai precis 83% :)))
  Tendințe :)
  2016 37.79 %
  2012 41.76 %
  2008 39.20 %
  2004 58.51 %
  2000 65.31 %
  1996 76.01 %
  1992 76.29 %
  1990 79.69 %

  sau asa:
  2014 32.44 %
  2009 27.67 %
  2007 29.47 %
  • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult